kapat
   
19 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KOBİ'lere sıfır faizli kredi

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), bir ay içinde, küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) sıfır faizli "ihracat", "istihdam", "gıda sektörüne yönelik makine teçhizat alımı" ile "deri sektörünün OSB'lere taşınmasına" ilişkin 4 yeni kredi kullandırmaya başlayacak.

KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, kurumun Şubat ayı sonuna doğru, eş zamanlı olarak önce "ihracat" ve "istihdam" kredilerini uygulamaya koyacağını bildirdi. Mecit, bu kredilerin açılmasından yaklaşık bir hafta sonra da "gıda sektörüne yönelik makine teçhizat alımı" ile "deri sektöründeki işletmelerin organize sanayi bölgelerine (OSB) taşınması" kredilerini kullandırmaya başlayacaklarını kaydetti.

Söz
konusu kredilerin sağlanacak anlaşmanın niteliğine göre Ziraat Bankası, Halk Bankası ve VakıfBank'tan üçü, ikisi veya biri aracılığı ile kullandırılacağını bildiren Mecit, KOBİ'lere yeni açılacak bu 4 yeni kredinin tümünün sıfır faizli olacağını bildirdi. Mecit, faizi KOBİ'ler adına KOSGEB'in üstleneceğini anlattı.

İHRACAT KREDİSİ

Mecit, şubat ayı içinde kullandırmaya başlayacakları ihracat kredisinin 100 bin dolar üst limitli, 3 ay ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli 6 ay vadeli olacağını bildirdi. Mecit, firmaların istemeleri halinde söz konusu krediden yeniden yararlanabileceklerini söyledi.

İSTİHDAM KREDİSİ

KOSGEB Başkan Vekili Mecit, istihdam kredisinin ise istihdamı teşvik etmek amacıyla hazırlandığını bildirdi. Bu kredinin 12 ay vadeli, 3 ay ödemesiz 3 ayda bir ödemeli olduğunu bildiren Mecit, KOBİ'ler tarafından istihdam edilecek her bir çalışan için 20 bin YTL olmak üzere, 5 kişiye kadar istihdam sağlanması halinde 100 bin YTL üst limitli olarak kullandırılacağını kaydetti.

İstihdam kredisinin vadesini bir miktar daha uzun tutmak istediğini ve bunun için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Mecit, krediden yararlanmak isteyen KOBİ'lerde, istihdam ettikleri çalışanları İş-Kur'da kayıtlı olan işsizler arasında seçmeleri şartı aranacağını söyledi.


GIDA SEKTÖRÜNE KREDİ

Mecit, bütün sektörlere kredi verme yetkileri bulunduğunu ancak, AB ile rekabet gücü yüksek bir sektör özelliğinde bulunması nedeniyle ilk etapta gıda sektörünü destekleyeceklerini bildirdi.

2004-2005 yıllarındaki makine ve teçhizat ihracatına bakıldığında sektörün bir durağanlık gösterdiğini belirten Mecit, "Oysa makine ve teçhizat sektörü lokomotif bir sektör. Bu özelliği nedeniyle yan sektörleri tetikleyen bir sektör. Bu sektördeki en ufak bir iyileşme istihdamı olumlu etkiler, özel sektörü üretim için teşvik eder, kapasite kullanımını atırır" dedi.

Bu kredi ile gıda sektöründe kullanılmak üzere alınacak makine ve teçhizatın yerli olmasına özen gösterilmesini istediklerini de sözlerine ekleyen Mecit, söz konusu kredinin üst limitinin 100 bin dolar olacağını ve 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli 2 yıl vadeli verileceğini anlattı.

DERİ SEKTÖRÜNE KREDİ

AB'nin üzerinde en çok durduğu konulardan birisinin çevre standartlarına uygunluk olduğuna işaret eden Mecit, Türkiye'de dericilik sektöründeki firmaların şehrin göbeğinde kaldığını, bunun kentsel dönüşümü engellediğini kaydetti.

Bu sektördeki firmaların OSB'lere taşınmasını teşvik etmek amacıyla KOSGEB olarak "Dericilik Sektöründeki İşletmelerin OSB'lere Taşınması Kredisi" adı ile bir başka kredi kullandıracaklarını ifade eden Mecit, söz konusu kredinin 100 bin dolar üst limitli olacağını kaydetti.

Mecit, 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli, 2 yıl vadeli verileceğini bildirdi. Bayram Mecit, şartların bankalarla varılacak anlaşmalar sonucunda kesinleşeceğini sözlerine ekledi.


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Konut kredisi kullananlar dikkat!
 Sıcak para 71.6 milyar dolara ulaştı!
 Borsa günlük %1.41 yükseldi
 "Zayıf dolar avantaj olabilir"
 Dolar 1,3788 YTL'ye geriledi
 TAV'a 5 milyar dolarlık talep
 K.Kore'de Japon otomobillerine el konuldu
 Hazine, bono ihalesinde 896 milyon YTL sattı
 Özelleştirmeye seçim freni
 Kocaeli en yüksek katma değer sağlayan il
 THY'de gizli müşteri dönemi
 Artık Türkiye kredi pastasının yüzde 40'ı yabancıların elinde
 İstanbul'a gelmeyi planlayan büyük yabancı sayısı dört!
 İtalya'ya tekstil ihracatı hedefi 2 milyar dolar
 Türk tekstilciler Alma Ata'ya çıkarma yaptı
 Sabancı, Temsa ile Mısır'da Safari yapacak
 Maliye'de kozmik baskın önergesi
 Halkbank mayısa yetişecek
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Rekabet için yeni paket zamanı
Bugün 19 Şubat, 2001...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Dinçer'in penceresinden 4 kritik konu
Altı yıl önce...
UFUK SANDIK
Al Pacino ve Metin Şentürk
Ünlü şarkıcı Metin Şentürk'ün...
Seda Akman: Bir kez kullandım özür dilerim
Kumburgaz'da kokain âleminde yakalananlardan 11'i serbest...
Sahnede duaya din adamları onay verdi
İbrahim Tatlıses sahnede dua etti. İçkili salonda bulunan yüzlerce...
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
Tartışmalı davete 'VIP program' uygulaması
AB'den davet edilen ve aralarında Dışişleri'nin istemediği üç vekilin...
Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
Büyükanıt, 'Kâtibim' şarkısıyla ağırlandı
Amerikan Genelkurmay Başkanı Pace'in, evinde Orgeneral Büyükanıt...
IMKB
E: 44.253 D:% 1,41
DOLAR
S: 1,381 D:% -0,612
EURO
S: 1,814 D:% -0,439
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu