kapat
   
15 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
20 bin yeni polis
20 bin yeni polis

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''Jandarma ve emniyet arasında bir rahatsızlık kesinlikle yoktur. Bu konuyu tarih içinde çözebilen ülkelerden biri Türkiye'dir'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin, Emniyet Genel Müdürlüğüne Ait Bölümünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'' ele alındı.

Tasarının sunumunu yapan Milli Savunma Bakanı Gönül, polisin hizmet gördüğü nüfus ve AB standartları dikkate alınarak, 2003 yılında 20 yıllık personel projeksiyonu hazırlandığını bildirdi.

Planlanan
sisteme göre, bugün itibariyle polis teşkilatının 31 bin 247 kadro eksiğiyle görev yaptığını bildiren Gönül, halen 166 bin 918 olan polis memuru sayısının, 2009 yılında 210 bin 160, 2012 yılında ise 220 bin 296'ya ulaşması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de yaklaşık 296 kişiye, AB ülkelerinde ise 250 kişiye bir polis düştüğünü belirten Gönül, bu konuda AB normlarının henüz yakalanamadığına dikkati çekti.

Diğer devlet memurlarının haftada 40 saat, yılda 249 gün ve toplamda ise 1992 saat çalıştığını belirten Gönül, şöyle devam etti:

''Bir polis memuru 12/24 saat çalışma sistemine göre haftada 60 saat, 12/12 saat çalışma sistemine göre haftada 72 saat çalışmaktadır. Polisin çalışma saati yılda 313 gün, toplamda ise 3 bin 756 saat etmektedir. Bu hesaplamaya göre, bir polisin diğer devlet memurlarından yüzde 88 oranında daha fazla çalıştığı görülmektedir. Personel sayısı istenen düzeye çıkarıldığı takdirde, polisin mesai saatlerindeki yoğunluk, nispeten düzene girecektir.''

Gönül, 2007 ve sonraki yıllar için okullarda öğrenim gören polis adaylarının atanabileceği boş kadronun bulunmadığını belirterek, açığın kapatılması için 2007, 2008 ve 2009'da emekli olanlardan boşalan kadrolarla birlikte ilk atamada kullanılmak üzere, 20 bin polis memuru kadrosu ihdas edilmesi gerektiğini söyledi.

''GÖREV AYRIMI HUDUTLARI BELLİDİR''


İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yurtdışında olması nedeniyle vekaleten komisyona geldiğini belirten Gönül, komisyon üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

''Jandarma ve emniyet arasında bir rahatsızlık kesinlikle yoktur'' diyen Gönül, bu konuyu tarih içinde çözebilen ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

Bazı ülkelerde farklı güvenlik teşkilatlarının aynı coğrafyada çalışmayı sürdürdüğünü belirten Gönül, ''Türkiye'de jandarma ve emniyetin görev ayrımı hudutları bellidir. Aralarında işbirliği söz konusudur. Bugüne kadar bu işbirliği başarıyla yürütülmüştür'' diye konuştu.

Bazı milletvekillerinin, ''yolsuzlukların içinden hep emniyet mensupları çıkıyor'' eleştirilerinin yersiz olduğunu ifade eden Gönül, ''Emniyet teşkilatı, diğer kurumlardan çok daha fazla disiplin altında bir kuruluştur. Herkese kefil olacak değiliz ama böyle bir düşünce yanlıştır. Disiplin kurulları, kanunlara uygun hareket edilip edilmediğini denetler. Bu doğrultuda 2005'te 264, 2006'da ise 202 emniyet mensubu meslekten ihraç edilmiştir'' dedi.

Gönül, Necip Hablemitoğlu cinayetinin aydınlatılması için özel bir ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

DİNK'İN ÖLDÜRÜLMESİ

AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, son günlerdeki olaylar göz önünde bulundurularak, güvenlik güçlerinin mali ve idari yapılanmasının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hrant Dink cinayetinin İstanbul'un en işlek mekanlarından birinde işlendiğini anımsatan Uzunkaya, ''İşlek olmasına rağmen bu mekanda polise ait görüntüleme sistemi yok. Görüntülerin, bir bankanın kamerasından temin edilmesi, İstanbul açısından kabul edilemez'' dedi.

Ogün Samast'ın yakalanmasından sonra basın organlarında yayınlanan görüntülerle ilgili tartışmaları hatırlatan Uzunkaya, şöyle devam etti:
''Samast, şehir merkezine 5 kilometre uzaktaki otogarda yakalandı. Burası jandarma bölgesiymiş. 20 kilometre hududu bulunan polis bölgesinin ortasında bir yer. Güvenlik birimleri iç içe, can siperane mücadele etmişlerdir. Ancak görüntülerden sonra zan altında kalmışlardır. Başarının onurunu kimseye yaşayamamıştır. Dünyayı ayağı kaldıran olaydan 32 saat sonra katil yakalanmış ancak, bu başarıyı gösterenler halen zan altındadır.''

Uzunkaya, ''Alınacak polis sayısı 200 bin de olsa kafi değil. Önemli olan gönüllere polisi yerleştirmektir'' dedi.

''SÖZDE YASA ÇIKARDIK''


CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, toplumda yasalarla polisin elinin kolunun bağlandığı yönünde görüşler bulunduğunu, polisin de ''suçluyu yakalıyoruz ama serbest kalıyor'' diye şikayetleri olduğunu belirterek, bu sorunların Parlamentoda çözülmesi gerektiğini söyledi.
Van'da, eski bir milletvekilinin ''35 kişiyle karakol basarak uyuşturucu kaçakçısı oğlunu aldığını, karşı koyan 4 polisi yaraladığını'' hatırlatan
Kılıçdaroğlu, ''Polislere kim sahip çıktı, karakolu basan ne oldu? Suç işleyenin yaptığı yanına kar mı kalıyor? Polislik mesleği, siyasi açıdan çok yıpratıldı. Hükümet, polisin saygınlığını kazandırmak zorundadır'' diye konuştu.

''TBMM, ŞİDDETİ BESLEYEN KURUMLARDAN...''


Toplum barışı için televizyon dizilerinden yararlanılabileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

''Amerika'da zenci ile beyaz mutlaka yan yana konulup, toplum barışı sağlanıyor. Bizdeki dizilerde sigara, şiddet özendiriliyor. Filmleri
izleyenlerden bazıları, kendisini filmin başrolünde gibi görüyor.Şiddeti besleyen kurumlardan biri de TBMM'dir. Çoğu yolsuzluk dosyasının
üstünü kapatıyoruz. TGRT'nin yüzde 25'inden fazlasının yabancılara satılmaması konunda yasa çıkardık. Amerikalılar aldı, bir Türk vatandaşına satış yapıldı gösterildi. Zaten o da ölünce televizyon Amerikalılara kaldı. Sözde yasa çıkardık, uygulanmadığını biliyoruz. Kendimizi kandırmayalım.''
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğüne 20 bin yeni polis kadrosu verilmesini öngören kanun tasarısı, kabul edildi.
Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin, Emniyet Genel Müdürlüğüne Ait Bölümünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına 9. dereceden 20 bin polis kadrosu ihdas edilmesi öngörülüyor.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Putin'e Genelkurmay'dan ilgi
 Emniyet'te Sakka alarmı
 Hakkari'de gerginlik
 Güneydoğu'da korkulan oldu
 Seri katillere müebbet istemi
 Zehir tacirlerine darbe
 İlköğretime esrar satan çete yakalandı
 Nejat Daş cezaevinde
 Elazığ'da 3.5'lik deprem
 'Katil baban mı' diyorlar
 Fabrika kül oldu!
 Büyükanıt: Korkulara esir olmayın
 Bağdat'ta Amerika ile 'Yeşil Bölge' krizi
 'Kurtlar'a yol göründü
 Ermeni Patriği Mesrob koruma altında
 İçişleri'nden açıklama: Müdür ile savcı yoktu
 Santoro'nun katil zanlısı hastanelik oldu
 Daily Telegraph: Pamuk, sessizce sürgüne gitti
 İstanbul Belediyesi 25 adet klimalı tabut alıyor
 Apo'ya yeniden yargılama yok
 Baydemir PKK'lının cenazesinde
 IKDP, 5 PKK'lı teröristi Türkiye'ye teslim etti
 PKK Fransa'da otopark kundakladı
 İHD'den Kuvayımilliye Derneği'ne suçlama
 Kürtçe davetiyeye hapis cezası geldi
 Türkmenler tepkili: Kerkük'ü bırakmayız
 Mayın temizliğinde NATO onayı lazım
YILMAZ ÖZDİL
Fatma...
2'nci Dünya Savaşı...
ERGUN BABAHAN
Soykırım ve hukuk
Türkiye'de bir süredir Ermeni...
MEHMET BARLAS
Elektrik ampulü bu ekranlardan daha...
UMUR TALU
Şöyle bir şey oluyor!
İzah etmeye çalışayım.
FATİH ALTAYLI
Şehitlerin kanı mafyaya mal edilemez
Kurtlar Vadisi'nin...
ERDAL ŞAFAK
Önce gaz sonra demokrasi
Avrupa Güvenlik ve...
Saray kumruları
Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışında adaylar kadar eşleri de seçmenin...
Sadık komutan Bush'u 'yalanladı'
General Peter Pace, İran'ın Irak'taki direnişçilere silah desteği...
Aşka yürek gerek: 3-3
Aşka yürek gerek: 3-3
Sevgililer Günü'nde taraftarıyla buluşan Fenerbahçe, 'Aşıklarını'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu