kapat
   
15 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Elektrik ampulü bu ekranlardan daha aydınlatıcıdır...

Kanadalı iletişim kuramcısı Marshall McLuhan (1911-80), televizyonun dünyayı küçük bir köye çevirdiğini söylediği zaman, henüz internet yoktu. Matbaadan elektronik medyaya geçişin irdelendiği "Gutenberg'in Galaksisi"nde, medyanın kültürün oluşumundaki etkilerini anlamaya çalışıyordu. Daha sonraki çalışmalarında yeryüzünün "Global Köy"e dönüşmesine dayanan gelişmeleri inceledi, kendince kuramlar koydu ve kehanet denilebilecek öngörüleri ile, tüm dünyada medyaya bakış açısını etkiledi.
Onun 1964'te yazdığı "Medyayı Anlamak" kitabında yer alan medya ile bir elektrik ampulünün karşılaştırılmasını, aradan geçen onlarca yıla karşın hala çarpıcı bulurum.
Buna göre bir elektrik ampulünün içeriğinde bir gazetenin veya televizyonun içeriği yoktur. Ancak bir ampul de yakıldığında toplumsal etkiler yaratır. En azından insanların geceleri de çalışmalarına imkan vererek, ekonomiyi ve yaşamı değiştirir. Ama yazılı ve basılı medya ile televizyonun yarattığı toplumsal etkiler, bir ampulün yarattığı etkilerden çok daha çeşitli ve çok daha derindir.

HAYAL VE GERÇEK
Günümüzde Türkiye'de de medyayı ve televizyon medyasını tam anlamadan ve bazı televizyon dizilerine karşı tepkiler seslendirilirken, bu arada internet medyası hakkında yasaklayıcı kanunlar çıkarılmaya çalışılıyor. Kısacası McLuhan'ın 40 yıl önceki "Medya Olayı"nı anlamaya çalışan arayışlarını hatırlamamak ve özlememek mümkün değil.
Düşünün ki, bundan 100 yıl önce insanların tek başlarına okudukları bir kitabın veya bir gazete manşetinin kitleleri harekete geçirmesi beklenirdi. Oysa bugün reyting rekorları kıran televizyon haberlerini ve dizilerini, milyonlarca insan aynı anda bir "Medyatik kabile"nin üyeleri olarak yan yana izliyor ve etkileniyorlar. Gerçek olaylardan esinlenip bunları dizileştiren senaristler ise, neyin katma neyin gerçek olduğunu tam olarak belirtmedikleri için, yazılı hafızası zayıf olan kitlelerin belleğinde bu diziler tarihin, siyasetin, uluslararası ilişkilerin arkasındaki "Nihai gerçek"in anlatıldığı derslermiş gibi algılanıyor.
Bu sade bizde böyle değil. Zaten bizim televizyon dizilerinin esin kaynağı da özellikle Amerikan dizileri değil mi? Bizdeki derin devletin, kökten milliyetçiliğin ve benzeri olguların eyleme dönüşmesini filmleştiren "Kurtlar Vadisi", Amerikan televizyonlarındaki "Alias" ve "24 Four Hours" benzeri dizilerden çok mu farklı sanki.

TEMEL FARK
Ancak bizdeki medyanın kendisine esin kaynağı olan Batı medyasından bir farkı var.
İzleyebildiğimiz kadarıyla Amerika'da da, İngiltere'de de, Fransa'da da, medyalar izleyicilerine, sadece "Hayal" sunmuyor. En iyi belgeseller, araştırmacı programlar, tarih, tıp, fizik, iletişim ve benzeri alanlardaki yapımlar da, ana kanallarda izleyicilere sunuluyor. Bunun yanında değişik konular üzerinde yoğunlaşan tematik kanallar da, her eve giriyor.
Sonuçta ortaya şu temel fark çıkıyor. Sokaktaki insan bizde mesela sadece "Kurtlar Vadisi"ne takılıyor. Ama Amerika'daki sokaktaki insan "Silikon Vadisi" hakkında da bilgi sahibi oluyor. BBC kanallarını izleyen bir İngiliz, Haçlı Seferleri'ni de, Einstein'ın felsefesini de, Bacon'ın düşüncelerini de biliyor. Daha önce FBI'ın, CIA'nın, MI6'nın hakkındaki belgeseller de izlendiği için, vurdulu kırdılı ve vatanı kurtarmaya çalışanların birilerini öldürdüğü diziler, fantezi olarak algılanıyor.

SORUMSUZ SERMAYE
Daha önce de bunu defalarca vurguladık. Medyada sermaye sahiplerinin sorumluluğu çok büyük. Varlıklarını dünyalı olmaya ve büyümelerini evrensel bilgiye, yabancı sermaye ile işbirliğine borçlu olan medya sermayelerinin, sahip oldukları televizyonlarda ve gazetelerde yabancı düşmanlığını, şiddeti, ırkçılığı, militarizmi, kini, nefreti, şiddeti kutsayan diziler yanında, herhalde gelişmiş ülke medyalarında görülen aydınlatıcı yayıncılığa da yer ve destek vermeleri en azından insanlığın gereğidir.
Dolaşın Türkiye'nin ulusal kanallarında. Bir tane Türk ve dünya klasiğinin dizileştirildiğini, Türk veya dünya müziğinden klasik eserlerin kitlelere sunulduğunu göremezsiniz. Bu açıdan baktığınızda, elektrik ampulleri bizim ulusal medyamızdan daha aydınlatıcı değil midir?
Çocuklarını Batı'nın en seçkin okullarına gönderenlerin, izleyicilerini gerçekten incir çekirdeğini doldurmayan ürünlerle uyutmaları, en azından ayıp değil midir?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Türkiye geri dönüşü olmayan noktayı geçti   / 14-02-2007
 Keşke Bolu Dağı Tüneli açılmasa mıydı?   / 13-02-2007
 Kelimeler aşkta da siyasette de kifayetsiz kalabilir...   / 12-02-2007
 Siyasetçilere siyaseti öğretmek bize mi düşer ki?   / 11-02-2007
 Devlet derinleştikçe hukuk sığlaşır...   / 10-02-2007
 Yatırım yapan girişimciler gazete okumuyor mu?   / 09-02-2007
 Türkiye ve ABD   / 08-02-2007
 Bizim asıl ata sporumuz "Gölge boksu"dur   / 07-02-2007
 Türkiye'de seçmen kimi ABD kimi tutuyor...   / 06-02-2007
 "Bilgi kirlenmesi" mi yoksa "Aldatma oyunu" mu?   / 05-02-2007
YILMAZ ÖZDİL
Fatma...
2'nci Dünya Savaşı...
ERGUN BABAHAN
Soykırım ve hukuk
Türkiye'de bir süredir Ermeni...
MEHMET BARLAS
Elektrik ampulü bu ekranlardan daha...
UMUR TALU
Şöyle bir şey oluyor!
İzah etmeye çalışayım.
FATİH ALTAYLI
Şehitlerin kanı mafyaya mal edilemez
Kurtlar Vadisi'nin...
ERDAL ŞAFAK
Önce gaz sonra demokrasi
Avrupa Güvenlik ve...
Saray kumruları
Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışında adaylar kadar eşleri de seçmenin...
Sadık komutan Bush'u 'yalanladı'
General Peter Pace, İran'ın Irak'taki direnişçilere silah desteği...
Aşka yürek gerek
Aşka yürek gerek
Sevgililer Günü'nde taraftarıyla buluşan Fenerbahçe, 'Aşıklarını'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu