kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ne kadar doğurgan olduğunuzu testlerle ölçün
Ne kadar doğurgan olduğunuzu testlerle ölçün

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlere uzmanlar artık doğurganlık testi yapıyor. Kadınlara uygulanan FSH hormon testleri ile erkeğe yapılan spermiyografi testleri; çiftlerin doğurganlık seviyesi hakkında önemli ipuçları veriyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Sağlığı Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Aydın Arıcı; çiftlerin doğurganlık seviyesini ölçen testlerle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Doğurganlık testleri neyin göstergesi oluyor? Çocuk sahibi olması için bir çiftin üç faktöre ihtiyacı oluyor. Bunlardan birisi sperm, diğeri yumurta, üçüncüsü de spermle yumurtanın birleşmesini sağlayacak normal bir anatomik ortam. Bu da tüplerin açık veya kapalı olmasına bağlı. Son olarak da embriyonun yapışıp gelişeceği normal bir rahmin olması gerekiyor. Doğurganlık testleri de bunlara bağlı olarak yapılıyor.

Yumurtlama
önemli

* Kadınlara uygulanan testler çok detaylı mı? Kadınlar; asıl üretkenlik merkezi olduğu için testleri biraz daha kompleks. Kadınlarda öncelikle yumurtlama fonksiyonları ölçülüyor. Adet döneminin ikinci veya üçüncü gününde yumurtalığın fonksiyonunu kontrol eden FSH hormon testleri yapılıyor. Ayrıca yumurtlamayı etkileyen ve aslında göğüslerden süt üretimini kontrol eden prolaktin hormonu da test ediliyor. Bu arada hem genel sağlık açısından hem de gebelik ve yumurtalık açısından son derece önemli bir hormon olan troit hormonuna da bakılıyor.

* Erkek doğurganlığı için sperm analizi yeterli mi? Erkekte doğurganlığı etkileyen en önemli faktör; spermin sayısı ve kalitesidir. Bu nedenle sperm analizi özellikle interfilite (kısır) çiftlerde daha bir önem kazanıyor. Spermiyogram dediğimiz sperm testinde; spermin hareketliliğini inceliyoruz. Spermin en az yüzde 60'ının öne hareketli olması gerekiyor. Aynı zamanda spermin görünümü de bize doğurganlıkla ilgili bilgi veriyor. Bir de sperm hacminin çok az veya fazla olması doğurganlığın zor olmasına yol açabiliyor.

İleri yaşa kalmayın

* Gebelik için ideal yaş nedir? Kadınlardaki yumurta üretimi ne yazık ki çok acımasız bir doğaya sahip. Kadının en doğurgan çağı 20-30 yaş arasıdır. 34'e kadar bu devam eder, 35'ten sonra ise azalır. Rakam vermek gerekirse; eğer kadının düzenli bir ilişkisi varsa, tüpleri açıksa ve eşinin sperminde hiçbir sorun yoksa, böyle bir çiftin (kadın 35 yaşından gençse) hamile kalma şansı her ay yüzde 30-35 kadardır. 35 yaşından sonra bu oran giderek azalır. Önce yüzde 20'ye, sonra yüzde 10'a iner. Kadın 40 yaşına geldiğinde ise tedavi olmadan hamile kalma şansı her ay yüzde 10 kadardır. Dolayısıyla; doğumu ileri yaşlara atmayla birlikte günümüzde kadınların doğurganlığı giderek azalıyor.

* Erkeklerde yaş sınırı nedir? Örneğin; 70 yaşındaki bir erkek cinsel ilişki kurabiliyor ve ereksiyon oluyorsa (ki günümüzde bunu sağlayan pek çok ilaç var) baba olması pek sorun değil. Sperm sayısı, erkeklerde de hormonların azalması nedeniyle bir miktar düşer. Ama hiçbir zaman sıfıra inmez.

SEVDİCAN GÜNEŞ SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hamilelik varisine lazerle veda edin
 Meme protezi sayesinde çarpık bacaklar sütun gibi oluyor!
 Okullara beslenme uyarısı
 Genç cilt için susam yağı
 Grip bu yıl Wisconsin taraflarından geldi!
 Çocuklarımız obezleşiyor
 Parlayan cildin sırrı: Sirke
 80 yaşında bile cildiniz 30'luk görünsün
 Bekar hamilede düşük riski
 Tansiyonu sebzeyle düşürün
 Strese karşı çay en iyisi
 Tüp baba olabiliriz
 İlk tüp üçüzler parçalanmış bir ailede büyüdü
 Ne kadar doğurgan olduğunuzu testlerle ölçün
 Depresyon kalıtsal olabilir mi?
Dr. Eren Eroğlu
Babamı kaybettim onsuz yaşayamıyorum
Çok düşkün...
Önce dövdü sonra geçmiş olsun mesajı yolladı
Önce dövdü sonra geçmiş olsun mesajı yolladı
Sosyetik güzel Nalan Aksoy, sevgilisi Erol Eyin'den yediği dayak...
Nalan'dan Muazzez'e 'Boş Çerçeve' çalımı!
Nalan'dan Muazzez'e 'Boş Çerçeve' çalımı!
Of Aman Nalan, 'Türk Sineması Klasikleri' adlı albümü ile bir döndü...
Masum bir şiiri sanat eseri yaptılar!
Masum bir şiiri sanat eseri yaptılar!
Gülben Ergen'le Mustafa Erdoğan'ın oğulları Atlas için yazdığı şiir...
Hilal'le muhatap olmak istemiyor!
Hilal'le muhatap olmak istemiyor!
Sevilen popçu Doğuş, eşinden boşanacağı haberlerinin gerçeği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.