kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
80 yaşında bile cildiniz 30'luk görünsün
80 yaşında bile cildiniz 30'luk görünsün
Yaşlanma yaşı kişiye göre değişir

80 yaşında bile cildiniz 30'luk görünsün

Zamana ve yerçekimine meydan okuyan kadınların hayalini bir Türk bilim adamı gerçekleştirdi. İsviçre'de 'En Başarılı Dermatoloji Araştırmacısı' seçilen Gürkan Kaya, gençlik iksiri gibi bir formül geliştirdi: 80 yaşındayken, 30 yaşındaki bir cilde sahip olacaksınız.

Kadınlar; genç kalmak için artık zahmetli operasyonlara katlanmak zorunda kalmayacak. İsviçre'nin Cenevre kentinde 17 yıldır bilimsel çalışmalarda bulunan Dermatolog Gürkan Kaya, ciltte kırışıklığa neden olan molekülü buldu ve ürettiği özel bir formülle kadınların genç kalma hayalini gerçeğe çevirdi. "Kronolojik zamanı durdurmak mümkün değil, ancak cildin dermis ve epidermis tabakaları sürekli 30 yaş görünümünde tutulabilir" diyen Dermatolog Kaya, sadece bir aylık kürün yeterli olacağını söyledi. İsviçre'de 'En Başarılı Dermatoloji Araştırmacısı' ödülüne de layık görülen Kaya'nın bulduğu formül, şubatta tıp literatürüne girdi. İsviçre Dermatopatoloji Grubu'nun Başkanı olan Gürkan Kaya; kırışıklıkların giderilmesinde devrim yaratan projeye ilişkin sorularımızı yanıtladı:

* Yaşlanmayı durdurmak gerçekten mümkün mü?
Biri kronolojiye, diğeri ise dış faktörlere bağlı iki tür yaşlanma var. Kronolojik yaşlanmayı durdurmak mümkün değil. Tüm organlarla birlikte deri de yaşlanıyor. Organların yaşlanmalarını dışa verdikleri belirtilerle anlıyoruz. Deri ise en görünen organdır. Ancak biz dış etkenlerden kaynaklanan faktörleri azaltabiliriz. Bundan yola çıkarak yaptığım araştırmalar sonucunda, 'CD44' molekülünün kırışıklıkların oluşmasında etkili olduğunu belirledim. Ardından, yaşla birlikte bu molekülün etkinliğini azaltıp, cildi sürekli canlı ve sağlıklı gösteren özel bir formül hazırladım. Böylelikle kadınlar her zaman genç ve bir o kadar sağlıklı cilde sahip olabilecek.

* 'Akıllı moleküller' nasıl etkiliyor?
İlk defa 15 yıl önce fareler üzerinde yaptığım çalışmalarda, CD44 molekülünün deri incelmesine yol açtığını tespit ettim. 'Bu molekülü nasıl yerine koyarız' diye düşünürken; A vitamini ile tanıştım. A vitamininin, deri incelmesi tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini buldum. Büyüme faktörünün, A vitamini ile birlikte daha fazla etkisi olduğunu saptadık. Fareler üzerindeki çalışmalar olumlu sonuçlar verince krem haline getirdiğimiz formülü, dermatoporozlu (deri incelmesi sonucu hasara açık cilt grubu) hastalara denedik. Onlarda bir ay gibi kısa sürede normal deri kalınlığına geri dönüldüğünü gözlemledik. Bu aynı zamanda kırışıklıkların kısa bir sürede ortadan kaldırılması anlamına da geliyor. Örneğin; 40 yaşında bu molekülü içeren ürün kullanan kişi, gençlik yıllarındaki cilt yapısına ve görünümüne sahip olabilecek! İlk çalışma 20 hastada uygulandı. Şu anda 50 hastada çalışmalarım devam ediyor.

* Ne kadar sürede etki gösteriyor?
Bu moleküllerden elde edilen ürün, deri atrofisini (incelmesi) geriye çeviriyor. Çoğalan hücre sayısını artırıp deriyi kalınlaştırıyor. Sadece bir ay sonra deri kalınlığı 30'lu yaşlardaki görünüme kavuşuyor. Dermisteki hücre sayısı da artıyor. Aynı zamanda genç insan derisine bu uygulandığında herhangi bir etkisi olmuyor. Ortalama 60-74 yaş arasındaki insanlarda yapılan çalışmalarda, kadın ve erkeklerde aynı etkiyi gözlemledik. Bir aylık uygulama sonrasında o insanların gençlik yıllarındaki normal deri kalınlığı geri kazanıldı.

* Literatürde yer alacak mı?
Cenevre Üniversitesi Hastanesi'nde çalışma arkadaşım Prof. Dr. Jean Hilaire Saurat ile birlikte yaptığımız çalışma ve elde ettiğimiz sonuçlar, bu ay Dermatoloji isimli bilimsel makale yayımlandı. İçteki yaşlanma süreci bir yandan sürekli devam ettiği için bu ürünle ilgili takibimiz sürüyor. Şu anda bir aylık yoğun tedaviden sonra nasıl sonuç alacağımızı araştırıyoruz.

ZAMAN TEK YÖNLÜDÜR!
* Yaşlanma süreci geri alınabilir mi?
Ünlü bilim adamı Albert Einstein'ın dediği gibi; 'Zaman tek yönlüdür'. Yaşlanma da böyledir. Ama belki yaşlanma süreci sırasında azaldığı düşünülen bazı maddelerin yerine konulmasıyla, bu sürecin yavaşlatılması veya uzatılması mümkün olabilir. Ciltte yaşlanma, deri incelmesiyle birlikte gerçekleşir. Ancak hem dış etkenlerin olumsuz etkisi, hem de yaşlanma ile bu yenilenme yavaşlar ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Bunda hylorik asitin azalması da etkili olur. Bu asidi kontrol edip, sürekli aktif hale getiren özel bir madde ile zamana karşı durmak mümkün hale geldi.

* Yaşlanmanın tek belirtisi kırışıklıklar mı?
Kırışıklıklar, yaşlanmada cilt için en son nokta. Biz genellikle deri yaşlanmasını, deri incelmesi ile ölçüyoruz. Alt ve üst tabakadaki incelmeler bize derinin durumu ile ilgili bilgi veriyor. Gençlik yıllarında, derinin üst tabakasındaki devamlı hücreler, bölünme yoluyla yenilerini yaparlar. Ancak yaşlanma süreciyle birlikte bu hücrelerin protein fonksiyonlarında bir azalma meydana gelir. Bazı proteinler kaybolur, bazılarında fonksiyon azalması oluşur. Tüm bunların sonucunda deriye elastikiyetini veren ve su almasını sağlayan hyaluronik asit ile diğer bazı maddelerde azalma gerçekleşir.

SEVDİCAN GÜNEŞ - SAĞLIK SERVİSİ

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Hamilelik varisine lazerle veda edin
 Meme protezi sayesinde çarpık bacaklar sütun gibi oluyor!
 Okullara beslenme uyarısı
 Genç cilt için susam yağı
 Grip bu yıl Wisconsin taraflarından geldi!
 Çocuklarımız obezleşiyor
 Parlayan cildin sırrı: Sirke
 80 yaşında bile cildiniz 30'luk görünsün
 Bekar hamilede düşük riski
 Tansiyonu sebzeyle düşürün
 Strese karşı çay en iyisi
 Tüp baba olabiliriz
 İlk tüp üçüzler parçalanmış bir ailede büyüdü
 Ne kadar doğurgan olduğunuzu testlerle ölçün
 Depresyon kalıtsal olabilir mi?
Dr. Eren Eroğlu
Babamı kaybettim onsuz yaşayamıyorum
Çok düşkün...
Önce dövdü sonra geçmiş olsun mesajı yolladı
Önce dövdü sonra geçmiş olsun mesajı yolladı
Sosyetik güzel Nalan Aksoy, sevgilisi Erol Eyin'den yediği dayak...
Nalan'dan Muazzez'e 'Boş Çerçeve' çalımı!
Nalan'dan Muazzez'e 'Boş Çerçeve' çalımı!
Of Aman Nalan, 'Türk Sineması Klasikleri' adlı albümü ile bir döndü...
Masum bir şiiri sanat eseri yaptılar!
Masum bir şiiri sanat eseri yaptılar!
Gülben Ergen'le Mustafa Erdoğan'ın oğulları Atlas için yazdığı şiir...
Hilal'le muhatap olmak istemiyor!
Hilal'le muhatap olmak istemiyor!
Sevilen popçu Doğuş, eşinden boşanacağı haberlerinin gerçeği...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.