kapat
   
12 Şubat 2007 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arınç'tan Hırvatistan Meclis Başkanı onuruna akşam yemeği

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye ile Hırvatistan arasında her alanda sorunsuz gelişen ilişkilerin, özellikle ekonomi alanında daha da ileriye götürülmesi için gerekli siyasi iradenin bulunduğunu söyledi.

Bülent Arınç, Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunan Hırvatistan Meclis Başkanı Vladimir Şeks onuruna akşam yemeği verdi.

Arınç, Devlet Konukevinde verdiği yemekte yaptığı konuşmada, daha önce Hırvatistan'a yaptığı ziyaretten güzel anılarla ayrıldığını bildirerek, Zagreb'deki verimli temaslarından sonra Dubrovnik'in güzelliği ve tarihi atmosferinden çok etkilendiğini söyledi. Her ne kadar ortak sınırı bulunmasa da Türkiye'nin, Hırvatistan'ı yakın ve değerli bir komşu olarak gördüğünü kaydeden Arınç, şöyle konuştu:

''Hırvatistan,
geçmişte olduğu gibi gelecekte de bölgede Türkiye'nin önemli bir ortağı olacaktır. Ziyaretiniz çerçevesinde yaptığımız görüşmelerin, bu ortaklığın sağlam temellere oturtulmasına imkan sağlamasını temenni ediyorum.

Türkiye ve Hırvatistan'ı birbirine yakınlaştıran bu coğrafyanın istikrarında bugüne kadar tek başına veya beraberce üstlenmiş olduğumuz sorumluluklar, ilişkilerimizi daha da güçlendirmiş; diğer bölge ülkelerine örnek teşkil etmiştir. Karşılıklı anlayış ve işbirliği üzerine kurulmuş ikili ilişkilerimiz, ortak çabalarımızla her geçen gün daha da gelişmekte ve derinleşmektedir. Gittikçe sıklaşan karşılıklı temas ve ziyaretlerimiz, bunun en iyi göstergelerinden biridir.

Bu bağlamda, Türkiye Hırvatistan'ın Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla entegrasyon sürecini desteklemekte, bu alanda atılan adımları memnuniyetle izlemektedir. İstikrar unsuru bir Hırvatistan'la, Avrupa kurumlarında da ortak olma arzumuzun yakın gelecekte gerçekleşeceği inancındayız. Bu çerçevede, Hırvatistan'ın AB üyeliği yolunda kaydettiği ilerlemeden ve 5 fasılda fiili müzakerelere başlamış ve bunlardan ikisini geçici olarak kapatmış olmasından dolayı tebriklerimi sunmak isterim. Ayrıca, NATO Riga Zirvesi'nde, Hırvatistan'ın 2008 yılında üyelik için davet alabileceğinin açıklanmış olması da Hırvatistan'ın doğru yolda ilerlemekte olduğunun göstergesi olmuştur.''

''EKONOMİMİZE SAĞLAYACAĞI KATKILAR''

Türkiye ile Hırvatistan arasında her alanda işbirliği imkanı bulunduğunu anlatan Arınç, söz konusu imkanlardan, uluslarının karşılıklı çıkarları doğrultusunda, daha geniş şekilde yararlanması gerektiğini vurguladı. Arınç, ''ekonomi ve ticaret alanlarında ileri yönde atacağımız her adımın, karşılıklı olarak ekonomilerimize sağlayacağı katkıların yanı sıra, halklarımızın refahına da hizmet edeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2003 yılında 85 milyon ABD doları iken, 2005 ve 2006 yıllarında 250 milyon ABD dolarının üzerine çıktığını ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

''Bu durum hala sahip olduğumuz gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır. İki ülke devlet adamları olarak bizlere düşen, bu olumlu ortamdan en iyi şekilde yararlanarak, gerek ticaret hacmimizin, gerek karşılıklı yatırımların artmasını sağlamaktır.

Siyasi ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi kadar önemli bir diğer husus ise halklar arasındaki temasların artırılması ve derinleştirilmesi zaruretidir. Halkların birbirini yeterince tanıması sağlanmadığı takdirde, ilişkiler hiçbir zaman istenen seviyeye ulaşmayacaktır. Günümüzde küresel barış ve istikrara en önemli tehditlerden biri, kültürler ve medeniyetler arasında ayırım gözeten tezlerdir. Bu tezler karşısında bilgi eksikliğinden kaynaklanan önyargıların ortadan kaldırılmasına, evrensel hoşgörü ve anlayışın geliştirilmesine her zamankinden daha çok ihtiyaç bulunduğuna inanıyoruz.

İNSANLAR ARASINDAKİ YAKINLAŞMA

Bu bağlamda, ülkelerimiz arasındaki insani, toplumsal ve kültürel iletişimin artırılması ilişkilerimizin temelini güçlendirecek, kültürlerarası diyalog ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları yaz aylarında, Türk ulaştırma sektörü ise tüm yıl boyunca Hırvatistan üzerinden yolculuk yapmaktadırlar. Çok uzun yıllardır süregelen bu hareketliliğin, insanlarımız arasındaki yakınlaşmaya hizmet etmesi en büyük temennimizdir. Aynı zamanda, ülkelerimiz arasındaki turist alışverişinin artması da bu açıdan büyük önem taşımaktadır.''

Arınç, bugün yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkileri ve bölgeyi ilgilendiren uluslararası gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde ele alma fırsatını bulduklarını ifade ederek, her alanda sorunsuz gelişen ilişkilerin, özellikle ekonomi alanında daha da ileriye götürülmesi için gerekli siyasi iradenin var olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Arınç, ekonomi ve ticaret ilişkilerin, kültürel ve eğitim alanlarındaki işbirliğini güçlendirilmesinin, ülkelerin yanında tüm bölge ülkelerinin de yararına olacağını bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 301 için değişiklik teklifi gelmedi
 Arınç'a yoğun tepkiler
 "AKP yine iktidar olacak"
 Kral Abdullah'a kötü haber
 301 değişikliğine ABD ve AB engeli
 Erdoğan'dan 301'de değişiklik sinyali
 Hız tutkusu TBMM gündeminde!
 Arınç: Cumhurbaşkanı AKP'nin içinden olacak
 Ünlü reklamcıdan Erdoğan'a brifing
 Baykal'ın 4 projesi
 Evet 'Hepimiz Aleviyiz' dedim
 Meclis'te kürtaj yasağı polemiği
 "BBP'ye kayıtları dondurduk"
YAVUZ DONAT
Saatli siyaset takvimi... Son 21 gün
Türkiye Büyük...
METEHAN DEMİR
Beyaz Saray'daki haritanın sırrı
Dışişleri Bakanı...
"Arabayı veririm ama Metin'e yazık olur"
Görme engelli sanatçı Metin Şentürk'ün 300 km. hız rekoru için uygun...
Masada tecavüz etti kimseye söyleme dedi
İlk kez Sunday Times'a konuşan kadın çalışan, kendisine ofisindeki...
Rahip davası kapanıyor
Rahip davası kapanıyor
Yargıtay Başsavcılığı, rahip Santoro'nun öldürülmesi davasında...
7 Harika'dan birini yeniden diktiren genç Türk patron
7 Harika'dan birini yeniden diktiren genç Türk patron
29 yaşındaki Burak Kaya dünyanın 'Yedi Harikası'ndan biri olarak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
Bize Ulaşın
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu