kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Performansınızı doğal yollarla artırın!
Performansınızı doğal yollarla artırın!
Size Önerim

Performansınızı doğal yollarla artırın!

Besin yoluyla aldığımız her şeyin vücudumuzda bir kimyasal sonucu oluyor. Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitamin ve mineraller; kimyasal reaksiyonlar zinciriyle vücutta çeşitli şekillerde değerlendiriliyor. Kimi enerji kaynağı olarak kullanılıyor, kimi hormon yapısına giriyor, hayati reaksiyonlarda başrol veya yardımcı roller üstleniyor. Yediklerimiz, sadece yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda beden ve ruh sağlığımız, hatta yaşam enerjimiz ve günlük performanslarımız için de belirleyici oluyor. Bedensel, zihinsel, cinsel ve yaşamsal her türlü performansı belirlemede, vücudumuza aldığımız besin ve besin takviyelerinin çeşidi, miktarı, kombinasyonları ve biyolojik saatimize göre alınma zamanları dahi etkili oluyor.

*
Doğanın sunduğu uyarıcılar: Falkland savaşı sırasında pilotlara, onları günde 20 saat uyanık tutmak için, yüksek miktarlarda 'tirozin' adlı aminoasidin verildiğini biliyoruz. Ama eğer vücudunuza gereken yardımı yapabilirseniz, sizin böyle bir şeye ihtiyacınız bulunmuyor. Yağsız bir şekilde yüksek miktarda protein tüketmeniz halinde vücudunuz bu maddeyi kendi kendine yeterince üretebiliyor. Bu da gün içinde uyanık kalmanızı ve kendinizi canlı hissetmenizi sağlıyor.

TİROİT KONTROLÜ
* Çinko ve testosteron bizi aktif kılıyor: Yeni doğanlarda kullanılan çinko içeren kremler, bebeklerin popolarında oluşan pişik ve irritasyonların giderilmesinde, yeni ve sağlıklı derinin ortaya çıkışında etkili oluyor. Çinkonun en önemli etkisinin, besinlerle alınan proteinlerden yola çıkarak vücut proteinlerinin sentezi ve hücre bölünmesini hızlandırması olduğunu biliyoruz. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gribal enfeksiyonlarda alınan effervesan tabletlerde de kullanılıyor. Ayrıca diğer bazı proteinler ve B6 vitaminiyle beraber, erkeklik hormonu olarak bilinen, testosteron hormonun yapımındaki etkisi oldukça büyük önem taşıyor. Bu hormon, libidonun, yani cinsel isteğin, yaşamsal ve içsel enerjinin belirleyicisi. Proteinden zengin beslenmek, B6 vitamini ve çinko takviyesi almak yaşam enerjimizi yükseltiyor.

* Tiroit hormonlarıyla daha formda: Tiroit bezinin vücudun dinamizmini, metabolik hızını ve performansını belirlediğini artık biliyoruz. Ara ara tiroit değerlerinizi hekiminizin kontrolünde belirlemede yarar var. Konsantrasyon güçlüğü, kilo verememe, sabahları yataktan zor kalkma, enerjisizlik ve hatta depresyon gibi sorunlarınız varsa bu durum tiroit bezinizle ilgili olabilir. Tiroit hormonlarının yapımında etkili olan tirozin, iyod ve selenyumun ise gereken miktarlarda alınması düzgün bir işleyiş için şart! Her gün 150-200 mikrogram iyod ve selenyum almanızın ve proteinden zengin beslenmenizin yararı çok fazla... Taze fıstık, kuruyemişler, taze ton balığı, karides, ayçiçeği tohumu, ceviz ve pirinç selenyum yönünden zengindir.

Dr. Ali Kerim Diler

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İlk tüp üçüzler parçalanmış bir ailede büyüdü
 Ne kadar doğurgan olduğunuzu testlerle ölçün
 Depresyon kalıtsal olabilir mi?
 Çikolata aspirine rakip oldu
 Kozmetik dünyasından sevgililere özel ürünler
 Dr. Yasemin Fatih Amato: Dudak cildi hassastır
 Türkiye'nin en büyük tüp ailesi: Şimdi çok pişmanız
 Beyin sağlığı için lifli gıda
 Seni almaya geldiler
 Aşkı başlatan kadınlar!
 Kansızlık beyni etkiliyor
 Performansınızı doğal yollarla artırın!
 Annesi ev işine dalınca çocuk yaramazlık yapar
 Yarıyıl tatilinde ÖSS OKS tutsağı olmayın
 Gençleşmenin doğal formülü: Vİtamin kokteyli
'Sağır Oda'ya 110 bin YTL'Lik dava
'Sağır Oda'ya 110 bin YTL'Lik dava
Canan Aydınoğlu 'Sağır Oda' dizisinin yapımcılarına senaristine ve...
'Yandım Ali'nin haklarını kölnlü avukat savundu
'Yandım Ali'nin haklarını kölnlü avukat savundu
Alman Film Denetleme Kurumu'nun (FSK) aşırı miliyetçi duyguları...
Salkım ve Doğulu'nun çakkıdı dansı
Salkım ve Doğulu'nun çakkıdı dansı
Kartal Vakfı'nın şehit ailelerine yardım amaçlı olarak düzenlediği...
Eski mekanına Feraye'yle gitti
Eski mekanına Feraye'yle gitti
Kaya Çilingiroğlu, geçmişte eski eşi Hülya Avşar ile haftada en az...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.