kapat
   
01 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk tarımını kalkındırmadan, Türkiye'yi kalkındıramayız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bana göre, Türkiye sanayi ülkesi olmakla, tarım ülkesi olmak arasında bir tercih yapmak durumunda değildir'' dedi.

Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen ''Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Tanıtım Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, bütün projelerinde Türkiye'nin her alandaki potansiyelini harekete geçirmeyi, imkan ve kaynaklarını en doğru biçimde kullanmayı amaç edindiklerini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

''Onun için tarımımızın da sanayimizin de gelişmesini aynı ölçüde önemsedik önemsiyoruz. Bana göre Türkiye sanayi ülkesi olmakla, tarım ülkesi olmak arasında bir tercih yapmak durumunda değildir. Türkiye hem sanayileşerek ekonomisini büyütecek hem de tarımsal gelişmesiyle kalkınmasını sürdürecek.''

''TECRÜBE
VE BİLGİ BULUŞACAK''


Projeye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, ''Bir tarafta bilgi, bir tarafta tecrübe var, bu proje tecrübe ile bilgiyi buluşturacak, bir araya getirecektir, onun için bu proje bereket kokuyor, neticeyi, tarımda sıçramayı gösteriyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, daha önce söz verdikleri gibi projede yer alacak 2 bin 500 kişiyi sözleşmeli personel olarak işe aldıklarını belirtti.

Hükümet programında tarımı öncelikli sektör olarak değerlendirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, ''Türk tarımını kalkındırmadan, Türkiye'yi kalkındıramayız'' anlayışıyla yola çıktıklarını söyledi.

4 yıl önce tarım sektöründe ''sahipsizlik duygusunun hakim olduğunu'' ifade eden Erdoğan, ''Çiftçimiz borçlarını ödeyemediğinden, haciz ve hapis tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Üretim yapmak için önemli girdileri alamıyordu, traktörünü satmak zorunda kalıyordu'' diye konuştu.

Göreve geldikten sonra 809 bin üreticinin, 2.7 katrilyon liralık borcunun, 1.5 katrilyon liralık kısmını sildiklerini, geriye kalan borçların yanısıra 660 trilyon liralık elektrik borçlarını biriken faizi dikkate almadan ve ek faiz uygulamadan yeniden yapılandırdıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, bazı tarımsal girdilerde KDV indirimine gittiklerini belirtti.

'ÇİFTÇİLERİ EZİYORLAR'' İDDİASI

Bazı kesimlerin ''Çiftçileri eziyorlar'' şeklinde iddiaları olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

''Benim çiftçi kardeşime yüzde 59 kredi faizi uygulanıyordu. Biz bunu yüzde 17,5'e düşürdük. Ayrıca, bazı tarımsal yatırım ve işletme kredileri faiz oranlarını yüzde 7 ile 13 aralığına düşürdük. Ham petrol fiyatlarında meydana gelen artışın üreticiye yansımasını önlemek için çiftçilerimize, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında toplam 1 milyar 42 milyon YTL'lık, mazot desteğini çiftçilerimize dağıtmak suretiyle onları rahatlattık. Böylece üreticilerimize mazotu yüzde 40 ucuza kullanma imkanı sağladık. 2007 yılında da çiftçilerimize 492 milyon YTL'lık mazot desteği vereceğiz.Dünya piyasalarında yaşanan kimyevi gübre fiyatlarındaki artıştan çiftçimizin korunması amacıyla 2005 yılında 271 milyon YTL, 2007 yılında da 363 milyon YTL'lik kimyevi gübre desteği vereceğiz.''

Başbakan Erdoğan, çiftçilere, gübre, mazot ve pirimle ilgili ödemelerin yarısını Nisan ayının, diğer yarısını da Haziran ayının ilk haftalarında ödeyeceklerini tekrarladı.

Tarım sektörünün 2004 ve 2005 yıllarında üst üste iki yıl büyüdüğüne işaret eden Erdoğan, 2006 yılında bu büyümenin sürdüğünden kimsenin şüphesi olmamasını gerektiğini ifade etti.

Tarım sektörünün Gayri Safi Milli Hasılaya katkısının 2002-2005 döneminde 28.1 milyar dolardan, 37.8 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, bu katkının 2006 yılında 38 milyar dolar civarında olmasını beklediklerini söyledi. KÖYDES ve BELDES projeleri ile köylerin, beldelerin alt yapı sorunlarını, çözdüklerini ve çözeceklerini belirten Erdoğan, ''İş bilenin, kılıç kuşananın, hortumlar kesilirse işte rakamlar nereden nereye gidiyor ve nasıl ülkeye dağılıyor bunu çok net görmek mümkün'' diye konuştu.

''TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATI 2006 YILINDA YAKLAŞIK 10 MİLYAR DOLARA ÇIKTI''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında 4 milyar dolar olan Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının 2006 yılında yaklaşık 10 milyon dolara çıktığını bildirdi. Erdoğan, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen ''Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi Tanıtım Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, 2002 yılında 19,5 milyon ton olan buğday üretiminin 2005'te 21,5 milyon tona çıktığını ve Türkiye'nin 2005 yılında dünyada un ihraç eden ülkeler arasında birinci sıraya yükseldiğini anlattı. Mısır, çeltik ve ayçiçeği üretimine ilişkin rakamları veren Erdoğan, 2002 yılında 8,4 milyon ton olan süt üretiminin 2006 yılında 11,5 milyon tona yükseldiğine işaret etti. Erdoğan, 2002 yılında 727 bin ton olan beyaz et üretiminin 2006 yılında 985 bin tona çıktığını belirtti AK Parti Hükümeti döneminde kredi kullanan çiftçi sayısında da artışlar olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2002 yılında 550 bin çiftçiye 529 milyon YTL kredi kullandırıldığını, 2006 yılında ise 1 milyon 92 bin çiftçiye 5 milyar 157 milyon YTL'lik kredi kullandırıldığını söyledi. Erdoğan, ''Bu ne demektir? Bu bire on artış demektir'' dedi.

TRAKTÖR SATIŞLARINDA PATLAMA...

Erdoğan, iktidarları döneminde traktör satışlarında patlama yaşandığını kaydederek, 2002 yılında 8 bin olan traktör satışının 2006 yılında 42 bine yükseldiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, ''Bu bir şeyi gösteriyor; Benim çiftçi vatandaşım artık ucuz maliyeti yakalıyor. Üretimi çok daha bereketli kılacak ekipmanlara kavuşuyor'' diye konuştu.

Tarımsal alanda 8 kanunu yürürlüğe koyduklarını hatırlatan Erdoğan, tarıma toplam destek miktarının 2002 yılında 2 milyar 188 milyon YTL olduğunu, 2006 sonu itibariyle ise bu rakamın 4 milyar 744 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Erdoğan, prim desteklerini 5 kat artırdıklarını, 2006 yılında 930 milyon YTL'lik prim ödemesi yaptıklarını ifade etti. Erdoğan, bunun ''iktidarlarının nasıl çiftçinin yanında olduğunu açık ve net belgesi olduğunu'' kaydetti. Hayvancılığa da büyük önem verdiklerini anlatan Erdoğan, bazı bölgelerdeki et balık kurumlarını özelleştirme kapsamından çıkardıklarına dikkat çekti. 2002 yılında 83 milyon YTL olan hayvancılık desteğini 2006 yılında 679 milyon YTL'ye çıkardıklarını belirten Erdoğan, bunun 8 katlık bir artışı ifade ettiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, son 3 yılda tarımsal kalkınma kooperatiflerine Cumhuriyet tarihinin en fazla desteğini verdiklerini ve 95 kooperatif projesine 591 milyon YTL'lik kredi kullandırdıklarını bildirdi.

Erdoğan, yeni yatırım yapılmadığı için verimliliğini kaybeden TİGEM işletmelerini de özel sektöre uzun vadeli kiraya vermeye başladıklarını anımsattı. Erdoğan, bu kapsamda 14 TİGEM işletmesinin kiraya verildiğini belirterek, şöyle devam etti:

''On yıllar yılı buralardan verim elde edilemedi. Tam aksine buralar adeta yan gelip yatma yeri haline geldi. Buralar sömürüldü. Buralarda özel sektör tarafından 90 milyon YTL'lik yeni yatırım yapılmıştır.

TMO, 2006 yılında 159 bin ton fındık alımı yaparak üreticiye 521 milyon ton YTL ödeme yaptı. Çaykur'un aldığı yaş çay miktarı 2006 yılında 627 bin tona ulaştı.''

Başbakan Erdoğan, ''Aslında çok bereketli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Biz Türkiye'nin potansiyelini her alanda bütünüyle harekete geçirmek için yola çıktık. Yeter ki hep beraber gücümüzü birleştirelim, ülkemize hizmet aşkımız hiç eksilmesin ve o zaman bu topraklar daha da bereketlenecek geleceğimiz daha da aydınlık olacaktır'' dedi.

Projede görev alacak ziraat mühendislerine ve veteriner hekimlere de seslenen Erdoğan, görevlerinin tarihi bir anlamı olduğunu ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüpraş İzmit rafinerisinde patlama
 Borsada % 2,72'lik rekor yükseliş
 Irak'a sevkıyat yeniden başladı
 Motorine 2 YKr zam
 İMKB'de açılış seansı uygulaması
 İstanbul'da enflasyon arttı
 İhracat 87.4 milyar $'a yükseldi
 '2003'te petrol gemisini kovduk'
 Bakan 'indirim' derken BOTAŞ % 5 zam istemiş
 'Artık en ucuz ülke olamayacağız başka liderlikler peşinde...
 'Objektif olacağım, etkin reklam Effie ödülünü alır'
 Irak geri adım attı petrol sevkıyatı krizi çözüldü
 Rusya, Coral'ı önce kapattı sonra 'yanlışlık oldu' dedi
 Elektronik savaşa hazırlık simülatörünü Vestel üretecek
 2006 yılını 3 rekorla kapatan dış ticarette açık 52 milyar...
 Wolfowitz'in yırtık çorabı dünyada alay konusu oldu
 Boğaz manzaralı helikopter pistli arazi satışa çıkarıldı
 Yerli turistin tatil yapmaya niyeti var ama parası yok
 'Ataköy'deki arazi ancak 13 okul karşılığı devredilebilir'
 Zehirli variller en geç martta Almanya'ya gidiyor
 Anadolu Yaklaşımı'na ASO'dan eleştiri geldi
 Faiz yüzde 20'nin altını gördü
 Citibank: Yatırıma devam edeceğiz
 Netron teknoloji üniversitesi hedefliyor
 İsrail havayolu şirketi El-Al, İstanbul uçuşunu durduruyor
 Telekom 'indirimle' cirosunu bu yıl 1 milyar dolar artıracak
 Tata, Corus'u 12 milyar $'a satın aldı
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borçta Maastricht kriteri tamam
Rekor özelleştirme...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yüzücü bakan yüzyılın yazarlarını arıyor
Vücut şovu ile...
MELİHA OKUR
'Kuzey Irak'ta Çin Vestel'i 'in' Türk Vestel 'out'
Irak...
İltifatçı eşini pişman etti
Bir törende çevredeki güzel kadınlara "Seninle her yere giderim" gibi...
Acarkent'te 'aile bağları'
Acaristanbul'da 138 lüks tripleks villanın kaderini, aldığı kararla...
Resmi bulan da haber elemanı
Resmi bulan da haber elemanı
Yasin Hayal'in ifadesi, Erhan Tuncel'in suikasti hem ihbar edip hem...
"Bu cinayet Emniyet'e bilgi verilerek işlendi"
CHP, Dink cinayeti konusunda Erdoğan ve Aksu hakkında Meclis...
IMKB
E: 42.302 D:% 2,72
DOLAR
S: 1,405 D:% -0,883
EURO
S: 1,831 D:% -0,571
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu