kapat
   
01 Şubat 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Yüzücü bakan yüzyılın yazarlarını arıyor

Vücut şovu ile sık sık gündeme gelen ünlü yüzücü Bakan Kürşad Tüzmen, bu kez Kaddafi'nin ülkesi Libya'dan '21.yüzyıl yazarlarıyla' muhatap olmak istediği mesajını vermiş. Yüzücü Bakan Tüzmen, bu mesajı TİM'in parası ile gazetelere üst üste adının karıştığı skandallarla bozulan imajını düzeltme adına verilen ilan ve içeriğini eleştirdiğim yazılarım üzerine yapmış. Bakan Tüzmen, ne zaman sıkışırsa hemen kendince dahiyane bir tek cümle kurarak işin içinden sıyrılmaya çalışır. Ancak bu kez sıyrılması pek kolay olmayacak, çünkü suçüstü yakalanmıştır. Vücut şovu yaparken göbeğini saklayabilir, ancak bu kez yaptıklarını saklayamayacak.
Kamuoyunun gündemine getirdiğim TİM, ilanında diyor ki "Son dört yıl içinde ihracat artışı yüzde 137." Ben de cevap verdim, hayır özellikle vurgulamaya çalışılan ve adı geçen ilanlarda 'milad' olarak kabul edilen AK Parti iktidarının 20032006 dönemini kapsayan ihracat artışı yüzde 80'dir. Şimdi insanların kafası iyice karıştı. Peki TİM'in, Bakan Tüzmen'in neden olduğu skandallarla Başbakan Erdoğan nezdinde kaybettiği imajı düzeltmek için gazetelere tam sayfa verdiği ilanlarda ön plana çıkarmaya çalıştığı 4 yıllık ihracat artışı gerçekten ne kadar?
TİM, ilanda 'dört yıllık dönemde' ibaresini bilerek kullanıyor ve artışı yüzde 137 olarak sunuyor. Peki neden 5 yıl veya 10 yıl değil de 4 yıl. Üstelik hangi döneme göre bu artış? Cevap yok. İçine sinmiyor ki ilanında '2002 yılına göre bu dönemdeki artış' desin. Ne yazık ki Bakan Tüzmen'in görmezlikten geldiği 2002 yılının ihracatı da kendisinin Dış Tücaret Müsteşarlığı dönemine ait. TİM, AK Parti iktidarının başlangıcını kendince 2003 yılını milad kabul ederek hesap yapıyor. O zaman ben de o hesabı şu şekilde yaparım. Artış oranını belirleyen endeks hesaplamasında temel yıl (2003=100) baz alınarak ihracat rakamını 47.8 olarak alır, dört yıllık iktidar dönemimin 2006 sonu rakamını da incelenecek dönem olarak 86.0 milyar dolar olarak alır ve bu dönem ihracat artış oranını yüzde 80 olarak bulurum. Yok eğer ilanda görmezlikten gelinen 37 milyar dolarlık 2002 yılı ihracat tutarı hesaba katılarak '2002 yılına göre, son dört yıldaki ihracat artış oranı' yazılsaydı, onların bulduğu yüzde 137 oranını doğru olur ve şu şekilde hesaplanırdı. 2002 yılı temel yıl (2002=100) baz kabul edip 37 milyar doları esas alınır, incelenecek dönem olarak da 86.0 milyarla oranlayıp yüzde 137 artış oranını bulunurdu.
Eleştirilen ikinci nokta; TİM, Web sayfasında da belirttiği gibi, ihracatçıların özel sektör üst kuruluşudur. Yani kamu kurumu değildir . Bakan Tüzmen ve Oğuz Satıcı biraderler Eğer TİM'in kamu kurumu olduğunu iddia ediyor ise, o zaman Başbakanlık tasarruf genelgesi, kamu ihale kanunu ve yurt dışına çıkışta Başbakanlıktan izin alması gerekir.Dolayısıyla bu kaynaklardan Oğuz Satıcı'nın Polaris şirketine ait Mısır'daki arsa pazarlaması için kullanılmazdı. TİM kamu kurumu değildir. Dolayısıyla ihracatçılar adına teşekkür ilanı verilecekse, altına ilanı veren kişiler arasında Başbakan ve Devlet Bakanı isimini yazılması doğru değildir. Başbakan ile Bakanın kuşkusuz ihracatçılara katkısı olduğu için, teşekkür eden değil, teşekkür edilen olması gerekirdi. Kaldı ki, Başbakan Erdoğan'ın ilanda adının yazılmasını istemiş olabileceğini asla düşünmüyorum. Olsa olsa TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın, Bakan Tüzmen'in bakanlığı bünyesindeki kimi kurumlarda üst üste yaşanan skandallar ile sarsılan prestijinin yeniden sağlanması için Başbakan Erdoğan'ın adını bilgisi dışında kullanılmıştır.
Eleştirilen üçüncü nokta; Peki nerede ithalat rakamları? İlanda bahsettiğiniz yüzde 137 lik ihracat artışı ile aynı dönemde, ithalat artışı yüzde 160 olmuştur. Yani ithalat, ihracattan daha fazla artmıştır. Kaldı ki, ihracatın tamamı da ülkemizde üretilmemiş, yarısından fazlası ithalata dayalı ihracattır. Serbest bölgeye gelen transit malların bu meblağ içinde sayılmasını da hariç tutuyorum. Bu düşüncelerimi kamuoyu ile paylaştım. Oğuz Satcı'ya e-posta aracılığı ile de bir takım sorular yönelttim. TİM Başkanı Satıcı'nın cevabı olduğu takdirde, kelimesi kelimesine köşemde yer vereceğimin bilinmesini isterim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İhracatın patronları hesap bilmiyor   / 30-01-2007
 Şarapta rekabet dönemi başlıyor   / 26-01-2007
 Maliyede köstebek skandalı   / 25-01-2007
 İhracatın patronları tekstili Mısır'a taşıyor   / 24-01-2007
 İstanbul Belediyesi'nin ihtiyaçları artıyor ya gelirleri?   / 23-01-2007
 LPG şirketleri mercek altında   / 20-01-2007
 Acarkent duruşması Lütfi Kırdar'da yapılsın   / 19-01-2007
 Kişiye özgü eğitim modeli geliyor   / 18-01-2007
 İstanbul'da okul yerleri satılıyor   / 17-01-2007
 Bankaların sandıkları ortada bırakıldı   / 16-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borçta Maastricht kriteri tamam
Rekor özelleştirme...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Yüzücü bakan yüzyılın yazarlarını arıyor
Vücut şovu ile...
MELİHA OKUR
'Kuzey Irak'ta Çin Vestel'i 'in' Türk Vestel 'out'
Irak...
İltifatçı eşini pişman etti
Bir törende çevredeki güzel kadınlara "Seninle her yere giderim" gibi...
Acarkent'te 'aile bağları'
Acaristanbul'da 138 lüks tripleks villanın kaderini, aldığı kararla...
Resmi bulan da haber elemanı
Resmi bulan da haber elemanı
Yasin Hayal'in ifadesi, Erhan Tuncel'in suikasti hem ihbar edip hem...
"Bu cinayet Emniyet'e bilgi verilerek işlendi"
CHP, Dink cinayeti konusunda Erdoğan ve Aksu hakkında Meclis...
IMKB
E: 41.126 D:% -0,56
DOLAR
S: 1,422 D:% 0,035
EURO
S: 1,841 D:% -0,081
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu