kapat
   
31 Ocak 2007 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
SMS:
AY yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Yabancılardan Erdoğan'a seçimler öncesi altın fırsat mı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, SPK'nın 25'inci kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada "İnanıyorum ki borsa endeksi 48 bini yeniden aşacak" dedi.
Başbakan'ın endeksin 48 bin rakamını aşmasını temenni etmesi yerine borsanın ekonomideki iyi gelişmelere tepki vereceğini söylemesi şüphesiz daha uygun olurdu. Başbakan zaten ekonomideki gelişmelerle borsa yükselişinin hak edildiğini ifade ederken, bu konuda takvim vermiyor. Yani Başbakan'ın sözünün bağlayıcılığı yok. Endeks bir gün mutlaka belirtilen rakamı aşacak. Ama ne zaman, o belli değil.

- Borsa çıkışı neden istenir? - Başbakan'ın isteğinin gerçekleşme zamanı konusunda ancak spekülasyon yapılabilir. Bir başbakan borsanın canlanmasını veya finansal piyasaların pozitif eğilim göstermesini, ekonominin büyümesini en çok ne zaman ister? Şüphe yok ki, iktidarını sürdürme konusunda kararın verileceği genel seçimlerin öncesinde. Türkiye'de de seçime doğru yaklaşıldığı, üstelik cumhurbaşkanlığı seçiminin daha da yakın olduğu dikkate alınırsa, Başbakan'ın endeks konusundaki dileği daha iyi anlaşılıyor. Başbakan, borsanın kendi icraatlarını onaylamasını, hatta hisse senedi yatırımcılarını memnun ederek toplumda genel memnuniyeti artırmayı ve bunu oya tahvil etmeyi isteyebilir.

- Ocakta büyük dönüş - Başbakan'ın bu isteğine yurtiçi risklere daha duyarlı olan, piyasaya güveni azalan yerli yatırımcılar pek yanıt vermiyor. Borsadan uzak durmaya devam ediyorlar. Hatta yabancıların gelmesi ile birlikte piyasadaki ağırlıklarını da azaltıyorlar.
Başbakan'ın gösterdiği doğrultu yönünde hareket etmeye en yatkın grup ise yabancı yatırımcılar. Yılbaşından beri aradan geçen bir aylık sürede, borsada yabancıların payı 4 puan artarken, yerlilerin payı aynı oranda azaldı. 2006 sonunda borsada işlem gören hisse senetlerinin yüzde 65.26'sı yabancılara aitken 29 Ocak itibariyle bu oran yüzde 69.04'e çıktı. Yabancıların paylarını bu kadar hızlı artırdıkları bir başka ay yok.

- Geride kalmanın telafisi - TEB Başekonomisti Emin Öztürk de haftalık bülteninde, Londra'daki temasları sırasında yabancı fon yöneticilerinin Türkiye tahvillerine yönelik ilgisinin had safhada olduğunu belirtti. Geçen hafta yapılan hazine ihalesine gelen rekor talebi de buna örnek gösterdi. Öztürk, "Yabancılardaki bu vizyon değişikliğinin temel nedeni, özellikle 2006'nın son iki ayında diğer gelişmekte olan piyasalarda olumlu bir hava sürerken Türkiye'den elde edilen faiz getirisini çeşitli nedenlerle göz ardı etmiş olan yabancı fonların aniden uyanmasıdır. Alternatif ifadeyle önceki aylarda geride kalmasının telafisidir" dedi.

- Yabancıların tavrı - Yabancıların bu yoğun ilgisi aynı zamanda cumhurbaşkanlığı seçimi riskini en azından bu aşamada fiyatlamadıklarını, ya Başbakan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını koymasına olumlu baktıklarını, ya da aday olmayacağına ikna olduklarını gösterir. Sonuçta yabancılar, yaptıkları yüklü alımlarla cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler öncesinde iyi bir finansal atmosfer sağlayarak hükümete ve Erdoğan'a altın tepside bir fırsat sunuyor. Böyle bir amacı olmasa da, yabancı portföy yatırımları en azından böyle bir sonuca hizmet edebilir. Yılbaşında yaptığımız öngörüde '2007'nin anahtarının yabancıda ve Erdoğan'da' olduğunu belirtmiştik. Şimdi iki ayrı anahtarın aynı kilidi açmaya doğru yöneldiğini görüyoruz. Bu durum en azından bu aşamada kilidin açılmasını da kolaylaştırıyor. Yabancılar bu tavrını koruduktan sonra.

- Sonuç - "Şans yakalayanın olur" Harold Geneen

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İyilik dışarıdan geldi kötülük de dışarıdan gelir mi?   / 30-01-2007
 Ankara'nın dalgayı kırma formülü   / 29-01-2007
 'Sermayesini büyütemeyen sorununu büyütür'   / 26-01-2007
 Çeyrek asırlık SPK'nın yeni misyonu ne olmalı?   / 25-01-2007
 Kamu borcu 2006'da ilk kez geriledi, gerisi gelir mi?   / 24-01-2007
 Yabancının tavrına göre iki senaryo   / 23-01-2007
 Rekor sıcak paranın, soğuk yüzü de var   / 22-01-2007
 Sermaye piyasasını kurtarmaya ince ayar yetmez   / 19-01-2007
 Yurtiçi tasarruflar artmıyor   / 18-01-2007
 Marka şehirler turizmi sıçratır mı?   / 17-01-2007
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancılardan Erdoğan'a seçimler öncesi altın fırsat...
Sedat Peker'e 14 yıl hapis
"Kelebek Operasyonu" kapsamında tutuklanan ve 108 sanıkla birlikte...
Savcı, mütalaasında Çakıcı için 24 yıl hapis cezası istedi
İstanbul Bebek'te Tevfik Nurullah Ağansoy'un da aralarında bulunduğu...
El Kaide mektebinde 'Yıldız Takımı' eğitimi
El Kaide mektebinde 'Yıldız Takımı' eğitimi
El Kaide operasyonunda bulunan ve medrese gibi kullanılan Konya'daki...
Savcılık cinayet ihbarını basından öğrendi
Savcılık cinayet ihbarını basından öğrendi
Dink cinayetinde İstanbul polisinin elindeki bazı bilgileri,...
IMKB
E: 41.357 D:% -0,10
DOLAR
S: 1,426 D:% 0,070
EURO
S: 1,848 D:% 0,271
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu