kapat
   
23 Ocak 2007 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onbinler Dink'i yolcu etti
Zanlı Erhan T'nin babası konuştu
Dink'in öldürülmesine tepkiler sürüyor

Onbinler Dink'i yolcu etti

Kurucusu olduğu ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink, Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Dink, gazetesinin önünde yapılan ilk tören, ardından Meryemana Kilisesi'ndeki dini tören sonrasında Silivrikapı'da bulunan Balıklı Ermeni Mezarlığı'nda, ailesi ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda yurtdaşın katılımıyla, alkışlar ve karanfiller eşliğinde toprağa verildi.Ermeni din adamları, Dink'in mezarı başında dualar okudu.

CENAZE TÖRENİNİ MUTAFYAN YÖNETTİ

Uğradığı
silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink için Meryemana Kilisesi'nde yapılan tören saat 15:00 sularında sona erdi.

Buradaki tören, özel oluşturulan kilise korusunun ilahileri okumasıyla başladı. Dink'in naaşı kilise içinde hazırlanan katafalkın üstüne konuldu. İlahilerin okunmasının ardından İncil'den bazı bölümler ve Resul mektubu (İsa'nın havarilerinin ölümle ilgili görüşlerini kapsıyor) okundu.

Tören Mesrob II tarafından yönetildi. Mesrob Mutafyan Ermenice ve Türkçe bir konuşma yaptı. İncil'den alıntıların da yer aldığı konuşmasında Mutafyan, konuşmasını yaparken zaman zaman göz yaşlarını tutamadı. Mutafyan, "Zorluk ve mücadeleler geçen yaşamı Hrant Dink'te cesur, duygusal ve gözü pek bir karakter yarattı. Böylece O, adalet, vicdan özgürlüğü, insan özgürlüğü savunucusu ve sancaktarı oldu. Bedeli ne olursa olsun, inandığını, düşündüğünü söyler, bir şeyi yapması gerektiği düşünüyorsa , yapardı" dedi.

"DİNK KÖKENİNE OLDUĞU KADAR, VATANINA DA BAĞLIYDI"

Dink'in etnik kökenine olduğu kadar, vatanına da bağlı olduğunu söyleyen Mutafyan, Dink'in doğduğu yeri, büyüdüğü ülkeyi, yaşadığı ülkenin insanlarını, kendi ait olduğu köklerin değerini reddetmeden sevebildiğini kaydetti. Mutafyan, "Cesur çıkışları O'nun din, ırk, köken farkı gözetmeyen insan sevgisiyle dolu, dürüst Anadolu insanı karakterinin dışa vurumuydu. Hrant bu duruşuyla Allah'ın emrini uygulamaktaydı, 'Öç almayacaksın, halkından birine kin beslemeyeceksin, komşunu kendin gibi seveceksin'." diye konuştu.

Hrant Dink'in aidiyetini insanlar arasında sürmekte olan olumsuz önyargıları kaldırmak için kullandığını belirten Mutafyan, Dink'in demokrasinin ateşli bir savunucusu olduğunu, bunu da ideal toplumun ön şartı olarak kabul ettiğini ifade etti.

Rakel Dink'in eşine yaptığı ziyarete de değinen Mutafyan, İncil'den bölümler okudu. Mutafyan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O adalet aşkıyla çalıştı. Tüm yüreğiyle adaletin meyvelerini tatmayı diledi. Çünkü, barış içinde eken barış yapıcıları, doğruluk ürününü biçerler. Hrant'ı sadece gazeteci olarak tanıyanların büyük bir çoğunluğu kimsesiz çocuklar için yaptığı ve O'nun insan sever kişiliğinin bir belirtisi olan çalışmalarından habersizdirler. Hrant, çocukluğunda, birçok çocuğun sahip olduğu mutluluktan mahrum kaldı. Teselliyi ise daha sonra çocuklara hizmet etmekte buldu. Çocukları sevdi. Kendi çocukları gibi onlara özen gösterdi. Çocukların sevincine ortak oldu, çocukluğundaki acı anılara böylelikle teselli oldu."

"HRANT TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI BİR ERMENİYDİ"

Mutafyan, Hrant Dink'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Ermeni olduğunun, tüm yaşamı boyunca böyle çalıştığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şu soruyu sormak istiyorum. Bu gibi menfur suikastlerden sonra maktulün kefeni üzerinden siyaset yapmak evrensel ahlak kurallarına ne kadar sığar. Acı hepimizindir,kayıp hepimizindir. Taziye, acıyı paylaşmak, acıyı hafifletmek demektir. Olayı kınarken, ülkemiz aleyhine yapılan olumsuz açıklamalar, yüreklerde yeni yaralar açmaktadır. Bu tür davranışlar merhum Hrant'ın yaklaşımına tamamen aykırı düşmektedir."

"FAİLİN YAKALANMASI YETERLİ DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e ve tüm devlet erkanına, resmi kurum ve kuruluşlara ve iyi niyetli tüm yurttaşlara, ailesine ve Ermeni cemaatine gösterdikleri destekten dolayı teşekkür eden Mutafyan, olağanüstü duyarlılık sergilenmesi ve en kısa zamanda failin yakalanmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Mutafyan, failin yakalanmasının yeterli olmadığını belirterek, şunları ifade etti:

"Gerçek azmettiricilerin belirlenmesi, ülkemizin barış ve huzur ortamı açısından zorunludur. Hıristiyan din görevlisi ve insan olarak, her zaman ve her şartta en kutsal hak olan yaşama hakkına saldırılanları burada bir kez daha lanetliyorum. Fikir ve düşünce özgürlüğüne saygılı ve değer veren insanlar olarak, bazı insanların fikirlerini paylaşmasak bile, hiç kimsenin fikirlerinden dolayı bırakın katledilmesini, yargılanması ve ceza almasını bile kabul etmemeliyiz."

"ERMENİ DÜŞMANLIĞINI YOK ETMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA BAŞLATILMALI"

Mutafyan, konuşmasının devamında, "Devletimizin ve Türk halkının Ermeniler binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğuna, yabancı ve potansiyel düşman olmadığını kabul edeceklerini, bizlerin 'düşman' olarak algılanmamıza neden olan uygulama, tutum ve zihniyeti değiştirmek için okul kitaplarından ve okullarımızdan başlayarak toplumdaki bu Ermeni düşmanlığını yok etmeye yönelik çalışmaların ivedilikle ele alınacağına dair inancımızı hala koruyoruz" çağrısında bulundu.

Hrant Dink'in mücadele ettiği konuların başında Türk-Ermeni diyalogunun gelişmesi olduğunu, bu konuda mücadele verdiğini, tepkileri de cesurca göğüslediğini söyleyen Mutafyan, Dink'in cenaze töreninin Ermenistan ve Türk yetkililerin bir araya gelmesine vesile olduğunu söyledi.

Mutafyan, "Allah ülkemizin esenliğini korusun. Vatandaşlarımızın kardeşlik sevgisini güçlendirsin. Dünyaya barış bahşetsin. İnsanların yüreğine sevgi tohumları eksin, kötülük uzaklaşsın, ümitsizlik yok olsun. Allah'ın kutsal iradesi her yerde hakim olsun" duası etti.

Dink'in, geçen pazar günü dünyadaki tüm Ermeni Kiliselerinde dualarla alındığını söyledi.

Dink'in eşi Rakel Dink'in ve çocuklarının, ayin sırasında zaman zaman kötüleştiği görüldü.

TÖRENE KATILANLAR

Meryemana Kilesesi'ndeki törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, çelenk gönderdi. Törene, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, İstanbul Valisi Muhammer Güler, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen, sanatçı Ediz Hun, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk ve eşi Nevin Sungur, ABD Ankara Büyükelçisi Ros Wilson ve eşi, Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Kirakosyan başkanlığında Ermenistan heyeti, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyonu Komitesi Başkanı Alexi Govciyan ile bazı Ermeni derneği temsilcileri, New York'tan Başpiskopos Hajak Barsamyan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

10 BİNLER 8 KM YÜRÜDÜ

Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink için düzenlenen törene katılan ve cenaze aracının ayrılmasından sonra yürüyüşüne devam eden vatandaşlar, Yenikapı'ya geldi.

Agos Gazetesi önünden yürüyen ve Halaskargazi Caddesi boyunca Cumhuriyet Caddesi'nden Taksim'e gelen kortejdekiler, Hrant Dink'i taşıyan cenaze aracının ayrılmasının ardından, Tarlabaşı'ndan Unkapanı Atatürk Köprüsü, Saraçhane, Aksaray güzergahını izleyerek Yenikapı'ya ulaştı.

Yaklaşık 8 kilometrelik yürüyüş boyunca, kortejin önünden giden bir otobüsten, Ermeni müzikleri çalınırken, gruptakiler, pankartsız ve slogansız yürüyerek zaman zaman alkışlarla cinayete tepkilerini dile getirdiler.Yenikapı'daki İDO İskelesi önündeki alanda toplanan kortejdekiler, burada beklemeye başladı.

Bu arada, yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşlar da pencere ve balkonlardan kortejdekilere karanfiller attılar. Hrant Dink'in fotoğraflarını da taşıyan kortejdekiler, Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve İngilizce, ''Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz'' yazılı dövizler taşıdılar.

İLK TÖREN GAZETEDE YAPILDI

Dink için ilk tören Agos Gazetesi önünde yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce insan Agos'un bulunduğu Osmanbey'deki Sebat Apartmanı önünde bir araya geldi. Ellerinde, "Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz", "Katil 301" dövizleri taşıyan insanlar, sessiz bir şekilde Hrant Dink'in cenaze arabasının Agos önüne gelişini bekledi. Bekleyiş sırasında Ermeni ezgileri, Türkçe ve Ermenice Sarı Gelin türküsü çalındı.

Dink'in Meryemana Kilesisi'nde bulunan cenazesi saat 10.00 gibi Agos Gazetesi'ne getirildi. Cenaze arabası katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.

Dink'in töreni 11.00'de eşi Rakel Dink, çocukları Ararat, Delal, Sera ve geliniyle otobüsün üstüne çıktı ve uğurlamaya gelenlenlere eşi için kaleme aldığı "Sevgiliye Mektup" başlıklı mektubunu okudu. Güçlükle ayakla duran, barış mesajı veren duygusal konuşma yapan Rakel Dink'in, daha sonra kendisini "ürkek güvercine" benzeten Hrant Dink için "beyaz güvercin" uçurdu.

İNSAN SELİ

Hrant Dink'in naaşını taşıyan cenaze arabası Rakel Dink'in konuşmasının ardından Agos önünden Kumkapı'daki Meryem Ana Kilesisi'ne doğru hareket etti. Rakel Dink, çocukları ve Dink'in yakınlarıda yürüyüş kortejiyle birlikte Elmadağ'a kadar yürüdü. Elmadağ'da cenaze arabası kortejden ayrıldı ve Rakel Dink, çocukları ve Dink'in yakınları otobüse binerek saat 12.00'de Meryemana Kilisesi'ne doğru hareket yeniden etti.
Dink'i binlerce vatandaş da son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 "Bir bebekten katil yaratmak sorgulanmalı"
 Emniyetten 'acil' kodlu toplantı
 Törenden çarpıcı kareler
 Dink cinayetinde yeni gözaltı
 Samast soyadlı yaklaşık 500 kişi 2003'te biraraya geldi
 Acaristanbul'da karar haftaya
 Sahte hakime suçüstü
 Kaynarca köyü tahliye ediliyor
 Tetikçi bir yem, örgüt arkada
 Ogün'ün annesi: Çok üzgünüm kullandılar
 Anne ve babasının yanına defnedilecek
 Bebekleriyle teslim oldular
 Asker yardım gecesini Rafi Portakal yürütecek
 Ankara cenazeye ilgisiz kaldı: Mazeretim var gelemiyorum!
YILMAZ ÖZDİL
İşler Sarp'a sardı
Sene,...
ERGUN BABAHAN
Bekçi Mesut!
Üniversite farklı fikirlerin, aykırı...
MEHMET BARLAS
CHP muhalefeti AK Parti'yi de daha sağa itmedi mi?
Hrant...
FATİH ALTAYLI
Siyasi otorite eksikliği
Tam da dediğimiz gibi oluyor...
UMUR TALU
Anatomi!
9 Ekim 1998: Genç futbolcu, iki...
ERDAL ŞAFAK
Erdem satıcıları
OECD'nin (Ekonomik...
Sırbistan'da sandıktan 'Kasap'ın gölgesi çıktı
Miloseviç'in ölümünün ardından düzenlenen ilk seçimi aşırı miliyetçi...
Kerkük'te referandum öncesi gerginlik hâkim
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'te, şehrin geleceğini belirleyecek olan...
25 milyon $'ını istedi
25 milyon $'ını istedi
Beşiktaş Başkanı Demirören 25 milyon dolarlık alacağı için kulüpten 5...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu