kapat
   
14 Ocak 2007 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DÖVMELERİ BİLE PAZARLAMA UNSURU .... Beckhamın 9 tane dövmesi var. Ancak yazılı dövmelerin hiçbiri İngilizce değil. Yine bir pazarlama ve dünyaya açılma taktiği gereği, bir dövmesi İbranice, bir diğeri ise Hindu dilinde yazılmış...
Futbolu değil imajı değerli
Playboy'dan 'soyun' teklifi
Real'in maç kadrosuna alınmayacak

Futbolu değil imajı değerli

Her yaptığı olay, her söylediği manşet oluyor. Bugün tüm dünya Beckham'ın 250 milyon dolara ABD'ye transferini konuşuyor. Sırrı yalnızca futbolu mu? Hayır! İşte bir pazarlama harikasının öyküsü.

Dünya futbol tarihine bugüne kadar yüzlerce efsane imzasını attı. Arjantinli Maradona, Brezilyalı Pele, Alman Beckenbauer, Fransız Zidane ve daha nicesi... Ancak hiçbiri, profesyonel olarak çimlerle 14 yıl önce tanışan David Beckham kadar "gerçek bir marka" olamadı. O, kimilerine göre "futbolu vasatı aşmayan bir pazarlama harikası" kimilerine göre "sağ ayağının içini raket gibi kullanan bir yıldız", kimilerine göre ise "Tanrı'nın boş anında yarattığı bir übermensch, yani üstün insan"... Beckham, nasıl tanımlanırsa tanımlansınSimon FullerABD'nin Los Angeles Galaxy takımıyla yaptığı 250 milyon dolarlık anlaşmayla Afrika'daki köylerde bile konuşulur oldu.

ARKASINDA İKİ İSİM
İşte bunun sırrı: O, futbolunun dışında gerçek bir marka. İngiliz futbolunun dünyaya armağan ettiği David Beckham'ın sadece "iyi bir futbolcu"yken bir anda marka olmasının arkasında iki isim var: Simon Fuller ve eşi Victoria Beckham... Fuller'ın sahip olduğu 19 Entertainment adlı şirketle yapılan "halkla ilişkiler" anlaşması "Beckham Limited"i bize tanıştırdı. Fuller ile Beckham'lar, ünlüİngilizlerin ünlü futbolcusu David Beckham saçlarıyla da hep gündemdeydi. Her yıl yeni bir saç modeliyle ortaya çıkıp adından söz ettirmeyi başardı. Bazen ördek gibi havaya doğru kabarttı, bazen siyahiler gibi ördürdü. Dünya Kupasına yanında kuaförünü götürünce yer yerinden oynadı, ama mohikan saçları, Galatasaraylı Ümit Davala dahil gençlerin en gözde modeli olmuştu bile. futbolcuyu 7'den 70'e herkesin konuşacağı bir isim yapmak için aylarca ortaklaşa çalıştı. Eşi ile magazin sayfalarının manşetlerindeki 'futbolcu' Beckham önce Gillette'le anlaşma yaptı. Ve bir anda ekonomi sayfalarına taşındı. O artık jilet devinden her yıl 10 milyon dolar kazanan bir 'işadamıydı.' Çok geçmedi, Beckham çifti "Beckham Brand Limited" şirketini kurdu. Ve anlaşmalar peş peşe geldi.

YILIN KAHRAMANI OLDU
Şu anda kendisine milyonlarca dolar kazandıran 4 büyük anlaşması var. En büyüğü Adidasile olanı. Beckham, yaşamı boyunca Adidas'ın ürünlerini tanıtmak için 160 milyon dolar alacak. Pepsi'nin reklamlarını süsledikçe yılda 4; Motorola telefonlarıyla konuştukça 15 milyon dolar kazanacak. "Marka Beckham"ın yeni hedefi çocuklardı... Biri Londra, biri de Los Angeles'ta olmak üzere iki tane "Beckham Akademi" açıldı. TV'ler artık "yeşil sahalardaki futbolcu" yu değil, küçük çocukların sevgilisi olan "ilah"ı görüntülüyordu. Ve 2004... 'Bay Beckham' Time dergisinin "Yılın Kahramanları" listesine girdi. 'UNUTULMAK İSTEMİYORUM' Marka Beckhamcoşarken, futbolcu Beckham bekleneni veremiyordu. Real Madrid'e 40 milyon dolara transfer olan Beckham'ın futbolu eleştirilir olmuştu. İmdada yine Fuller yetişti. Beckham 2005'te UNICEF'in "İyi Niyet Elçisi" ilan edildi... Medya yine futbolunu değil, onun bir 'dünya insanı' olarak 'Tüketiyorum ama yararlıyım da' mesajını manşetlere çıkartıyordu... Beckham da yaratılan bu "Beckham çılgınlığı" sevdi: Unutulmak istemiyorum... Bu çılgınlığın yaratıcısı Fuller'ın da deyimiyle "Beckham ismiyle dünyada başaramayacağımız şey yok."

Bilge ESER - Selim SUNER


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Töre cinayetleri bitmek bilmiyor
 Ceneviz surlarına 'metro' sürgünü
 Evlerini takas edip dünyayı geziyorlar
 AIDS'li doğdu devlet yuvası kabul etmedi
 Eski sevgiliye 'Etek giy' dedi davalık oldu
 Eski bankacı zimmet suçlusu
 Kadın bankacıya çifte sorgulama
 Doğuda soğuk, batıda bahar devam edecek
 Biri üvey anneyi diğeri eşini öldürdü
 Babadan iki kız kardeşe elektrikli işkence iddiası
 Faldan cinayet çıktı
 Sadece 3 gün tutuklu kaldılar
 Asker eğlencesi ölümle bitti
 Taksim'de F tipi cezaevine protesto
 THY'nin Oslo uçağı pistten çıktı
 Mağaza kumarhane!
 Gaspçılara suçüstü
 Kadıköy'de miting nedeniyle bazı yollar kapalı
 Umut için kapıştılar
EMRE AKÖZ
Kadın nasıl eğitilir?
Çoğu futbolsever erkeğin önemli...
HINCAL ULUÇ
Yalnızlık benim tercihim mi?..
Hürriyet'teki "En...
Şampiyon olamazsanız dava açarım
Şampiyon olamazsanız dava açarım
İzmirli avukat Mehmet Ali Tunçay, Fenerbahçe yönetimini her türlü...
Anlaşamazsam her takımda oynayabilirim
Anlaşamazsam her takımda oynayabilirim
Fenerbahçe'nin Brezilyalı yıldızı Alex de Souza, Antalya kampında...
Erdoğan: Artık PKK sorunu çözülmeli
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi'yle görüşen Başbakan, ABD'nin...
Gül: Türkmenler de Kürtler de akrabamız
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Kuzey...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu