kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sinan Ozedincik @ SABAH
 

Kültürler arası lezzet köprüsü

İstanbul'da yeni bir Thai restoranı açıldı. Bu konuda bugüne kadar bir tek Pera Thai bilirdim ve çok başarılı bulurdum. Ancak Thai mutfağının İstanbul'daki yeni üyesi 'Çok Çok', damaklara olduğu kadar ruhlara da hitap eden bir mekan oldu. Sanat, kültür ve lezzetin birarada yaşandığı buluşma noktası olarak kısa sürede İstanbul'un gözde mekanlarından biri haline geldi. Tayland mutfağının değerlerine sahip olan 'Çok Çok' Hint, Singapur, Türk mutfaklarından farklı bir mutfak sentezi yaratıyor. Restoran, özel tasarlanmış mekanı ve Taylandlı aşçının hazırladığı özgün mönü ile Uzakdoğu'dan İstanbul'a uzanan kültürler arası bir lezzet köprüsü oldu. Thai mutfağının özgün lezzeti ile Türk mutfağının seçkin tatlarından harmanlanmış özel bir mönü mekanda Uzakdoğu inceliğiyle servis ediliyor.

THAİ GELENEKLERİ
Beyoğlu Tepebaşı'nda uluslararası birçok ödülün sahibi Singapurlu mimar Kay Ngee Tan tarafından tasarlanan 'Çok Çok' iç dekorasyonu ile Thai mutfağının ruhunun yemek boyunca hissedilmesini sağlıyor. Tan, Singapur ve dünyanın diğer ülkelerinde yaptığı mimarlık çalışmalarını Türk mimarisi sentezi ile birleştirerek mekan için yeni bir konsept yarattı. İç mekanda Thai gelenekleri yansıtıldı. Dış cephe Asya yapılarının şeffaflığına uygun olarak günün her saatinde ışık oyunlarına imkan veren kristal camlarla kaplandı. İçerde ise otantik ve minimalist ayrıntılara yer verildi. Tavanda asılı duran Ürgüp çömleğinden esinlenerek Singapur'da yaptırılan avize kültürlerarası köprünün sanatsal bir sembolü olarak görünümü ve yaydığı ışıkla mekana mistik bir hava kattı. Asya çizgilerini ortaya koyan özel yapım masa ve sandalyeler, Uzakdoğu'nun tılsımlı rengi mor atlas perdeler mekana hayat verdi. Asma katta aralarına kısa sehpalar yerleştirilen sıralı sedirler, Bangkok'tan getirilen minderler konukların Asya geleneğine göre uzanarak yemek yemelerine imkan veren farklı bir ortam oluşturdu.

LEZZET ŞÖLENİ
Restoranın mutfağında Uzakdoğulu, Japonya, Meksika ve İspanya'da konsolosluk mutfaklarında görev almış kadın baş aşçı görev yapıyor. Yanında ise Türk genç aşçılar bulunuyor. Özenle seçilen taze ürünler, Asya'dan getirilen özel baharatlarla işleniyor. Daha sonra Uzakdoğu'ya özgü servis inceliğinde konuklara sunuluyor. Thai mutfağının seçkin lezzetleri arasında çorbalar, aperatifler, ana yemekler ve tatlılar bulunuyor. Restoranın mönüsündeki farklı lezzetler saymakla bitmiyor. Thai usulü limon otu, mantar, misket limonu dilimleri ile hazırlanan vücutta hoş bir sıcaklık yaratacak kadar etkili 'Jumbo Karides Çorbası' ve brokoli, mantar, soya ve istiridye sosuyla hazırlanan 'Deniz Mahsullü Kızarmış Pirinç Noodle'u mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

DÜNYA MARKASI OLACAK
'Çok Çok', Türkiye'den İngiltere'ye ve Uzakdoğu'ya uzanan büyük bir düşüncenin eseri olarak ortaya çıktı. Londra'da büyük otel zincirlerinde restoran, oda servisi, konferans ve ziyafet organizasyonları bölümlerinde görev alan Bekir Kaya, kariyerinin üst basamaklarında iken 15 yıl uzak kaldığı Türkiye'ye dönme kararı aldı. Türkiye'de özel bir restoran açma kararını Singapurlu mimar Kay Ngee Tan ile paylaştı. Birlikte hareket etmeye karar vererek Türkiye'ye geldiler. Restoran yönetimi için Londra'da otellerin farklı bölümlerinde başarıyla görev yapan Şakir Yılmaz'la anlaştılar. Restoranı artık bir dünya markası yapmak istiyorlar. Singapur ve Londra'da yeni 'Çok Çok'lar açarak mutfakların ve kültürlerin uluslararası buluşma mekanlarını oluşturmayı amaçlıyorlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 3 milyon Euro'luk yeni mekan   / 04-01-2007
 Pera'da Ginza...   / 28-12-2006
 "Türk mutfağı rakı-kebap demek değil"   / 14-12-2006
 Uludağ bu kış canlanıyor   / 07-12-2006
 Antonio Ricci   / 30-11-2006
 Sosyetede meyhane dönemi başlıyor   / 23-11-2006
 Üç büyük imparatorluğun lezzetleri   / 09-11-2006
 Kebabın mabedi   / 19-10-2006
 Bir Bebek klasiği   / 12-10-2006
 'Benim evim, senin evin'   / 05-10-2006
RAHŞAN GÜLŞAN
Bülent Ersoy'un nesi varmış?
Evet, başlıktaki cümleyi...
ÖZAY ŞENDİR
Cengiz'in Ali Cengiz mantığı
Cengiz Semercioğlu...
SİNAN ÖZEDİNCİK
Kültürler arası lezzet köprüsü
İstanbul'da yeni bir Thai...
Çocuklar cinsel hastalığa karşı aşılanmalı mı?
Çocuklar cinsel hastalığa karşı aşılanmalı mı?
İlk kanser aşısının çocuklara yapılacak olması, tıp dünyasında...
Modern hacılar!
Modern hacılar!
Merhum Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan'ın eşi Arzu Hanım, eşinin...
Büyük aşka nazar değdi...
Büyük aşka nazar değdi...
Sosyetenin 'en güzel yüz'üne sahip olan Güliz Onursal, 2.5 yıldır...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.