kapat
   
05 Ocak 2007 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Doğrudan ticarette Rumlar engelleme yapabilir"
Talat: Genelkurmay ile sorun yok
KKTC Cumhurbaşkanı Talat Ankara'dan ayrıldı
"Doğrudan ticarette Rumlar engelleme yapabilir"

"Doğrudan ticarette Rumlar engelleme yapabilir"

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta halen sadece ilan edilmiş ateşkes koşulları bulunduğunu ve bu nedenle askeri konularla siyasetin iç içe geçmiş durumda olduğunu söyleyerek, Lokmacı sınır kapısındaki üst geçidin kaldırılması kararlarının kendileri açısından geçerli olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra basının sorularını yanıtlayan Talat, Lokmacı sınır kapısının açılması konusunu ele alıp almadıkları ve Genelkurmay Başkanlığı ile aralarında bu konuda bir sorun bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, görüşmede bu konuyu konuşmadıklarını, gündemde bu konunun yer almadığını belirtti.

Talat,
şöyle dedi:"Bildiğiniz gibi Kıbrıs'ta bir ateşkes, üstelik de imzalanmamış bir ateşkes Kıbrıs'ta; yani sözlü bir ateşkes diyebilirsiniz, bir anlaşma yok. Bu bakımdan Kıbrıs farklı bir yer, Türkiye'nin diğer sınırlarıyla kıyaslanabilecek bir durum yok Kıbrıs'ta. Bundan dolayı da askeri konular siyasetle iç içe geçmiş durumda. Bu bağlamda hem bir nezaket ziyareti hem genel bir görüşme çerçevesinde görüştük, ama esas siyasi değerlendirmeyi burada yaptık."

Lokmacı'daki üst geçidi kaldırma fikirlerinin hala geçerli olup olmadığının
sorulmasına karşılık Mehmet Ali Talat, buna ilişkin kararlarını daha önce
açıkladıklarını hatırlatarak, "Bu karar bizim açımızdan geçerlidir" dedi.
Bu son sözlerini açmasının istenilmesi ve Türkiye'de farklı bir ses mi
bulunduğunun sorulması üzerineyse Talat, şunları kaydetti:

"Resmi görüş açısından söylüyorsanız hayır, ama mutlaka değişik görüşler var ama bunların olması da normaldir. Bütün bu görüşler medeni bir anlayış çerçevesinde tartışılır. Tabii ki Kıbrıs çok hassastır ve dediğim gibi sadece ilan edilmiş ateşkes koşulları vardır. O nedenle bütün kararlar çok hassas bir şekilde incelendikten sonra alınır. O bakımdan biz bütün iyi niyetimizi göstererek, hem Kıbrıs sorununun çözümünü hem de iki halk arasındaki ilişkilerin iyileşmesini ve aynı şekilde Türkiye'nin de yer aldığı bölgede Türk-Yunan ve bölge ilişkilerinin iyileştirilmesini istiyor ve üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz."

DOĞRUDAN TİCARET TÜZÜĞÜ

Ocak ayında AB tarafından ele alınması beklenilen Doğrudan Ticaret Tüzüğüne ilişkin soru üzerine de Talat, görüşmede bu konuyu da ele aldıklarını söyledi.

Tüzüğün bilindiğinin aksine "izolasyonların kaldırılması" olmadığına dikkati
çeken Talat, basının bunu abartmamasının iyi olacağını çünkü gündemde olanın izolasyonların kaldırılması değil sadece doğrudan ticaret tüzüğü olduğunu vurguladı. Talat şunları kaydetti:

"İzolasyonların kaldırılması çok daha geniş perspektiften bakılması gereken bir olaydır. Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan Güvenlik Konseyine sunduğu raporda izolasyonların tümünün kaldırılmasından bahsediliyordu. AB'nin Doğrudan Ticaret Tüzüğü ise izolasyonların kaldırılmasından çok sadece doğrudan ticareti sağlayacak yani ticaret kısıtlamalarını nispeten ortadan kaldıracak bir girişimdir. O bakımdan (tüzüğün) Kıbrıslı Türklerinin izolasyonlarının kaldırılması olarak değil de doğrudan ticaretin sağlanması olarak ele alınmasında
fayda var."

Tüzüğün bu ay görüşüleceğini anımsatan Talat, Kıbrıs Rum kesimi AB üyesi olduğu için ciddi engeller çıkaracağı endişelerinin devam ettiğini belirterek, "Ama umarım ki AB Kıbrıs Rum tarafının bu engelleyici tutumuna prim vermez ve verdiği sözü yerine getirir. Bizim talebimiz budur."

LEFKOŞA'NIN SİLAHSIZLANDIRILMASI

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Rum basınında çıkan "KKTC'nin Lefkoşa'nın
silahsızlandırılmasını önermeye hazırlandığı" yönündeki bir habere ilişkin
soruya, "Kıbrıs sorununu çözerek sadece Lefkoşa'nın değil, adanın bütününün silahsızlandırılması ve askersizleştirilmesi söz konusu olmalıdır. Bunu kamufle etmek için Lefkoşa'nın askersizleştirilmesi gibi çok daha önemsiz bir konuyu gündeme getirmek, sanıyorum ki doğru değil ve şu anda böyle bir öneri yapma gibi bir planımız yok" yanıtını verdi.
Talat, bu konunun bir düşünce olarak değişik zamanlarda ortaya atıldığını
hatırlatarak, şunları da kaydetti:"Ancak ülke askersizleştirilmediğine göre Lefkoşa'nın askersizleştirilmesinin çok önemli bir konu gibi ortaya atılması esas Kıbrıs'ta halen Kıbrıs sorununun var olduğunu yani çözümsüzlüğünün devam ettiğini ancak kamufle etmeye, gözlerden saklamaya yarar."

Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kıvrıkoğlu ile
arasında bir gerginlik olup olmadığının sorulması üzerineyse şu yanıtı verdi:"Sayın Barış Kuvvetleri Komutanı ile benim aramda, herhangi bir sorun olması mümkün değil. Böyle bir lüksümüz olabileceğini düşünmüyorum, çünkü bizim Kıbrıs'ta Sayın Komutanla güvenliğimizin sağlanması ve devamı açısından yakın işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor ve bu yakın işbirliğini sürdürüyoruz."

Cumhurbaşkanı Talat, değişik dönemlerde değişik fikirleri olabileceğini de
söyleyerek, "Bu fikirlerin sonuçta yetki karmaşasına yol açar tarzda speküle edildiği durumlarla zaman zaman karşılaşmamız da söz konusu olabilir" dedi.Talat, son olarak "Ancak şu günlerde ve geçmişte, gelecek için tabii ipotek koyamam ama Sayın Barış Kuvvetleri Komutanı ile herhangi bir sorunum yok" diye konuştu.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Mustafa Taşar son yolculuğuna uğurlandı
 Afiş tartışması büyüyor!
 Başbakan'ın helikopteri zorunlu iniş yaptı
 Açıköğretim skandalı Meclis gündeminde
 AKP'li kadınlardan hemcinslerine markaj
 Pepe'ye ''Yılın Devlet Adamı Ödülü''
 MHP'li Çalışkan ölü bulundu
 Kürt meselesi değil terör meselesi
 Çankaya'da kritik göreve sürpriz atama
 Çözmeye gitti ama krizin ortasına düştü
 'Irak'taki gelişmeler bizi rahatsız ediyor'
 "AB'nin çıkardığı engeller Kemalizm'i güçlendiriyor"
 80'inci yaş gününü kutladı
MAHMUT ÖVÜR
Muhafazakâr mıyız sosyal demokrat mı?
Yeni yılın en çok...
MUHARREM SARIKAYA
Taşar'ı uğurlarken...
Yıl...
YAVUZ DONAT
Sine-i Silopi
Silopi'de, Habur'da sık sık telefonumuza...
Kameraları kırınca kaydetmez sandılar
Bir işyerine soygun için giren üç kişi kazmayla iki güvenlik...
Sur Belediye Meclisi 'çok dilliliği' onayladı
Sur Belediye Meclisi 'çok dilliliği' onayladı
Diyarbakır'ın Sur Belediyesi, Türkiye'de ilk kez gerçekleşen bir...
Ashley için hayat altı yaşında durdu
Ashley için hayat altı yaşında durdu
Beyin hastalığı yüzünden yarı ölü haldeki ABD'li Ashley'nin ailesi,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu