kapat
   
04 Ocak 2007 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HSBC 3 bin 500 kişiyi işe alıyor

HSBC Bank AŞ Genel Müdürü Piraye Antika, yabancı sermayeli banka konusunun politik bir tercih olduğunu, yerli ve yabancı bankalar arasında bir ayırım yapılmadığını düşündüğünü belirterek, ''Yabancı bankaların zor dönemlerde ülkeden kaçacaklarına ilişkin komplo teorilerine katılmıyorum'' dedi.

Antika, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bankacılık sektörünün kriz yönetiminde geçmiş dönemlere oranla artık daha başarılı ve duyarlı olduğunu, bu bakımdan seçimlerden dolayı 2001'deki gibi bir olumsuzluğun tekrar yaşanmayacağını ifade etti. Seçimler nedeniyle yılın ortasına doğru çalkantılar yaşanabileceğini kaydeden Antika, böyle bir dönemde sektördeki iş yapma kültürünün ne yönde gelişeceğinin özellikle önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye
piyasaları açısından en önemli riskin global risk algılamalarında yaşanacak keskin dönüşler ile bunun Türkiye gibi yüksek cari açık ve dış finansman ihtiyacı olan ülkelere olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Antika, kamu finansmanında yakalanan disiplinin sürdürülmesi ve ekonomik reformlara devam edilmesinin olası tehlikelere karşı koruma sağlayacağını belirtti.

2007'de sektörün büyüme hızında yavaşlama olabileceğine işaret eden Antika, bunda tüketici kredilerindeki yüksek faiz seviyelerinin etkili olacağını, mevduat tarafında ise Merkez Bankasının politikaları nedeniyle rekabetin artacağını kaydetti. Piraye Antika, KOBİ'lere yönelik işletme bankacılığı alanındaki yarışın kızışacağını, bu unsurların bankaların karlılık oranlarına baskı yapacağını ve dolayısıyla verimliliğin öneminin artacağını vurguladı.

''ASIL REKABET, BUNDAN SONRAKİ YILLARDA GERÇEKLEŞİR''

Antika, 2007 yılının ağırlıklı olarak sektör için satın alma ve birleşme işlemlerinin tamamlanmasıyla geçeceği görüşünü aktararak, şöyle devam etti:

''Uluslararası bankaların sektördeki etkisini görmek için henüz erken. Bu tip durumlarda yeni yönetimler entegrasyon işlemlerine ağırlık verirler. O nedenle asıl rekabetin bundan sonraki yıllarda gerçekleşeceğini düşünüyoruz.Bizim her zaman stratejimiz sürdürülebilir bir karlılıkla büyümektir. Pazar payı almak için gerçekçi olmayan davranış ve fiyatlamalarla ortaya çıkmayız. Ağır ama emin adımlarla ilerleyen bir grubuz. Hızlı bir pazar payı almak için kısa dönemli hareketlere girmeyiz.''

Bankacılık sektörünün sermaye açısından değerlendirildiğinde hala istenilen seviyede olmadığını ifade eden Antika, bu yıl sektörde görülen konsolidasyon sürecinde artık Hazine bonosuyla para kazanma döneminin kapanmasının etkili olduğunu belirtti.

''TEK SEÇENEK GERÇEK BANKACILIK''

Bu süreçte bankalara gelir elde etmek için tek seçenek kaldığını ve bunun da gerçek bankacılık olduğunu belirten Antika, bundan dolayı bankalar açısından büyük sermaye ihtiyacı doğduğunu, büyük sermaye de yabancı sermayeli bankalarda bulunduğu için doğal olarak yerel bankaların yabancı ortaklıklarının arttığını vurguladı.

Piraye Antika, bankacılık sektöründe artan yabancı sermayeye yönelik yapılan değerlendirmelere katılmadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:''Yabancı sermayeli banka konusu politik bir tercihtir. Ben, yerli ve yabancı bankalar arasında bir ayırım yapılmadığını düşünüyorum. Yabancı bankaların zor dönemlerde ülkeden kaçacaklarına ilişkin komplo teorilerine katılmıyorum. 2001 krizinin en ateşli döneminde, bu pazara sıfırdan yatırım yapan bir grup olarak bu ülkeye olan inancımızı göstermekle kalmayıp, son dönemde gerçekleşen yabancı yatırımlara da örnek olduk ve sektörde katma değer yarattık.

Bugün 193 şube, 521 ATM ve 5 bin çalışan ile HSBC Türkiye olarak 2,5 milyonu aşkın müşteriye hizmet veriyoruz. 2001 krizinin ardından 2003'deki saldırılar bile bizi hedeflerimizden saptırmadı. Gerek başarılı iş modelimiz, gerekse cesaretimizle iyi örnek teşkil ettik.''

''BİR FIRSAT ÇIKARSA TABİİ Kİ İLGİLENEBİLİRİZ''

HSBC Bank AŞ Genel Müdürü Antika, hayata geçirdikleri ikinci 5 yıllık büyüme stratejisine işaret ederek, HSBC'nin Türkiye'deki stratejisinin, organik büyüme ve bu ülkenin ekonomik potansiyelini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme trendine devam edeceğine inandıklarını dile getiren Antika, 2010 yılına kadar iki kat büyüme hedeflediklerini, 5 yıl içinde 200 yeni şube açıp, şube sayısını 350'ye, personel sayısını da 5 bin kişiden 8 bin 500'e çıkaracaklarını bildirdi.

Bireysel bankacılıkta müşteri sayılarını üçe katlayıp 6 milyonu aşacaklarını belirten Antika, işletme bankacılığında ise 10 milyon dolara kadar yıllık cirosu olan işletmelere odaklanıp olası tüm finansal ihtiyaçlara ağırlık vereceklerini ve KOBİ'lere yönelik hizmet kanalını genişleteceklerini kaydetti.

Antika, 2006 yılında 40 yeni şube açtıklarını ve bu yıl binin üzerinde yeni bankacıya iş imkanı sağladıklarını aktardı.HSBC'nin doğası itibarıyla büyüme fırsatlarını kollayan bir grup olduğunu vurgulayan Antika, ''Satın alma konusunda bir fırsat çıkarsa tabii ki ilgilenebiliriz, ancak şu anda gündemimizde satın almaya yönelik bir planımız yok'' dedi.

Yerel bankaların küresel ölçekteki uluslararası sermayeli bankalarla rekabetine ilişkin olarak da Antika, yerel davranmasını bilen, toplumun ve reel ekonominin nabzını tutan bankaların sermaye yapıları güçlendikçe bu mücadelede ayakta kalacaklarını ifade etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Enflasyon tek hanede kaldı
 En pahalı Hülya Avşar!
 Enerjinin büyük bölümü doğalgazdan
 SMS yoluyla vergi borcu
 Telekom'a zam tepkisi
 Dolar 1,4240 YTL'ye yükseldi
 İran, yine vanayı kapattı bizi 'bayram tatili' kurtardı
 'Krizlerde herkes batar bizim satışlarımız patlar'
 'Nadasa bırakmaktan vazgeçip 1.7 milyar YTL kazanacağız'
 Arızalar artınca liderlik Toyota'ya pahalıya patladı
 Kart kopyalama yetmedi ATM söküp götürüyorlar!
 Ertürk: 2007 tahsilat hedefimiz 2.2 milyar $
 THY'ye 2 saatlik rötar tazminatı
 'İhracat artışı için yerli malını destekleyeceğiz'
 Bulgaristan'da vize krizi devam ediyor
 2006'da 60 milyon yolcu havalandı
 'Gelir dağılımımız maalesef çok bozuk'
 SFA'da kardeşler hisse kavgasına tutuştu
 'Türk ekonomisi AB'ye son giren 2 ülkeden çok iyi'
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
2007'nin kilidi yabancıda ve Erdoğan'da
Ekonominin ve...
Hepatit C'yi 3 aydır bulaştırıyorlarmış
Ekim ayındaki denetimlerde diyaliz merkezinde Hepatit C'li hasta...
Hasandağı tırmanışında 'yanlış anlama' paniği
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileriyle Hasandağı'na çıkan öğretmen...
CHP'li vekil Büyükcengiz kemer takmadığı için öldü
CHP'li vekil Büyükcengiz kemer takmadığı için öldü
Seçmenleriyle bayramlaşmaya giden Vekil Büyükcengiz'in içinde...
Eski bakan Mustafa Taşar kaza kurbanı
Eski bakan Mustafa Taşar kaza kurbanı
Askerliğini Burdur'da yapan oğullarını ziyaretten dönen eski Bakan...
IMKB
E: 39.006 D:% -0,28
DOLAR
S: 1,421 D:% 0,247
EURO
S: 1,860 D:% -0,508
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu