kapat
   
31 Aralık 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CHP lideri Deniz Baykal kendisini ziyarete gelen, aralarında türbanlıların da bulunduğu kadınlar grubunu partisinin genel merkezindeki başkanlık odasında ağırladı.
Baykal: Bizim türbanla kıyafetle işimiz olmaz
İmam torunu
Çağrı yaptı
Saddam'a üzüldü

Kılık kıyafetle kavgamız yok

CHP lideri Deniz Baykal, kendisini ziyaret eden başörtülü kadınlara "Türbanlı türbansız tüm kadınlar güvencenin Cumhuriyet'te olduğunu bilmeli" dedi.

Meclis'te "Başörtü eşlerin ayıplarını örtmez" sözleriyle tartışılan Baykal, CHP Genel Merkezi'nde bir grup başörtülü kadınla bir araya geldi. Baykal, kavgasının türbanla olmadığını vurguladı: "Aydınlık bir Türkiye'den özellikle kadınların menfaati var. Başı ister açık, ister örtülü olsun. Bizim kılık kıyafetle kavgamız yok. Herkesin özgürce giyinmesinden yanayız."

Baykal: Bizim türbanla kıyafetle işimiz olmaz

Meclis'te "Başörtüsü eşlerin ayıbını örtmez" diyerek büyük tartışma yaratan Baykal'ı aralarında türbanlıların da bulunduğu bir grup kadın ziyaret etti. Baykal, CHP'nin türbanla sorunu olmadığını belirterek "Türbanlı türbansız tüm kadınların güvencesi Cumhuriyet ve aydın bir Türkiye'dir" dedi.

TBMM'de "Başörtüsü eşlerin ayıbını örtmez" diyerek büyük tartışmalara neden olan CHP lideri Deniz Baykal, bu açıklamalarının ardından ilk kez türbanlı kadınlarla buluştu. SABAH'ın tanıklık ettiği ve CHP genel merkezinde gerçekleşen buluşma ve ardından gelen renkli sohbette, başörtüsünden siyasete kadar bir çok konu gündeme geldi. Sohbet sırasında Baykal'ın dedesinin "imam" olduğunu öğrenmek, muhafazakar ziyaretçileri şaşırttı. Türbanlı genç kızın, "Sizi yanlış anlamadık" sözleri Baykal'ı çok sevindirdi. Baykal, bayramın hemen öncesinde genel merkezdeki odasında ilginç bir kadınlar grubunu ağırladı. SABAH'ın da tanıklık ettiği buluşmada, Baykal'ı ziyarete gelen ve "muhafazakar" kökenli Döndü Nergiz, Meryem Bıçkıcı, Binnaz İdiş, Songül Doğan ve Nurşen Işık arasında renkli bir sohbet yaşandı. Kadınlardan Nurşen Işık, Baykal'ı beklerken başı örtülü olmasına rağmen, odaya girerken örtüyü omuzlarına attı.

"SÖZLERİNİZ
ÇARPITILDI"
Türbanlılar Baykal'ı zaman zaman terletseler de sohbet samimi bir ortamda geçti. Konuklarıyla tek tek tanışan ve ne içeceklerini soran CHP lideri, grup içindeki türbanlı Döndü Nergiz isimli genç kıza özel bir ilgi gösterdi. Meclis'teki son tartışmaları hatırlatarak, fikrini sordu. Nergiz, türbanın Meclis kürsüsüne kadar taşınmasına da, Baykal'a AKP'lilerin yüklenmesinden de rahatsızlık duyduğunu belli etti. Yine de Baykal'ın gönlünü aldı: "Sözlerinizin çarpıtıldığını düşünüyorum. Sizin söylediğiniz sözleri o anlamda söylemediğinizi biz vatandaşlar olarak anladık. Sizi yanlış anlamadık. Benim çevremde de böyle." Nergiz'in sözlerine Baykal'ın ilk tepkisi "Harika" oldu. Baykal, "Sizin bunu söylemeniz, buraya gelmeniz beni çok mutlu etti. Olayı çok iyi anlamışsınız. Evet, aynen öyle oldu. Sözlerimizi çarpıtmaya, saptırmaya çalıştılar" diyerek rahat bir nefes aldı.

"SİZİ RÜYAMDA GÖRDÜM"
Türban tartışmalarına boğulmak üzere olan sohbeti, Döndü Nergiz'in bir anısı koyulaştırdı. Nergiz, ilk kez karşılaştığı Baykal'a "Sizi rüyamda görmüştüm" deyince CHP lideri şaşkınlığını gizleyemedi. Diyalog sıcak bir şekilde şöyle devam etti:

BAYKAL: Öyle mi, iyi bir rüya mıydı?

NERGİZ: Sanıyorum 8-9 yaşlarındaydım. Politika falan bilmiyordum ama, televizyonlardan bilinçaltımda yer almışsınız galiba. Rüyamda sizi gördüm, babam yerine koymuştum. Sizinle bir gün tanışmayı umut etmiştim bugüne nasipmiş. Nergiz, "Türban tartışması iyi bir şey değil" diyerek, Baykal'a "konuyu gündeme taşımamak gerek" mesajıyla dokundurdu. Baykal ise sıcak sohbetle örtülü de olsa üzerine gelen okun yönünü çevirdi: "AKP'liler çarpıtmaya çalıştılar. Onlar ayağa kalktı ne oldu? Kötü bir laf söylediysek hesabını niye sormuyorlar? Niye? Kötü bir laf olmadığını gördüler. Onların sonra gördüğünü vatandaş ilk anda gördü."

TEPKİLERİ MERAK ETTİ
Nergiz, Baykal'a gelen "tepkileri" de merak etti. "Yüzlerce telefon geldi" diyen Baykal, tepki görmediğini vurguladı: "Dışarıdan içeriden, partili olan, olmayan; hiçbirinden yanlış anladıkları yönünde bir tepki almadım. Siyasetçiler anlamamış ama vatandaş anlamış." Bunun üzerine Nergiz de "Benim çevremde iyi anlaşıldı, size yönelik bir olumsuzluk olmadı" dedi ancak tartışmalara nokta koyulmasını istediğinin de altını çizdi: "Türban tartışması yerine aydın bir Türkiye için çalışmalı herkes. Gençlere iyi bir Türkiye bırakma ortak anlayış olmalı." "Uzlaşma" noktasını bulan Baykal, kadınları ayırmadığını özellikle vurguladı: "Aydınlık bir Türkiye'de özellikle kadınların menfaati var. Başı ister açık olsun, ister örtülü. Nasıl olursa olsun, kadınlar kişiliklerini onurlarını, şereflerini, ayrı bir şahsiyet olarak varlıklarını bu anlayış sayesinde sağlıyorlar. Türbanlı türbansız, başı açık başı kapalı kadınlar, güvencenin cumhuriyette olduğunu bilmeli. Kişiliğine, şahsiyetine saygı gösteren anlayışın nerede olduğunu bilmeliler."

SİYASETİ TARTIŞALIM
Sözü alan Meryem Bıçkıcı da türban tartışmalarının gündeme oturmasından rahatsızdı. Fakat sitemi yalnızca Baykal'a değil, Başbakanaydı da... Baykal ise Başbakanın türbanı özellikle gündemde tuttuğunu söyledi ve kavgasının "türbanla" olmadığını belirtti: "İnsanlarımızın kılık kıyafeti şöyle olsun böyle olsun önemli değil. Bunun gündeme getirilmesi yanlıştır. Bunun siyasi tartışmasını yaparız. Başbakan eleştirilerimiz kendisine değilmiş de eşinin kılık kıyafetineymiş gibi konuyu takdim etti. Bunu da 'CHP zihniyeti' olarak söyledi. Bu yakışıksız bir bakış." Binnaz İdiş de, "Eşler üzerinden siyaset" yapılıyor diyerek söze girdi. Baykal hemen İdiş'i ikna etmeye koyuldu:. "Başbakan, kendisi ile ilgili siyasi tartışmayı eşinin kıyafetinin tartışmasıymış gibi takdim etmeye kalktı. Çarpıtarak, saptırarak, kendisiyle değil de eşinin kıyafetiyle uğraşıyormuşuz gibi sundu. Onun üzerine ben de dedim ki, 'bu eşine değil senin siyasi düşüncenle ilgili bir durum. Eşinin arkasına saklanma biz seninle tartışıyoruz." İdiş'in ikna olduğundan emin olmak isteyen CHP lideri, "Bunda yanlış bir durum var mı?" diye sormayı da ihmal etmedi. Kadınların soruları devam edince de Baykal düşüncelerinin altını çizme fırsatı buldu: "Eşlere saygımız mutlak. Hiçbir zaman ben işi eş tartışmasına çekmek istemem. Bu benim en duyarlı olduğum konu. Bana ne senin eşinin kıyafetinden. Ben hiçbir şekilde kıyafete karışmam, benim meselem değil o. Siyasi tartışmanın zemini yapmam eşi ve kıyafeti."

BAŞKA SORUNLAR VAR
Tam bu sırada araya Nurşen Işık girdi. Işık, "Türbanın dışında başka sorunlarımız var" dedi. Baykal'ın yanıtı uzlaşmacı oldu: "Türkiye'nin sorunu başörtüsü değil. Biz vatandaşımızın kalkınmış, daha güvenceli, daha onurlu yaşamını istiyoruz. Vatandaşımızın karnını doyurmaya çalışıyoruz, vatandaşımızın bilgi dağarcığını geliştirmeye, dünya görgüsünü arttırmaya, yüzünü güldürmeye çalışıyoruz. Kıyafetine karar verecek olan vatandaşımızın kendisidir. Biz insanımızın daha ileri gitmesini istiyoruz. Karnını doyurmak istiyoruz, anlayışını, görgüsünü, gönlünü zenginleştirmek istiyoruz. Biz bunlarla meşgulüz. Ne yapacağına insanımız özgürce kendisi karar verecektir."

ÖPEREK UĞURLADI
Baykal, türbanlı ve başörtülü kadınlarla yaptığı sohbetten memnuniyetini dile getirirken SABAH muhabirine, "Vatandaşı gör Şenol Bey, vatandaş her şeyi biliyor, anlıyor" dedi. Kadınlarla, "Gittiğinizde tanıdıklarınıza bu konuştuklarımızı iyi anlatın" diyerek ve ellerini sıkarak vedalaşan Baykal, türbanlı Döndü Nergiz'i öperek uğurladı.

ŞENOL ATEŞ ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Eleştirileri dikkate almak yanlışı önler
 Sezer'e 'ikiz' konuk
MUHARREM SARIKAYA
Doğmamış yılı kaybetmek
Doğumuna 6 ay kala ultrasonla...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yılbaşı mı bayram mı geldi?
Ankara'da yılbaşının...
YAVUZ DONAT
Ya keçinin affı ya da...
Adana Büyükşehir Belediye...
Filiz benim için bir mükafattır
* Evliliklerde sadakatin bu kadar sorgulanıyor olmasının,...
Boğaz manzaralı kurban pazarı!
Sarıyer'de kaçak yapıldığı gerekçesiyle 20 yıl önce yapımı...
Atatürkçü Düşünce Derneği'nde AB çatlağı
Atatürkçü Düşünce Derneği'nde AB çatlağı
Avrupa Birliği'nden fon alanları eleştiren derneğin başkanı eski...
Torunun adı Ahmet Akif
Torunun adı Ahmet Akif
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dünürü gazeteci-yazar Sadık Albayrak, cuma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu