kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Ali Kerim Diler: Dövmeleri sildirmek eziyet olmaktan çıkıyor
Dr. Ali Kerim Diler: Dövmeleri sildirmek eziyet olmaktan çıkıyor
İki kez düşünün!
Dikkat!

Dr. Ali Kerim Diler: Dövmeleri sildirmek eziyet olmaktan çıkıyor

Son yıllarda erkekler kadar kadınların da ilgi gösterdiği dövme, çoğu zaman farklı olmak, kimi zaman da sadece moda olduğu için yaptırılıyor. Sorun ise; genellikle kollara, sırta ve göbeğe kazınan sevgilinin adı, burçlar, herhangi bir desen veya bir kelimeden gün gelip de sıkıldığınız zaman başlıyor. Çünkü dövme sildirmek çoğunlukla çok zor, çok zaman alan ve meşakkatli bir iş. Bu nedenle dövmeyi yaptırmadan önce iki kere düşünmek gerekiyor. Bu haftanın yazı konusunu da, sizlerden gelen pek çok sorunun bir kısmını cevaplamak adına, yaptırılmış dövmelerin çıkartılmasına ayırdım.

PİŞMAN
OLANLAR İÇİN
İstatistiklere göre; dünyada 20 milyon civarında dövme yaptırmış insan bulunuyor ve bu rakam, özellikle genç nüfus arasında dövme yaptırmanın kazandığı popülarite sayesinde, giderek artıyor. Yine aynı istatistikler; her yıl, bir önceki yıl dövme yaptıranların yüzde 28'inin ertesi yıl bundan kurtulmak ve yaptırdıkları dövmeyi sildirmek istediğini ortaya koyuyor. Geleneksel yöntemlerle dövmenin çıkarılması, ağrılı ve her zaman da tatminkar olmayan sonuçlara yol açıyordu. Kimi zaman cerrahi müdahalelerle, zımparalayarak veya tuz kristalleri kullanarak, kesip çıkartarak, kimi zaman da kimyasal asitleri uygulayarak denenen girişimler, estetik açıdan hoşa gitmeyecek şekilde sonlanıyordu.

KESİN ÇÖZÜM LAZER
Gelişen lazer teknolojileri sayesinde artık dövmeleri sildirmek daha kolay. Lazerin etki mekanizmasını açıklamadan önce, dövmenin cildimiz için anlamını tanımlayalım. Dövme; bağışıklık sistemimizin hücreleri tarafından sindirilemeyecek büyüklükteki renk pigmentlerinin, deri içine hapsedilmesiyle oluşturuluyor. Lazerin etkisi ise; bu renk pigmentlerini, derinin öteki yapılarından ayırarak, seçici bir şekilde, yoğun bir ısı ve enerji bombardımanına maruz bırakarak, toz haline getirmek oluyor. Bu şekilde bağışıklık sistemimizin hücreleri tarafından sindirilebiliyor ve ortamdan uzaklaştırılıyorlar. Sonuçta dövme silinmiş oluyor. Burada kullanılan lazerin türü çok önemli. Bu alanda çalışan hekimlerin ortak görüşü; 532 ila 1064 nm. ışık dalga boyları arasında çalışan son jenerasyon lazer türlerinin, çalıştıkları dalga boyu, ışık şiddeti ve süresinin esnekliği sayesinde, pek çok renk pigmentine (siyah, yeşil, kırmızı gibi) etkili edebilmesi açısından, en doğru seçim olduğudur. Seans sayı, süre ve sıklığı; uygulanmış olan dövmede kulanılan renklerden, dövmenin ciltteki derinliğine, cilt rengine ve dövme işleminin ne denli profesyonelce yapılmış olduğuna kadar çeşitli parametrelere bağlı olarak farklılıklar gösteriyor. Tabii ki sonucun başarısı da en az doğru lazer seçimi kadar, yine aynı parametrelerle yakından ilgili. Ancak genel itibarı ile 4-5 seans süren (kimi profesyonel dövmeler de on seans dahi sürebiliyor), iki ayda bir yapılan, hemen hemen hiç can acısı olmayan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama sonrası cilt daha koyu renkli gözüküyor ve birkaç gün sonra ince bir deri tabakası ayrılarak, yerine taze pigmentsiz bir deri geliyor. Dövme işlenirken kullanılan renkler ne kadar koyu ise o dövmeyi silmek de o derece kolay olabiliyor. Yine açık bir tene yapılan dövmeyi silme işlemi koyu tenlilere nazaran daha başarılı oluyor. Dövmenin cinsi de çok önemli. Bazı boyalar özellikle daha uzun süre kalıcıdır. İşte bu tip dövmelerden bazen tamamen kurtulmak imkansız olabiliyor. Siyah veya koyu renkli dövmelerin çıkarılması, sarı, mavi ve yeşil renkteki dövmelerin çıkarılmasından çok daha kolaydır. Çünkü renklerin tonu açıldıkça lazerin etki etmesi o denli zorlaşıyor. Ayrıca yüzeye yakın yapılan dövmeler daha kolay silinebilirken, derinlik artıkça iş zorlaşıyor. Çünkü dövme, cildin derinliklerine kaydıkça lazer ışığının oralara erişmesi güçleşiyor. Örneğin sırttaki bir dövmenin çıkarılması daha uzun sürebiliyor.

DİĞER YÖNTEMLER
Dövmeleri çıkarmanın cerrahi yolları da var. Örneğin en etkili yöntemlerden biri dövmeli bölgeyi kesip çıkarmak. O bölge çıkarıldıktan sonra başka bir yerden deri alınarak yama yapılıyor. Ancak bu yöntemle dövmeden tamamen kurtulmak mümkün olsa da bu kez eklenen parça nedeniyle yara izi kalıyor ve iki deri arasındaki ton farkı her zaman dikkat çekiyor. Dövmeli bölgeyi zımparalamak ise bir diğer cerrahi işlem. Bu yöntem genellikle yüzeysel dövmelerde iyi sonuç veriyor. Ancak tedavi sırasında kanamalar oluyor ve yaranın kapanması için 10- 15 gün beklemek gerekiyor. Ayrıca o bölge güneşe çok hassas olduğu için altı ay kadar güneşten korumak büyük önem taşıyor. Lazer uygulamalarında ise koyu renkli pigmentler tarafından emilen bir ışık türü kullanılıyor. Lazer ışığı; deri altındaki boyanmış bölgeyi ısıtıp yakarken, derinin üst kısmına bir şey yapmıyor.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Keşke ömrümün sonuna kadar birlikte olsaydık
 '''Herkese türkücü diyen 'bilinçsiz' çok
 Kendimi sinemada izlemek çok ağır!
 Dr. Ali Kerim Diler: Dövmeleri sildirmek eziyet olmaktan...
HAKAN & UTKU
Uykusuz her gece
(Küresel ısınma yüzünden kış...
SEDA KAYA GÜLER
Erkekler neden para verir?
Neden erkekler para karşılığı...
Atlas'a patik yağdı annesi duygulandı
Atlas'a patik yağdı annesi duygulandı
Ocak ayının son haftasında oğlu Atlas'ı kucağına alacak olan Gülben...
İnanır'a borcum yok!
İnanır'a borcum yok!
'İyi ki Varsın' dizisinin yapımcısı Faruk Turgut, dizinin başrolünde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.