kapat
   
06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
"AB yolundan dönmeyeceğiz"
Sanberk: AB Rumları üye yaparak çıkmaza sürdü
Alman basını: Merkel yumuşadı
Erdoğan Beşar Esad ile görüştü

"AB yolundan dönmeyeceğiz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''AB yolunda öyle gidişimizi durdurmak gibi bir anlayışın içinde değiliz. Bu konularla ilgili bizim şüphesiz ki B planımız olacak, C planımız olacaktır ama bunlar 11, 14, 15 Aralık tarihlerinde atılacak adımları görmeden söylenecek şeyler değil'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulunduktan sonra soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Bölgede suların durulması için somut önerileriniz olacak mı?'' sorusuna Erdoğan, ''Şu anda bizim daha önceden başlattığımız Irak'a komşu ülkeler zirveleri vardı. Bunlardan yanılmıyorsam 10 toplantı yapıldı. Şimdi bunun devamı istikametinde de çalışmalar var. Bunun devamını sağlayıp bölgenin geneline ne gibi katkılarda bulunabiliriz, bu konularda adımlar atılması için gayretlerimiz devam edecek'' yanıtını verdi.

Bir
gazetecinin, Merkel ve Chirac görüşmesinin sonucunu nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine de Erdoğan, dün yapılan toplantının zirve olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Dün Paris'te bir üçlü toplantı yapıldı. Bu üçlü toplantıya giderken ben de Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptım. Yaklaşık 20 dakikalık bir telefon görüşmesiydi bu. Görüşmemizde de kendilerine özellikle sürece yönelik olarak gerek Dışişleri Bakanları 11 Aralıkta bir araya gelecekler, gerekse 14-15 Aralıkta kendileri bir araya gelecekler, burada atılacak hatalı adımlar bu sürece yönelik yanlış yaptırımlar veya müdahaleler büyük hata olur, bunları kendilerine açık ve net söyledik. Kendileri de bu noktada sürece yönelik olarak iyi niyet taşıdıklarını bize ifade ettiler. Nitekim daha önce yer alan bazı haberlerin üçlü toplantının ardından aynı şekilde çıkmadığını gördünüz. Bazı tarihler konuşuluyordu, bunların olmadığını gördünüz.''

'TELEFON DİPLOMASİSİ SÜRÜYOR'

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, AB yetkilileriyle irtibat halinde olduğunu, yoğun bir telefon diplomasisinin sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

''Başmüzakerecimiz aynı şekilde ülkeleri dolaşıyor. Nitekim şu anda bu ülkeleri ziyarettedir. Elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyuyoruz. Bu süreç böyle rahat bir süreç değil ama tabii bizim kendi içimizde sağ olsun bu sürecin çok daha sıkıntılı geçmesini isteyen anlayışlar var. Bu anlayışları tabii biz anlamakta zorlanıyoruz. Yapıcı bir hava içerisinde olmaları gerekirken onlar bu işi nasıl zorlaştırırız veyahut da bundan nasıl bir rant elde ederiz havası içindeler. AB süreci siyasi partiler için bir rant süreci veya bir rant aracı olarak kullanılmaya gayret edilirse burada kusura bakmasınlar kazanacakları hiç bir şey yoktur. Biz de bu konuda rahatız, yapılması gereken ne varsa yapılıyor. Gereken adımlar da atılıyor. Dün zaten grup konuşmamda bunun detaylarını anlattım.''

'BİZİM HER ŞEYİMİZ YOLUNDA GİDİYOR'

Başka bir gazetecinin, ''Avrupa Birliği'nin, Türkiye'de gelecek yıl yapılacak seçimleri, yeni hükümeti beklediği yorumları yapılıyor. Bir başka yorum da Türkiye konusunun bu ülkelerde iç politika malzemesi olarak kullanıldığı şeklinde, bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Onu Fransa'ya soracaksınız. Çünkü bizim seçimlerimize bir sene var ama Mayıs ayında biliyorsunuz Fransa'da seçimler var. Onlar şu anda kendi içindeki seçimleri düşünüyorlar, bizim seçimlerimizle alakası yok. Bizim her şeyimiz yolunda gidiyor. Bizim öyle bir endişemiz yok onunla ilgili.''

'TAŞ ÇATLASIN SÜREÇ YAVAŞLAR'

Bir gazetecinin, ''Bazı iddialar var, komisyonun kararı aynen geçerse Türkiye'nin ilişkilerini değiştireceği yönünde. Örneğin siyasi stratejik ilişkileri ağırdan alacağı... Türkiye'nin böyle bir hazırlığı var mı?'' sorusuna karşılık Erdoğan şunları söyledi:

''Bu konularla ilgili bizim şüphesiz ki B planımız olacak, C planımız olacaktır. Ama bunlar yani 11, 14, 15 Aralık tarihlerinde atılacak adımları görmeden söylenecek şeyler değil. Ben her zaman şunu söylüyorum: AB yolunda öyle gidişimizi durdurmak gibi bir anlayışın içinde değiliz. Türkiye'deki bazı çevreler veyahut da AB üyesi içindeki bazı çevreler, başta Rumlar olmak üzere Türkiye'nin artık bundan umudunu kesip bu gidişi durdurmak... Öyle bir şeyimiz yok. Ha ne olur taş çatlasın süreç yavaşlayabilir ama biz yine aynı şekilde müzakerelerle ilgili fasılların açılmasında yapılacak olan ne varsa bunların hepsini yapmaya devam edeceğiz. Daha önce açıkladık. Ne dedik? Kopenhag siyasi kriterleri noktasında bir şey olursa Ankara siyasi kriterleri olur. Maastricht ekonomik kriterleri ile ilgili bir şey olursa bu İstanbul ekonomi kriterleri olur, yolumuza biz bu şekilde devam ederiz durmayız.

Her an hazırlıklı olan bir Türkiye olacaktır. Bu noktada da farklı düşünenlerle, biz onların düşüncelerine saygı duyarız ama hiçbir zaman kararlılığımız değiştirmeyiz. Bir olgunluk içerisinde biz bu süreci takip ediyoruz. Hiçbir zaman duygusal davranmayacağız.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Acarkent atışması
 Hazine süneleri var
 Chirac, Merkel'i yumuşattı
 ABD'li elçi CHP'nin akıllı binasında asansörde kaldı
 Başbakan'dan sert uyarı: Kaybederse AB kaybeder
 Fransa-Almanya ittifakı İsveçli bakanı da kızdırdı
 Muhalefet 'Babacan' değil: Boşmüzakereci
 Baykal: Ne acıklı bir manzara
 Annan: Kaçan fırsatlar için üzgünüm
 Prim kesintisine Erdoğan el koydu
 Çubukçu'nun "Lokumum"u
 Avrupa'da PKK zirvesi
MUHARREM SARIKAYA
'Havlu atan olmayacağız...'
"Weimar Üçgeni"...
YAVUZ DONAT
Bu çocuk zor okur
Kayseri'de yaygın bir söz vardır:...
'Karımı sanal sekste bastım'
Eşinin sanal seks yaptığını, bilgisayara kurduğu düzenekle üst kattan...
Töre kurbanı çift kan parası verip kurtuldu
Evlenmeleri onaylanmadığı için ailelerinin öldürülmelerine karar...
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, dünyanın en büyük öğrenci değişim...
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Geçirdiği kalp krizi sonucu 2 Aralık'ta hayatını kaybeden 7 yıllık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu