kapat
   
06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu haberi dinle
Hazine süneleri var

Avrupa Komisyonu Üyesi Martin Dawson, yolsuzluğun bir insan hakları ihlali olduğu çünkü rüşvet vereni ayrıcalıklı bir konuma getirdiğini belirtti. Adalet Bakanı Cemil Çiçek yolsuzluk yapanları süne zararlısına benzetirken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye'de bu konuda yeterli ilerleme sağlamadığını söyledi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın organize ettiği Yolsuzlukla Mücadele Konferansı'nın ikincisi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenlendi. Törende bir açılış konuşması yapan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Üyesi Martin Dawson, yolsuzluğun, bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Dawson, çünkü yolsuzluğun olduğu bir ortamda rüşvet veren kişinin, vermeyenlere göre daha imtiyazlı bir konuma geldiğini vurguladı.

Dawson,
yolsuzluğun ayrıca insanları temel kamu hizmetlerine ulaşmada konusunda da engellediğini belirtti.

"ÜLKELER DENEYİMLERİNİ PAYLAŞMALI"


Yolsuzluğun sadece Türkiye'de değil Avrupa Birliği üyesi ülkeler için de bir sorun olduğunu hatırlatan Martin Dawson, üstelik bir başka ülkede yolsuzluktan herkesin etkilendiğini söyledi. Her ülkenin yolsuzlukla mücadelede birtakım etkili sistemler geliştirdiğini belirten Avrupa Komisyonu Üyesi, ülkelerin bu yöntemleri birbirleri ile paylaşması gerektiğine işaret etti.

Dawson, üç yıldır Türkiye'de olduğunu ve yolsuzluğun Türkiye'de büyük bir sorun olduğunu gördüğünü kaydetti. Martin Dawson, son dört yılda bazı önlemler alınmasına karşın Türkiye'de hala yolsuzlukla mücadele konusunda atılması gereken adımlar olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzluk yapanları "Hazine süneleri" şeklinde nitelendirdi. Tarımdaki süne zararlısının yılın belirli dönemlerinde üstelik sadece gündüz vaktinde ürünlere zarar verdiğini belirten Çiçek, oysa hazine sünelerinin 365 gün boyunca, 24 saat hiç durmaksızın zarar vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Yolsuzluğu bir şeker hastalığına da benzeten Çiçek, nasıl şeker hastalığı diğer hastalıkların temelini oluşturuyorsa yolsuzluğun da diğer sorunların temelini oluşturduğunu ifade etti.

"YOLSUZLUK ÜÇ AYAKLI İSKEMLE GİBİ"

Yolsuzluğun üç ayaklı bir iskemle gibi olduğunu belirten Adalet Bakanı, bu ayakları siyasilerin, bürokratların ve işadamlarının oluşturduğunu kaydetti. Son günlerde Acarkent ile ilgili tartışmalara da atıfta bulunan Çiçek, bu olayın 10 senedir devam ettiğini ancak 15 gündür tartışıldığını söyledi. Siyasileri hedef almanın kolay olduğunu savunan Çiçek, oysa yolsuzluk iskemlesinin diğer ayağını oluşturan bürokratların ve iş adamlarının üzerine yeterince gidilmemesinden yakındı.

Türkiye'de bilirkişi müessesinde de sorunlar olduğunu ifade eden Çiçek, bazı bilirkişilerin içi boşaltılan bankalar hakkında "yolsuzluk yapılmamıştır" raporu yazdığını ifade etti. Çiçek, "Demek ki bu bilirkişiler önce kendi işlerini biliyormuş" diye konuştu.

HİSARCIKLIOĞLU: "İLERLEME YETERLİ DEĞİL"

TOBB Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Uluslararası Saydamlık Teşkilatı'nın yolsuzluk algısına dayalı olarak oluşturduğu endekse göre Türkiye'nin 2002'deki 64'üncülükten 2006 yılında 60'ıncı sıraya yükseldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Dünya Bankası Enstitüsü'nün yaptığı bir başka araştırmada da 2002-2005 yılları arasında yolsuzlun kontrolü konusunda Türkiye'nin skorunun önemli ölçüde arttığını belirtti.
Bunun doğru bir ilerleme olmakla beraber yeterli görmediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye zaman geçirmeden listede daha üst sıralara, yolsuzluk olgusunun az olarak algılandığı ülkeler seviyesine yükselmelidir. Bu olmadan küresel rekabet ortamında birinci lige yükselmemiz mümkün değildir" dedi.

Yolsuzlukta mücadelede mucizevi bir çözümün olmadığını, bu konuda etkin bir siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, TBMM bünyesinde etik bir komisyon kurulması, mal bildirimi uygulanması kapsamında yeni düzenlemelere gidilmesi, siyasi partilerin finansman ve harcama yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla Adalet Bakanlığı'nca iki yasa taslağının hazırlandığını ancak taslakların bir türlü yasalaşamadığını söyledi.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Acarkent atışması
 "AB yolundan dönmeyeceğiz"
 Chirac, Merkel'i yumuşattı
 ABD'li elçi CHP'nin akıllı binasında asansörde kaldı
 Başbakan'dan sert uyarı: Kaybederse AB kaybeder
 Fransa-Almanya ittifakı İsveçli bakanı da kızdırdı
 Muhalefet 'Babacan' değil: Boşmüzakereci
 Baykal: Ne acıklı bir manzara
 Annan: Kaçan fırsatlar için üzgünüm
 Prim kesintisine Erdoğan el koydu
 Çubukçu'nun "Lokumum"u
 Avrupa'da PKK zirvesi
MUHARREM SARIKAYA
'Havlu atan olmayacağız...'
"Weimar Üçgeni"...
YAVUZ DONAT
Bu çocuk zor okur
Kayseri'de yaygın bir söz vardır:...
'Karımı sanal sekste bastım'
Eşinin sanal seks yaptığını, bilgisayara kurduğu düzenekle üst kattan...
Töre kurbanı çift kan parası verip kurtuldu
Evlenmeleri onaylanmadığı için ailelerinin öldürülmelerine karar...
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
AIESEC, Kürt yönetimini reddetti: Böyle ülke yok
Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi, dünyanın en büyük öğrenci değişim...
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Ölen kaymakamın eşine maaş yok
Geçirdiği kalp krizi sonucu 2 Aralık'ta hayatını kaybeden 7 yıllık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu