kapat
   
13 Kasım 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Medeniyetler İttifakı Projesi Raporunun ana başlıkları
Medeniyetler çatışmaya değil ittifaka gidecektir
Erdoğan: Bu proje 21'inci yüzyılın küresel barış projesidir
Zapatero: Barışa büyük katkıda bulunacağız
Medeniyetler İstanbul'da buluştu
Erdoğan: Medeniyetler çatışmaya değil ittifaka gidecektir

Erdoğan: Bu proje 21'inci yüzyılın küresel barış projesidir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı'nın 21. yüzyılın küresel barış projesi olduğunu söyledi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen ''Medeniyetler İttifakı'' toplantısında konuşan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Girişimi kapsamındaki çalışmaların, önemli bir aşamaya geldiğini dile getirerek, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın kurduğu yüksek düzeyli grubun, raporunu hazırladığını anımsattı.

Raporun, içerdiği tespitler ve getirdiği önerilerle uzun yıllar tartışılacak ve üzerinde düşünülecek bir rehber, uygulamada da sık sık başvurulacak bir referans belgesi olduğunu kaydeden Erdoğan, ''Bugün farklı kültür ve inançlar arasındaki kutuplaşmaların ortadan kaldırılmasının mutlak bir zorunluluk haline geldiği bir dünyada yaşıyoruz. Raporun böyle bir ortamda dünya kamuoyuna sunulması, anlayış, hoşgörü ve saygı ikliminin yeniden yeşertilmesi yolunda hem umut hem de heyecan verici bir adımdır'' dedi.

Girişimin
bu yeni evresinin İstanbul'da başlamasının ayrıca anlamlı olduğunu ifade eden Erdoğan, İstanbul'un tarihte farklı medeniyetleri buluşturup kaynaştırdığını da hatırlattı.

Erdoğan, Medeniyetler İttifakı kurmaya dönük önemli bir atılım için Avrupa ve Asya'nın birleştiği İstanbul'da bulunmalarının önemine de dikkat çekerek, bunun kaderin hoş bir cilvesi olduğu kadar simgesel bir anlam da taşıdığını, Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı için başlı başına çok özel bir örnek oluşturduğunu da vurguladı.

Türkiye'nin, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan, serbest pazar şartlarının yeterli olduğu, AB ile katılım müzakerelerine başlamış, demokratik ve laik bir cumhuriyet olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu özellikleriyle de Türkiye, inanıyorum ki Medeniyetler İttifakı'nın sembol ülkesidir. Avrupa Birliği (AB) bizim için taşıdığı anlam bakımından cumhuriyetimizin çağdaşlaşma idealleriyle örtüşen stratejik bir hedeftir.Bize göre Medeniyetler İttifakı, 21. yüzyılın küresel barış projesidir. Türkiye'nin AB'ye üyeliği bu projenin mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecektir. Sözde kıyamet habercilerine, felaket senaryolarına, çatışma tezlerine bugüne kadar verilen en etkili en anlamlı cevap olacaktır.İnanıyorum ki, Türkiye'nin AB'ye üyeliği, kültürler arasındaki kutuplaşmanın, aslında yapay, sanal olduğunu, gerçek karşıtlığın, kültürler arasında değil uzlaşma yanlılarıyla çatışma yanlıları arasında olduğunu ortaya koyacaktır.

Aynı zamanda değişik tarih, kültürel birikim ve inanç sistemlerine sahip toplulukların buna rağmen ortak insani değerler esasında buluşabileceklerini de kanıtlayacaktır.''

'KÜRESEL BİR TEHDİDE ANCAK KÜRESEL ÖLÇEKTE BİR CEVAP VERİLEBİLİR. BU DA MEDENİYETLER İTTİFAKIDIR'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, küresel bir tehdide, ancak küresel ölçekte bir cevap verilebileceğini, bunun da Medeniyetler İttifakı olduğunu bildirdi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda devam eden ''Medeniyetler İttifakı Projesi Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ortak evrensel değerlerin güçlü bir savunucusu olmaya devam edeceğini belirterek, zaten Medeniyetler İttifakı girişiminin de aynı amaca hizmet ettiğini söyledi.

Medeniyetler İttifakı girişiminin, ''Türkiye AB'ye üye olduktan sonra da devam edeceğini'', gelecek nesilleri de kuşatacak, uzun soluklu bir proje olduğunu vurgulayan Erdoğan, tarihin herhangi bir dönemine bakıldığında etkin kültürler, inançlar ve toplumlar arasındaki ilişkilerin, insanlığın genel konumu hakkında daima temel bir gösterge oluşturduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, bu ilişkilerde işbirliğinin refahı, çatışmanın ise yokluğu getirdiğini de dile getirerek, insanlık tarihinin, önde gelen kültürler arasında uyum, işbirliği ve beraberce kalkınmanın söz konusu olduğu dönemlerle dolu olduğunu belirtti.

Erdoğan, karşılıklı anlayış ve işbirliği ile gelişmelerin yaşandığı bu dönemlerin, tarihin akışı içinde altın çağlar olarak anıldığını ifade ederek, ''Ancak bugün bizler, maalesef bir altın çağ içinde olduğumuzu söyleyemeyiz. İşte Irak'ta olanlar, Filistin ve İsrail arasında olanlar...'' dedi.

GİDEREK ARTAN HAKSIZLIK VE EŞİTSİZLİKLER

Giderek artan haksızlık ve eşitsizlikler, büyütülen korku ve şüphelerin, tüm dünyada karşılıklı nefret, ön yargı, öfke ve hoşgörüsüzlüğü beslediğini de anlatan Erdoğan, bu kısır döngünün, küresel çaptaki kopukluklarla birleştiğinde tehlikeli bir karışıma dönüştüğünü, bunun da duygu, düşünce ve eylemlerde aşırılıklara yol açtığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, küreselleşmenin, insanlık tarihinin en hızlı teknolojik gelişmelerinin yaşandığı günümüzde, maalesef her toplumun nimetlerden yeterince yararlanamamasına neden olduğunu söyledi.

Erdoğan, dolayısıyla toplumlar arasında ortaya çıkan uçurumların daha da derinleştiğini, farklı kültür ve inanç sistemlerinin birbirlerini tanıyıp anlamaya çalışmak, ortak insani değerler etrafında buluşmak yerine, birbirlerine karşı durduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu en belirgin şekilde İslam dünyası ile batı arasındaki karmaşık ilişkilerde ortaya çıkmaktadır. Şüphesiz bu yeni bir durum değildir. Ancak bu soruna çok acil müdahale edilmesi gerektiği de açıktır. Onun için biz Türkiye olarak, bu kırılmanın daha da derinleşmesini engelleyeceğine, çatışma yerine karşılıklı anlayışı yeniden sağlayacağına inandığımız Medeniyetler İttifakı girişimine büyük önem veriyoruz.

Torunlarımızın, gelecek nesillerin barış ve refah içerisinde yaşayacakları çatışmasız bir dünya için bu girişimi gerçekleştirmek, bu projeyi hayata geçirmek zorundayız.''

NİHAİ AMAÇ

Başbakan Erdoğan, bugün toplantı sırasında Yüksek Düzeyli Grup Eş Başkanları Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İspanyol Prof. Frederico Mayor'un kendilerine sunduğu raporun, bu sürecin önemli bir bel kemiğini teşkil edeceğini kaydederek, raporda eğitim, gençlik, göç, medya gibi birçok alanda çeşitli faaliyetlerin öngörüldüğünü söyledi.

Erdoğan, nihai amacın, ''farklı inanç ve kültürler arasında karşılıklı saygıya dayalı bir paradigma geliştirerek, toplumlar ve devletler arasındaki ilişkilerin daha fazla bozulmasını engelleyecek kapsamlı bir koalisyon kurulması'' olduğunu bildirdi.

Karşı karşıya bulunan uçurumların ancak böyle bir koalisyonla aşılabileceğini ve ortak insani değerlerin ön planda olacağı bir dünya inşa edilebileceğini anlatan Erdoğan, böylesine büyük bir uluslararası koalisyonun kapsamının çok boyutlu ve yaşanabilir nitelikte olması gerektiğini dile getirdi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

''Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, dünya milletlerini aynı apartmanda yaşayan kapı komşularına benzetmiştir. Böyle bakıldığında hiçbir milletin kaderi diğerinden ayrı değildir. Ve sanırım bu benzetme en çok da 21. yüzyılın küreselleşen dünyası için geçerli olmalıdır.

Alt katta çıkan yangın, en üsttekini de kaçınılmaz olarak etkileyecek. Atlantik'in bir yakasında yaşanan çatışma, diğer yakasındakilerin de huzur ve rahatını mutlaka kaçıracaktır. Onun için diyorum ki; küresel bir tehdide ancak küresel ölçekli bir cevap verilebilir. Bu da medeniyetler ittifakıdır. Bugün burada bütün ülkeleri medeniyetler ittifakı girişimini desteklemeye çağırıyorum. Diyorum ki; gelin hepimiz bu ortak amaç etrafında kenetlenelim.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sedat Bucak'a 1 yıl 15 gün hapis cezası
 Sağlık Bakanlığı harekete geçti
 PKK sorununun nedeni Irak'ın işgali
 İzmir'de atık alarmı!
 Kardeşler mirasın saklı payından çıkarılıyor
 Partimiz seçime yetişecek Sarıgül de bizimle
 Türkiye nüfusu çocuklaşıyor
 ABD'ye giden Türk öğrenci sayısı azaldı
 Yoklama kaçaklarına para cezası
 İskenderun'daki kimyasal atıklara inceleme
 Aşkla son yürüyüş tam 7.3 km sürdü
 Yürekleri sızlatan soru: Bir süre daha koruyabilir miyiz?
 'Her İslam ülkesi peçeyi farklı yorumluyor'
 BBC'den 'Laikler uyardı' yorumu
 Eğitim Şurası başlıyor
 Ojalvo'nun Atatürk sergisi sürüyor
 DTP'nin olaylı kongresinde 12 kişi gözaltına alındı
 Diyanet İşleri 500 kadın vaiz arıyor
 Şırnak'ta 3 PKK'lı terörist öldürüldü
 Hamas'tan ABD eleştirisi
ERGUN BABAHAN
Tabandan korkmak
AK Parti, sıkı denetim ve baskı altında...
MEHMET BARLAS
Dün dünle birlikte bitti cancağızım...
Hayatın içinde...
UMUR TALU
Duydunuz mu!
Önceki gün bir başbakanı son yolculuğuna...
ERDAL ŞAFAK
Fonlar ve kazlar
Polonya'da dün yapılan...
Önce sömürge için özür dileyin
Cumhurbaşkanı Chirac'ın sözlerini anımsatan Cezayir Başbakanı,...
Blair, Suriye ve İran'ı masaya çağıracak
ABD Başkanı Bush'un ara seçim yenilgisi, müttefiki İngiltere'yi de...
Sarayda kral çok: 4-0
Sarayda kral çok: 4-0
Galatasaray, diğer 3 büyükten toplam 7 puan toplayan Sakarya'yı gole...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu