kapat
   
11 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Ankara'da puslu bir hava var

Uzun süredir Ankara'ya uğramamıştım. Genel Kurmay'ın basın resepsiyonuna ve cumartesi günü Bülent Ecevit'in cenaze törenine katılmak için geldiğimde Ankara'yı hem fiziksel, hem de siyaseten çok değişmiş gördüm. Ankara'da herkesin konuştuğu iki konu var. Bülent Ecevit'in cenazesi neden 6 gün bekletildi, bir provokasyon olacak mı ve Erdoğan Cumhurbaşkanı olacak ? Bunun dışında pek konuşulan konu yok gibi.
Ecevit'in cenazesinin 6 gün bekletilmesinin yanlış olduğu herkes tarafından dillendiriliyor. Cenaze üzerinden siyaset yapılmasının ters tepeceği, hatta bu düşüncenin AK Parti'ye puan kazandıracağı yorumları yapılıyor.

Büyükanıt için her şey net
Genel Kurmay'ın önceki akşam Merkez Orduevinde basına verdiği resepsiyona, ilgi büyüktü . Misafirleri salon girişinde sivil giyimli Genel Kurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak karşılıyordu. Salondaki gazeteciler, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın konuşmasının içeriğini merak ediyordu. Özellikle Cumhurbaşkanı seçimi ve Ecevit'in cenaze töreni ile ilgili mesajları ne olacaktı?
Büyükanıt yanında Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile birlikte salona girdi. Büyükanıt mikrofonu eline aldı ve çok kısa bir hoş geldin konuşması yapmakla yetindi. Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt, konuşmasında beklentilerin aksine sadece Atatürk ilkelerine bağlılık ve bölünmez bütünlük vurgusu yapmakla yetindi.
Büyükanıt, resepsiyona katılan basın mensuplarını tek tek dolaşarak sohbet etti ve kendisine sorulan sorulara samimi ancak kapalı cevaplar vermekle yetindi. Bizim masaya geldiğinde gazeteci arkadaşlarımın sorusu üzerine Ecevit'in cenaze törenine Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının gerektiği şekilde katılacağını, Eski Başbakan'a layık bir katılımla törenlerde yer alacağını söyledi. Cumhurbaşkanı seçimine yönelik soruları duymamazlığa gelen Büyükanıt'ı bu konuda çok rahat gördüm. Bende bıraktığı izlenim bu konuda kafasında her şeyin net olduğu yönünde.
Yaşar Büyükanıt, gündemdeki konular yerine spor ile ilgili değerlendirmelere ağırlık verdi. Bir ara Fatih Altaylı'ya, herhalde Galatasaraylıların en çok sevdiği Fenerbahçeli benim dedi. Altaylı'da aynen öyle diye cevap verince, Büyükanıt Beşiktaşlılar da beni severler. Çünkü ben her ne kadar Fenerbahçeli isem de, spor kulüplerimizin hepsine aynı mesafede duruyorum dedi.
Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt, Atatürk için taraf olduğu kulüpler ile ilgili değerlendirmelere de katılmadığını, zira Atatürk'ün bir tek spor kulübüne sığmayacak kadar büyük olduğunu ve Çanakkale'de Fenerbahçeliler ile birlikte savaştığını, Kurtuluş savaşında bir yanında Beşiktaşlı, diğer yanında Galatasaraylı ile birlikte çarpıştığını, dolayısıyla bir tek spor kulübü ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ısrarla vurguladı.

Saygun'u yanından ayırmadı
Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt, sohbet boyunca 2.Başkan Ergin Saygun'u yanından hiç ayırmadığı dikkatlerden kaçmadı. Ergin Saygun, Büyükanıt'ın Kara Kuvvetleri Komutanı iken Kurmay Başkanı idi. Genel Kurmay Başkanı olunca da sürpriz bir şekilde 2.Başkanlığa getirilen kişi oldu. 2.Başkan Saygun, çok kibar ve bey efendi olma özelliğinin yanında, çok okuyan ve mükemmel bir yabancı dil literatürüne sahip, başta Nato olmak üzere dış dünya ordu mensupları ile yakın ilişkide olan bir isim.
Genel Kurmay 2.Başkanı Ergun Saygun önümüzdeki günlerde ABD yolcusu. Pentagon'un ısrarlı daveti üzerine ABD ye gidecek. Sanırım Saygun'un Pentagon'daki temasları TürkABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacak.
Yarın da Ankara'da ki siyasi hava ve Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmeleri yazacağım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bankalar Birliği'nin başına 'mister' yolunu kim açtı?   / 09-11-2006
 Cenaze töreni mi siyasal aktivite mi?   / 08-11-2006
 AK Parti kongresi Cumhurbaşkanlığı için gösterge olabilir   / 07-11-2006
 İstihdam yaratan otomotiv sektörüne üvey evlat muamelesi   / 04-11-2006
 AUTO SHOW görülmeye değer   / 03-11-2006
 Futbol Federasyonu'ndaki gelişmelerde hukuksal yapı çok tartışılacak   / 02-11-2006
 AB, gündemi dolduracak   / 30-10-2006
 Hem dersini bilmiyor hem de şişman herkesten!   / 20-10-2006
 Müzakere durursa Türkiye nasıl etkilenir?   / 19-10-2006
 Bürokratik oligarşi İMKB'den dışarı çıkmıyor   / 18-10-2006
MELİHA OKUR
54 milyar Euromumluk pastayı...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Ankara'da puslu bir hava var
Uzun süredir Ankara'ya...
Duvara çarpıp öldürdü
2.5 yaşındaki Metehan, annesinin sevgilisi tarafından tekme tokat...
Müdürün şehit isyanı: Üst arayamıyoruz
Polis memuru Soydan'ın Levent'te yasa gereği üst araması yapamadığı...
Ata'ya sevgi seli
Ata'ya sevgi seli
Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 68'inci yıldönümü tüm yurtta sevgi...
Karaoğlan'ın ardında 14 km'lik yas kuyruğu
Karaoğlan'ın ardında 14 km'lik yas kuyruğu
Binlerce vatandaş bugün 14 kilometrelik güzergâhı yürüyerek,...
IMKB
E: 39.627 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,444 D:% -0,345
EURO
S: 1,857 D:% 0,216
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu