kapat
   
07 Kasım 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yıllara meydan okuyan Rahşan-Bülent Ecevit aşkı Robert Kolejinde başladı. 60 yıl hayatlarının her dönemini omuz omuza geçiren çifti ancak ölüm ayırabildi.
32 yaşında milletvekili 36 yaşında bakan oldu
'Ortanın Solu' kavgası
Londra'dayken açlıkla savaştı
Yarın

32 yaşında milletvekili 36 yaşında bakan oldu

Genç yaşında siyasetin parlayan yıldızı olan Karaoğlan Ecevit'in, Çankaya'ya çıkması Londra Üniversitesi'ndeki eğitimini yarım bırakması nedeniyle imkânsızdı. Cumhurbaşkanlığı için üniversite şartının aranması Ecevit'e yıllar sonra böyle bir fatura çıkardı.

İstanbul'un seçkin okulu Robert Kolej'i 1944 yılında bitirdikten sonra Ankara'ya dönen Bülent Ecevit babasının ısrarıyla Hukuk Fakültesi'ne girdi ama 3 ay sonra okulu bıraktı. Sonra da mütercim olarak Basın-Yayın Genel Müdürlüğü'nde işe başladı, kaydını da Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne yaptırdı. Ecevit, iki yıldır tanıştığı ve 60 yıl evli kalacağı Rahşan Aral ile 1946'da Ankara'da evlendi. Aynı yıl da Londra Basın Ataşeliği'nde göreve başladı. Londra Üniversitesi'nde Sanskrit, Bengalce ve sanat tarihi bölümlerine devam eden Bülent Ecevit, Basın Ataşeliği'ndeki iş yükü arttığı için 2 yıl devam ettiği bu fakülteyi de yarıda bıraktı. Oysa fakülteyi yarım bırakması, Ecevit'in siyaset hayatında önemli bir şansı da silmişti; Karaoğlan bu kararın bedelini yıllar sonra ödedi ve Çankaya Köşkü'ne çıkma olasılığını kaçırdı. Çünkü Cumhurbaşkanlığı için üniversite mezunu olma şartı vardı. Ecevit, 1946-1950 yılları arasında Londra'daydı. Elçilik'teki Basın Ataşeliği'ni sürdürdü. Bu arada 1950 yılında Demokrat Parti iktidara gelmiş, Bayar-Menderes ikilisinin Atatürk devrimlerinden geri adımlar attığı haberleri yoğunlaşmıştı. Bu haberler Ecevit'leri de rahatsız etti, Türkiye'ye dönmeye karar verdiler.

BAŞKENTİN YENİ YILDIZI
1950 yılında Bülent Ecevit CHP'nin gazetesi Ulus'ta çalışmaya başladı. İlk işi çeviri yapmak ve sanat eleştirileri yazmaktı.
Türkiye'ye döndükten bir yıl sonra yine Ankara'da askere gitti. Bu dönemde evingeçimini bir petrol şirketinde çalışmaya başlayan Rahşan Ecevit üstlendi. Bülent Ecevit'in tank bölüğünden 3506 yaka numarasıyla terhis olduğu Kasım 1952'ye kadar, zorluklar ve yokluklarla mücadele ettiler. Askerden sonra Bülent Ecevit yeniden Ulus gazetesine döndü. Ulus gazetesinde Bülent Ecevit imzasıyla çıkan ve iktidarı hırpalayan yazılar dikkat çekmeye başladı. Demokrat Parti, CHP'nin mal varlığına el konulmasını ve Ulus gazetesinin kapatılmasını öngören bir kanun çıkardı. İktidarın muhalefeti susturmasını içine sindiremeyen Ecevit, soluğu Atatürk'ün kurduğu, İsmet Paşa'nın başında bulunduğu CHP'de aldı. Partinin Çankaya İlçe Örgütü'ne giderek üye oldu. O artık bir CHP üyesiydi, kısa sürede Gençlik Kolları Merkez Kurulu üyesi oldu.

32 YAŞINDA VEKİL
1954 yılı sonbaharında Bülent Ecevit bir davetle ABD'ye gitti. Kuzey Carolina'da bir kasaba gazetesinde çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra yine Ulus gazetesinde çalışan Bülent Ecevit, 1957'de bu kez eşiyle Amerika'ya gitti. Rockefeller bursu sayesinde Ecevit, Harvard Üniversitesi'nde sosyal psikoloji ve Ortadoğu dersleri eğitimi aldı. Bu sırada Türkiye'de erken seçim kararı alınınca Ecevitler ABD'den geri döndüler. Demokrat Parti'nin son kez sandığa gittiği 1957 seçiminde Bülent Ecevit, Ankara milletvekili olarak ilk kez TBMM'ye girdi. Henüz 32 yaşında, gencecik bir politikacıydı. Kimi kaynaklara göre Bülent Ecevit, İsmet Paşa'nın damadı Metin Toker'in adaylıktan çekilmesiyle milletvekili
12 MARTA TAVIR...  12 Mart Muhtırası sonrasında askerlerin istediği partiler üstü hükümet Eceviti CHPdeki yöneticilik görevinden istifaya götürdü. CHPnin yeni hükümete bakan vermesine itiraz eden Ecevit, istifasıyla Genel Başkanı İsmet İnönüye rest çekti.
olabildi.

SEVİNDİĞİ TEK DARBE
Demokrat Parti iktidarı son günlerinde baskıyı artırmış ve ülkede kan dökülmeye başlamıştı. Ecevit, 1957-1960 yılları arasında ilk politika deneyimini TBMM'de aldı. Bu yıllarda İsmet Paşa'nın tercümanlığını da o yapıyordu. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, "Odunu aday göstersem milletvekili seçilir" diyerek tartışma yaratıyor, ülke giderek geriliyordu. Ufukta darbe vardı, ve 27 Mayıs 1960 sabahı, beklenen oldu. 27 Mayıs darbe haberini sevinçle karşılayan Bülent Ecevit, o sabah askeri bir cemseye binerek hemen İsmet Paşa'nın evine gitti. Paşa sevinçli değil, aksine sıkıntılıydı ve genç talebesine darbelere sevinmemesi gerektiğini söyledi. Buna rağmen Ecevit 35'inci doğum gününe denk gelen 28 Mayıs 1960 tarihinde Ulus'ta yayımlanan başyazısını "Sağ olasın Türk Ordusu" diye bitiriyordu... Bu onun bir askeri darbeye sevindiği son gün oldu. 12 Mart'ta ve 12 Eylül'de, Ecevit'in darbelere karşı çıkması, İsmet Paşa'dan gerçekten ders aldığını kanıtlıyordu.

36'SINDA BAKAN OLDU
CHP adına kurucu mecliste çalışan Bülent Ecevit 1961 seçimlerinde yeniden milletvekili oldu. CHP'nin aldığı oy oranı yüzde 36.7'de kalınca Türkiye ilk koalisyon hükümetiyle tanıştı. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, İsmet Paşa'nın getirdiği bakanlar kurulu listesinde Çalışma Bakanı'nı çok yaşlı buldu. Siyasi talihi Ecevit'in bir kez daha yardımına yetişti ve İsmet Paşa gece geç saatlerde evineEcevit askerliğini tankçı olarak yaptı.çağırdığı Bülent Ecevit'e bakan olduğunu müjdeledi. 36 yaşındaki Bülent Ecevit evine dönüp kararı eşiyle paylaştı. Genç çift o gece sabaha kadar uyuyamadı. Uykusuzluğun sebebi sevinç değil omuzlarına aldıkları yükü iyi taşıma endişesiydi.

İŞÇİYE ARMAĞANI
Ecevit bakanlık yaptığı dönemlerde Türkiye'nin hiç alışık olmadığı bir bakan portresi çizdi. Nadiren çıktığı tatillerde çadırı tercih eden, tüm özel harcamalarını cebinden karşılayan, kadrolara kendi partililerini doldurmayan bir bakan Ankara için hiç de alışıldık bir şey değildi. Bürokrat ve gazeteciler kadar iş adamlarının da Ecevit'e alışması zor oldu. Sendikalar Yasası, Grev ve Lokavt hakkı onun bakanlığı döneminde yasalaştı. Maden işçilerinin davetini kabul eden Ecevit, 1965 seçimleri ve sonrasında Zonguldak milletvekili oldu.

İNÖNÜ-ECEVİT KAVGASI
1960'lı yılların ikinci yarısı Türkiye'de siyasi gerginlik yeniden artmaya başladı. 1969 seçimlerinden iktidar çıkan Adalet Partisi siyasi gelişmeleri kontrol altına alamadı. 12 Mart'ta askerlerin partiler üstü bir hükümet kurulmasını isteyen muhtırası geldi, Süleyman Demirel başbakanlıktan istifa etti. İsmet Paşa kurulacak hükümete CHP'den bakan vermeye karar verdi, Ecevit buna karşı çıktı. Kavga büyüdü ve Ecevit genel sekreterlikten istifa etti. İnönü ve Ecevit artık farklı kamplardaydılar ve hesap kurultayda görülecekti. İsmet Paşa karizmasına, Bülent Ecevit ise kadrosuna güveniyordu... Ecevit askerliğini tankçı olarak yaptı.

ÖZAY ŞENDİR


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ecevit son yolculuğuna cumartesi günü çıkacak
 Bülent öldü mü?
 O doktorların diploması tartışılır
 Zamanla yarışıyor
 Boğaz'a konteynır düştü
 'Kayıp oğlumu her gece rüyamda görüyorum'
 Hayat kadınlarına siyasilerden daha çok güveniyoruz
 Yeni TCK, Şahin ve Eken'e yaradı
 38 öğrenci odada kilitli bulundu
YILMAZ ÖZDİL
Ecevit...
"Dürüst siyasetçi"...
ERGUN BABAHAN
Ecevit'e veda
Bülent Ecevit, iktidarları...
MEHMET BARLAS
Ecevit de "devlet adamı" rütbesine ulaştı...
İcraatı,...
UMUR TALU
İyi bilirdik!
Ecevit öldüğünde; şöyle böyle son...
FATİH ALTAYLI
Zarif, dürüst ve âşık
Telefonum çaldığında saat 23.00'ü...
ERDAL ŞAFAK
Siyaset adamlarına
"İnsanoğlu dünyaya...
Saddam'a idam Bush'a yaradı
Devrik Irak lideri Saddam'ın idama mahkûm edilmesi, Bush ve partisine...
Avrupa treninin kaderi aralık ayına kaldı
Türkiye İlerleme Raporu yarın açıklanıyor. AB yetkilileri Ek...
Düğmeye basıldı
Düğmeye basıldı
Galatasaray'da Gerets'e dokunulması gündemde yok. Yöneticiler,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu