kapat
   
04 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Salgın hastalık tehlikesi!

Sel felaketi yaşanan bölgelerde altyapı sisteminin çökmesi sonucu, büyük ishal salgınları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Harran'da 3 köy boşaltıldı. Mardin'de 400 ev kullanılamaz halde..

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sel felaketinin yaşandığı bölgede incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gitti.

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde meydana gelen su taşkınları nedeniyle 3 mahallede birçok ev ve işyerini su bastı. Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, polis panzerleriyle kurtarıldı.

Şanlıurfa ve çevresinde etkili olan yağışların ardından oluşan sel suları, akşam saatlerinden itibaren kent merkezinin güneyindeki Harran ilçesine ulaştı.

Derelerin taşması sonucu Süleyman Demirel, Hayatı Harrani ve İmam Bakır mahallelerinde su baskınları yaşandı. Suların yaklaşık 1 metre kadar yükseldiği ve elektriklerin kesildiği mahallelerde mahsur kalan vatandaşlar, evlerinin damlarına çıkarak kurtarılmayı bekledi.

Yakınlarının
yaşamlarından endişe eden vatandaşlar, traktörleriyle geldikleri mahallelerde, evlerinde mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalıştı.

Ancak suyun sürekli yükselmesi nedeniyle kurtarma çalışması yapılamadı.

Şanlıurfa'dan sevkedilen panzerlerin olay yerine ulaşmasıyla evlerinde mahsur kalan çok sayıda vatandaşa ulaşıldı. Polis ekiplerinin çalışması sonucu bulundukları yerden kurtarılan vatandaşlar, yakınlarının yanına yerleştirildi.

Vatandaşlarla görüşen polis ekipleri, evlerde mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya çalıştı. Olay yerine Şanlıurfa'dan ambulanslar da sevkedildi.

Bu arada Harran Kaymakamı Hasan Yaman ve Akçakale Kaymakamı Muhammed Aktaş da, su baskını olan mahallelere gelerek polis ekiplerince yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ŞIRNAK'TA SU NUMUNELERİ ALINIYOR

Şırnak Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kaya, sel felaketi sonrası olası bir salgını önlemeye yönelik çalışmalara başlandığını söyledi.

Kaya, yaptığı açıklamada, Şırnak'ta meydana gelen sel felaketi nedeniyle zarar gören vatandaşların, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi amacıyla oluşturulan ekipler tarafından sağlık taramasından geçirilmeye başlandığını ve incelenmek üzere su numunelerinin alındığını bildirdi.

Çalışmalara, sel felaketinden en çok etkilenen Uludere ilçesinde ağırlık verdiklerini anlatan Kaya, İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kaya, şöyle dedi:
''Meydana gelen sel felaketi nedeniyle zarar gören bölgelerdeki
vatandaşlarımıza yönelik, gelişebilecek olan bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla çalışmalara başladık. İl genelinde içme suyu klorlaması yapılırken, su numuneleri de alınarak periyodik olarak inceleniyor. Selden zarar gören yerler kireçle dezenfekte ediliyor. Sağlık olarak gereken ne varsa acil bir şekilde yapılacaktır.''

Kaya, çalışmaların 24 saat kesintisiz olarak sürdürüldüğünü bildirdi.

BÜYÜK İSHAL SALGINI OLABİLİR

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Aytekin, sel felaketi yaşanan bölgelerde altyapı sisteminin çökmesi sonucu, büyük ishal salgınları yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Hamdi Aytekin, yaşanan sel felaketinin içme suyu şebekeleri ve kanalizasyon sistemini büyük ölçüde tahrip ettiğini belirterek, selin etkili olduğu bölgelerde su sıkıntısı olacağını, sudaki kirlenmenin de artacağını söyledi.

''Sel felaketi yaşanan bölgelerde altyapı sisteminin çökmesi sonucu, büyük ishal salgınları olabilir'' diyen Aytekin, şöyle konuştu:
''Belediyeler, salgının geniş çaplı olmaması için ilk etapta araçlarla temiz su dağıtmalı, bir an önce de altyapı sistemindeki arızaları gidermeli.
Kirlenmenin fazla olması nedeniyle diğer zamanlara oranla suya yüksek klor koyulması, alınacak bir diğer önlemdir.''

Aytekin, ishal salgını dışında, hepatit-a virüsünün de yayılma imkanı bularak, salgına yol açabileceği uyarısında bulundu.

ÇINAR KAYMAKAMI: BÜTÜN İMKANLARI SONUNA KADAR ZORLUYORUZ

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Kaymakamı Hasan Tanrıseven, selin verdiği zararı gidermek için bütün imkanları sonuna kadar sonuna kadar zorladıklarını söyledi.

Tanrıseven, ilçenin bugüne kadar böylesi büyük çaplı bir felaketle karşılaşmadığını belirterek sel felaketinde 3 kişinin
yaşamını yitirdiğini anımsattı.

Sel nedeniyle trafiğe kapanan Diyarbakır-Mardin karayolunun ulaşıma açıldığını, yağışlardan ilçe merkezi, 10 köy ve bir beldenin etkilendiğini ifade eden Tanrıseven, şunları söyledi:

''Bunlar da genelde dere yataklarına yakın aşağıda olan köylerimiz. Tamamen boşaltığımız köyümüz yok. Bu köylerin aşağı kısmındaki bazı evlerin bir kısmında hasar var, bir kısmını su basmış, bir kısmında çatlaklar var. Tahliye ettiğimiz evler var. Onlar da diğer köylülerin evlerinde şu an misafirler. Hasar tespit komisyonlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde ve köylerde bu çalışmalar yürütülüyor. Sel nedeniyle bazı köy yolları da bozuldu. Mevcut araç gereç yetmediği için araç kiralama yoluna giderek o yolları açmaya çalışıyoruz. Hasar tespit çalışması için toplam 10 komisyon çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.''

Tanrıseven, ilçenin en az yarısının, köylerin de çeşitli oranlarda etkilendiğini, yüzde 80'i ilçe merkezinde olmak üzere yaklaşık 200 evin selden zarar gördüğünü belirterek pamuk tarlalarında da büyük zarar oluştuğunu kaydetti.Afetten zarar gören vatandaşların ilaçlarının bedelsiz karşılandığını anlatan Tanrıseven, ''Vatandaşlarımız da biraz sabırlı olsunlar. Bütün imkanları sonuna kadar zorluyoruz. Vatandaşların duyarlı olmalarını istedik. Sıcak aş dağıtımı sürüyor. İhtiyaç kadar çadır da kurulacak'' dedi.

MARDİN'DE SEL FELAKETİNDE 400 EV KULLANILMAZ HALE GELDİ

Mardin'de meydana gelen sel felaketinden zarar gören ev ve iş yerlerinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. 400 ev sel sularından dolayı kullanılmaz hale gelirken, 500 baş hayvan da telef oldu.
Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Vali Yardımcısı Osman Nuri Canatan'ın getirildiği kriz masası başkanlığına vatandaşların zarar ve ziyanları ile ilgili başvuruları yapabileceklerini söyledi.

Mardin il merkezi Organize Sanayi Bölgesi, İstasyon Mahallesi Yenişehir semti, ve tarihi kent merkezinde çok sayıda ev ve iş yerinin sağanak yağışlar sonucu oluşan sel sularına maruz kaldığını ifade eden Kılıçlar, "Midyat ilçesi Çavuşlu ve Şenköy beldelerinde çok sayıda konutun sel sularından zarar gördüğünü bununla birlikte Mazıdağı ilçesi ve kırsalı da dahil olmak üzere iki gün içinde 400 ev sel sularından dolayı kullanılamaz hale geldi. Ayrıca selden dolayı da 500 büyük ve küçükbaş hayvan telef oldu. Şu anda zararın maddi boyutu ne kadar olduğu kesin olarak tahmin edemiyoruz. Ancak maddi ve can kaybı açıdan mardin büyük zarar gördü." dedi.

İl ve ilçelerde gelen bütün ihbarları değerlendirdiklerini vurgulayan Kılıçlar, "Bölgemizdeki büyük afetin yaralarını sarmak için devlet olarak seferber olduk. Mağdurların yaralarını en kısa zamanda saracağız. Şu anda kriz masası bölgede oluşturduğu ekiplerle zararları tespit ediyoruz." diye konuştu.

Bu arada İçgören köyünde sel sularına kapılan minibüsün içinde bulunan 13 kişiden 12 kişinin cesedi dün toprağa verilirken, minibüsün içinde bulunan 4 yaşındaki Cihan Adanır'ın cesedi hala bulunamadığı belirtildi. Köylüler ve sivil kurtarma ekibi olayın olduğu bölgede Cihan Adanır'ı bulmak için yoğun çaba sarfettikleri belirtildi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Son yıllarda sel felaketleri 7 kat arttı
 Bolu Dağı'nda ulaşım güçlükle sağlanıyor
 Selden kaçtı sele yakalandı!
 Polisten af açıklaması
 İstanbul'da kar bekleniyor
 Doğal gaz zammına dava
 Kınalı Keklik-Orhan Pamuk
 Batman'da dere taştı: 11 ölü
 Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
 Diyanet'e göre, yaradılışa müdahale hoş görülmez
 'Atatürk cok üzülürdü...'
 Papa'yı havaya ateş ederek protesto etti
 Erdoğan eleştirirken 3'lü zirve iptal edildi
 Susurluk davaları arapsaçına döndü
 Times: Erdoğan, Papa'dan kaçıyor Vatikan: Bizi önceden...
 Lenin Müzesi Türk müzesi oluyor
 YÖK'e erken atama yok
 Fikriye Hanım'ın eşyaları müzede
 İsrailli Mizrahi'den MGK'ya ziyaret
 Ankara'da organ bağışı hutbesi
 'AB treninin makinistliğini Türkiye yapıyor'
ERGUN BABAHAN
Petrol savaşları
Türkiye'de bir süredir sıradan okurun...
MEHMET BARLAS
Dışarıdan gelen eleştiri içeridekinden daha mı...
BALÇİÇEK PAMİR
Televole merakı
Olmuyor.
Yakışmıyor.
Fikret...
UMUR TALU
İçimizdeki faşo!
Toplumun "eğitimli üst...
FATİH ALTAYLI
Bu davaya çocuğunuzun davası gibi bakın
Minik bebeğe...
ERDAL ŞAFAK
Boğuntuya gidenler
AB'nin resmen 8...
'Hıristiyanlar terörist olamaz!'
Teröristlerin hep Müslüman olduğu yabancı dizilerde saflar değişince...
Askerleri kızdırdı
Demokrat Senatör Kerry, "İyi eğitim almazsanız Irak'ta saplanır...
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Maç boyu üstün oynayan, çok gol kaçıran Beşiktaş, Bükreş'te rakibin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu