kapat
   
04 Kasım 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Son yıllarda sel felaketleri 7 kat arttı
Son yıllarda sel felaketleri 7 kat arttı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sel ihbarları yapabilecek şekilde donatılmış ve görevlendirilmiş bir teknik kurum olmadığı sürece taşkın ve baraj selleri de dahil olmak üzere seller nedeniyle kayıpların yaşanmaya devam edeceğini bildirdi.

Yurt genelinde meydana gelen yağışlar ve sel felaketiyle ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınmanın, yağış şiddetinde kesin olarak büyük artışlara neden olduğunu söyledi.

Böylece
artık şiddetli yağışların, kuru su kanallarını veya küçük çayları, gürül gürül akan tehlikeli sel sularına dönüştürebildiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, plansız ve bilinçsiz yerleşimler ile yanlış arazi kullanımı sonucu, sellere daha fazla maruz kalındığını kaydetti.

'DOĞAL AFETLERİN SAYISI 7 KAT ARTTI'

Son yıllarda Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tropiklerin dışındaki ülkelerde, gök gürültülü sağanak yağışlardan dolayı şehirlerdeki ani sellerin sayısı ve şiddetinde de artış gözlendiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, bunun, hızla artan çarpık yerleşim bölgelerinde afete dönüşebildiğini dile getirdi.

Seller dahil olmak üzere 1990-2000 arasında meydana gelen doğal afetlerin sayısının, 1900-1940 yıllarında meydana gelenlerden 7 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye daha önce de ders alması gereken çok sayıda sel afeti yaşandığını vurguladı.

Haziran 1990'da Trabzon'da, Mayıs 1991 Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Ağustos 1982'de Ankara ve çevresinde, Temmuz 1995'te Senirkent'te, Ağustos 1998'de Trabzon Sürmene-Köprübaşı-Beşköy'de görülen sellerin bunlardan bir kaçı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'de seller, sahipsiz afetlerden biridir. Bu nedenle de ülkemizde şehir selleri ile ilgili yeterince istatistiki bilgi mevcut değildir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl ortalama olarak 140 kişi sellerden ölmektedir. Bu ölümlerin yarısı otomobillerin içinde olmaktadır. Türkiye'de ise daha çok sel yataklarına yerleşmiş, bu bölgelerde yaşayan, sel için gerektiği gibi uyarılmayan ve sel sularında yürüyen insanlar daha çok ölmektedir.''

'NEHİR YATAKLARINDAKİ SELLERDE ÖLÜMLER HIZLA ARTIYOR'

Devlet Su İşleri'nin (DSİ), bu güne kadar yaptığı 578 baraj ve gölet ve benzeri yapılarla, ülkemizdeki akarsu sellerinin (taşkın) önlenmesinde büyük başarı sağladığını dile getiren Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Taşkın yıllıkları incelediğinde Türkiye genelinde 1956-1997 yılları arasındaki onar yıllık dönemlere göre, nehirlere bağlı olan sel sayısı azalırken, ölüm sayısı ve maddi zararlar hızla artıyor. Diğer bir deyişle, ülkemizde dere yataklarına müdahale ve yerleşimler, barajların getirdiği yararlardan daha fazla zarar veriyor.''

'MODERN ANLAMDA SEL VE FIRTINA UYARISI YAPILMIYOR'

Prof. Dr. Kadıoğlu, ülkemizde modern anlamda ve noktasal sel ve fırtına uyarısı yapılamadığını savunarak, bu nedenden dolayı çok fazla can ve mal kayıpları olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ülkelerde doğru arazi kullanım politikaları, hidro-meteorolojik gözlem ağları, meteoroloji radarı, otomatik yağış istasyonları ile doğru ve erken tahminler yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, zamanında yapılan uyarılar ile can ve mal kayıplarının en aza indirgenebildiğini anlattı.

Ülkemizde ise meteorolojik sel gözetleme ve uyarıları ile su kaynakları yönetiminin doğru dürüst yapılamadığını iddia eden Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti:

''Çünkü ülkemizde sel tahmini için gerekli olan yağış miktarını Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü (DMİ), akışa geçen yağış miktarını ise Devlet Su İşleri (DSİ) ölçmektedir. Diğer bir deyişle, Türkiye'de meteorolojik gözlemler DMİ, DSİ ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) gibi ayrı ayrı kamu kurumları tarafından yapılıyor ve veriler anında paylaşılıp değerlendirilemiyor. Bu dağınık yapı, büyük kaynak israfı ile birlikte sel ve benzeri afet uyarılarının gereği gibi yapılamamasına neden oluyor.

Şu an ülkemizde hizmet veren az sayıdaki her yağış istasyonunun verileri gerçek zaman aralığında merkeze aktarılamamakta. Bu arada dere ve nehirlerdeki suyun debilerini ölçmek için eskiden işletilen birçok 'Akım Gözlem İstasyonları' da gereksiz nedenlerle kapatılmış. Bu nedenlerden dolayı, selleri önceden tespit edip kamuyu bilgilendirecek ve barajlardaki suyu yönetecek 'Sayısal Taşkın Modellerini' de içeren 'Erken Uyarı Sistemleri' gerektiği gibi mevcut değildir.''

'KRİZ YÖNETİMİNDEN RİSK YÖNETİMİNE GEÇİLMELİ'

Seller ile mücadelede bütünleşik bir bakış ve bir sistem dahilinde kriz yönetiminden, risk yönetimine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye'de seller ile mücadelede acilen zihniyet değişimine gidilmesi çağrısında bulundu.

İstanbul'daki sel ve su baskınları hakkında da görüşlerini ifade eden Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri olarak, ''İstanbul Sel Master Planı'' adıyla kapsamlı proje hazırladıklarını anlattı.Son bir kaç gündür ülkemizde yaşanan sellerin depremden başka afetlerin de ülkemiz için bir tehdit olduğu gerçeğini yalın şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Ülkemizde de meteorolojik koşulları izleyerek, sel ihbarları yapabilecek şekilde donatılmış ve görevlendirilmiş bir teknik kurum olmadığı sürece taşkın ve baraj selleri de dahil olmak üzere seller nedeniyle daha çok kayıplara uğrayacağız.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Salgın hastalık tehlikesi!
 Bolu Dağı'nda ulaşım güçlükle sağlanıyor
 Selden kaçtı sele yakalandı!
 Polisten af açıklaması
 İstanbul'da kar bekleniyor
 Doğal gaz zammına dava
 Kınalı Keklik-Orhan Pamuk
 Batman'da dere taştı: 11 ölü
 Avukat Behiç Aşcı ölümün kıyısında, gözler Bakan'da
 Diyanet'e göre, yaradılışa müdahale hoş görülmez
 'Atatürk cok üzülürdü...'
 Papa'yı havaya ateş ederek protesto etti
 Erdoğan eleştirirken 3'lü zirve iptal edildi
 Susurluk davaları arapsaçına döndü
 Times: Erdoğan, Papa'dan kaçıyor Vatikan: Bizi önceden...
 Lenin Müzesi Türk müzesi oluyor
 YÖK'e erken atama yok
 Fikriye Hanım'ın eşyaları müzede
 İsrailli Mizrahi'den MGK'ya ziyaret
 Ankara'da organ bağışı hutbesi
 'AB treninin makinistliğini Türkiye yapıyor'
ERGUN BABAHAN
Petrol savaşları
Türkiye'de bir süredir sıradan okurun...
MEHMET BARLAS
Dışarıdan gelen eleştiri içeridekinden daha mı...
BALÇİÇEK PAMİR
Televole merakı
Olmuyor.
Yakışmıyor.
Fikret...
UMUR TALU
İçimizdeki faşo!
Toplumun "eğitimli üst...
FATİH ALTAYLI
Bu davaya çocuğunuzun davası gibi bakın
Minik bebeğe...
ERDAL ŞAFAK
Boğuntuya gidenler
AB'nin resmen 8...
'Hıristiyanlar terörist olamaz!'
Teröristlerin hep Müslüman olduğu yabancı dizilerde saflar değişince...
Askerleri kızdırdı
Demokrat Senatör Kerry, "İyi eğitim almazsanız Irak'ta saplanır...
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Bahtı Kara Kartal: 2-1
Maç boyu üstün oynayan, çok gol kaçıran Beşiktaş, Bükreş'te rakibin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu