kapat
   
01 Kasım 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Diyarbakır ve Şırnak'ta su baskınları: 20 ölü
Sarıyer, Beykoz ve Kemerburgaz'da bir çok ev sular altında
Mersin-Antalya karayolu kontrollü olarak ulaşıma açıldı
"Vatandaşın zararı karşılanacak"
Antalya'da şiddetli yağış
İskenderun'da su baskınları
Yurtta hava tahmini
Sağanak yağış Suriye'de de can aldı
Beykoz'da okullar 2 gün tatil edildi

Diyarbakır ve Şırnak'ta su baskınları: 20 ölü

Yurdun büyük bir bölümünde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülen yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen sağanak yağış nedeniyle 21 kişi yaşamını yitirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dün akşam saatlerinde başlayan ve yer yer aralıklarla devam eden sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiliyor. Uzun yıllardır görülmeyen sağanak yağışla birlikte meydana gelen su baskınları en çok Diyarbakır'ın Bismil ve Çınar ilçeleri etkilendi. Su baskınlarından Batman merkez, Beşiri, Şırnak'ın Uludere ve Silopi ilçeleri de etkilendi. Bölgede bazı köylerle olan ulaşım kesilirken, ekipler tarafından çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.Sel felaketi nedeniyle Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şırnak'ta kriz merkezleri oluşturuldu.

ANNE VE ÇOCUKLARI TOPRAĞA VERİLDİ


Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde oturan Gül ailesinin oturduğu evin sular altında kalması sonucu Muhterem Gül ile oğlu Agit Gül (4) ile 4 aylık kızı Reyhan Gül, yaşamını yitirdi.

Mardin'in Savur ilçesi doğumlu olan anne ve çocuklarının cenazeleri yakınları tarafından Çınar'dan alınarak Savur'da toprağa verildi.

CESETLER BİSMİL DEVLET HASTANESİNE KALDIRILDI

Mardin'in Savur ilçesine bağlı İşgörenköyündeki akrabalarının düğününden ilçe merkezindeki evlerine dönmekte olan minibüsün sel sularına kapılması sonucu ölen 11 kişi ile Bismil Meydanlık köyünde sel sularına kapılarak ölen 4 kişinin cenazeleri Bismil Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yapılacak otopsi sonrası ailelerine teslim edileceği bildirilen 15 kişinin kimlikleri şöyle:

''Hasan Aksoy, Hamdullah Aksoy, Hakkı Adanır, Servet Özgüç, Şükran Koluman, Hanım Adanır, Şeyhmus Sincar, Sait Adanır, Orhan Adanır, Kerime Tunç, Remziye Tunç, Şeyhmus Aras, Tuba Adanır, Mehdiye Tunç, Saliha Tekin.''

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Su baskınları nedeniyle Batman merkez, Çınar merkez ve köyleri ile Bismil
köy okulları tatil edildi. Batman Belediyesi tarafından su baskınlarından zarar gören vatandaşlara sıcak yemek dağıtımına başlandı. Belediye tarafından vatandaşlara üç gün süresince yemek dağıtımı yapılacak.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Su baskınlarının meydana geldiği Batman, Şırnak, Mardin ve Diyarbakır'da çok sayıda ev ve işyerinde meydana gelen hasarın yanı sıra, ekili tarlalar da zarar gördü. Bir çokküçük ve büyükbaş hayvanın da sulara kapılarak telef olduğu bildirildi.

Çalışmaların yanı sıra, hasar tespit çalışmalarına da başlandı.Kurtarma ve yol açma çalışmaları askeri birlikler, sivil savunma, valilikler, belediyeler tarafından sürüyor. Dün akşam su baskını sonucu kapanan Diyarbakır-Mardin karayolu ulaşıma açıldı.

Bu arada, Bismil'in Meydanlı köyünde vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe anonslarla uyarılarak, evleri yüksekte bulunan akrabalarının yanına yerleşmeleri istendi.

Şırnak Valiliği'nce yapılan yazılı açıklamada, Uludere ve Silopi İlçelerinde 31 Ekim 2006 tarihinde yoğun yağış nedeniyle can ve mal kayıpları meydana geldiği belirtildi.

Uludere'de 3 Köprünün kullanılamaz hale geldiği, evlerin üzerine kaya düşmeleri neticesinde Polis Memuru Mesut Davulcuoğlu, ile eşinin yaralandığı bildirildi.İlçenin altyapı, elektrik, su, telefon, kamu binaları ve şehir içi yollarının tamamen hasarlı ve kullanılamaz hale geldiği kaydedilen açıklamada, Uludere'nin Şenoba beldesi ile Şırnak yolunda, kayaların düşmesi ve bağlantı köprüsünde hasar oluşumundan dolayı 2 aracın mahsur kaldığı belirtilen açıklamada,otomobil ve diğer muhtelif araçlardan 20 kadarının sele kapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, Silopi merkezinde 2 çocuğun öldüğü, ilçeye bağlı Çiftlik ve Ortaköy köylerinin büyük ölçüde sele maruz kaldığı bildirilerek, ''Ortaköy'de 60-70 hane oturulamaz durumda sular altında kalmıştır. Hayvanlar telef olmuş ve bir yaşlı kadının evi çökmüş yaşlı kadın ölmüştür. Silopi ilçe merkezinde, yoğun yağıştan dolayı evlerinde su baskını neticesinde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için yoğun çalışmalar devam etmektedir. Güçlükonak ilçesi girişinde
bulunan rampadaki köprü çökmüş, mevcut köprü kullanılamaz hale gelmiştir.''

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da, dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, suların çekilmesiyle birlikte evlerine dönmeye başladı.

Yağış sonrası oluşabilecek sel tehlikesi nedeniyle Yarımsu, Akçalı ve Kaynaklı köylülerinin tahliye edilmesi sonucu geceyi başka köylerdeki yakınlarının yanında geçiren vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren kendi imkanlarıyla köylerine geldi.

Derelerin taşması sonucu onlarca evin yıkıldığı, seraların,ekili alanların ve çok sayıda aracın zarar gördüğü bu köylerde yaşayan vatandaşlar, ev ve bahçelerindeki suyu tahliye etmeye çalışıyor.

Etkili yağış sonrası büyük zarara uğradıklarını, köye ulaşımı sağlayan yolların bile yağışlardan etkilendiğini belirten köylüler, en kısa sürede mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Bu arada, dünkü etkili yağışın ardından derelerin taşması sonucu trafiğe kapanan Şanlıurfa-Mardin kara yolunun 30. kilometresi, kara yolları ve trafik ekiplerinin 5.5 saatlik çalışması sonucu, dün gece saat 22:30'da yeniden araç trafiğine açıldı.

BÖLGEYE ÇOK SAYIDA PERSONEL SEVKEDİLDİ

Merkezi Elazığ'da bulunan Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak'a, 2500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi Müdürü Ahmet Taşar, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde 3 gün önce aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen sel nedeniyle, bölgeye ilk olarak 4 araçla 8personel gönderdiklerini, dün ise yine bu ilçeye 1500 battaniye, 150 katlanabilen yatak, 600 tava ve tencere, 300 ocak ve tüp, bin adet pet şişe suyu, 600 kilogram helva, 3 seyyar mutfak yolladıklarını söyledi.

Ceylanpınar'da 677 hane olmak üzere 4500 kişinin selden zarar gördüğünü ifade eden Taşar, burada oluşturdukları seyyar mutfakta vatandaşlara 3 öğün sıcak yemek dağıtımı yaptıklarını bildirdi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine ise bu sabah 2 araçla birlikte 4 personel ve bir seyyar mutfak gönderdiklerini belirten Taşar, bu ilçeye ayrıca Diyarbakır'daki kan merkezlerinden bir doktor, hemşire ve bin kişilik ekmek su ve helvadan oluşan kumanya gönderdiklerini söyledi.

Taşar, Bismil'e ise seyyar mutfak, ekipman ve personel gönderdiklerini vurgulayarak, ''Muş Lojistik Merkezimizden de Şırnak'ın Uludere ilçesine 3 personelle birlikte 2 araç, bir mutfak, 200 çadır ve bin battaniye yolladık. Ayrıca kamyonlara malzeme yüklemesi yapıyoruz. İhtiyaç durumunda bu araçlarımızı da yola çıkaracağız'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çığ'a beraat
 Atatürk büstü yakıldı!
 Eğitim-Sen yöneticilerine beraat
 Demirel'in eve alınmadığı gece
 Dikkat! Bu katil kendini Tanrı zannediyor
 Okullarda günde 19 olay oluyor
 Rektöre mahkeme yolu
 1.5 yaşındaki bebeğe dayak ve tecavüz
 Başbakan'a balyoz vekiline tekme gerekti
 Kıblesi yanlış 8 cami daha
 Trafik görevi yapan iki zabıtaya gözaltı
 'İstanbul için deprem süresi doldu'
 'Mehmetçik' artık isterse kan verecek
 Yıldırım sonucu ölen er defnedildi
 Kitap okumadı cezaevine kondu
 Sarıgül'ün acı günü
YILMAZ ÖZDİL
Davul tozu minare gölgesi holding...
Biri çıkıp,...
ERGUN BABAHAN
Özgürlükçü muhalefet
Hrant Dink kararını, daha...
MEHMET BARLAS
Ezberleri bozmak asapları da bozar...
Bireyleri de,...
BALÇİÇEK PAMİR
Olup bitmişi dert etme
DYP'nin baraj altında kaldığı...
UMUR TALU
Dağdan iniş
Keşke böyle bir başlık bu güzel toprakların...
FATİH ALTAYLI
Ödeme emirleri gitti
Gelirler Genel Müdürü Osman...
ERDAL ŞAFAK
Ankara'dan Rabat'a
Milli Güvenlik Kurulu'nun...
Kadınlar, artık ayağa kalkın
Almanya'da "Türbanları çıkarın" çağrısı yaptığı için ölüm tehditleri...
Irak'ı artık 'Pentagon haber ajansı' anlatacak
Irak'la ilgili haberlerde "basının gerçekleri yansıtmadığını" savunan...
The EiNDhoven: 2-0
The EiNDhoven: 2-0
Galatasaray'ın başında 8. Avrupa maçına çıkan Erik Gerets, 4.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu