kapat
   
27 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YAŞAMLARI STRES... Okullardaki başta olmak üzere Ortaöğretim Kurumları ve Öğrenci Seçme Sınavları gençlerde stres ve buna bağlı baş ağrısı yaşamalarına neden oluyor.
Stres ile erken tanışıyor baş ağrısı çekiyorlar
ÖSS ve ilk aşk ayrılığı bende stres yaptı
Aile de çocuğu strese sokabilir
Stresi yenmek için uyurum
Gençler arkadaşları için ne diyor

10 gençten 7'si stresli

SABAH-TNS Piar gençlik anketi: Gençlerin yüzde 67'si stresle iç içe yaşıyor.

Stresten kurtulmak için en çok arkadaşlarıyla konuşmayı tercih ediyorlar. Stresle bağlantılı sigara içme oranı kızlarda yüzde 25, erkeklerde yüzde 32. Stres 18'inden sonra artıyor! Baş ağrısı çekenler haftada bir ağrı kesici kullanıyor.

Stres ile erken tanışıyor baş ağrısı çekiyorlar

Yetişkinler gibi gençler de stres ile boğuşuyor.10 gençten 7'si stresli bir hayata sahip olduklarını söylüyor. Streslerini arkadaşları ile sohbet ederek atıyorlar. Baş ağrısı çekiyor ve haftada bir kez ağrı kesici kullanıyorlar.

Günümüz modern insanının en çok yakındığı konuların başında stres geliyor. Adeta günlük yaşamın bir parçası haline gelen stresten gençler de kendilerini kurtaramıyor. Stres onların da yaşamında çok önemli bir alanı işgal ediyor ve çok erken yaşta stres ile tanışıyor. Araştırmaya katılan 15-22 yaş grubundaki gençlerin üçte ikisinden fazlası biraz da olsa hayatlarının stresli olduğunu düşünüyor. Yüzde 17.2'si "Çok stresli hayata sahip olduklarını" ifade ederken, yüzde 50'si "Biraz stresli hayatları olduğunu" söylüyor. Kısaca gençlerin yüzde 67'si az ya da çok stresle iç içe yaşıyor. 18 yaş üstü erkek ve kızlarda ise stres oranı yüzde 70 oranına dayanıyor. Hayatlarında az ya da hiç stres olmadığını belirten gençlerin oranının ise yalnızca üçte bir ile sınırlı olması günümüz gençliğinin en büyük sorununun stres olduğunu gösteriyor. Kısaca stres cinsiyet, eğitim, çalışma gibi faktörleri saf dışı bırakarak tam gençlerin yaşamında önemli bir alanı işgal ediyor.

KIZLAR DUA EDİYOR
Gençler stresten kurtulma yolu olarak da arkadaşları ile sohbet etmeyi görüyor. Arkadaşlarının entelektüel düzeylerinden şikayet ediyor olsa da başları sıkıştığında ilk adresleri onlar oluyor. Arkadaşın ardından genç kararsız kaldığı konuda "anne"ye gidiyor. İkinci sırada ise müzik dinlemek geliyor. Gençler bunun dışında kitap okumak, sinema, açık hava gezintileri ile streslerini azaltmaya çalışıyor. Gençlerin büyük
çoğunluğunun sigarayı stresle mücadele yöntemi olarak kullanmaları da dikkat çekici. Stresten kurtulmak için sigara içme oranı kızlarda yüzde 25, erkeklerde ise yüzde 32'ye ulaşıyor. İçki de stresten kurtulma yollar arasında yer alıyor. Erkeklerin yüzde 20'si kızların ise yüzde 10'nu streslerini içki ile atmaya çalışıyor. Erkeklerin yüzde 19'unun şans oyunları ya da kağıt oyunları oynayarak, kızların da yüzde 14'ünün de dini aktivitelerde bulunarak stresten arınmaya çalışmaları araştırmada dikkat çeken bulgular arasında yer alıyor. Yine internette dolaşmak ve chat yapmak da gençler arasında stresle başa çıkma yolları arasında yer alıyor. Kızların yüzde 22.7'si erkeklerin yüzde 26.3 chat ile stres atıyor. Araştırma gençlerin "kendilerini dinç ve enerjik hissetmediklerini" ve baş ağrısı ile boğuştuklarını gösteriyor. "Kendinizi bu günlerde nasıl hissediyorsunuz" sorusuna 15-22 yaş grubundaki gençlerin ancak üçte biri yani yüzde 29'u "çok dinç" yanıtını veriyor. Dinç ve enerjik hissetmeyeenlerin oranı ise yüzde 63.9 Sağlık söz konusu olduğunda ise her 100 gençten 35'i sağlık sorunları yaşıyor. En büyük sağlık sorunları ise hem kızlarda hem de erkeklerde baş ağrısı. Her 100 gençten 16'sı başağrısı çekiyor. 15-22 yaş grubu genç kızların yarısına yakın bir kesimi yüzde 44'ü düzenli olarak kendilerini rahatsız eden bir sağlık problemi yaşadıklarını dile getirirken bu oran
erkeklerde yüzde 27. Genç kızların en çok yaşadığı rahatsızlıkta ilk sırayı yüzde 21 oranıyla baş ağrısı alıyor. Yüzde 10 oranlarındaki sinir bozukluğu ve mide rahatsızlıkları ise baş ağrısını takip ediyor. Araştırmanın dikkat çeken bulgusu da düzenli olarak baş ağrısı yaşayan genç kızların oranının, Türkiye geneli kadınların baş ağrısı yaşama oranının üç katı olması. TNS Piar Profil'05 Araştırması'nda yetişkin kadınlardaki baş ağrısı oranı yüzde 6.5 olarak saptanmıştı.

HAFTADA BİR AĞRI KESİCİ
Erkeklerde de baş ağrısı yüzde 11 oranıyla ilk sırayı alıyor. İkinci ve üçüncü sırada gelen bel ağrısı ile sinirsel problemlerin oranı ise yüzde 5. Gençler düzenli olarak haftada bir kez ağrı kesici kullanıyor. "Haftada en az bir kez kullandığınız herhangi bir ilaç, mineral ya da vitamin var mı?" sorusuna verilen yanıtlara göre 15-22 yaş grubundaki genç kızların üçte biri yüzde 30'u erkeklerin dörtte biri yüzde 26'sı haftada en az bir kez düzenli ilaç alıyor. Bunların başında ise yüzde 14.2 oranıyla baş ağrısı ilaçları geliyor. Kızlar ağrı kesicileri erkeklerden daha çok kullanıyor. Kızların yüzde 18.5'i erkeklerin 9.9'u ağrı kesici alıyor. 18 yaş üstü kızlarda ağrı kesici kullanma oranı yüzde 20.2'yi buluyor. Ağrı kesicilerin ardından düzenli olarak kullanılan ilaç yüzde 5.2 oranı ile vitaminler.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Doğu'da hastaların umudu Yaşar Paşa
 Öğretmeni kaçırdı akraba evinde çıktı
 Tecavüzü savunan 'cüppeli'
 Eşini internette faka bastırdı
 Bayramın galibi Özcan Deniz oldu
 Cumhuriyet Bayramı'nda 4 gün 4 gece kutlama
 'Türbanlarınızı çıkarın' diyen vekile ölüm tehdidi
 Kız yurduna siyah sansür
 'Doğum sonrası çok değişmişti'
 Hasım diye suçsuz genci öldürdüler
 Yanan çocuk, hastane aranırken öldü
 Kızıl akbabalar turist getirecek
 Mustafa iki yıldır kayıp
 Sayısal 3 milyon YTL'ye koşuyor
 Hem bıçakladı hem de haşladı
 Fransız TV'sinde modern Türkiye'yi temsil edecek
 Gül kavgası kanlı bitti
 Beyin ölümü gerçekleşen gencin kalbi hayat verdi
 Evde parti veren üniversiteli ölü bulundu
 Sağlıkla ilgili reklamlara ceza ve durdurma
 'Avrupa Yakası' zirveden inmiyor
 Reha Muhtar'a silahlı gözdağı
 Şehrin göbeğinde mum ışığında ders
 Zabıta seyyarlara göz açtırmadı
 Hırsızlar 5 günlük tatilde çok çalıştı!
 Alo SABAH İstanbul
EMRE AKÖZ
'Embedded' ikili: Gelenek+Din
Şimdi de bunu...
HINCAL ULUÇ
Kral çıplak.. Hokkabaz kötü!..
Sekiz arkadaş sıralandık,...
Ocakta seçim gözüküyor
Ocakta seçim gözüküyor
Başbakan Yardımcısı Şahin'in ihbarıyla açılan soruşturmanın sonunda...
Fener uygun adım: 2-0
Fener uygun adım: 2-0
Sistemini 4-4-1-1'e çevirdikten sonra iyi futbol oynayan F.Bahçe,...
Papa'ya mesaj Erdoğan'dan
Başbakan, Papa'yı, "Dini liderler, İslam ve terörizm gibi kelimeleri...
Schröder, Türkiye'ye kitabında 7 sayfa ayırdı
Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schroder, Lüksemburg Başbakanı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu