kapat
   
24 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gemlik'te 5.2'lik deprem

Marmara bölgesinde İstanbul'da da hissedilen bir deprem meydana geldi. Kandilli rasathanesi Müdürü Gülay Altar, depremin 17:01'de olduğunu merkez üssünün Gemlik olduğunu belirtti. Boğaziçi Kandilli Rasathanesi depremin Gemlik Körfezinde ve 5.2 şiddetinde olduğunu doğrularken 14.3 km derinlikte olduğunu belirtti.
Cuma günü de 5.2 büyüklüğünde merkez üssü manyas olan bir deprem meydana gelmiş. Marmara bölgesi genelinde hissedilmişti.

KOCAELİ VALİSİ: CİDDİ BİR DURUM YOK

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli'nde de hissedilen depremle ilgili olarak, ''Şu anda ilimizde bize ulaşan ciddi bir durum yok. Araştırıyoruz'' dedi.

YALOVA
VALİSİ : YALOVA'DA HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK

Yalova Valisi Yusuf Erbay, Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından Yalova'da herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdi.
Erbay, yaptığı açıklamada, kent merkezinde şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını, tüm ilçe ve köylerden telefonla bilgi aldıklarını belirtti.
Özellikle etkileneceğini düşündükleri Armutlu ilçesi ve köylerinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanıp yaşanmadığını kontrol için jandarma ekiplerini görevlendirildiğini, tüm köylerin tek tek gezilip bilgi edinildiğini dile getiren Erbay, ''Yalova'da herhangi bir olumsuzluk yok'' dedi.
Erbay, ''Yaralanan vatandaş ve yıkılan bina var mı?'' sorusuna ise ''Hayır yok. Hasarlı bina olduğu yönünde de bir bilgi ulaşmadı'' yanıtını verdi.

ÇOMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. TUTKUN: BÖLGENİN GENEL KARAKTERİSTİK ÖZELLİĞİ OLAN, OLAĞAN BİR DEPREM

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Tutkun, Gemlik Körfezi'nde meydana gelen ve kentte de hissedilen depremin, bölgenin genel karakteristik özelliğini taşıyan, olağan bir deprem olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Tutkun, yaptığı açıklamada, meydana gelen son depremin, Balıkesir'deki depremle bir bağlantısı olmayıp, ayrı bir sarsıntı olduğunu söyledi.
Söz konusu bölgede, bundan sonra da depremler olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Tutkun, ''Bu depremin artçıları da olacaktır. Ancak korkulacak bir durum söz konusu değil. Bu sarsıntı, Marmara Denizi'ndeki olası bir depremi öne çekmez yada geciktirmez. Bu, ayrı bir yer aktivitesidir'' dedi.
Prof. Dr. Tutkun, ''sığ'' olarak nitelendirdiği depremin, bu nedenle şiddetli hissedildiğini kaydetti.

İTÜ MADEN FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ GÖRÜR: BU DEPREMLER, BEKLEMEKTE OLDUĞUMUZ BÜYÜK DEPREMİN AYAK SESLERİDİR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Gemlik Körfezi'ndeki depreme ilişkin, ''Bu depremler, beklemekte olduğumuz büyük depremin ayak sesleridir, ama (Bu öncüdür, hemen arkasından büyük deprem gelir) şeklinde algılanmamalıdır'' dedi.

Görür, yaptığı açıklamada, Marmara Bölgesinin deprem açısından tehlikeli bir bölge olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bilim adamlarının, yaptıkları araştırmalar sonucunda, Marmara Denizi'nin altındaki kabuğun yüklendiği ve 25 yıl içinde büyük bir deprem üreteceği sonucuna ulaştıklarını söyledi. Bölgenin değişik yerlerinde zaman, zaman küçük depremlerin meydana gelmesinin doğal olduğunu vurgulayan Görür, ''Büyük deprem birden bire gelmiyor. Zaman, zaman kabuk kırılırken ufak ufak çatlaklar, kırıklar meydana getiriyor ve oradan küçük miktarlarda enerjiyi boşaltıyor'' diye konuştu.

KUZEY ANADOLU FAYININ GÜNEY KOLU

Gemlik Körfezi ve Manyas'taki depremlerin Kuzey Anadolu Fayının güney kolunda oluştuğunu belirten Görür, şunları kaydetti:

''Şimdi buralardaki depremlerin de böyle sık olması çok doğal. Çünkü bizim yaptığımız araştırmalara göre, Marmara'da enerji birikimi veya deformasyon asimetrik bir şekilde oluyor. Güney, kuzeye nazaran 10 misli daha fazla deforme oluyor. Bu demektir ki olası deprem gerçekleştiği zaman Marmara'nın güneyi, kuzeye nazaran 10 misli daha fazla etkilenecektir. Bu depremler, beklemekte olduğumuz büyük depremin ayak sesleridir, ama (Bu öncüdür, hemen arkasından büyük deprem gelir) şeklinde de algılanmamalıdır.

Büyük depremin 25 yıl içinde herhangi bir zaman diliminde meydana gelmesi bekleniyor. Bunu da böyle söylüyorum ki yöneticiler, 'İşte canım, küçük bir deprem oldu bitti, maşallah'a' getirmesinler. Bunun sonu kötü. Eğer deprem güvenli evler, deprem güvenli yerleşim alanları oluşturulmazsa, çok ciddi bir şekilde zafiyet noktaları giderilmezse, bu işin sonucu çok acı olacak.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Kilise'de gerginlik
 Zevk için öldürdük
 10 Türk işçisi öldü gizliyorlar
 Kızlar gece dekolteli gündüz düşük belli
 Şeker Bayramı'nda hüzün ve mutluluk
 İkizler, anne-babanın 'renklerini paylaştı'
 Bayram kazası bir aileyi ayırdı
 Hiç böyle görmediniz
 Muğlalı köylüler Cruz'a karşı
 Üç günlük tatil için yedi valiz
 'Oğlumu temelli aldığı söylenmedi'
 CHP'li vekilin kanser zaferi
 İngiltere'de, sigara içene ameliyat yok
 İnternette 800 kişiye konser veriyorlar
 Alman koca eşini öldürdü evi yaktı ve intihar etti
 Mehmetçik afişli eğitimi sevdi
 '200 milyar, basınca gidiyor'
 Fransız gay'ler de Bodrum'da
 Çocuğunun önünde eşini öldürdü
 67 ölü 263 yaralı
 1 kişiye 92 bin YTL
EMRE AKÖZ
Döve döve özgürlük
Bizdeki İslami kesim,...
HINCAL ULUÇ
Bir bayram sabahına uyanmak..
Nasıl iple çekerdik Bayram...
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
Brezilyalı futbolcu, menajerinin Türkiye'ye geleceğini belirtirken,...
10'suz olmuyor
10'suz olmuyor
Beşiktaş, gıda zehirlenmesi nedeniyle Delgado'dan yoksun mücadele...
Ağar'a, CHP 'sus' dedi MHP ise destek verdi
DYP liderinin "Kodu mu oturtan paşa cephede lazım" sözlerine hem...
ABD, İsrail gözden düştü dostlukta yeni trend Cibuti
ABD, İsrail ve Fransa ile kurulan dostluk gruplarından ayrılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu