kapat
   
24 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Servislerimiz
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YURDA DÖNEN TÜRK İŞÇİLERİN HALİ PERİŞANDI Ekmek parası kazanmak için Kazakistan’a giden işçiler son olaylardan sonra can güvenliği endişesiyle Türkiye’ye geldi. Tedavi altındaki işçilerin görüntüsü durumun vahametini çok iyi anlatıyordu.
10 Türk işçisi öldü gizliyorlar
Türkleri hiç sevmiyorlar
Büyükelçi: Olay abartılılıyor

İşciler: 10 ölü var

'Kazak soykırımı'ndan kurtulan Türk işçiler: Bir işçi demir askıya asıldı.

Çorlu'ya kaçan 160 işçi, Kazakistan'da arkada bıraktıkları 1000 Türk'ün sağlığından endişeli: "Bir arkadaşımızı boğazından demir kancaya astılar. Birkaçı yediği dayaktan bayılınca öldü sanıp bıraktılar. Yaklaşık 10 kişi öldü, saklıyorlar."

10 Türk işçisi öldü gizliyorlar

Kazakistan'da saldırıya uğrayan işçiler, "Kaldığımız konteynırları bizimle beraber yakmak istediler. 10 ölü var biliyoruz, çoğumuzu öldü sanıp bırakıp gittiler" dediler.

Kazakistan'da saldırıya uğrayan ve önceki gece iki kafile halinde Türkiye'ye getirilerek, tedavi altına alınan Türk işçiler olayın şokunu yaşıyor. ENKA'nın kiraladığı uçakla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen işçilerden 150'si Özel Vatan Hastanesi'ne kaldırıldı. Beşi ameliyat edilen işçilerden 120'si ise ilk tedavilerinin ardından taburcu oldu. Tedavileri süren 30 işçi hastane odasında SABAH muhabirlerine dehşeti anlattılar. Kazakların kendilerine demir ve çekiçlerle saldırdıklarını anlatan işçiler, "Kaldığımız konteynırları bizimle beraber yakmak istediler. Yaklaşık 10 kişi öldü diye biliyoruz, saklıyorlar, birçoğumuzu öldü sanıp bıraktılar. Bazı arkadaşları boyunlarından astılar" dediler. İşçiler, "Orada bin arkadaşımız daha var. Onlar aç susuz bir halde 5 gündür yaşamaya çalışıyorlar" iddiasında bulundular.

'DAHA GİTMEYİZ'
10 bin dolar maaş bile verseler Kazakistan'a dönmeyi asla düşünmediklerini vurgulayan işçiler, saldırının asıl nedeninin para olduğunu belirttiler. İşçiler "Biz 800 bin dolar arası para alırken, onlar 300 dolar civarı para alıyorlardı. Bu para bile onlar için çok ama bizim aldığımız paraları kıskandılar. Bir Türk 4- 5 Kazak işçinin başında bulunuyordu. Bütün bunları hazmedemeyip saldırdılar. Canımızı zor kurtardık" dediler. Olayların bir hafta öncesinden planlandığını ileri süren işçiler, "Bir gece önce saldıracakları haberi geldi. Elimize ne geçirdiysek beklemeye başladık ama çokAYAKTA TEDAVİ İlk müdahaleyi Kazakistanda yaptıran işçiler, Türkiyeye döndükten sonra yeniden kontrolden geçti.kalabalık gruplar halinde geldiler. Kaldığımız konteynırları yakmaya çalıştılar. Bizler konteynırların içinde çaresizce bekledik. Kapıları kırınca da ellerine ne geçirdilerse saldırdılar" diye konuştular. Saldırıda üzerlerinde bulunan paralar ve cep telefonlarının da alındığını belirten işçiler, "O kadar canice saldırdılar ki bir iki arkadaşımızı demir kancaya boğazlarından astıklarına tanık olduk. Birçok kişi yediği dayak nedeniyle bayılınca öldü sanıp bıraktılar" dediler. Halen hastanede tedavi altında tutulan Yadigar Arslanpençe, şunları söyledi: "Öğle yemeği sırasıydı. Ufak tefek tartışma oldu. Daha sonra bizim ofisi bastılar. Proje müdürünü dövdüler. Arabalarla üstümüze hücum ettiler. Orada bulunan bütün konteynırların kilitlerini kırıp, içerdeki Türkleri ölesiye dövdüler. Kafama çekiçle vurdular. Bayılınca öldü sanıp bırakıp gitmişler. 5 yıldır Kazakistan'da çalışıyorum. Alnımda kırık var, cuma günü ameliyat olacağım. Bundan sonra gitmeyi düşünmüyoruz. Güvenlik önlemi dahi almadılar. Üstümüzdeki her şeyi aldılar."

İŞKENCE YAPTILAR
İşçilerden Tahir Arslan ise dehşeti şöyle anlattı: "Yemek sırasında aniden izdiham oldu. Ne tarafa kaçsak bize vurdular. Yüzüme boru ile vurdular. Onlara usta olmamızı kabul edemediler, onun için saldırdılar. Türkleri istemiyorlar orada. Birkaç kişinin öldüğü söyleniyor. Birkaç arkadaştan hala haber alamıyoruz. Bir arkadaşı gözümün önünde demir kancaya astılar. Ölmedi ama işkence yaptılar."

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Zevk için öldürdük
 Kızlar gece dekolteli gündüz düşük belli
 Şeker Bayramı'nda hüzün ve mutluluk
 İkizler, anne-babanın 'renklerini paylaştı'
 Bayram kazası bir aileyi ayırdı
 Hiç böyle görmediniz
 Muğlalı köylüler Cruz'a karşı
 Üç günlük tatil için yedi valiz
 'Oğlumu temelli aldığı söylenmedi'
 CHP'li vekilin kanser zaferi
 İngiltere'de, sigara içene ameliyat yok
 İnternette 800 kişiye konser veriyorlar
 Alman koca eşini öldürdü evi yaktı ve intihar etti
 Mehmetçik afişli eğitimi sevdi
 '200 milyar, basınca gidiyor'
 Fransız gay'ler de Bodrum'da
 Çocuğunun önünde eşini öldürdü
 67 ölü 263 yaralı
 1 kişiye 92 bin YTL
EMRE AKÖZ
Döve döve özgürlük
Bizdeki İslami kesim,...
HINCAL ULUÇ
Bir bayram sabahına uyanmak..
Nasıl iple çekerdik Bayram...
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
F.Bahçe, Alex'le sözleşme uzatıyor
Brezilyalı futbolcu, menajerinin Türkiye'ye geleceğini belirtirken,...
10'suz olmuyor
10'suz olmuyor
Beşiktaş, gıda zehirlenmesi nedeniyle Delgado'dan yoksun mücadele...
Ağar'a, CHP 'sus' dedi MHP ise destek verdi
DYP liderinin "Kodu mu oturtan paşa cephede lazım" sözlerine hem...
ABD, İsrail gözden düştü dostlukta yeni trend Cibuti
ABD, İsrail ve Fransa ile kurulan dostluk gruplarından ayrılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu