kapat
   
17 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan öneriler
Türkiye’ye hakaret edilmesini serbest mi bırakacağız?

Baykal'dan öneriler

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ermeni soykırımını inkarı suç sayan teklifi yasalaştıran Fransa'ya karşı Türkiye'nin yapması gerekenleri dört başlıkta sıraladı.

Baykal, Türkiye'nin etkin bir hukuk mücadelesi götürmesi gerektiğini dile getirirken, "AİHM'e Fransa'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması talebini götürmemiz lazım. AB Adalet Divanı'na başvurarak bu alınan kararın AB müktesabatına aykırı olduğunu ifade ederek bir yaptırım talebinde bulunmamız gerek. Fransa'daki Türk vatandaşlarının, Fransa'ya gidecek Türk vatandaşlarının yasayı açıkça ihlal ederek, konunun gündemde tutulmasını ve Türkiye'nin kabul etmedeğini göstermemiz gerek. Ayrıca, Fransa ile ekonomik ilişkilerimizi, ihalelerimizi buna göre düzenlemeliyiz" diye konuştu.

Deniz
Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmaya, rahatsızlanarak Güven Hastanesi'ne kaldırılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a acil şifalar dileyerek başlarken, "Sayın başbakanın bir an önce sağılığına kavuşarak işinin başına geçmesi hepimizin dileğidir" dedi.

Baykal, Ermeni soykırımı ithamı ve bu ithamın uzantısı olarak önümüze çeşitli vesilelerle sık sık getirilen, bir biri ardından sürüp gelen suçlamalar ve bu suçlamaların altında nelerin yattığı, bu suçlamaları nasıl göğüslememiz gerektiği konusunun gündemin en önemli maddesi olarak ortada durduğunu söyledi.

Soykırım iddiasının uluorta, herkesin aklına estiği zaman herkese yöneltebileceği bir iddia olmadığını, soykırımın çok özel anlamı olan, uluslararası hukukta, diplomaside çok özel anlamı olan bir kavram olduğunu dile getiren Baykal, Türkiye'ye yönelik soykırım ithamlarının ciddi, hukuki, tarihi, belgeye dayalı bir anlayış içinde geliştirilen bir suçlama ile ifade edilmediğini, tam tersine bunlardan kaçınan, tek taraflı, uluorta ithamı kabul ettirmeye yönelik, bir klişe kanaat oluşturarak, bir yafta takarak kabul ettirmeye çalışan bir anlayışı yansıttığını vurguladı.

Bir topluma "soykırım yaptı" demenin çok ağır bir itham olduğunu, kimsenin Türkiye'ye "sen soykırım yaptın" diye iftira etme hakkı bulunmadığını kaydeden Baykal, "Sen ne hakla Türkiye'ye soykırım yaptı diyorsun. Şimdi onu tek başına söylemekten geçtiler meclis kararıyla ülke olarak söylüyorlar. 'Doğrunun ebediyen susturulması mümkün değildir' derdi sayın Erdal İnönü. Doğruyu ebediyen susturamazsınız" diye konuştu.

VİCDANININ SESİNİ DİNLE AVRUPA

Baykal, Fransa ve Avrupa'da yavaş yavaş Ermeni soykırımına karşı çıkmayı suç sayan anlayışı reddetmeye yönelik anlayışların ortaya çıkmaya başladığını belirtirken, "Neden? Çünkü işin esası yanlıştır, inandırıcı değildir. 'Naziler soykırım yapmıştır' diyorsun, bunu reddedeni cezalandırıyorsun, niye çünkü kanıtlanmış, vicdanın rahat. Ama Türkiye ile ilgili böyle diyemiyorsun niye? Çünkü vicdanın rahat değil. Vicdanının sesini dinle Avrupa" şeklinde konuştu.

Baykal, Fransız Parlamentosu'nun bu kararının ardından Türkiye'nin etkin bir hukuk mücadelesi götürmesi gerektiğini belirterek, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"AİHM'e, Fransa'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması talebini götürmemiz lazımdır. AB Adalet Divanı'na başvurarak bu alınan kararın AB müktesabatına aykırı olduğunu ifade ederek bir yaptırım talebinde bulunmamız gerekiyor. Fransa'daki Türk vatandaşlarının, Fransa'ya gidecek Türk vatandaşlarının yasayı açıkça ihlal ederek, binlerce, onbinlerce ihlal yaparak bu konunun gündemde tutulmasını ve Türkeye'nin kabul etmedeğini göstermemiz gerekiyor. Bu yasayı çıkartmamalıyız, çıkarsa işletmemek zorundayız. Ekonomik ilişkilerimizi, ihalelerimizi buna göre düzenlemeliyiz."

Baykal, bunları yaparken bir tek şey yapılmaması gerektiğini dile getirirken, "Sakın ha; Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşlarımıza yönelik bir husumet, bir tepki, bir olumsuz davranış içinde olmamalıyız. Bir tek Ermeni vatandaşımızın en ufak bir zarar görmemesini sağlamak hepimizin görevidir" diye konuştu.

(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Gül'den Adalet Divanı sinyali
 Gül: Seçimler AB sürecini etkilemez
 Mumcu Ağar'ı 'doğru yol'a davet etti
 Ağar:Silahlar susacak
 "Üyelik 3-4 yılı alırdı"
 Milletvekili seçilme yaşı 25'e indirildi
 Çiçek: Chirac'ın sözlerini teminat olarak göremeyiz
 65 yaş üstüne vekillik yasağı
 5 aydır Ecevit nöbetindeler
 Sezer'den 25 yaş değişikliğine onay
 Arınç: Meclis'e sahip çıkın
 'Türk kültürünü aşağılamayın'
 Washington Times: AKP çoğunluğu kaybedecek
MUHARREM SARIKAYA
Ağar: AKP ile koalisyon asla...
DYP lideri Mehmet...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Bir Gül portresi
Lüksemburg Epeydir Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Ombudsman Sait
Sait Şanlı'nın yaşamı acılar içinde...
Genç gece çıkarsa aile rahat edemiyor
Gençlerin aileleri ile uyuşmazlık konularının başında kızlar için...
Duşlu mağazada 4 günde 3 bin ürün satıldı
24 bin dolarlık çanta bile satılan Harvey Nichols'ta dört günde 3 bin...
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
Lüksemburg'da yapılan Türkiye- Troyka toplantısında Dışişleri Bakanı...
Şemdinli'de her şey altüst
Şemdinli'de her şey altüst
Yargıtay Başsavcılığı ağır bir tebliğnameyle astsubaylar Kaya ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu