kapat
   
16 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Troyka toplantısı sona erdi
Troyka toplantısı sona erdi

Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısının ardından dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, bir sonraki dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ile ortak basın toplantısı düzenleyen Gül, Troyka toplantısının ''verimli ve çok faydalı'' geçtiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Fransa Meclisinin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili kararı üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aramasından duyduğu memnuniyeti ifade etmeden önce, Fransız parlamentosunun aldığı karardan duyduğu üzüntüyü ifade etmek istediğini söyledi.

Toplantının
bir ayağında Türkiye etrafında cereyan eden dünya meselelerini, diğer ayağında da Türkiye'nin AB'ye üyelik yolundaki reformları ve müktesebata uyum çalışmalarını ele aldıklarını anlatan Gül, bu kapsamda Türkiye olarak noksanları bulunsa da, önemli gelişmeler yaşandığını ve eksiklikleri tamamlama iradesine sahip olduklarını ifade etti.

''Reformları sadece AB bağlamında değil, Türk halkı hak ettiği için yaptıklarını'' belirten Gül, Kıbrıs ile ilgili dönem başkanı Finlandiya'nın getirdiği önerileri ''yapıcı olarak desteklediklerini'' ifade etti.Soruna bakışlarını anlatmak için Türkiye'nin Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimiyle AB içinde bir blok oluşturma ihtimalinden bahseden Gül, ''yapıcı olmayı sürdüreceklerini'' bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aramasının sorulması üzerine, ''Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın Başbakanımızı aramasından duyduğum memnuniyeti ifade etmeden önce Fransız parlamentosunun aldığı karardan duyduğumuz üzüntüyü ifade etmek isterim'' diyen Gül, ''tarih boyunca ifade ve fikir özgürlüğüyle övünen Fransa'nın elinden bu kıstasın kaçtığını'' ve ''Fransa'nın Kopenhag kriterlerinideğiştiriyor gibi bir görüntü sergilediğini'' belirtti.

Gül, sözde Ermeni soykırımı Fransa Meclisinde tartışılırken başta AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn olmak üzere, ''sorumlu ve yerinde'' açıklamalar yapan AB yetkililerini ve Fransız tarihçileritakdir ettiğini belirterek, ''Umarım Fransa bu yanlışı sonuna kadar götürmeyecektir'' dedi.

''Fransa'da olup biteni hayretle takip ederken aynı hataların Türkiye'de yapılmasını istemeyiz'' diyen Gül, ''Sevdiğimiz olabilir, sevmediğimiz olabilir, her fikrin Türkiye'de konuşulmasına taraftarız. Uygulamada eksikliklerimiz var. Biz AB üyesi değiliz Fransa gibi. Bizi eğer Fransa ile karşılaştırıyorsanız bundan büyük memnuniyet duyarız'' şeklinde konuştu.

Gül, Nobel Edebiyat Ödülünün Orhan Pamuk'a verilmesiyle ilgili olarak, ''Şüphesiz çok önemliydi. Bu nedenle hem ben, hem Başbakanımız hemen kendisini tebrik ettik'' diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''(Orhan Pamuk'la ilgili) Bu tartışmalar gelir geçer, ama bir Türk'ün Nobel ödülü alması tarihte yerini alır. Ayrıca bu Türkiye'nin ve Türklerin tanıtılması açısından çok önemli."


AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'taki tıkanıklığın aşılması konusunda dönem başkanı Finlandiya'nın getirdiği ''gerçekçi ve dengeli'' önerileri desteklediklerini belirterek ''Masadaki tek ciddi oyun bu'' dedi.

Türkiye-AB Troykası Bakanlar Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ve gelecek dönem Başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak basın toplantısı düzenleyen Rehn, toplantıda en uzun konuşulan konunun orta doğu, İran ve Kafkaslar gibi uluslararası meseleler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerine başladığı 3 Ekim 2005'in ilk yıl dönümünde Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve bu süreçte yapılması gerekenleri konuştuğunu hatırlatan Rehn, tarama sürecine katılan Türk müzakere takımını profesyonel oldukları gerekçesiyle övdü.

Tarama sürecini tamamlasalar da müzakerelerin sadece teknik değil, aynı zamanda politik bir süreç olduğunu vurgulayan Rehn, bu kapsamda TBMM tarafından ele alınan 9. reform paketinde ombudsmanlık kurumu ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin önemine dikkati çekti.

Rehn, 9. reform paketindeki unsurlara, 8 Kasımda açıklayacakları ilerleme raporunda yer vereceklerine işaret etti.

Öte yandan Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni Rum kesimi dahil 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokol'ü uygulamasını beklediklerini kaydeden Rehn, ''Kıbrıs tıkanıklığının aşılmasında Finlandiya'nın yaklaşımı gerçekçi ve dengeli. Masadaki tek ciddi oyun bu. AB Komisyonu olarak bunu destekliyoruz ve diğer üye ülkelere de bunu desteklemeleri çağrısında bulunuyoruz'' şeklinde konuştu.

OLLİ REHN

Genişlemeden sorumlu AB Komisyonu üyesi Rehn, Nobel Edebiyat ödülünün yazar Orhan Pamuk'a verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun Türkiye'de ifade özgürlüğü açısından önemine dikkat çekti.

Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin değiştirilmesinin ''en iyi ve en güvenli yol olduğunu'' dile getiren Rehn, ''Türkiye'nin seçenekleri değerlendirmeye hazır olmasından memnuniyet duyduğunu'' ifade etti.Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja ise Annan Planına ''evet'' diyen KKTC için AB olarak verdikleri sözlerin bir kısmını yerine getirdiklerini, fakat hala yapılması gerekenler olduğunu belirterek doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Kıbrıs konusunda hazırladıkları önerileri, taraflarca kabul edilmesi durumunda açıklayacaklarını bildiren Tuomioja, ''Detayları şimdiden açıklayarak bunu zorlaştırmak istemediğini'' kaydetti.

Bir soru üzerine dönem başkanlıkları süresince Türkiye ile bazı fasıllarda müzakerelerin sonuçlandırılıp sonuçlandırılmamasını, Kıbrıs önerilerinin kabul edilip edilmemesine bağlayan Tuomioja, ''Bu başarılı olursa daha fazla fasılda müzakerelerin açılması mümkün olacak'' diye konuştu.

Tuomioja, önerilerine Türkiye dışında diğer tarafların da (KKTC ve Kıbrıs Rum kesimi) olumlu yaklaştığını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeir da Finlandiya'nın Kıbrıs ile ilgili çabalarına destek verdiklerini belirterek, bundan sonuç alınması halinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde sorun yaşanmayacağını söyledi.

Steinmeier, İran konusunda Türkiye ile ortak pozisyon belirlediklerini sözlerine ekledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Bayram tatili uzatılmayacak
 Büyükanıt Yunanistan yolcusu
 Rehn'den Kıbrıs uyarısı
 FT: AB'ye üyelikte problem çıkabilir
 Fransızlar da Ermeni teklifine karşı
 "AKP yüzde 25 oy alacak"
 Ne dediğimi biliyorum dağa gideni durduracağım
 Ağar'a sürpriz destek
 Erdoğan: Haydi gençler Meclis'e
 İfade özgürlüğü düşmanları her yerde
 'Askerin eleştirisi doğru değil'
 'Türkiye konusunda endişeliyiz'
METEHAN DEMİR
Nerede bu devlet mi nerede bu Türkler mi?
Geçen salı...
YAVUZ DONAT
Diyarbakır... "Varlık içinde yokluk"
İlçe ve köylerle...
Sivas'ta katliam gibi kaza: 13 ölü, 25 yaralı
Kangal'da hatalı sollama yapan yolcu otobüsü, karşıdan gelen otobüsle...
Polis zoruyla mahkemeye
Arkadaşlarıyla gittiği barda 2.5 yıl önce öldürülen Barış Dönmez'in...
'Oğlum yanlış söyledi'
'Oğlum yanlış söyledi'
Orhan Pamuk'un "Benim Adım Kırmızı" kitabının kahramanlarından birine...
Her 10 gençten ikisi uyuşturucuyu deniyor!
Her 10 gençten ikisi uyuşturucuyu deniyor!
TNS'nin SABAH için yaptığı gençlik anketinin sonuçları: 10 gençten...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu