kapat
   
16 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her 10 gençten ikisi uyuşturucuyu deniyor!
Tüketim üniversitede artıyor
"Eski kullanıcılar" anlatıyor
Gençleri kontrol edin ama sıkmayın

Post modern Türk gençliği

Dev araştırma, 15-22 yaş grubu kız ve erkeklerle yapıldı. AB'ye hazırlanan Türkiye'nin gençlerinin profili ortaya çıktı.

Gençler, giyimde neye önem veriyor, sakal yeni trend mi?

Sağlık sorunları neler? Stres ve başağrısı, gençleri etkiliyor mu?

Bakım alışkanlıkları değişti mi? Saç boyalı mı? Lens yaygın mı?

Tüketimde durum ne? Diyet önemli mi? Psikoloji bozuk mu?

İş hayatında durum ne? Beklentiler neler? Yaşam tarzı ve spor.

Aileler en çok neye müdahale ediyor? Genç, aile ile barışık mı?

Karşı cinsle ilişkiler ve inançlar. Türban ne kadar önemli?

VE ONLARCA RÖPORTAJ
Ayrıca tanınmış gençlerle, uzmanlarla 60 kadar röportaj


Her 10 gençten ikisi uyuşturucuyu deniyor!

TNS'nin SABAH için yaptığı gençlik anketinin sonuçları: 10 gençten 4'ü sigara; 10 erkekten biri de düzenli alkol içiyor. Uyuşturucu oranı ise korkunç... Her 10 gençten 2'si bir çeşit uyuşturucu deniyor ve biri kullanmaya devam ediyor.

Giriş
Türkiye nüfusunun yüzde 30'unu 15 altı ve yüzde 52'sini 25 ve altı yaş grubu oluşturuyor. SABAH, "Gençliğin Sesi" adlı dev araştırması ile gençlerdeki değişimi, onların tüketim alışkanlıkları, değerleri, aile ilişkileri başta olmak üzere tüm yönleri ile araştırdı. Davranışları, alışkanlıkları, inanç ve değerleri, gelecekten beklentileri, eğitim, cinsellik, türban, aile ile ilişkileri ile ilgili düşünceleri başka olmak üzere gençler seslerini bu araştırma ile duyuracak.

17 ilde yapıldı
Araştırma 15-22 yaş arasında kent nüfusunu temsil eden bin 214'ü kız bin 1992'si erkek 2 bin 406 gençle 17 ilde gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 50.5'ini kız, yüzde 49.5'ni erkekler oluşturdu. Araştırmaya katılanların yüzde 32.7'si 15-17, yüzde 39.9'u 18-20, yüzde 27.4'ü 21-22 yaş grubundaki gençler. Anket SABAH için TNS PİAR Araştırma şirketi tarafından yapıldı. Araştırmanın danışmanlığını Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) Başkanı Psikolog Emre Konuk yaptı.

Uyuşturucu madde, alkol ve sigara... Bu maddeler günümüz gençliğini tehdit ediyor. Okul çevresinde uyuşturucu madde bulmakta zorlanmayan, alkolü okulda bile tükettiklerini söyleyen gençleri bunları kullanma konusunda en çok etkileyen arkadaşları. İlk deneme arkadaş ile yaşanıyor. Okullarda bu konuda
gençler yeterince uyarılmıyor. Genç, asıl uyarıyı ailesinden alıyor. İkinci sırada ise medya genci uyuşturucunun tehlikeleri konusunda uyarıyor. Araştırmada gençlere uyuşturucu madde kullanımları, hem arkadaş çevreleri hem de kendileri için soruldu. Gençlerin arkadaşlarına yönelik verecekleri cevaplar kendileri için vereceklerine göre daha "doğru" olacağını belirten araştırma yetkilileri cevaplara göre gençlerin çevresindeki arkadaşlarından en az birinin en az bir maddeyi deneme oranının yüzde 19.3 ve kullanma oranının da yüzde 13.5 olarak belirlendiğini vurguluyor. Başka bir ifade ile her 10 gençten ikisi bu maddelerden en az birini denemekte ve yaklaşık biri kullanmaya devam etmekte. Gençlerin içinde bulundukları arkadaş çevrelerinde çeşitli maddeleri deneyenler arasında kullanıma geçenlerin oranı son derece yüksek. Bu oranlar aynı zamanda gençlerin ne oranda risk altında olduklarını da gösteriyor. Gençlerin yüzde 6'sı bu maddeleri okul çevresinden buluyor. Yüzde 35'i arkadaşlarının bu maddeleri temin ederken zorlanmadığını belirtiyor.

YETİŞKİNLERDEN ÇOK İÇİYORLAR
Uyuşturucu madde satıcılarının hedefi erkekler, özellikle de 18-20 yaş grubu. 18 yaş üstü erkeklerde satın almaları için teklif edilme oranı yüzde 9, denemeleri için teklif edilme oranı
yüzde 13. Gençlerin yüzde 11'i sinirlerinin yatışması ve rahatlama amacıyla zaman zaman reçete ile satılan antidepresan yani yatıştırıcı ilaç kullanıyor. Ailelerin yüzde 58'si sürekli bu maddelerin zararları konusunda çocuklarını uyarıyor. Gençlerin yüzde 24'ü kendilerini medyanın uyardığını söylüyor. Okul yönetimleri sınıfta kalıyor. Gençlere göre bu konudaki uyarının yüzde 10'nu okuldan geliyor. Geçen yıl TNS PİAR'ın yetişkin nüfus ile ilgili yaptığı araştırmaya göre Türkiye 25 yaş üstü yetişkin nüfusunun yüzde 27'sinin alkol tüketmesine karşın bu oranın 18-22 yaş grubu erkeklerde yüzde 45... 15-22 yaş grubundaki kızların dörtte biri, erkeklerin üçte biri alkol tüketiyor. Kızların alkollü içkiyi ilk tattığı yaş ortalama 16, erkeklerin ise 15. Alkol ile ilişkilerini tanımlamaları istendiğinde 18-22 yaş grubu 10 erkekten yaklaşık 1'i kendisine "düzenli" alkol tüketicisi, yüzde 14.2'si de "alkol problemim var" diyor. Yarısı nadiren de olsa sarhoş olacak kadar içki içiyor. Gençler alkolü okullarda rahatça içiyor. Yaklaşık beşte biri yani yüzde 21'i okullarında alkol tüketiyor. Bu oran üniversite çağındaki 18-22 yaş grubunda erkeklerde 28.

ALKOLDE TERCİHLERİ BİRA
Gençlerin ilk tercihleri bira.
Yüzde 88'i bira içiyor. Erkeklerde ikinci sırada rakı kızlarda şarap geliyor. Alkol kullananların yüzde 37'sinin babaları da alkol tüketiyor ve bu gençlerin yaklaşık yüzde 10'unda da alkol problemi bulunuyor. Gençlerin yüzde 63'ünün etrafında alkol tüketen en az bir arkadaşı bulunuyor. Bu oran erkeklerde yüzde 70, kızlar da yüzde 65. Her 10 erkekten 4'ü ve her 10 kızdan 2'si alkol tüketirken, yine her 10 erkekten 7'sinin ve her 10 kızdan 5'inin yakın çevresindeki en az bir arkadaşı alkol kullanıyor. Yüzde 71'i alkolle arkadaş çevresinde tanışıyor. Araştırmaya göre gençler sigara ile yaklaşık 15 yaşında tanışıyor. 15-22 yaş gençlerin yüzde 38'i sigara içiyor. Erkekler günde ortalama 15 adet, kızlar 11 adet sigara içiyor. Sigara alışkanlığında da alkol ve uyuşturucu da olduğu gibi arkadaş çevresi önemli. Yüzde 86'sının çevresinde sigara içen arkadaşı bulunuyor. Sigara içen gençlerin yarısı sigarayı sağlık açısından ciddi bir tehlike olarak görmüyor. Yüzde 49'u tiryaki olmayacağına, 43'ü günde bir paket içse bile istediği an bırakacağına inanıyor. Yüzde 68'inin okullarında sigara içmesi okul yönetimlerinin toleransını gösteriyor.

PERVİN KAPLAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Oğlum yanlış söyledi'
 Başbakan'la iş ve siyaset değil futbol konuşuruz
 Polis değil ama öğrenci dövüyor
 Florya Köşkü'ndeki kaçak inşaat durdu
 Cinsel suçluya ve dayakçı eşe uzlaşma yolu kapalı
 Kolcuoğlu üçüncü kez İstanbul Barosu Başkanı
 'Teröristler sevinmesin'
 "Türkiye'deyim kaçak değilim"
 Polis, internet abonelerini sordu
 Medeniyetler bu sene buluşamadı
ERGUN BABAHAN
Birbirimizi anlamak
Türkiye Avrupa Birliği yolunda ağır...
MEHMET BARLAS
Gerçekten "onlar" mı bizi AB'de görmek...
UMUR TALU
Siyaseti yaşatmak!
"Muhalif" olmanın, "farklı"...
ERDAL ŞAFAK
Troyka ve Triumvirat
Dışişleri Bakanı...
MEHMET ALTAN
Yağmurlu bir gündü...
Dün Ankara'ya indiğimde yağmur...
Peçe düştü İslamofobi kavgası çıktı
Eski dışişleri bakanı straw'un ateşlediği peçe tartışması büyüyor.
Çeçen liderle ilgili 'cepten' delil bulmuştu
Muhalif Rus gazetecinin, öldürülmeden önce Çeçenistan Başbakanı...
Tek golle 7 puan
Tek golle 7 puan
Cumartesi G.Saray, dün de F.Bahçe Ankara ekiplerine takıldı. Beşiktaş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu