kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
2020 senaryoları

Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor

Bilim ve teknoloji dünyasından 742 önemli isimin katıldığı bir araştırma çarpıcı sonuçlar veriyor. 2020'de, uçuk bir bilimkurgu olduğunu düşünerek seyrettiğimiz ve unuttuğumuz Matrixfilminin gerçekleşmesi çok yakın.

Gelecek tahmini yapmak kolay değildir. Üzerinde konuşulan tarih uzaklaştıkça öngörülemeyen pek çok etki tahminlerin sapması için pusuda yatar ve kehanette bulunanları yalancı çıkarır. Sürpriz siyasi partiler, sürpriz liderler seçimleri kazanarak ülkeleri yönetmeye başladığında tüm dünyada haber bültenlerini işgal eden metinler artık bir klişedir: 'X ülkesinde Y partisi beklenmeyen bir çıkışla iktidara geldi!' Ya da, Sovyetler Birliği gibi dünyaya korku salan bir süper gücün yıkılıp yerine kanlı mafyasıyla, vahşi kapitalist düzeniyle yeni devletlerin kurulacağını 15 yıl öncesinden tahmin edemezsiniz. Benzer şekilde ekonomi de öngörülemeyen sürprizleri ile dünyayı sallar, dalgalanmalar, krizler hayatımızın bir parçası olur. Değil 15 yıl sonrası, altı ay sonrasının ekonomi tahminleri bile büyük yanılma payları içerebilir. Ama konu teknoloji olduğunda 15 yıl sonrası hiç de uzak bir tarih değil. Üstelik bu 15 yıllık sürenin sonunda dünyanın teknolojik açıdan çok büyük bir değişim geçireceğini bilmek için kâhin olmaya da gerek yok. Sadece bilimkurgu filmlerinde mümkün olabileceğini düşündüğümüz teknolojiler 15 yıl gibi kısa bir sürede hayalden gerçeğe dönüşebilir. 15 yıl gibi bir süreç içinde teknolojinin dünyanın çehresini değiştireceğini tahmin etmek için bugünden 15 yıl önceye bakmak yeterli.

EVDE TELEFON OLMALI MI?
15 yıl önce, 1990'ların başında, toplumumuzun hâlâ 'Her evde bir telefon olmalı mı?', 'Aynı evde ikinci telefona izin verilmeli mi?' sorularını tartıştığı o günlerde daha adı bile duyulmamış internet gibi bir oluşumun 15 yıl sonra hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacağını, evimizdeki küçük bir ekran sayesinde film seyredip, oyun oynayıp, bilgi alacağımızı, dünyanın diğer ucundan insanlarla birkaç dakikada tanışıp sohbet edebileceğimizi, âşık olabileceğimizi iddia etmek, bilgisayarların fotokopi ve faks cihazları gibi soğuk ofis makineleri olduğunu düşünen milyarlarca insanı güldürmek için yeterliydi. Ancak 15 yıl sonra, bugün, teknolojinin geldiği noktayı düşününce, 15 yıl sonrayı, yani 2020 ve ötesini tahmin etmeye çalışmak insanı ürkütüyor. İnternet ve teknoloji 2020 yılında hayatımızı nasıl etkileyecek? Bu soruya cevap arayan bir kurumun, ABD merkezli bir teknoloji grubu 'PEW Internet'in teknoloji üreten beyinleri bir araya getirerek yaptığı bir araştırma, 2020 yılında internetin neden olacağı sosyal ve ekonomik değişimleri ortaya çıkardı.

742 UZMAN ÇALIŞTI
Araştırma için dünyanın önemli teknoloji kuruluşlarında ve üniversitelerinde görevli, teknolojiyi üreten, onu hayatımıza uyarlayan, teknolojiyi kullanılabilir kılan 742 uzmana, 2020 yılının dünyasında internet ile bağlantılı senaryolar sunuldu. Her senaryoyu değerlendiren uzmanlar senaryoda öngörülen gelecek resmine katılıp katılmadıklarını belirterek internetin geleceğini, dolayısıyla insanlığın geleceğini tahmin etmeye çalıştılar.. Öngörüleri incelediğimizde ve bütün olarak ele aldığımızda internetin çok gelişmiş ve yaygınlaşmış, dünya nüfusunun çoğunun erişebildiği, çok ucuzlamış bir servis olacağını, insanların klavye ve fare gibi alışılmış kontrol cihazlarına ihtiyaç duymadan biyomekanik cihazlar yardımıyla sanal ağa bağlanacağı bir dünya resmi çizildiğini; ortak bir dilin konuşulduğu, bilginin ışık hızıyla paylaşıldığı çok 'hızlı' dönen bir dünya ile karşılaşacağımızı görüyoruz. Tarih, teknolojiden korkan veya onun getirdiği değişimleri kabullenmedikleri için teknolojiyi dışlayan konservatif toplumların yok oluş hikâyeleriyle dolu olduğu için, şimdi aklımızda tek bir soru kalıyor: 'Biz bu hıza ayak uydurabilecek miyiz?'

Cem ŞANCI

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tamaro'dan siyasi roman
 O bir dünya vatandaşı
 Ölümle Sipil Dağı arasında
 'Evet, reklamdaki kızlar hostes değil, model'
 Küçücüğüm her şeyim
 Dünyayı hedefleyen bir Türk giyim markası
 Filmden kazandığını barınağa bağışladı
 Rengârenk bir sonbahar
 Ah o adada ben de olsaydım
 Evinizin konforunda konser zevki
 Çizgilerin savaşı
 Cepheden tribüne bir dostluk hikâyesi
 Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
 'Türkiye sahtekârlara karşı konuşabiliyor'
 Şeytana kim marka giydiriyor?
 İnternet ileride bir suç cenneti olacak
 Altı haftada rüya uzmanı yetişiyor
 Gisele'le daha seksi
 Görünmek isteyenler Galata'ya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Mektubu yanıtsız kalmadı
Işıl Özgentürk, portresini...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklarda dikkat eksikliği...
Şehirdeki son İtalyan
Mario Parisi'nin açtığı L'ultimo Di Mario Ristorante, sıcak dekoru, zengin...
Manzara ve lezzet bir arada
Anadolu yakasının en sevilen restoranlarından biri olan Taşdevri Et Restaurant,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.