kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ah o adada ben de olsaydım
Ah o adada ben de olsaydım
Malezya: Binbir renkli masal ülkesi

Cennete uzanan yol

Bayram tatilinde kendini turkuvaz renkli suların içinde hayal edenler için ideal bölge Uzakdoğu. Malezya'nın en popüler adalarından olan Langkawi de bu hayallerin en uygun fiyatlarla gerçeğe dönüşebileceği yerlerden. Aynı zamanda bir alışveriş cenneti olan ada, artık Türk gezginlerin de ilk tercihlerinden biri.


Ah o adada ben de olsaydım

İster maceralı isterseniz de huzurlu bir tatili gayet uygun fiyatlara yapabileceğiniz bir Uzakdoğu adası olan Langkawi, alışveriş için de biçilmiş kaftan.

Egzotik ada fotoğraflarını görünce kendini o turkuvaz rengi suların içinde hayal edenlerden misiniz? Malezya'nın en popüler adalarından biri olan Langkawi, bu hayallerin gerçeğe dönüşebileceği bir yer. Sonbaharın şehri soldurduğu şu günlerde eğer kendinize bir yaz tatili için zaman ayırabilirseniz, bu adadan geriye ilginç anılar ve bronz bir tenle dönebilirsiniz. Malezya genel olarak son derece ucuz bir ülke. Eğer bir tur şirketiyle anlaşmadıysanız, ilk alternatif olarak Malezya Havayolları'na, planladığınız tarihten bir süre önce bakın. Çünkü Malezya son birkaç yıldır ülkemizde de oldukça tanınan ve özellikle macera ya da dalış tatili arayanlar tarafından tercih edilen bir ülke oldu. İstanbul'da 2002 yılında açılan Malezya Turizm Ofisi yetkilileri de Malezya Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'ye ve Türk turistlere büyük önem verdiğini ifade ediyor. 2002'de 5 bin 742 olan Türk turist sayısı 2005 sonunda 6 bin 673 olmuş. Dolayısıyla uçak için erken rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Malezya Havayolları Langkawi'ye, başkent Kuala Lumpur'dan aktarmalı uçuyor. Pazar ve cuma olmak üzere haftada iki uçuşu var. Yolculuk, Kuala Lumpur'a yaklaşık 11, oradan Langkawi'ye de bir saat sürüyor. Eğer bir miktar parayı daha gözden çıkartabilirseniz Business Class'ta uçmanızı öneririz. Nitekim 11 saatlik bir uçuşta daracık koltuklar insanı biraz zorluyor. Türk Havayolları, Katar, Emirates, GulfAir ve Singapur Hava Yolları'yla Kuala Lumpur'a aktarmalı da gidebilirsiniz. Balayı adası olarak da bilinen Langkawi aslında yıl boyu gidilebilecek bir yer. Adaya iner inmez muhtemelen daha önce hiç görmediğiniz kadar çok yeşille karşılaşıyorsunuz. Tropik iklim dolayısıyla hava, sıcaklık yıl boyu ortalama 26-32 derece arasında seyrediyor. Kasım-şubat ayları arası yağmurlu mevsim diye biliniyor ama her gün yağmıyor.

MACERA VE ALIŞVERİŞ BİR ARADA
Ülkenin havası gibi halkı da kelimenin tam anlamıyla ılık. En önemli gelir kaynağı turizm olan Malezya'da halk da turistlere çok sıcakkanlı yaklaşıyor. Hemen herkes İngilizce konuşuyor. Bir taksiye bindiğinizde şoför nereli olduğunuzu soruyor. "Türküm," dediğinizde de yüzünde bunu duyan her Malay gibi kocaman bir gülümseme oluşuyor. Hemen ardından "Müslüman mısınız?" sorusu geliyor. Bir de "Evet Müslümanım," derseniz demeyin keyiflerine. Yine kocaman gülümseyip ellerini göğüslerine koyarak "Elhamdülillaaaah," diyorlar. Hatta Galatasaraylı mı yoksa Fenerbahçeli mi olduğunuzu soranlar bile çıkabilir... Langkawi, tropik ve bol bol macera yaşayabileceğiniz bir ada olmanın yanı sıra 'duty free' olması nedeniyle sizi 'alışveriş canavarı'na dönüştürebilecek bir yer. Özellikle içki veya çikolatanın yanında fotoğraf makinesi, kamera, telefon gibi elektronik eşyalar da son derece ucuz. Kristal ve gerçek incilerden yapılan takıları da dikkat çekici, fakat satın alırken bunların orijinal olup olmadığından emin olun. Şehir merkezinde ve plajlara yakın yerlerde onlarca hediyelik eşya mağazası var. Ancak nerede alışveriş yaparsanız yapın pazarlığı elden bırakmayın.

BOL BAHARAT BOL DENİZ MAHSULÜ
Adada benzin ucuz olduğundan her türlü ulaşım da çok ekonomik. Benzinin litresi Türk parasıyla 80 kuruş. Buna rağmen benzinin pahalı olduğundan dem vuran taksi şoförleriyle de karşılaşmak mümkün. Onlara Türkiye'deki benzin fiyatlarını söylediğinizde gözleri yerinden fırlıyor. Adayı istediğiniz gibi gezmek için bir araba ya da motosiklet kiralayabilirsiniz. Bir motosikletin günlük kirası size Malezya parasıyla 30 ringit, yani yaklaşık 10 YTL. Ancak Malezya eski bir İngiliz sömürgesi olduğundan trafik sağdan. Eğer sağdan işleyen trafikte araba kullanamam derseniz o da sorun değil. Taksiler hem ucuz hem de gideceğiniz yeri söyleyip ücretini taksi durağında önceden ödüyorsunuz. Yani kazıklanma ihtimaliniz yok. Yeme içme ve konaklama için Four Seasons, Sheraton, Andaman Datai Resort, Tan Jung Rhu gibi en lüks otellerin dışında gayet iyi olan orta karar otellerin fiyatları son derece uygun. Adaya bir tur alarak gitmeyi tercih etmediyseniz, internetten inceleyebileceğiniz otel seçenekleri arasından zevkinize ve bütçenize uygun olan birine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Yok eğer uğraşmak istemezseniz, bir turizm acentesinden sadece otel ve uçak için hizmet alabilirsiniz. Malezyalılar çok baharatlı yiyecekler yiyor. Yemeklerde ülkede bolca üretilen palmiye yağı kullanılıyor. Çok değişik lezzette tropik meyveleri var. Adada Çin mutfağı ve tahmin edebileceğiniz üzere deniz mahsulleri restoranları ağırlıkta. Balıklar okyanus balığı ama Türk damak zevkine pek uygun olduklarını söyleyemeyiz. Yine de zevkler ve renkler tartışılmaz tabii. Balıkların lezzetinden hoşnut kalmazsanız çeşitli şekillerde pişirilen jumbo karidesler, kalamarlar ve yine bol deniz mahsullü noodle iyi bir seçim olabilir. Deneysel seçimler yapmayı isterseniz garsonunuza seçtiğiniz yemeğin içinde neler olduğunu ve nasıl pişirildiğini mutlaka sorun. Herkes turist canlısı olduğundan detaylarıyla seve seve anlatacaklardır. Turistik restoranlar yerine yerli halkın da gittiği mekânları tercih ettiğinizde adam başı ortalama 15-20 YTL'ye güzel bir yemek yemeniz mümkün. Şehir merkezi olan Kuah'ta alışveriş ve yemek seçenekleri daha fazla. Burada orijinal Malay mutfağı yapan restoranlar da var. Değişik otlardan yapılan yemekleri deneyebilirsiniz. Ayrıca Hint ya da İtalyan restoranı gibi alternatifler de mevcut.

ADANIN EGZOTİK ETKİNLİKLERİ
Adada, yapacağınız etkinliklerde sık sık göreceğiniz 'Başınıza geleceklerden hükümetimiz sorumlu değildir' minvalinden yazılar, gözünüzü korkutmasın. Biraz dikkatli olursanız ve çok marjinal etkinliklere katılmazsanız başınıza bir şey gelmiyor. Ama turistlerin ellerinden yiyeceklerini almak arzusunda olan ve bu nedenle size samimiyet buhranı geçirtebilecek şirin maymunlara dikkat edin. Elinizde bir poşet varsa içindeki ne olursa olsun yiyecek zannedip kapıveriyorlar. Langkawi'nin etrafında 99 küçük adacık var ve bu adalara günübirlik geziler düzenleniyor. Bunların içinden efsanesi olan Hamile Kadın Adası'nı duymuş olabilirsiniz. Efsaneye göre uzanmış bir hamile kadın görünümünde olan bu adanın ortasındaki göle girildiğinde insana üretkenlik veriyor. Rivayete göre Gülben Ergen burada yüzdükten sonra hamile kalmış! Kartal besleme turunda ise adanın sembolü olan kızıl kartalları ellerinizle besleyebilirsiniz. Adanın en güzel plajı Tan Jung Rhu, ancak en eğlenceli plajı Cenang Beach. Burada akşamları kumsaldaki barlarda ateşin karşısında 80'lerin müzikleriyle eğlenebilirsiniz. Ayrıca teleferikle adanın en yüksek yerine çıkıp enfes manzaraları yukarıdan izlemek de gerçekten çok zevkli.

MELİS DABAĞOĞLU

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tamaro'dan siyasi roman
 O bir dünya vatandaşı
 Ölümle Sipil Dağı arasında
 'Evet, reklamdaki kızlar hostes değil, model'
 Küçücüğüm her şeyim
 Dünyayı hedefleyen bir Türk giyim markası
 Filmden kazandığını barınağa bağışladı
 Rengârenk bir sonbahar
 Evinizin konforunda konser zevki
 Çizgilerin savaşı
 Cepheden tribüne bir dostluk hikâyesi
 Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
 'Türkiye sahtekârlara karşı konuşabiliyor'
 Şeytana kim marka giydiriyor?
 Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
 İnternet ileride bir suç cenneti olacak
 Altı haftada rüya uzmanı yetişiyor
 Gisele'le daha seksi
 Görünmek isteyenler Galata'ya
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
REFİK DURBAŞ
Mektubu yanıtsız kalmadı
Işıl Özgentürk, portresini...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Çocuklarda dikkat eksikliği...
Şehirdeki son İtalyan
Mario Parisi'nin açtığı L'ultimo Di Mario Ristorante, sıcak dekoru, zengin...
Manzara ve lezzet bir arada
Anadolu yakasının en sevilen restoranlarından biri olan Taşdevri Et Restaurant,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.