kapat
   
13 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Arçelik Rusya'da fabrika açtı

Avrupa'nın önde gelen üçüncü beyaz eşya üreticisi Arçelik AŞ'nin, Beko markasıyla Haziran 2005'de Rusya'da temeli atılan fabrikaları üretime başladı.

Beko LLC Buzdolabı ve Çamaşır Makinası Üretim Tesisleri ile Beko Elektronik LLC Televizyon Üretim Tesisleri, Moskova'ya 110 kilometre mesafedeki Vladimir şehrine bağlı Kirzaç'da düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılış törenine, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Vladimir Valisi Nikolai Vinogradov, Kirzaç Belediye Başkanı Viladamir Staroitov, Koç Holding Şeref Başkanı ve Arçelik AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Koç Holding Dayanıklı Tüketim ve İnşaat Grubu Başkanı Bülent Bulgurlu, Arçelik AŞ. Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, Beko LLC Tesisleri Genel Müdürü Adnan Tüfekçi ile Rus ve Türk iş adamları katıldı.

YURTDIŞINDA
PLANLANIP İNŞA EDİLEN İLK FABRİKA

Açılış töreninde konuşan Koç Holding Şeref Başkanı ve Arçelik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, bugünün, 80. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Koç Holding için müstesna günlerden biri olduğunu söyledi.

Koç Holding'in, Rusya'daki beyaz ve kahverengi eşyadaki imkanlarını ve uzun vadedeki potansiyeli gördüğü için Rusya'ya yatırım yapmaya karar verdiğini vurgulayan Rahmi Koç, şöyle konuştu:

''Şu an, 80 yılını geride bırakan Koç Topluluğu'nun, tarihindeki en müstesna günlerden biridir. Ne mutluyuz ki, Koç Topluluğu, yurt dışında iki fabrikayı aynı anda hizmete açıyor. Bu iki tesis, kendi planladığımız ve yurtdışında inşa ettiğimiz ilk fabrikalarımızdır ve 90 milyon avroya malolmuştur. Rakam pek büyük gibi görünmese de, atılan adım çok büyüktür. Bu yatırımların, uluslararası markamız olan Beko isminin daha da yayılmasına ve güçlenmesine yardım edeceğine inanıyorum. Türkiye'de, her evde en az iki, yurt dışında da 63 milyon hanede en az 1 Beko markalı ürün bulunmaktadır. İşte bu tablo, bizim en büyük övünç kaynağımız ve mutluluğumuzdur.''

Rusya'nın, Koç Topluluğu için yeni bir pazar olmadığına da işaret eden Koç, 1994 yılından beri çeşitli markalarla bu pazarda bulunduklarını belirterek, ''Ekonomisindeki istikrar ve Rusya'ya olan güvenimiz, bizi böyle önemli bir yatırımı yapmaya teşvik etmiştir'' diye konuştu.

Koç , 128 şirketi, 87 bin çalışanı ve 12 bin bayisi bulunan Koç Topluluğu'nun, 2006 sonunda kombine olarak 50,1 milyar dolar ciroya ulaşmasını öngördüklerini bildirdi. Arçelik'in 100, Beko Elektronik'in, 80 ülkede ürün ve hizmet verdiğini anlatan Koç, ''Yapılan bir etüd sonucu, her Türk vatandaşının gelirinin yüzde 9'u bir Koç mamulüne gitmektedir'' dedi.

Arçelik'in 50, Beko'nun 40 yıllık maziye sahip olduğunu vurgulayan Koç, her iki şirketin de yabancı sermaye katkısı olmadan bugünlere geldiğini vurguladı. Arçelik'in, Avrupa'da üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi olduğunu ve 300 buluşu bulunduğunu da ifade eden Koç, ''Arçelik 32 patente sahiptir ve Türkiye'nin patent şampiyonudur'' diye konuştu.

Arçelik'in, ilk fabrika temelinin 1954 yılının ekim ayında ve cuma günü atıldığını hatırlatan Koç, bugün de yeni tesislerin yine bir ekim ayında ve cuma günü hizmete açılmasının önemli bir tesadüf olduğunu söyledi.

RUSYA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Koç Holding Dayanıklı Tüketim ve İnşaat Grubu Başkanı Bülent Bulgurlu da, törende yaptığı konuşmada, Rusya'nın, Koç Topluluğu'nun yatırım stratejisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu yatırıma başlarken amaçlarının tek tesis kurmak olduğunu belirten Bulgurlu, şunları kaydetti:

''Rusya'daki yatırım kararı alındığı günlerde, daha düşük bir kapasite ve tek ürün olarak çamaşır makinesi üzerinde odaklanmıştık. Ancak, Vladimir Valisi ve Kirzaç Belediye Başkanı başta olmak üzere tüm yetkililerle yaptığımız görüşmelerde çok pozitif bir yol aldık. Kendileri Koç Topluluğu'na olan güvenlerini ifade ederek bizleri cesaretlendirdiler. Biz de, hem çamaşır makinesi tesisinin kapasitesini arttırmaya, hem bu tesiste buzdolabı üretmeye, hem de televizyon fabrikası kurmaya karar verdik.''

Koç Topluluğunun, Rusya'daki aktiflerinin 512 milyon avroya ulaştığını da anlatan Bulgurlu, ''Koç Topluluğunun faaliyette bulunduğu ülkeler arasında Rusya, 512 milyon avroluk aktifleriyle Almanya ve İngiltere'den sonra üçüncü sırada gelmektedir. 2005'de yurtdışı ciromuz içinde Rusya'nın payı 460 milyon Avro ile yüzde 7 seviyesindedir. Arçelik şirketinin, 90 milyon avro yatırım yaptığı Beko LLC tesislerinin yanı sıra ortak olduğumuz firmalar ele alındığında, Rusya'ya yaptığımız yatırım 500 milyon Avro'yu bulmaktadır'' diye konuştu.

HEDEF, 2010'DA 6 MİLYAR AVRO CİRO

Arçelik AŞ Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir de, törende yaptığı konuşmada, şirketin strateji ve hedeflerinden söz etti. Beko markasının, yurt dışı beyaz eşya pazarında yüzde 2 paya sahip olduğuna değinen Özdemir, uzun vadede Beko'yu, dünyanın en çok tercih edilen ilk 10 markası arasına sokmayı hedeflediklerini bildirdi.

Arçelik AŞ'nin, belirlenen hedeflere sağlam adımlarla ilerlediğini kaydeden Özdemir, ''Yurt dışındaki büyüme stratejimiz doğrultusunda Rusya'ya yaptığımız bu yatırımlarla konsolide ciromuzun 2010'a kadar 6 milyar avroya ulaşmasını hedefliyoruz'' dedi. Koç Topluluğunun, yurt dışı yatırımlara büyük önem verdiğini belirterek, grubun hedeflerini anlatan Özdemir, şöyle devam etti:

''Arçelik AŞ 2005 yılında, 3,1 milyar avro ciro gerçekleştirerek, bir önceki yıla göre yüzde 14 performans artışı sağladı. Şirketimiz, 2006'da 3,5 milyar avro ciro, 124 milyon avro sermaye arttırımı planlıyor. 2002 yılından bu yana, üretim kapasitesini her yıl yaklaşık yüzde 26 oranında arttıran Arçelik, 2006 yılında üretim kapasitesini 11 milyon adede çıkardı. Avrupa'da (Her evde bir Koç ürünü bulunması'' misyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Arçelik AŞ, 1990 yılından bu yana global beyaz eşya pazarının dikkatle izlenen oyuncuları arasında yer alıyor. Dünya genelinde her 2 saniyede bir Beko markalı ürünler satılırken, Beko markası bugüne kadar 250 milyon tüketiciye ulaşmıştır.''

Cirosunun yüzde 40'ını, uluslararası satışlardan elde eden Arçelik AŞ'nin, önümüzdeki 5 yıl içinde bu oranı yüzde 50 arttırmayı hedeflediğini de söyleyen Özdemir, Avrupa, Rusya ve Türkiye dahil olmak üzere 27 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, Arçelik'in, bu coğrafya'daki pazar payının yüzde 10 seviyesine ulaştığını dile getirdi. Özdemir ''2010 yılına kadar Rusya pazarındaki en büyük üç markadan biri olmayı ve toplam ciromuzun yüzde 50'sini yurtdışı satışlardan elde etmeyi hedefliyoruz'' diye konuştu.

ARÇELİK'İN RUSYA'DAKİ TESİSLERİ

Arçelik AŞ'nin, dokuzuncu üretim tesisi olan Beko LLC Tesisleri, 70 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 545 bin metrekare alana sahip. Tesisin ilk etapta planlanan üretim kapasitesi, yılda 900 bin çamaşır makinesi ve buzdolabı, 750 bin adet televizyon.

Bünyesinde bin 100 işçi çalıştıracak olan ve bu özelliğiyle bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayacağı belirtilen tesisin öncelikli hedefi, ürettiği ürünleri Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile Ukrayna ve Doğu Avrupa ülkelerine ihraç etmek. Rusya'da, dayanıklı tüketim pazarının 7 milyar dolar olduğu, pazarın yaklaşık yüzde 40'ını beyaz eşyanın oluşturduğu bildirildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fransız malına boykot başlıyor
 Türksat, TMSF'ye borcunu ödedi
 Harvey Nichols İstanbul'da
 Fransa'ya öfke!
 TOKİ'den lüks konut satışı
 Borsa günlük yüzde 0,44 arttı
 İş Bankası'ndan sermaye arttırımı
 Irak'la akaryakıt sorunu çözüldü
 "Yolsuzlukla Mücadele" genelgesi
 Dolar 1,4700 YTL seviyesinde
 Türkiye'ye inanıyoruz
 İspanya'nın en büyükleri Halk Bankası için gelecek
 İmar bonozedelerinin davasında sona gelindi
 TMSF cihazları söktü Türksat pes etti
 Piyasa Fransa'yı takmadı dünya ile birlikte yükseldi
 OECD: Ülkelerin vergi gelirleri hızla artıyor
 TAV, Sabiha Gökçen'in özelleştirmesine katılacak
 Oto pazarı daralıyor üretim ihracatla ayakta
 30 milyon cep kayda alındı 5 milyar $'lık kaçak önlendi
  İşçi emeklileri aylığı bayramdan önce alacak
 ABD dış ticaret açığı rekor kırdı
 Ombudsmanlık Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
 Japonlar nükleer santrale talip
 Teknosa yurtdışına Romanya ile adım attı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dalgalanma ve seçimlere hazırlığın bonusu
Türkiye'nin...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Fransa Fransa duy sesimizi!
Uzun süredir tartışılan...
ŞÜKRÜ BİNAY
Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu
Merkez...
ŞELALE KADAK
Son haftaya sıkışan lobi nasıl işe yarasın?
Türklerin...
Artık Nobelli bir yazarımız var
2006 Nobel Edebiyat Ödülü, yüz binlerce satan ve pek çok dile...
İlk SABAH'a konuştu: Hemen kızımı aradım
Nobel'i aldıktan sonra ilk olarak SABAH'a konuşan Orhan Pamuk, haberi...
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Fransa, Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayı kabul...
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
1894'te Yüzbaşı Dreyfus'u suçsuz yere hapise atan ve sonra özür...
IMKB
E: 38.486 D:% 0,44
DOLAR
S: 1,467 D:% -0,946
EURO
S: 1,838 D:% -1,050
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu