kapat
   
13 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fransız malına boykot başlıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Fransız kökenli mal ve hizmetlerin boykotuna ilk olarak bir akaryakıt firmasının ürünleri ile başladıklarını bildirdi.

Deniz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bugünden itibaren her hafta bir Fransız markasını boykot kapsamına alarak, ''Fransa'nın anlayacağı dilden'' tepkilerini ortaya koyacaklarını kaydetti.

Fransa meclisinin, ''sözde Ermeni soykırımının'' inkarını suç sayan teklifi kabul ederek, ''düşünce özgürlüğüne olan inancını ve Avrupalı olma konusundaki samimiyetini ortaya koyduğunu'' aktaran Deniz, boykotun, Tüketiciler Birliği tarafından son seçenek olarak görüldüğünü ancak yaşanan gelişmeler nedeniyle bu son seçeneği uygulamaya başladıklarını belirtti.

Deniz,
''Bugünden başlayarak her hafta bir Fransız malını boykot kapsamına alıyor ve sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan bu karar geri çekilene kadar boykot kapsamındaki Fransız mal ve hizmetlerinin sayısının artarak devam ettirileceğini ilan ediyoruz'' dedi.


EGSD FUARLARA KATILMAYACAK


Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün, dernek olarak Fransa'daki fuarlara katılmama ve ziyaret etmeme kararı alacaklarını, işbirliği çabalarını İtalya'ya yönlendireceklerini bildirdi.

MALATYA

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Fransa Meclisinin sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etmesi nedeniyle bu ülkenin mallarını boykot kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Şevket Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa Meclisinin yasayı kabul etmesine tepki göstereceklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Fransa Meclisi, geçmişin ne olduğunu ve geleceğin ne olacağını bilmeden kendi tarihine kara bir leke olarak geçecek bir karara imza atmıştır. Ortaçağ kabile meclisi anlayışını günümüz çağdaş dünyasına taşıyan Fransa Meclisinin tarihi gerçeklerle örtüşmeyen yanlış ve haksız kararına karşı Türk esnaf ve sanatkarı asla sessiz kalmayacaktır. Bu nedenle Malatya'da Fransız mallarının raftan indirilmesi amacıyla bir kampanya başlatılmıştır. Ayrıca, esnaf ve sanatkarlarımız, bu konuda başlatılacak diğer kampanya ve eylemlere de sonuna kadar destek verecektir.''

Fransa Meclisinin aslında özgürlüğün ve düşüncenin soykırımını yaptığını bildiren Keskin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Fransa Meclisi aldığı kararla 1. Dünya Savaşında Ermenilerin Anadolu'da yaptığı sayısız katliamlara ortak olduğunu resmileştirmiştir. Fransa'yı,
Anadolu'daki Ermeni katliamlarının resmi ortağı olarak görüyoruz.''

ANTALYA

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, ''Antalya TSO olarak Fransa Meclisinin hukuk ve demokrasi adına utanç verici olan bu kararını protesto ediyoruz'' dedi.

Antalya TSO Başkanı Kemal Özgen yaptığı yazılı açıklamada, ''sözde Ermeni soykırımını'' inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa tasarısının Fransa Meclisinde kabul edilmesini nefretle kınadıklarını bildirdi.

Özgen, açıklamasında şunları kaydetti:''Antalya TSO olarak Fransız Meclisinin hukuk ve demokrasi adına utanç
verici olan bu kararını protesto ediyoruz. Fransız Milli Meclisinin kararı,
yalnızca Türkiye'ye değil, insan haklarına, hukuka ve demokrasiye de hakaret anlamına gelen çirkin ve akıl dışı bir karardır.''

Antalya TSO olarak Fransa hükümetinin konuyla ilgili tutumunu not
ettiklerini, Fransa Senatosunun ve Fransa Cumhurbaşkanının söz konusu meclis kararını reddedeceğini ümit ettiklerini belirten Özgen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Ancak 1998 ve 2001 yıllarında da benzer kanunlar çıkaran ve Türkiye'nin AB üyeliğini referanduma bağlayan Fransa'nın, Türkiye'ye yönelik ırkçı tavrını artık bıkkınlıkla karşıladığımızı belirtiyor ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu tavır karşısında tavizsiz bir tutum sergilemesini talep ediyoruz.Türkiye'ye karşı bu ağır ön yargı veya nefret dolu politikanın giderek büyümesi karşısında artık soğukkanlı, planlı, kararlı ulusal politikaların izlenmesi gerektiği ortadadır. Yıllardır her defasında son günlere sıkıştırılmış panik politikaları ile bir yere varılamamıştır.''

Fransa'nın ve diğer ülkelerin bu tür her olumsuz kararlarının önce büyük
bireysel tepkilerle karşılandığını, daha sonra AB üyelik kaygıları veya diğer
nedenlerle unutulmaya bırakıldığını öne süren Özgen, şöyle devam etti:
''Bu hafıza zayıflığının bugün karşı karşıya kaldığımız sonuca katkıda
bulunduğu, Türkiye'nin haklı davalarını yurt dışında yeterince savunamadığı hususu gözden kaçırılmamalıdır. Bu konuda son derece önemli gördüğümüz bir başka husus, Fransa Milli Meclisi
kararına tepkilerin Türkiye'yi dünyada daha zor duruma düşürecek, haklı davamızda bizi haksız çıkaracak fevri tepkiler olmaması, soğukkanlı ve kararlı tepkilerin ortaya konulmasıdır. Bu konuda artık devlet kurumlarımız arasında, devlet ve sivil toplum örgütleri arasında gerekli koordinasyonun sağlanması zamanının çoktan geldiği görülmelidir. Fransa Meclisinin kararı, Türkiye Cumhuriyetinin hiçbir vatandaşı tarafından ciddiye alınamaz. Türkiye, tarihi ve kültürü ile Fransa ve benzer ülkelere önemli ölçüde insanlık dersi verebilecek onurlu bir ülkedir.''

ALANYA

Alanya TSO Başkanı Kerim Taç da yaptığı yazılı açıklamada, Fransa Meclisinin aldığı kararı üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Demokrasi, laiklik ve düşünce özgürlüğünün Avrupa'da önderliğini yapmış
Fransa'nın, konusu tamamen tarihçilerin olan bir konuyu siyasi malzeme yapmasının son derece yanlış bir davranış olduğunu ifade eden Taç, şöyle devam etti:

''Yasanın, yürürlüğe girmesi için senatodan da onay alması gerekmektedir. Umuyoruz bundan sonraki süreçte sağduyu hakim olur. Aksi takdirde iki ülke ilişkileri siyasi olduğu kadar ticari ve turizm açısından da büyük yara alacaktır.''

ZONGULDAK

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, ''Bir avuç oy uğruna politika malzemesi yapılan bu karar, Fransız parlamentosunun tarihinde kara sayfa olarak yer almıştır'' dedi.

Coşkun, yazılı açıklamasında, sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç
sayılmasını öngören yasa teklifinin kabul edilmesinin Türk kamuoyunda üzüntüyle karşılandığını bildirdi.

Tepkilerinin, esnaf ve sanatkarların Türk ekonomisindeki karar gücüne
yakışan etkinlikte gerçekleştirilmesinin uygun olacağını anlatan Coşkun, şunları kaydetti.

''Tüm meslek mensuplarımızın Fransız mallarını raflardan indirmeleri ortak
tepkimizin ve duyarlılığımızın sesi olacaktır. Türk tarihinin hiçbir döneminde soykırım ve katliam olmadığı açıktır. Bir avuç oy uğruna politika malzemesi yapılan bu karar, Fransız parlamentosunun tarihinde kara sayfa olarak yer almıştır. Ancak, Avrupa devletleri kendi tarihlerinde bunun en acımasız örneklerini göreceklerdir. Tarihi gerçekler, tarihçilere bırakılmalıdır.''

Coşkun, Fransız araçlarının kullanılmamasına odalarının yönetimlerinde yer
alanlardan başlamak üzere tepki gösterileceğini belirtti.

ERZİNCAN

Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD), Fransa meclisinin sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etmesi nedeniyle bu ülkeye boykot ve vize uygulaması, büyükelçinin geri çekilmesi ve Ermenistan sınırlarının açılmaması çağrısında bulundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, düşünce suçuyla ilgili ülkemize ''olmadık'' baskılar uygulayan AB'nin Fransa meclisinde düşünce suçuna hapis kararı çıkmasına sessiz kalmasının çifte standart olduğu belirtildi.

''Erzincan'da 1895, 1915 ve 1918 yıllarında Rus işgali sırasında Ermeni çetelerinnin katliamlarına maruz kalmış ve savaşın acılarını yaşamış Erzincanlıların torunları olarak Ermeni soykırımı yoktur diyoruz'' görüşüne yer verilen açıklamada, emperyalist devletlerin Ermenileri kışkırtmasıyla karşılıklı acıların yaşandığı, bu acıların sorumlusunun da Fransa, Çarlık Rusyası ile Taşnak ve Hınçak örgütleri olduğu kaydedildi.

Ermeni anıtları ve soykırım yasalarıyla başlayan sürecin bugün inkar yasasına ceza ile sürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
''Biz sessiz kalırsak, sineye çekersek, tepki vermezsek, onların düştüğü duruma düşmeyelim dersek sonumuz Sevr'dir.

Biz Erzincanlılar, Türk halkına karşı çıkarılan bu ahlak dışı yasaya karşı ekonomik boykot dahil, Fransa'ya vize uygulaması, büyükelçinin geri çekilmesi, karşılıklılık ilkesiyle meclisten yasa çıkarılması ve Ermenistan sınırlarının açılmamasını talep ediyoruz.''

KONYA

TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, 25 bin üyesiyle Konya Ticaret Odası (KTO) olarak Fransız mallarını kullanmayacaklarını
belirtti.

Üzülmez, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve Fransa'da tüm uyarılara karşın Fransız Meclisinin ''sözde Ermeni soykırımının'' inkarını cezalandıran
yasa teklifini onayladığını ifade etti.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte iş aleminin temsilcileri olarak oylamadan bir gün önce Fransa'ya gittiklerini ifade eder Üzülmez, şunları kaydetti:

''Orada tepkilerimizi dile getirdik. Odalarla, iş aleminin temsilcileriyle görüşmelerde bulunduk. Fransız halkı ve iş adamlarının bu yasaya karşı olduğunu, ancak siyasi amaçlar doğrultusunda bu tasarının Meclise geldiğini öğrendik. Bundan sonra Türkiye'ye karşı açık bir tavır içinde olduğunu gösteren Fransa'ya yaptırımlar uygulanması için çaba harcayacağız. 25 bin üyesi ile Konya Ticaret Odası olarak Fransız mallarını kullanmayacağız.''
Üzülmez, yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini, bu yasanın Fransız meclisinden geçmesinin 'kabul' anlamına gelmediğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Fransa Parlamentosu tarafından, Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısı oylandı ve kabul edildi. Ama bu yasanın tam kabulü için daha önemli aşamalar kaydedilmesi gerekiyor. Bizleri insan hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü gibi konularda sürekli eleştiri yağmuruna tutan Batı, bugün öteki yüzünü tüm çıplaklığı ile ortaya koymuştur. Bugüne kadar özgürlüğün, eşitliğin ve demokrasinin beşiği olduğunu savunan Fransa, bugün Avrupa'nın çifte standardının, iki yüzlü politikalarının örneğini sergileyerek tarihindeki en büyük hatayı yapmıştır. Fransa, orta çağın karanlığına yeniden dönüyor.''

Üzülmez, Fransız parlamentosunun Türk tarihi konusunda hüküm verecek, Türkiye'yi yargılayacak yer olmadığını kaydetti.
Konyalı tüccar ve sanayiciler olarak da Fransa'nın aldığı bu karara hukuki çerçevede tepkilerini koyacaklarını ifade eden Üzülmez, esnafı, iş adamı, memuru, öğrencisi ile tüm Konya halkının bir bütün olarak Fransa'nın bu politikalarına gereken tepkiyi göstereceğini bildirdi.

AJANSLAR

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türksat, TMSF'ye borcunu ödedi
 Harvey Nichols İstanbul'da
 Arçelik Rusya'da fabrika açtı
 Fransa'ya öfke!
 TOKİ'den lüks konut satışı
 Borsa günlük yüzde 0,44 arttı
 İş Bankası'ndan sermaye arttırımı
 Irak'la akaryakıt sorunu çözüldü
 "Yolsuzlukla Mücadele" genelgesi
 Dolar 1,4700 YTL seviyesinde
 Türkiye'ye inanıyoruz
 İspanya'nın en büyükleri Halk Bankası için gelecek
 İmar bonozedelerinin davasında sona gelindi
 TMSF cihazları söktü Türksat pes etti
 Piyasa Fransa'yı takmadı dünya ile birlikte yükseldi
 OECD: Ülkelerin vergi gelirleri hızla artıyor
 TAV, Sabiha Gökçen'in özelleştirmesine katılacak
 Oto pazarı daralıyor üretim ihracatla ayakta
 30 milyon cep kayda alındı 5 milyar $'lık kaçak önlendi
  İşçi emeklileri aylığı bayramdan önce alacak
 ABD dış ticaret açığı rekor kırdı
 Ombudsmanlık Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor
 Japonlar nükleer santrale talip
 Teknosa yurtdışına Romanya ile adım attı
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dalgalanma ve seçimlere hazırlığın bonusu
Türkiye'nin...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Fransa Fransa duy sesimizi!
Uzun süredir tartışılan...
ŞÜKRÜ BİNAY
Türkiye'nin uluslararası yatırım pozisyonu
Merkez...
ŞELALE KADAK
Son haftaya sıkışan lobi nasıl işe yarasın?
Türklerin...
Artık Nobelli bir yazarımız var
2006 Nobel Edebiyat Ödülü, yüz binlerce satan ve pek çok dile...
İlk SABAH'a konuştu: Hemen kızımı aradım
Nobel'i aldıktan sonra ilk olarak SABAH'a konuşan Orhan Pamuk, haberi...
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Fransa, Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayı kabul...
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
1894'te Yüzbaşı Dreyfus'u suçsuz yere hapise atan ve sonra özür...
IMKB
E: 38.486 D:% 0,44
DOLAR
S: 1,467 D:% -0,946
EURO
S: 1,838 D:% -1,050
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu