kapat
   
09 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TCMB: Bize destek olun
Yıl sonu dolar kuru beklentisi 1,5435 YTL

TCMB: Bize destek olun

TCMB Başkanı Yılmaz, "Yeni dalgalanmalar olduğunda, paniğe kapılıp beklentileri bozmayalım. Bizim istediğimiz destek bu" dedi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirterek, ''bu hedefe ulaşmak için Merkez Bankası gerekeni yapacaktır'' dedi.

Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toplantının ardından kısa bir açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, toplantıda, sanayicilerin faizlerin yüksek olmasına yönelik yaptıkları eleştiriye ne yanıt verdiğini sorması üzerine Yılmaz, Merkez
Bankası'nın enflasyon hedeflemesi yaptığını söylediğini ve bu konuda da ellerindeki politik aracın kısa vadeli faiz oranları olduğunu ifade ettiğini
anlattı.

Yılmaz,
fiyat istikrarını sağlamak için bu politika aracını kullandıklarını ve Merkez Bankası olarak enflasyonda istedikleri hedefe ulaşıncaya kadar, bu aracı kullanmaya devam edeceklerini anlattığını bildirdi.

Sanayicilerden, kendilerine destek olmalarını istemekteki kastına da açıklık getiren Yılmaz, ekonomide Mayıs ve Haziran ayında bir dalgalanma yaşandığını, geriye dönüp bakıldığında 2002'den bu yana aynı türden 7-8 dalgalanma daha yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

''Fakat her defasında ekonominin temellerinden kopuk olan bu dalgalanmalar tekrar normele döndü. Dolayısıyla bu tür dalgalanmalar, önceki tecrübelerden hareketle yeni dalgalanmalar olduğunda, paniğe kapılıp beklentileri bozmayalım. Bizim istediğimiz destek bu.''

Bir başka gazetecinin, 20 YTL'lik banknotların ön yüzündeki kürede Türkiye'nin olduğu bölümde Güneydoğu Anadolu'nun görünmediği, bu nedenle toplatılması gerektiğine yönelik eleştiriler bulunduğunu hatırlatması üzerine de Yılmaz, ''bence biraz maksadını aşan yorumlar bunlar. Hiç kimse, Türkiye'nin bir bölümü resimde görünmüyor diye, Türkiye'nin o bölümü gözden çıkarılmıştır gibi bir yorum yapmamalı'' diye konuştu.

FİYAT İSTİKRARI

Talebi kısma doğrultusunda, Merkez Bankası'nın ne tür önlemler alacağına yönelik soru üzerine de Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi yaptığını ve amaçlarının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu bildirdi.

Yılmaz, ''bu hedefe ulaşmak için Merkez Bankası gerekeni yapacaktır'' dedi.Yılmaz, faiz oranları ile ilgili alacakları tedbirlerin ekonomideki toplam
talebin yanı sıra cari açığa da mutlaka bir etkisinin olacağını bildirdi. Bunun da ikinci bir etki olacağını ifade eden Yılmaz, asıl amaçlarının fiyat
istikrarını sağlamak olduğunu belirtti.

SAHTE HEYET KONUSU

Gazetecilerin, sahte Somali heyetine bazı teminatlar verilip verilmediğini sormaları üzerine Yılmaz, teminat almak veya teminat vermek gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Bu konuda herhangi bir kaybın meydana gelmediğini, nezaketen görüştüklerini, heyetin taleplerini dinlediğini ve bunların da kayda geçtiğini belirten Yılmaz, daha sonra da heyeti nezaketen uğurladığını belirtti.

Sorumlular hakkında ne yapılacağına ilişkin bir diğer soru üzerine Yılmaz, bu konunun kendilerinin dışında olduğunu, randevu alarak geldiklerini anlattı.

Ne tür bir sorumluluk arandığını da soran Yılmaz, bu konudaki ısrarlı sorular üzerine de, her elini kolunu sallayanın kamu idaresi kurumlarına
giremeyeceğini ve girmemesi gerektiğini söyledi.Yılmaz, Somali heyeti ile ilgili bu konuda bazı sorunlar yaşandığını, ancak bunun bittiğini kaydetti.

"ATAMALARLA İLGİLİ GEREKENİ YAPIYORUZ"


Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, atamaların Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile yakından ilgili olduğunu belirterek, ''biz de
gereken ne ise onu yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Kendisinden önce konuşan ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın söylediklerinin hepsini tek bir payda altında toplamak gerekirse, fiyat istikrarı olmadan hiçbir şeyin mümkün olmadığını söyledi.

Eğer fiyat istikrarı sağlanırsa, büyümenin de olduğunu ve istihdam ile ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını ifade eden Durmuş, böylece herkesin iş ve aş bulduğunu anlattı.

Merkez Bankası'nın, kendisine verilen görevi, yani fiyat istikrarını başarı ile sürdürdüğü ve bunu gerçekleştirdiği zaman toplumun tüm kesimlerinin bundan yarar sağlayacağına ve refahlarının artacağına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:

''Tekrar ediyorum, fiyat istikrarı olmadan büyüme de olmuyor, yatırım da olmuyor, işsizliğe de çare bulamıyoruz. O nedenle lütfen bize destek olun.Biz size kendimizi anlatalım. Anlatamadığımız noktada bize sorular sorun. Fiyat istikrarı niçin önemlidir? Bunu toplum olarak paylaşalım ve buna göre rotamızı çizelim.

Biz 2002 yılından bu tarafa önce örtük, sonra açık enflasyon hedeflemesine geçtik. Bize bu dönem gösterdi ki ekonomide yapısal reformlar yapılıp fiyat istikrarı sağlandığı sürece faiz oranları artıyor. Son çalkantı da gösterdi ki enflasyonla ilgili görüntü bozulduğu zaman faiz oranları yükseliyor.''

Bu nedenle fiyat istikrarından başka bir şey telaffuz etmediklerini vurgulayan Durmuş, çünkü fiyat istikrarının içerisinde bütün refah faktörlerinin mevcut olduğunu bildirdi.

MERKEZ BANKASININ BAĞIMSIZLIĞI

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, bir gazetecinin, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı ve Para Politikası Kurulu üyeliği görevlerine atamaların
yapılmamasının, bankanın bağımsızlığına gölge düşürdüğü eleştirilerine neden olduğunu ifade etmesi üzerine Durmuş, ''bu Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile yakından ilgili ve biz de gereken ne ise onu yapıyoruz ve yapmaya çalışıyoruz. Kısa sürede hallolacak'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fransız malına boykot hazırlığı
 Sekiz aylık cari açık 22.4 milyar dolar
 IMF heyeti TİM'de
 Nobel Ekonomi Ödülü ABD'li Phelps'in
 Dolar 1,5040 YTL'ye yükseldi
 Borsa günlük %0.40 yükseldi
 Otomobil satışları %26,3 azaldı
 Sahte YTL uyarısı
 Okul binaları satılıyor
 Sanayi üretimi ağustosta % 4.8 arttı
 Marmaris Altınyunus satılacak
 Güler Sabancı 11'inci sırada
 Global, hisselerinin % 70'ini devrediyor
 Taşyapı'nın yol ihalesine inceleme
 Hazine kasasına bu hafta 1 milyar YTL girecek mi?
 Kasada 600 milyon $ var üyelere dağıtmak istiyoruz
 En zengin Arap prens yeni yatırıma geliyor
 'Lara projesiyle tarihe ismimi yazdıracağım'
 Cevahir, Büyükşehir ile Şişli arasında kaldı
 Kızlarımızın yarısı ne okula ne işe gidiyor
 İlk suçlu olmak üzere Paris'e gidiyorum
 Dünya üzerinde her 2 saniyede 1 Beko satıyor
 Türkiye'de gelir uçurumu 25 kat
 IMF, bugün çalışmalara İstanbul'da başlayacak
 Türkiye kota artışı ile elit ülkeler arasında
 Günlük 1 milyon varil petrol kısıntısı yapılacak
 Günde 800 bin dolar kazanıyor!
ŞÜKRÜ BİNAY
Yaman çarpıtma
Ekim tarihli Milliyet gazetesinde köşe...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İnşallah Brezilya'yla kardeşlik bozulur
Dünya...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sıkıntılı Bütçe Denklemi
Türkiye'yi 2007 yılındaki genel...
UFUK SANDIK
Yıldız ülkenin yıldızı bir türlü parlamadı
Geçtiğimiz...
Hamile anne, 3 çocuk ve baba kazada öldü
İzmit'te meydana gelen trafik kazasında kamyonun altına giren...
Tesettür defilesi ticari hataydı
Eski Danimarka Büyükelçisi'nin kızı Eliza Hoppe, karikatür krizi...
Diyarbakır'dan kralların mağazasına
Diyarbakır'dan kralların mağazasına
Diyarbakır'da başladığı iş hayatına Londra-İstanbul hattında devam...
Sarkozy inkâra karşı Erdoğan'a 3 şart koştu
Sarkozy inkâra karşı Erdoğan'a 3 şart koştu
1- Soykırımı araştıracak komisyonda tarihçilerin yer alması şartı...
IMKB
E: 36.886 D:% 0,40
DOLAR
S: 1,504 D:% 0,569
EURO
S: 1,896 D:% 0,557
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu