kapat
   
09 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Okul binaları satılıyor
Okul binaları satılıyor

Şehirlerin alış veriş merkezleri ya da sanayi ve ticaret bölgelerinde kalan okul binalarının, yeni eğitim kurumları yapılması karşılığında satışına ilişkin proje, ilk olarak Van'da uygulamaya giriyor.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in imza koyduğu, ''Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli Hazine mülkiyetindeki taşınmazlar ile yine bu bakanlığın kullanımında bulunan ve mülkiyeti il özel idaresi veya köy tüzel kişiliklerine ait taşınmazlardan gerekli görülenlerin, Hazineye bedelsiz devri ve karşılığında Hazinenin vereceği taşınmazlar üzerinde yeni okul binalarının inşası'' protokolünün uygulandığı ilk okul, Van Kız Meslek Lisesinde olacak.

Protokol
uyarınca yeni eğitim kurumlarının inşası karşılığı ihaleye çıkarılacak okulları belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı, ilk olarak Van merkezde, Bahçıvan Mahallesinde bulunan Kız Meslek Lisesinin satışı için Maliye Bakanlığı'na başvurdu.

10,2 MİLYON YTL'LİK OKUL

Milli Eğitim Bakanlığı Yatırımlar ve Tesisler Daire Başkanlığının başvurusunda, Kız Meslek Lisesine karşılık, okul yapımına müsait Hazine taşınmazları üzerinde talepte bulunacak yatırımcılara okul binası yaptırılması şartıyla trampa talep edildi.

Başvuru yazısında, İhale Kanunu uyarınca oluşturulan komisyonun, Kız Meslek Lisesi'nin üzerinde bulunduğu 4 bin 781,3 metre kare büyüklüğündeki taşınmaza 10 milyon 204 bin 175,60 YTL değer takdirinde bulunduğu bildirildi. Bu arada Van Valiliği de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konudaki talebini Maliye Bakanlığına iletti.

Gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Van Valiliğinden gelen yazılarda, Projeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanmak üzere, Kız Meslek Lisesi binasına karşılık inşa ettirilecek eğitim tesisleri şu şekilde sıralandı:

-Edremit ilçesi Sarmansuyu Mahallesinde Hazine adına kayıtlı 44 bin 804 metre karelik taşınmazın 20 bin metre karelik kısmı üzerinde 16 derslikli özel proje Merkez Kız Meslek Lisesi. (Maliyeti 1 milyon 924 bin 500 YTL)

-Edremit ilçesi Sarmansuyu Mahallesinde Hazine adına kayıtlı 60 bin 311,49 metre karelik taşınmaz üzerine spor lisesi ve spor salonu. (Maliyeti 2 milyon 986 bin 500 YTL) Aynı yerde 300 kişilik pansiyon. (Maliyeti 2 milyon 277 bin 400 YTL)

-Edremit ilçesi Sarmansuyu Mahallesinde Hazine adına kayıtlı 200 bin metre kare yüzölçümlü taşınmaz üzerine Sosyal Bilimler Lisesi. (Maliyeti 1 milyon 924 bin 500 YTL)

-Erciş İlçesi Kışla Mahallesinde Hazine adına kayıtlı 19 bin metre kare yüzölçümlü taşınmaz üzerine Sağlık Meslek Lisesi. (Maliyeti 1 milyon 924 bin 500 YTL)

MALİYE BELGE BEKLİYOR

Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen okul binalarının, yeni okul inşası karşılığında ihalesini gerçekleştirecek olan Maliye Bakanlığı da, Yatırımlar ve Tesisler Dairesi Başkanlığı'ndan Bakanlık görüşü ve yapılması planlanan okul binalarına ilişkin uygulama projeleri, avam proje ve maliyet icmalini istedi.

Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının görüşü, proje ve maliyet icmalinin gelmesinin ardından Van Kız Meslek Lisesinin satışı için ihaleye çıkacak.İhaleyi, okul karşılığında en fazla eğitim kurumu inşa etme yönünde teklif veren kişi ya da kuruluş kazanacak.

Bu arada İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi merkezler başta olmak üzere, diğer kentlerde de yeni okulların inşası karşılığında satışa çıkarılacak okullar için tarama çalışması yapılıyor. Bu okulların da, gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından Maliye Bakanlığınca ihaleye çıkarılacağı belirtiliyor.

YENİ OKULLAR KARŞILIĞI OKUL SATIŞI PROTOKOLÜ

Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan Protokol, ''şehirlerin alış veriş merkezlerinde veya sanayi ve ticaret bölgelerinde kalan ve imar durumunun değiştirilmesi mümkün okullar ile üzerindeki okul binası çok eski olması nedeniyle fiilen kullanılmayan ya da yıkılıp yenilenmesi gereken okulların'' yeni eğitim kurumları inşası karşılığında satışını içeriyor.

Protokole göre, Milli Maliye Bakanlığı'na öneriyor. Milli Eğitim, yapılacak yeni okul binaları için uygulanacak tip projesi ile projeye ilişkin inşaat maliyet bedeli hesabını da Maliyeye bildiriyor.

Protokol, inşaatın her aşamasındaki denetleme ve diğer teknik hizmetlerin de, Milli Eğitim Bakanlığının uygun gördüğü şekilde yerine getirilmesini öngörüyor. Ortak Protokol de, Maliye Bakanlığının yükümlülükleri de, ''Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde, yapılacak inşaata karşılık verilecek taşınmazlara kıymet takdir etme, inşaat maliyet bedeli ile karşılığında verilecek taşınmazın bedelinin birbirine denk olmaması halinde, farkın yükleniciden nakden tahsili şartıyla teklifler almak üzere ihaleye çıkma'' olarak sayılıyor.

İhale işlemleri Defterdarlıklar eliyle yürütülürken, Protokol çerçevesinde, ihale komisyonları, isteklilerin tekliflerini, taahhütlerini zamanında ve gereğince yerine getirip getirmeyeceklerini, verilen projeyle arsanın en uygun şekilde değerlendirilip, değerlendirilmediğini araştıracak. Araştırma sonunda en uygun teklifi veren 5 istekli, pazarlığa davet edilecek.

Komisyon, ihalenin pazarlık aşamasında isteklilerden, ihalenin niteliğine göre projesine uygun olarak inşa edilip teslim edilecek okul binasına ek olarak verecekleri nakit miktarı için de teklif alacak.

Daha sonra geçici ihale yapılacak ve karar onay için Maliye Bakanlığına gönderilecek. İnşaat bitirilip, teslim aşamasına gelindiğinde, geçici kabul yapıldıktan sonra trampaya konu taşınmazın yüklenici adına tapuda devir işlemleri gerçekleştirilecek.

KAMU KURULUŞLARI VE MESLEK ODALARI

Öte yandan protokol çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına da doğrudan sözleşme yapılmak suretiyle arsa karşılığı inşaat yaptırılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca protokol kapsamında belirlenen taşınmazların, bu kuruluşlar tarafından arsa karşılığı inşaat yapılmasının talep edilmesi halinde, taşınmaza ait bilgiler, yapılaşma koşulları, inşaatın tamamlanma süresi ve kıymet takdirleri, Defterdarlıklar tarafından temin edilecek.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fransız malına boykot hazırlığı
 Sekiz aylık cari açık 22.4 milyar dolar
 TCMB: Bize destek olun
 IMF heyeti TİM'de
 Nobel Ekonomi Ödülü ABD'li Phelps'in
 Dolar 1,5040 YTL'ye yükseldi
 Borsa günlük %0.40 yükseldi
 Otomobil satışları %26,3 azaldı
 Sahte YTL uyarısı
 Sanayi üretimi ağustosta % 4.8 arttı
 Marmaris Altınyunus satılacak
 Güler Sabancı 11'inci sırada
 Global, hisselerinin % 70'ini devrediyor
 Taşyapı'nın yol ihalesine inceleme
 Hazine kasasına bu hafta 1 milyar YTL girecek mi?
 Kasada 600 milyon $ var üyelere dağıtmak istiyoruz
 En zengin Arap prens yeni yatırıma geliyor
 'Lara projesiyle tarihe ismimi yazdıracağım'
 Cevahir, Büyükşehir ile Şişli arasında kaldı
 Kızlarımızın yarısı ne okula ne işe gidiyor
 İlk suçlu olmak üzere Paris'e gidiyorum
 Dünya üzerinde her 2 saniyede 1 Beko satıyor
 Türkiye'de gelir uçurumu 25 kat
 IMF, bugün çalışmalara İstanbul'da başlayacak
 Türkiye kota artışı ile elit ülkeler arasında
 Günlük 1 milyon varil petrol kısıntısı yapılacak
 Günde 800 bin dolar kazanıyor!
ŞÜKRÜ BİNAY
Yaman çarpıtma
Ekim tarihli Milliyet gazetesinde köşe...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İnşallah Brezilya'yla kardeşlik bozulur
Dünya...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Sıkıntılı Bütçe Denklemi
Türkiye'yi 2007 yılındaki genel...
UFUK SANDIK
Yıldız ülkenin yıldızı bir türlü parlamadı
Geçtiğimiz...
Hamile anne, 3 çocuk ve baba kazada öldü
İzmit'te meydana gelen trafik kazasında kamyonun altına giren...
Tesettür defilesi ticari hataydı
Eski Danimarka Büyükelçisi'nin kızı Eliza Hoppe, karikatür krizi...
Diyarbakır'dan kralların mağazasına
Diyarbakır'dan kralların mağazasına
Diyarbakır'da başladığı iş hayatına Londra-İstanbul hattında devam...
Sarkozy inkâra karşı Erdoğan'a 3 şart koştu
Sarkozy inkâra karşı Erdoğan'a 3 şart koştu
1- Soykırımı araştıracak komisyonda tarihçilerin yer alması şartı...
IMKB
E: 36.886 D:% 0,40
DOLAR
S: 1,504 D:% 0,569
EURO
S: 1,896 D:% 0,557
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu