kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
Gündemde kalmanın üç altın kuralı

Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı

Ünlülerin gazete manşetlerine taşınan kavgaları, aşkları, ağız dalaşları, 'bomba açıklamaları' artık sabah saatlerinde patlamaya başladı.

Çalışan, okuyan kesimin pek farkında olmadığı ancak ev kadınlarının hiç kaçırmadığı sabah ekranları bir süredir ülkenin gündemini belirleyen gölge haber merkezlerine dönüştü. Aslında yemek tarifleriyle, 'eller havaya' şarkılarla, coşan coşturan şarkıcılarımızın 'playback' yorumlarıyla şenlenen sabah ekranları, bir süredir ülkenin gündemini belirleyen, toplumsal belleğimizde yıllar geçse de silinmeyen derin izler bırakan tartışmalarla, kavgalarla hatta aşklarla dolup taşan bir odak noktası haline geldi. Sabah programına çıkıp kafasında bardak kıran milli aşık Caner'in, toplumsal hafızamızda yarattığı travmanın izlerinin kaç yüzyılda silineceğini hesaplayabilmek için, önce kafada kırılabilen şaka bardakları satan şaka dükkanlarını ziyaret edip bu bardaklardan satın alanlarla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmak gerekiyor. Üstelik, ev kadınlarının firesiz ekran karşısında olduğu bu saatlerde artık öyle açıklamalar yapılmaya başlandı ki, ana haber bültenleri onları Avrupa Birliği tartışmalarının, asker gönderme tezkerelerinin, siyaset oyunlarının ve politikacı atışmalarının gölgesinde bırakmaya çalışıyor. Ancak sabahtan pirinci ayıklamaya başlayıp suya koyan, öğleden sonra alışverişe çıkmadan önce araya öğlen okuldan dönecek çocuğa akşamdan kalan yemeği ısıtma macerası sıkıştıran, temizlik ve bulaşık gibi rutin görevlerini ise hiç saymadığımız çilekeş ev kadınları, bu haber bültenlerinin yarattığı suni gündeme hiç itibar etmiyor.

SANSASYONA ALIŞTIK

Avrupa Birliği ile yaşanan gerginlikler, komşu ülkelerde patlayan megatonlarca bombalar, bir o yana bir bu yana sallanan ekonomi, atışıp duran siyasiler, ültimatom veren paşalar dünya gerçeklerinin önüne geçemiyor. Bu gerçeğin farkında olan ünlülerimiz de polemiklerini sabah programlarında yaşamaya, bomba açıklamalarını buralarda yapmaya özen gösteriyor. Ancak sabah programlarının seyircisi ev kadınlarımız da artık yavaş yavaş sansasyona ve şoka karşı bağışıklık kazanmaya başladı. Dün ülkeyi tepetaklak edebilecek bir açıklama, bugün sıradan bir şaşkınlık dalgasıyla yarına ulaşmadan unutulup gidebiliyor. Misal, dünyaca ünlü uluslararası süper mankenlerimizden 22 yaşındaki Şebnem Hanım kızcağızımızın, bir dönem kadınlarımızın gönlünde taht kurmuş süper bir jönümüz hakkında yaptığı biseksüellik suçlaması, ilk şaşkınlıktan sonra ülkeyi sarsan bir deprem yaratmadan, gündemin alt sıralarına yollanıyor. Yine aynı hanım kızımız, bir yıl önce elinde bekaret raporu ile geldiğinde tüm televizyon kanallarını çalkalamışken, 30 küsur yaşındaki bir işadamıyla aylarca süren bir ilişkiden sonra bugün yine ısrarla bekaretini vurgulaması, gülüp geçilen bir detay olarak ertesi gün bile hatırlanmıyor. Daha çarpıcı bir örnek verelim: Geçtiğimiz yıl milli Afrodit'imizin 'darling'i tarafından sabah programlarında tekme tokat dövülmesi, sabrı terörle, işsizlikle, din sömürüsüyle test edilen bir milletin derman beklediği meclisinde en tartışmalı, en gürültülü gündem maddesi olabiliyordu. Ancak milli Afrodit'imiz 'darling'inin zulmünden kurtarıldıktan sonra, bugün yerine gelen Yeşilçam kraliçesi ile ona aşkını uluyarak itiraf eden süper aşığın yarattığı sansasyon, bırakın meclisi, internet habercilerine bile ulaşamadan sönüyor. Kısacası, toplumun sabah programlarına ve bu programlarda patlayan sansasyona bağışıklık kazandığı görülüyor. Dolayısıyla artık gündeme taşınmak, gündemde kalmak adeta bir sanat dalı gibi, uzmanlık ve deneyim istiyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Cepheden tribüne bir dostluk hikâyesi
 'Türkiye sahtekârlara karşı konuşabiliyor'
 Şeytana kim marka giydiriyor?
 Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
 İnternet ileride bir suç cenneti olacak
 Altı haftada rüya uzmanı yetişiyor
 Gisele'le daha seksi
 Görünmek isteyenler Galata'ya
 'Kahkaha çok tehditkar bir şey'
 Gezgin vatandaş her yerde
 Oyuncuların 'harika'lar diyarı
 İnsan yönetme sanatı
 Ve kadınlar mitolojiyi keşfetti...
 'Benim amacım Papa'yı korumak'
 Modanın 'timsah'ı
 Hastalık okulda başlayabilir
 Bugün hayvanlar için ne yaptınız?
 Şehrimize kumpanya geldi
 Günşiray'dan yanıt geldi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Yetenek ekonomisi
Sekiz yıldır insan kaynakları, takım...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.