kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oyuncuların 'harika'lar diyarı
Amerika'ya oyuncu gönderiyor

Harika Uygur filmlere ve dizilere oyuncu seçen bir casting direktörü. Yönetmen Ezel Akay'ın teşvikiyle başladığı mesleğinde imza attığı başarılı işler, onu dünyanın en iyi cast direktörleri arasına soktu. Türk oyunculara Amerika kapısı açan Uygur, en önemli sinema sitesi imdb.com'da da var.


Oyuncuların 'harika'lar diyarı

Filmlerin ve dizilerin oyuncu kadrosunu oluşturanlara casting direktörü deniyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen sinema sitesi imdb.com'a göre, en iyi casting direktörlerinden biri de Harika Uygur.

Sinema dünyasından, özellikle de Hollywood'dan haber almak isteyenlerin ilk baktığı yerlerden biri imdb.com (International Movie data Base-Uluslararası Film Veri Tabanı) adlı internet sitesi. Hangi filmin ne zaman vizyona gireceği, yıldızların hangi filmlerde rol aldığı genellikle bu siteden takip edilir. Sitenin bir özelliği de sadece Amerika değil tüm dünyadaki sinema sektörüyle ilgilenmesi. İşte bu yüzden de yaptığı iş Türkiye'de pek anlaşılmasa da Harika Uygur, sitedeki en iyi casting direktörleri listesinde üçüncü sırada yer alıyor. Bugüne kadar Şellale, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, Eve Giden Yol, Neredesin Firuze, G.O.RA., Bulutları Beklerken, The Net 2.0, An Eye for a Tooth, The World is not Enough gibi filmlerin ve çeşitli dizilerin casting direktörlüğünü yapan Harika Uygur'la pek de bilinmeyen mesleğini ve çalışmalarını konuştuk.

- Imdb.com sitesinde en başarılı üçüncü casting direktörü olarak adınız geçiyor. Bu nasıl oldu?
- Film sektöründe çalışıyorsanız, sette çaycı bile olsanız, jenerikte adınız yer alıyorsa ve film hakkında bir bilgi yapımcı tarafından o siteye girildiyse, adınız otomatikman sitede yer alıyor. Ayrıca film uluslararası bir festivale katıldığı zaman da site bunu veri tabanına alıyor. Açıkçası ben geçen yıla kadar televizyon dizilerinin de siteye girdiğini ve benim adımın orada olduğunu bilmiyordum.

- Peki siz tüm dünyadan onca casting direktörü arasında üçüncü olmayı nasıl başardınız?
- Bunun cevabını ben de bilmiyorum. İlk 20'yi koymuşlar, ben üçüncü sıradayım. Birinci sırada Notting Hill'in casting direktörü var. İkinci olan X-Files dizisinin casting direktörü. Aslında burada diziler değil filmler baz alınıyor. Filmlerin bütçesine, o yıl yaptığınız film sayısına bakılıyor.

- Siz kaç film yaptınız bu yıl?
- Üç film bitti; Sınav, Eve Giden Yol, Barda. Üç tane de hazırlığını yaptığımız film var. Bu filmler onlar için kriter tabii. Bir de Amerika'dan bana senaryo gönderdiler ve okuyup bir Türk oyuncu önermemi istediler. Ben de bir oyuncu önerdim onlara ve Amerika'da ilk defa bir Türk oyuncu bir Amerikalı olarak başrolde oynadı. İşte bu casting direktörlüğüdür.

- Peki bu mesleği nasıl seçtiniz?
- Aslında uzun süre Osman Seden'in yönetmen yardımcısı olarak çalıştım. Ama Yeşilçam'daki kriz nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldım. Daha sonra Ezel Akay'ın yönetmen yardımcılığını yapmaya başladım. Ezel de bana 'Sen benim hayatta gördüğüm, oyuncuya oyun veren en iyi kişisin. Bence sen casting direktörü olmalısın,' dedi. Ben de 'Eyvah! Ezel beni yönetmen yardımcısı olarak beğenmiyor, herhalde kovacak,' diye düşündüm ve iki gün işe gitmedim.

- Size yabancı bir iş aslında...
- Evet, bu ülkede hiç bilinmeyen bir iş. Ve ben casting direktörü olarak çalışmaya başladıktan sonra 'Bu böyle olmayacak,' dedim ve Amerika'ya gidip workshop'lara katıldım. Oyuncularla nasıl çalışılır, onu öğrendim.

- Yurtdışında çalışmaya nasıl başladınız?
- The Net'in Türkiye'de çekilmesiyle oldu bu. Imbd'de profesyonel olduktan sonra yurtdışından daha çok talep geliyor. Herhalde 'Türkiye'den casting direktörü kim var?' diye bakıyorlar ve oradan buluyorlar.

- Sitede yaptığınız işler arasında birçok dizinin de adı var. Çoğu da Tomris Giritlioğlu imzası taşıyor. Ki Tomris Hanım oyuncularını genelde kendisi seçer... Bu dizilere sizin nasıl katkınız oluyor?
- Ben kendi başıma bir firmayım ama çok uzun süre Tomris Giritlioğlu'yla çalıştım ve kendisi çalışmaktan çok zevk aldığım bir insandır. Ben çeşitli dizilerde çeşitli karakterler için Tomris Hanım'a oyuncu önerdim. Tomris Hanım'ın müthiş bir gözü ve hissi var. Benim Ayşe için sunduğum bir kişiyi alıp Fatma'da oynatabiliyor.

EYLEM BİLGİÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Cepheden tribüne bir dostluk hikâyesi
 Sabah kuşağında gündem yaratma sanatı
 'Türkiye sahtekârlara karşı konuşabiliyor'
 Şeytana kim marka giydiriyor?
 Bundan 15 yıl sonra Matrix gerçek oluyor
 İnternet ileride bir suç cenneti olacak
 Altı haftada rüya uzmanı yetişiyor
 Gisele'le daha seksi
 Görünmek isteyenler Galata'ya
 'Kahkaha çok tehditkar bir şey'
 Gezgin vatandaş her yerde
 İnsan yönetme sanatı
 Ve kadınlar mitolojiyi keşfetti...
 'Benim amacım Papa'yı korumak'
 Modanın 'timsah'ı
 Hastalık okulda başlayabilir
 Bugün hayvanlar için ne yaptınız?
 Şehrimize kumpanya geldi
 Günşiray'dan yanıt geldi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ALİ POYRAZOĞLU
Yetenek ekonomisi
Sekiz yıldır insan kaynakları, takım...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.