kapat
   
02 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Batı'da İslam korkusu ve yabancı düşmanlığı artıyor
"Ordu tanımının dışına çıkamaz"
Batı'da İslam korkusu ve yabancı düşmanlığı artıyor
Erdoğan Fox TV'de: Papa'nın özrü İslam dünyasını rahatlatır

Batı'da İslam korkusu ve yabancı düşmanlığı artıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün batıda İslam korkusu ve buna bağlı olarak gelişen yabancı düşmanlığının giderek güçlendiğini gördüklerini belirterek, ''Buna karşılık İslam dünyasında da haksızlığa uğradığı ve kuşatıldığı algısı ortaya çıkmıştır'' dedi.Erdoğan, Georgetown Üniversitesi'nde, ''Global Barış ve Adalet İçin Türkiye'nin Vizyonu'' konulu bir konuşma yaptı.

Küresel barış ve adalet için herkesin çaba göstermesi gerektiğini ifade eden

Başbakan Erdoğan, 11 Eylül sonrasında dünyada şiddet ve çatışma kültürünün daha salgın hale geldiğini söyledi.

20.
yüzyıla girerken hedefin küresel barış olduğunu, ancak bugün dünyanın küresel terör tehdidi altında bulunduğunu belirten Erdoğan, karşılıklı sevgi, saygı eksikliği ve ciddi bir iletişim kopukluğunun olduğunu ve nerede yanlış yapıldığının ciddiyetle düşünülmesi gerektiğini kaydetti.İletişim devriminin dünyayı birbirine yaklaştırdığını,ancak zihinsel olarak insanların neden ön yargılara kapılarak birbirinden uzaklaştığını soran Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Özellikle insanlığın hangi dinden olursa olsun, hangi etnik unsurdan olursa olsun bir araya gelerek, bunun üzerinde ciddi değerlendirmeler yapması gerekiyor. Dünyamızı ve hayatlarımızı köklü şekilde değiştiren iletişim devrimi farklı kültür ve coğrafyaları tarihte olmadığı kadar birbirine yaklaştırmış ve iç içe geçirmiştir.

Neden zihinsel olarak birbirimizden bu kadar uzaklaşıyoruz? Neden ön yargılarımızı büyütüyor, duygusal olarak birbirimize karşı adeta bir güç bileme durumuna giriyoruz. Küresel barış ve adaleti sağlayabilmek, tüm insanlığı daha yaşanabilir bir dünyaya kavuşturmak için bu soruların cevabını beraber aramak durumundayız.

İnançlar arası kutuplaşma, toplumsal adaletsizlik, bölgesel dengesizlikler, insan hakları ihlalleri , aşırılık, terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, çevre kirliliği, açlık, fakirlik ve kötü yönetişim gibi birbiriyle bağlantılı sorunlarla ortak mücadelenin yollarını bulmalıyız. Artık küresel bir köyde yaşıyoruz. Bugün bu sorunların üstesinden gelebilmek ancak küresel bir işbirliğiyle mümkündür.''

'HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ'

Sorunların yaşandığı küreselleşme çağında, insanlığın 'kazananlar ve kaybedenler' diye ayrılmasının imkansız ve yanlış olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zira hepimiz aynı gemideyiz. Ortak mücadele gerektiren son derece ciddi bir durumla karşı karşıya bulunuyoruz. Ya hep birlikte kazanacağız ya hep birlikte kaybedeceğiz.

Ne yazık ki bugün batıda İslam korkusu ve buna bağlı olarak gelişen yabancı düşmanlığının giderek güçlendiğini görüyoruz. Buna karşılık İslam dünyasında da haksızlığa uğradığı ve kuşatıldığı algısı ortaya çıkmıştır. Net söylemek istiyorum. Bu durumu küresel sorunlarla mücadelede ortak hareket etmesi gereken bizleri, birbirini ötekileştiren, dışlayan, karşı taraf konumuna getirme riski taşımaktadır.

Aramızdaki farklılıkları ön plana çıkarmış, barış içinde bir arada yaşamak için yapmamız gerekenleri ihmal etmiş bulunuyoruz. Hristiyan ve İslam toplumları arasındaki anlayış eksikliğine son dönemde aşırı uçların nefreti körükleyen beyan ve davranışları da eklenmiştir. Tabii ki bu durumu daha da zorlaştırmıştır. Bütün bunların dünya barışını tehdit ettiği, hepimizi sonu olmayan kısır döngüye çektiği açıktır. Bu gidişe dur demek için artık korkularımızın değil, umutlarımızın peşinden gitmeli, mantığı, sağduyuyu ve ortak aklı egemen kılmalıyız...''

Birbirimizin hassasiyetlerini gözetmek, özgürlükleri karşılıkları saygı çerçevesinde kullanmayı öğrenmek zorunda olunması gerektiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Birbirimize karşı değil, birbirimizden güç alarak hareket etmeyi öğrenmek zorundayız'' dedi.Erdoğan, bu doğrultuda İspanya Başbakanı Zapetero ile Medeniyetler İttifakı girişimini yürüttüklerini söyledi.

Burada amaçlarının farklı kültürler arakındaki ortak evrensel değerleri ortaya çıkararak, kapsamlı bir işbirliğini gerçekleştirmek istediklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz medeniyetler arasında bir hiyerarşi olmadığını, her toplumun tarih boyunca insanlığın gelişimine ve evrensel değerlere kendi özgün katkısını yaptığını savunuyoruz. Bugün ulaştığımız medeniyet düzeyi, farklı kültür ve dinlerin birbirleriyle sürekli etkileşimi sonucu ortaya çıkmıştır ve tüm insanların ortak ürünüdür. Aramızdaki farklılıkları ortak medeniyetimizi zenginleştiren unsurlar olarak görüyor, bunların korunması gerektiğini düşünüyoruz. Farlılıklarımız, 'öteki' diye dışlamamıza sebep olmamalıdır...''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan-Bush görüşmesi sona erdi
 Zorunlu din dersi AİHM'de
 KKTC'de yeni yasama yılı başladı
 Sezer: İrticai taban giderek genişletiliyor
 Çiçek: İrtica hukuken suç değil, iddianame hazırlanamaz
 Filmin sonunu önceden söylemem'
 Gül: Kendi işimizi görürüz
 İlk gensoru Bakan Çelik için verildi
 Arınç'tan uyarı:Tahriklere kapılmayın
 Şahin: Cüppe, sarık Cumhuriyeti yıkmaz
METEHAN DEMİR
Kim bu tacizci genel başkan?
SABAH Ankara gazetemiz...
YAVUZ DONAT
Deniz Gezmiş veya Kadın Yaşam Parkı
Batman'ın "ilçe ve...
Rapor gecikince cinayet sır oldu
Adli Tıp Kurulu, kürtajda öldükten sonra organları bağışlanan kadının...
Bir elmayla bir gün geçirdiler
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Çanakkale'ye geziye götürdüğü bin öğrenci...
Camide VIP bölümü hiç doğru olmaz
Camide VIP bölümü hiç doğru olmaz
Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın: "Camide özel...
'Terörde en ağır bedeli biz ödedik'
'Terörde en ağır bedeli biz ödedik'
ABD ziyareti kapsamında New York'ta Türk toplum temsilcileriyle bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu