kapat
   
02 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
KKTC'de yeni yasama yılı başladı
KKTC'de yeni yasama yılı başladı

KKTC Cumhuriyet Meclisinin 6'ncı Dönem 3'üncü Yasama Yılı başladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu başkanlığındaki Meclis Genel Kurulu toplantısına Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan da katıldı.

Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti (DP) milletvekillerinin yeni hükümeti protesto amacıyla katılmadığı genel kurul toplantısında, Meclis Başkanı Ekenoğlu, geçmiş yasama yılına ait faaliyet raporu hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyet Meclis Başkanı Fatma Ekenoğlu, geçen dönem yoğun çalışan Meclisin yeni dönemde de artan yoğunlukta çalışacağını söyledi. Yeni koalisyon hükümetinin güvenoyu almasıyla birlikte yasama faaliyetlerine aktif bir şekilde yeniden devam etme koşullarının oluşacağını kaydeden Ekenoğlu, Cumhuriyet Meclisini içte olduğu gibi dışta da çok önemli görevler beklediğini belirtti.

Ekenoğlu,
Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Örgütü nezdinde bulunulan önemli girişimlere de değinerek, ''Halkımızın dünyadan izole edilmiş halini ortadan kaldırmak hedefiyle Avrupa'nın yanı sıra İslam ülkeleri nezdindeki temas ve girişimlerimizi artırarak devam ettirmeliyiz'' dedi.

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un tehdit ve şantaj yoluyla Kıbrıs Türkünü azınlık haklarına mahkum etmeye çalıştığını kaydeden Ekenoğlu, şunları söyledi:

''BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmayla hem Kıbrıs Türkünü, hem de Türkiye Cumhuriyeti devletini tahrik etmeye çalıştı. Avrupa Parlamentosunun Türkiye'nin Rum yönetimini tanıma ve limanlarını Rum gemilerine açma kararının, Kıbrıs Türkleri üzerindeki izolasyon devam ettiği sürece herhangi bir hükmünün olamayacağını Türkiye ile birlikte ileri taşımalıyız. Avrupa Birliğinin ve kurumlarının, Kıbrıs Rum yönetiminin ırkçılık boyutuna varan siyasal tavırlarının esiri olmayacağını umut etmekle birlikte böylesi bir olasılığa şans tanımamak için de üzerimize düşeni hep birlikte yapmalıyız.''

Ekenoğlu, Kıbrıs sorununa çözüm çabalarının BM zemininde ilerletilmesi amacıyla Türkiye ile işbirliği ve dayanışma içerisinde gerek BM, gerekse AB ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki çabaların ısrarla devam ettirilmesinin şart olduğunu belirtti.

SOYER: ''HÜKÜMET MEŞRUDUR VE GÖREVİNİN BAŞINDADIR''

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer de Genel Kuruldaki konuşmasında, partisinin Özgürlük ve Reform Partisiyle (ÖRP) kurduğu koalisyon hükümetinin meşru olduğunu ve görevinin başında bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türkünü etkin ve girişimci bir noktaya getirmek için elden gelen gayretin gösterileceğini belirten Soyer, ''Bu dönemde oldukça kararlı olmak zorundayız. Temel özelliklerimizden sapmadan, kendi konumumuzu ön planda tutarak mücadeleye devam edeceğiz'' dedi.

Soyer, Rum yönetiminin Kıbrıs'ın bir garantörü olarak Türkiye'nin AB üyeliğini tehdit eder durumda olmasının vahim olduğunu ifade ederek, bunun ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Muhalefetin boykotuna da değinerek, bunun demokrasinin bir gereği olduğuna işaret eden Soyer, siyasetin bir bayrak yarışı olduğunu unutmamak gerektiğini kaydetti.

Soyer, muhalefetin ''önce erken seçim'' söyleminin doğru olmadığını belirterek, Kıbrıs sorununun önceliğini hiçbir şeyin değiştirmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Hükümetin meşru olduğunu vurgulayan Soyer, ''Hükümet görevdedir. Meclisten aldığı güçle görevini sürdürmeye devam edecek'' dedi.

''YENİ HÜKÜMET ŞANS''


Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgay Avcı ise ''yeni hükümetin bir şans olduğunu'' belirterek, bu dnemde özellikle reformcu anlayışın hayata geçeceğini söyledi. Avcı, CTP ile reform hükümeti kurduklarını ve tek bir parti gibi hareket ederek icraat yapacaklarını kaydetti.

Barış ve Demokrasi Hareketi (BDH) Genel Başkanı Mustafa Akıncı da ülkedeki bazı gelişmelere ve bundan duyduğu rahatsızlıklara değinerek, tüm dünyada Kıbrıs konusunda ''ya taksime ya da teslime doğru gidiliyor'' görüşünün hakim olduğunu belirtti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan-Bush görüşmesi sona erdi
 "Ordu tanımının dışına çıkamaz"
 Zorunlu din dersi AİHM'de
 Sezer: İrticai taban giderek genişletiliyor
 Çiçek: İrtica hukuken suç değil, iddianame hazırlanamaz
 Filmin sonunu önceden söylemem'
 Gül: Kendi işimizi görürüz
 İlk gensoru Bakan Çelik için verildi
 Arınç'tan uyarı:Tahriklere kapılmayın
 Şahin: Cüppe, sarık Cumhuriyeti yıkmaz
METEHAN DEMİR
Kim bu tacizci genel başkan?
SABAH Ankara gazetemiz...
YAVUZ DONAT
Deniz Gezmiş veya Kadın Yaşam Parkı
Batman'ın "ilçe ve...
Rapor gecikince cinayet sır oldu
Adli Tıp Kurulu, kürtajda öldükten sonra organları bağışlanan kadının...
Bir elmayla bir gün geçirdiler
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Çanakkale'ye geziye götürdüğü bin öğrenci...
Camide VIP bölümü hiç doğru olmaz
Camide VIP bölümü hiç doğru olmaz
Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın: "Camide özel...
'Terörde en ağır bedeli biz ödedik'
'Terörde en ağır bedeli biz ödedik'
ABD ziyareti kapsamında New York'ta Türk toplum temsilcileriyle bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu