kapat
   
25 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Aya silah atanlar
Prangaya vurduk ama silah atılmasını engelleyemedik
İslam ve mucizeler
Bir resim bir olay
Osmanlı yemekleri

Osmanlı'da silah atan magandalar prangaya vurulurdu

Osmanlı döneminde masum insanların ölmemesi için düğünlerde silah atılması yasaklanmış, silah atanlara katil muamelesi yapılmış, hatta prangaya bile vurulmuştu. Ancak yine de önüne geçilememişti.

Prangaya vurduk ama silah atılmasını engelleyemedik

Osmanlı döneminde masum insanların ölmemesi için düğünlerde silah atılması yasaklanmış, silah atanlara katil muamelesi yapılmış, hatta prangaya bile vurulmuştu. Ancak yine de önüne geçilememişti.

Gün geçmiyor ki bir düğünde, maç kutlamasında atılan silahlardan masum insanların öldüğü haberi gelmesin. Basın olayın ne kadar üzerine giderse gitsin bu durum sona erdirilemiyor. Bu mesele, ortaya yeni çıkmış değil. Osmanlı döneminde de silah atarak eğlenirken masum insanların ölümünü engellemesi için ardı ardına yasaklar çıkarılmıştı. Osmanlı yönetimi, ateşli silahların halkın eline geçmemesi için 16. yüzyıldan itibaren büyük çaba gösterdi. Yapılan tüfek teftişleriyle halkın elindeki silah defalarca toplandı. Ancak 19. yüzyıla gelindiğinde gelişen silah teknolojisine bağlı olarak halkın elindeki silahlar da yaygınlaştı. Hem Müslümanlar, hem de Hıristiyanlar silahı kendilerini koruma ve avın yanı sıra eğlencenin de bir parçası olarak kullanmaya başladılar. Daha önceleri ay tutulmasında davul ve tencerelerle gürültü yapılırken, tüfek ve tabancanın yaygınlaşmasından sonra ay tutulmasının önlenmesi çin bile silah atılmaya başlanmıştı.

19.
YÜZYILDAKİ İLGİNÇ YÖNTEM

Bu kadar yaygın silah kullanılmaya başlayınca da eğlencelerde atılan silahlardan masum insanlar yaralanmaya ve ölmeye başladı. Osmanlı yönetimi bu işin üzerine giderek durumu kontrol altına almaya çalıştı. Genç Osmanlı tarihçilerinden Dr. Nuri Adıyeke'nin tespit ettiği belgeler, Osmanlı devlet adamlarının 19. yüzyılın ortalarında eğlencelerde silah atılmasını engellemek için bulduğu ilginç yöntemleri ortaya çıkardı. Osmanlı yönetimi, eğlencelerde silah atılmasını engellemek için 19. yüzyılın ilk yarısında bir emir çıkarmış, ancak bunun üzerine insanlar da kuru sıkı atmaya başlamışlardı. Kuru sıkı atışlardan da yaralananlar olunca kuru sıkı atmak da yasaklandı. Fakat yayınlanan emirlere rağmen insanlar eğlencelerde silah atmayı bırakmadılar. Bunun üzerine 1850'de bir emir çıkarıldı ve bu emir dönemin resmi gazetesi Takvim-i Vekayi'de de yayınlandı. Silah atılmasının yasaklanmasıyla ilgili emir Bağdat'tan Belgrad'a, Girit'ten Üsküp'e imparatorluğun dört bir tarafına gönderilerek, mahalli idarecilerin gerekli tedbirleri almaları istenmişti.

103 YIL ÖNCEKİ GAZETE HABERİ
İmparatorluğun dört bir tarafındaki valiler merkeze gönderdikleri cevabi yazılarda düğünlerde silah atılmaması konusundaki emre dikkat ve itina edileceğini söylemişlerdi. Bağdat Valisi Abdülkerim Paşa, merkezden gelen emir üzerine en sert tedbiri alan vali olmuştu. Abdülkerim Paşa, merkeze yazdığı cevabi yazıda silah atma yasağına uymayanların prangaya koyduracağını söylemişti. Ancak devletin aldığı sert tedbirler de meseleyi çözemedi. Düğünlerde silah atılması ve ölümler devam etti. Sadrazam Âli Paşa, 1856'da, diğer eğlencelerde atılan silahlar yüzünden yaralanmalar ve ölümler devam ettiğinden, yeni bir emir yayınlayarak düğünlerde silah atılmasını yasakladı. Emrin aksine hareket edip, eğlencelerde silah atanlar kaza sonucunda birisini öldürürlerse ona katil muamelesi yapılıp, ceza verilecekti. Ancak verilen cezalar ve devletin meselenin üzerine gitmesi problemi yine çözmedi. 1900'lü yıllara gelindiğinde aynı hastalığımız devam ediyordu. 5 Kasım 1903 tarihli Sabah gazetesinde çıkan bir haberde "Hükümet halk için neyin iyi neyin kötü olduğunu bildiğinden çeşitli kanunlar koyar. Halkın yapması gereken bunlara itaat etmektir. Düğünlerde silah atmanın yasaklanması da insanların bir takım kazalardan korunmasını amaçlar. Bir taraftan sevinç ve neşe içinde eğlenirken, diğer taraftan bir facia yüzünden herkesin üzüntüye boğulması hükümetin emirlerine uymakla mümkündür" deniliyor ve atılan silahlardan ölen insanlar anlatılıyordu.

Dr.Erhan Afyoncu


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Doğu'da Kuran kursları patladı
 Aliye ne yapacak?
 30 yaş büyük koca adayı intihar ettirdi
 Şimdi de 'ramazan magandası'
 Gülen'in İzmir'den İstanbul'a göçü
 Fuhuş iddiası parkı yedi
 İstanbul Park sele teslim
 WTCC'de İtalyanların günü
 Hoca heykeli dikildi ama kavga bitmedi
 Her dairesi beş kişiye satılan site
 Asbestli gemi tornistan
 Sahurda alkol yüzünden dayak
 Biri İbrahim Tatlıses öteki Müslüm Gürses
 Kavganın nedeni Can Tanrıyar mı?
 Kurusıkıyla şaka öldürdü
 'Annem dönsün'
 Kabarık suç dosyalı azmettirici
 Domuz avında arkadaşını vurdu
 Cemaat temsilcileri iftarda buluştu
 Şizofrenlerin tehdidi Başkan Er'i kızdırdı
 İstanbul şimşek manzaraları
BEYZA BİLGİN
Oruç hangi durumda bozulur?
* Maç izlerken...
OKUR TEMSİLCİSİ
İlaç ve fotoğraf
Bazı haberlerde 'anlatılanları' daha...
ÜLKÜ TAMER
Ezgileri Pan'ın flütüyle örülü
Başaran 80 yaşında. Son...
Önce uçtu sonra kondu
Önce uçtu sonra kondu
Beşiktaş, Ankaragücü önünde maça fırtına gibi başlayıp 17 dakikada 2...
Rico-Delgado sıkıntısı
Rico-Delgado sıkıntısı
Beşiktaş Teknik Direktörü Jean Tigana, Ricardinho ve Delgado'nun...
"Ben ne CHP'nin ne AKP'nin adayıyım"
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, "Cumhurbaşkanı adayı olsun,...
'At sahibine göre kişner' övgüsü
Van'da 13. Asya İpekyolu Enternasyonal Fuarı'nın açılışına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu