kapat
   
25 Eylül 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuran kursları patladı

Güneydoğu'da Kuran kurslarına giden çocuk sayısı bu yıl % 80 arttı, 78 bine yükseldi.

Diyarbakır'da geçen yıl 12 bin öğrenci Kuran kursuna giderken sayı bu yıl 27 bine çıktı. Mardin'de ise geçen yıla göre 2.5 kat artış oldu. Öteki illerde de artış var. Diyarbakır Eğitim- Sen: "Yerel TV'ler kurslara ilgiyi artırdı."

Doğu'da Kuran kursları patladı

Kuran kurslarına ilgi geçen yıla oranla Diyarbakır'da yüzde 125, Mardin'de yüzde 150, Siirt'te yüzde 127, Elazığ'da ise yüzde 11 oranında arttı.

Güneydoğu'da okulların kapanmasıyla müftülüklerin gözetiminde açılan yaz Kuran kurslarına geçen yıla oranla ilgi müthiş derecede arttı. Diyarbakır, Mardin, Siirt gibi illerde öğrenci sayısı ikiye katlandı. Yedi ilde düzenlenen kurslara 78 bin çocuk katılırken, son yıllarda kurulan 57 İslami eğilimli derneğin çalışmaları bu artışta önemli rol oynuyor.

Diyarbakır'da ilgi
Diyarbakır'da geçtiğimiz yıl 12 bin çocuğun gittiği Kuran kurslarına bu yıl toplam 27 bin çocuk katıldı. İl genelinde Müftülüğün denetiminde açılan bin 23 Kuran kursunda eğitim gören çocuklardan 6 binini kızlar oluşturdu. Diyarbakır İl Müftülüğü Kuran Kurslarından sorumlu Müdür Ahmet Uluç, geçen yıla oranla daha kapsamlı bir kampanya başlattıklarını belirterek, "Bu yıl programlı bir şekilde çalışmalar yürüttük. Eğitim verenlere ücret verdik. Bu nedenle kurs sayısı da arttı. Geçen yıl 12 bin çocuğumuz yararlanırken, bu yıl kursların fazla olması nedeniyle 6 bini kız olmak üzere 27 bin çocuk kurslarda kuran eğitimi aldı. Önümüzdeki yıl bu rakamı daha da arttırmayı planlıyoruz" dedi.

Mardin'de rekor
Geçtiğimiz yıl 6 bin çocuğun Kur'an kurslarına katıldığı Mardin'de bu yıl kursa katılan çocuk sayısında müthiş bir artış yaşandı. Bu yıl il genelinde müftülük denetiminde 565 cami ve 20 Kur'an kursu merkezinde açılan kurslara 7 bin 938'i kız olmak üzere toplam 15 bin 584 çocuk katıldı. Böylece kursa katılanlar arasında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 150 oranında artış yaşandı. Siirt'te geçen yıl 314'ü kız, bin 108 erkek olmak üzere toplam 1422 çocuk Kuran kurslarına gitti. Yapılan programlı
çalışmalar ve açılan yeni yaz Kuran kursları nedeniyle bu yıl kentte açılan kurslara 353'ü kız, 2 bin 880'i erkek olmak üzere toplam 3 bin 233 çocuk katıldı. Elazığ'da bu yıl 595 kursta 13 bin 357 çocuk eğitim gördü. Kentte geçen yıl ise toplam 12 bin kişi kursa katılmıştı. Batman'da 15 ayrı yaz Kuran kursuna 490'ı kız 1300 çocuk katıldı. Bingöl'de ise 4 bin 469'u erkek 9 bin 23 çocuk katıldı. Bitlis'te il genelinde açılan 112 kursta 8 bin 436 çocuk Kuran eğitim aldı. Bölgede yaz döneminde müftülüklerin gözetiminde açılan kuran kursları okulların açılmasıyla birlikte kapandı.

Eğitim-Sen tepkisi
Diyarbakır Eğitim-Sen Genel Sekreteri Hasan Güngör, bölgedeki yaz kuran kurslarının İl Milli Eğitim Müdürleri'nin denetimi altına alınması gerektiğini belirterek, "Denetim ve inceleme Milli Eğitim Müdürlükleri'nde olsun. Hatta bu kurslarda müftülüğün belirlediği hocalar değil, İl Milli Eğitim Müdürleri'nin belirlediği din öğretmenleri görevlendirilsin" dedi. İnsanların dinini öğrenmesine karşı olmadıklarını kaydeden Eğitim-Sen Genel Sekreteri Güngör, "Çocuk yaştaki kız ve erkeklerin kurslara gitmesi sakıncalıdır. Çocukluk yaşını aştıktan sonra kurslara gönderilirse bir sakıncası da olmaz. Diyarbakır'da son dönemlerde 57 İslami dernek açıldı. Bunlar kentte mitingler düzenledi. Bu mitinglerin ilginin artmasına neden olduğuna inanıyoruz. Yaptığımız bir çalışma sonucu yerel TV'lerde akşam saatlerinde yayınlanan dini içerikli programların en çok çocuklar tarafından izlendiğini belirledik. Tabi kursların sonunda verilen hediyelerinde kurslara olan ilginin arttığına inanıyoruz" dedi.

Hüseyin KAÇAR - Erkan KÖSE - Hifzullah ERYEŞİL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Aliye ne yapacak?
 30 yaş büyük koca adayı intihar ettirdi
 Şimdi de 'ramazan magandası'
 Prangaya vurduk ama silah atılmasını engelleyemedik
 Gülen'in İzmir'den İstanbul'a göçü
 Fuhuş iddiası parkı yedi
 İstanbul Park sele teslim
 WTCC'de İtalyanların günü
 Hoca heykeli dikildi ama kavga bitmedi
 Her dairesi beş kişiye satılan site
 Asbestli gemi tornistan
 Sahurda alkol yüzünden dayak
 Biri İbrahim Tatlıses öteki Müslüm Gürses
 Kavganın nedeni Can Tanrıyar mı?
 Kurusıkıyla şaka öldürdü
 'Annem dönsün'
 Kabarık suç dosyalı azmettirici
 Domuz avında arkadaşını vurdu
 Cemaat temsilcileri iftarda buluştu
 Şizofrenlerin tehdidi Başkan Er'i kızdırdı
 İstanbul şimşek manzaraları
BEYZA BİLGİN
Oruç hangi durumda bozulur?
* Maç izlerken...
OKUR TEMSİLCİSİ
İlaç ve fotoğraf
Bazı haberlerde 'anlatılanları' daha...
ÜLKÜ TAMER
Ezgileri Pan'ın flütüyle örülü
Başaran 80 yaşında. Son...
Önce uçtu sonra kondu
Önce uçtu sonra kondu
Beşiktaş, Ankaragücü önünde maça fırtına gibi başlayıp 17 dakikada 2...
Rico-Delgado sıkıntısı
Rico-Delgado sıkıntısı
Beşiktaş Teknik Direktörü Jean Tigana, Ricardinho ve Delgado'nun...
"Ben ne CHP'nin ne AKP'nin adayıyım"
Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, "Cumhurbaşkanı adayı olsun,...
'At sahibine göre kişner' övgüsü
Van'da 13. Asya İpekyolu Enternasyonal Fuarı'nın açılışına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu