kapat
   
22 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir ara Afyon’da cezaevinde de yatan Said Nursi tahliye günü talebelerinin kolları arasında.
Nurculuk devlete göre hilafetçi talebelere göre cumhuriyetçi
Şeyh yok Abi var
İddianamede ne yazıyor?
Talebelerine göre gerçek Said Nursi
Asılan Şeyh Sait ile ilgisi yok
Mezarının yeri hâlâ sır
Tarikat değil cemaat

Nurculuk ve Said Nursi

Resmi tarihe göre hilafet yanlısı ve Kürt milliyetçisi, Nur Talebeleri'ne göre ise cumhuriyet yanlısı olan Said Nursi, aradığı yanıtları ABD demokrasisinde buldu. Amerikan sistemindeki dini ağırlıktan etkilenen Said Nursi, siyasi tavrında Amerikancı ve demokrasi yanlısı bir görüntü çizmek istiyor

Nurculuk devlete göre hilafetçi talebelere göre cumhuriyetçi

Resmi tarihe göre hilafet yanlısı ve Kürt milliyetçisi, Nur Talebeleri'ne göre ise cumhuriyet yanlısı olan Said Nursi, aradığı yanıtları ABD demokrasisinde buldu. Amerikan sistemindeki dini ağırlıktan etkilenen Said Nursi, siyasi tavrında Amerikancı ve demokrasi yanlısı bir görüntü çizmek istiyor.

Nur cemaati, Nakşiliğin içinden çıkan en önemli cemaatlerden biri. Hatta onlar için "tarikat" nitelendirmesi bile yapılır. Ancak Nurcular bu nitelendirmeleri kabul etmez, kendilerini ne tarikat ne de bir cemaat olarak görür. Onların kendileri için kabul ettikleri isim sadece "Nur Talebeleri"dir. Aslında Nurculukla ilgili tartışma sadece bu kadarla sınırlı değil. Nurculuğun tarihi bile tartışma konusu. Örneğin resmi tarih anlayışına bakılırsa Nurculuk, Atatürk ve Cumhuriyet'e karşı, hanedan ve hilafet yanlısı, Kürt milliyetçisi bir harekettir. Oysa Nur Talebeleri her fırsatta Nurculuğun Atatürk'e ve Cumhuriyet'e karşı olmadığını, Kürt milliyetçiliği yapmadığını, hanedanı desteklemediğini, hilafet yanlısı olmadığını anlatırlar. Nur Talebelerine göre Said Nursi ne bir tarikat kurmak, ne de siyaset yapmak istemişti. Onun başlıca gayesi İslam'a bir zarar gelmemesiydi. Said Nursi talebelerinden İslamiyet'i hiçbir şeye karıştırmamalarını ister. Örneğin insanın yaşadığı çevrede Müslüman olduğunu bile söylememesi gerektiğini belirtir. İnsan bir hata yaptığında çevredekilerin bu olaydan bahsederken bunu bir Müslümanın yaptığını söylemelerinin bile İslamiyet'e zarar verdiğini vurgular. İşte bu nedenle tarikatlara da karşıdır, içinden çıktığı Nakşiliğe de.

ATATÜRK
GÖRÜŞMEDİ

Bu bakış açısıyla dinin özellikle siyasi hayatta kullanılmasına kesin bir şekilde karşı çıkar. Hatta yeni Cumhuriyet'in laik bir temelde oturması gerektiğini düşünen Atatürk'ün bu görüşleri nedeniyle Said Nursi'yi Ankara'ya çağırdığı, ancak Said Nursi'nin düşüncesinin arkasında yatan İslam anlayışının da "koyu" bir İslam anlayışı olduğunu fark ettiğinde onunla görüşmediği söylenebilir. Gerçekten de bugün Nurcu cemaatlerden bazılarında diğer Nakşiler gibi koyu İslamcı anlayış görülebilir. Çağdaşları gibi Said Nursi'nin de temel kaygısı Batı medeniyeti karşısında 200 yıldır gerileyen İslam medeniyetinin yeniden üstün hale getirilmesiydi. Bu soruna Nakşiliğin o dönemdeki yanıtı "Batı taklitçi zihniyeti"nin her şekilde reddedilmesi ve İslam'ın "Asr-ı Saadet" dönemine dönülmesidir. Tam da bu noktada Said Nursi çağdaşlarından ayrılır. İslam uygarlığının Batı uygarlığı karşısında gerilemesinin nedeninin, İslam'ın fen bilimlerini ve tabii ki teknolojik ilerlemeyi ihmal etmesinden kaynaklandığını ileri süren Nursi, Batı'ya tümden karşı çıkmak yerine "din" ile "fen"i birarada ele alacak bir zihniyeti geliştirmek ister.

NEDEN AMERİKANCILAR?
Nursi'nin Batı'ya topyekün karşı çıkmaya itiraz eden bu görüşleri bir süre sonra onu başka noktalara da götüdü. Ne eskiden olduğu gibi tamamen dine, ne de dinin ihmal edilip fene ağırlık verilmesini savundu. Hatta o dönemde, henüz dünyanın bir numaralı süper gücü olmayan ABD dikkatini çekmişti. Özellikle de Amerikan sisteminin temelindeki dini ağırlık. Her ne kadar bahsi edilen din İslamiyet değil Hristiyanlık da olsa sonuçta ABD'de "manevi değerlere verilen önem" dikkatini çekmişti. Bu ülkenin din ile feni nasıl buluşturduğunu araştıran Said Nursi'nin karşısına Amerikan demokrasisi çıktı. Bu noktadan itibaren Nursi, Amerikancı ve demokrasi yanlısıoldu. Kısa süre sonra bu keşif Nur hareketinin davranışlarına da yansır, hatta genlerine işledi. Öyle ki ilerde yaşanan cemaat ayrılıkları bu konudaki yorumlardan kaynaklandı.

ÖNCE DP, SONRA AP
Nursi, talebelerinin siyaset yapmasına karşı çıkmaktadır ama bu siyasi parti kurmak ya da bir siyasi partide yer almak anlamında bir karşı çıkıştı. Nur talebeleri tabii ki seçmen olabilirler ve bu noktada parti ayrımı yapabilirlerdi. Bu düşünceyle gerek Nursi gerekse sonrasında Nur talebeleri, uzun süre diğer Nakşilerin kurduğu ve destek verdiği Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi gibi İslamcı partilere prim vermedi. Ama Amerikan felsefesine ya da onların deyimiyle demokrasiye inanan partilerin seçmeni oldu. Bu ilk önce Demokrat Parti'ydi. Sonra bu çizginin devamı olan Demirel'in Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi. Aradaki tek istisna Özal'ın Anavatan Partisini desteklemeleri oldu ki zaten bu da cemaatte bölünmeleri getirdi.

NEVZAT ATAL - ERDAL ŞİMŞEK


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Merve işte bu çatının altında kaldı
 Gıdalar zehirliyor
 Ramazan davulcusuna Bakırköy'de veto
 'Sahursuz oruç depresyona yol açabilir'
 Tadilattaki okullarda öğrenci çile çekiyor
 Ders zili onlara hastanede çaldı
 Dolmabahçe'de faciaya kıl payı
 Sıska mankene bir yasak da İsrail'den
 Düğünü gibi hayatı da yarım kaldı
 Ölü bebeği çöp poşetine sarıp, dolaba sakladılar
 Ünlü sunucu rekor denerken yaralandı
 'Pişmanım' diyen Corvette sürücüsüne tahliye kararı
 Tarihi surlara hatalı restorasyon
 Hamam, güneşin cilde verdiği zararı onarıyor
 "İtiraf" etti rekor kırdı
 Üstsüz fotoğraf için dava açtı
 Megastar Tarkan'ı hiç böyle görmediniz...
 Beni üzeceklerle görüşmüyorum
 Mankene tecavüzden tutuklama
 Şükür'e suç duyurusu
 Gaziantep'te yangın
 40 günde 12 bin kişi yakalandı
 Hayvan hakları savunucusu Prof. Sungurbey yaşamını yitirdi
 Perpa'nın 13. katını su bastı
 Yıkım ekiplerine saldırdılar
 Avrupa Yakası yine zirvedeydi
EMRE AKÖZ
Elif Şafak davası
Baba ve Piç...
Bu gemi batar
Bu gemi batar
1- İçinde bulunduğumuz sezon federasyona bildirilen 111 resmi...
İşte Alex'in şifresi
İşte Alex'in şifresi
6 gün içinde farklı mesajlar verip, gidebileceğini de ima eden...
Erdoğan: 301 için oturur muhalefetle konuşuruz
Başbakan Erdoğan, 301'inci maddenin değiştirilmesi konusunda yeşil...
Büyükanıt: Ne demek PKK koordinatörü?
Genelkurmay Başkanı, "PKK koordinatörü" ifadesinin yanlış anlamalara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu