kapat
   
13 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD'nin 'PKK Koordinatörü' Ankara'da
Casey, Ralston'un misyonunu açıkladı

ABD'nin 'PKK Koordinatörü' Ankara'da

ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Joseph W. Raltson, Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Ali Tuygan ve Türkiye'nin terörle mücadele koordinatörü olarak atanması beklenen Emekli Orgeneral Edip Başer ile bir araya geldi.

Tuygan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Raltson ve Başer ile terörle
mücadelede işbirliğine yönelik ilk toplantıyı yaptıklarını kaydetti.

ABD tarafından PKK ile mücadelede koordinatör olarak atanan NATO eski Başkomutanı emekli Orgeneral Ralston, Türk, Amerikan ve Irak kamuoyunun ciddi olduklarını görmesi için "acil olarak somut, etkin ve görülebilir önlemlerin alınması" gerektiğini belirtti.

Toplantı
sırasında Ralston'un Bush Yönetiminin PKK'ya karşı etkin önlem alma kararlılığını dile getirdiği öğrenildi. Türk yetkililer ise "Irak'ın odak noktası olmalı" dedi ve "Irak'ın zorluklarını biliyoruz ancak bu durumu daha da katlanmamız mümkün değil" uyarısını yaptı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un da hazır bulunduğu toplantının ardından bir açıklama yapan Ralston, konuşmasına PKK terör saldırılarının kurbanlarının yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

ABD yönetiminin kendisini PKK'ya karşı koymak için çalışmalar yapmakla görevlendirildiğini belirterek amaçlarını "Türk, Amerikan ve Irak kamuoyunun ciddi olduğumuzu gösterecek somut, etkin ve acil önlemler" olarak özetledi.

TÜRKİYE: ARTIK KATLANMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Türk Hükümeti tarafından PKK ile mücadele konusunda Yüksek Temsilci olarak görevlendiren emekli Orgeneral Başer'in hazır bulunduğu Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerde "Irak'ın odak noktası olmalı" diyen Türkiye tarafı, "Irak'ın zorluklarını biliyoruz ancak bu durumu daha da katlanmamız mümkün değil" uyarısını yaptı.

RALSTON: ETKİN ADIMLAR ATILACAK

ABD tarafından PKK ile mücadelede koordinatör olarak atanan NATO eski Başkomutanı emekli Orgeneral Joseph Ralston, bu sıfat ile Ankara'ya yaptığı ilk görüşmelerde PKK'ya karşı "somut ve etkin önlemlerin acil bir biçimde alınacağı" güvencesini verdi. Ralston, PKK konusunda ciddi olduklarının kamuoyu tarafından anlaşılabilmesi için alınacak önlemlerin görülebilir olması gerektiğini de söyledi.

BAŞER VE TUYGAN İLE TOPLANTI

Dün Ankara'ya gelen Orgeneral Ralston, ilk olarak Dışişleri Bakanlığı'nda görüşmelerde bulundu. Dışişleri Müsteşarı Ali Tuygan'ın yer aldığı toplantıda Türkiye'nin PKK ile mücadele konusunda Yüksek Temsilci olarak görevlendirdiği emekli Orgeneral Edip Başer de bulundu.

Dışişler Bakanlığı güvenlik işleri genel müdürü Hayati Güven, hafta sonunda yaptığı açıklamada bu yılın ilk yedi ayında PKK ile ilgili olaylarda 91 güvenlik görevlisinin hayatın kaybettiğini açıklamıştı. Bu rakam geçen yılın tamamında 97 kişiydi. Geçen yıl 274 olan sivil hayat kaybı ise bu yılın ilk yedi ayında 472'ye ulaştı.

Ralston, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan ve Türk muhatabı emekli orgeneral Edip Başer ile yaptığı ortak açıklamada, ABD hükümetinin kendisini Türk ve Iraklı yetkililerle birlikte PKK ile mücadele için görevlendirdiğini hatırlatarak "Biz, bu tehditi ortadan kaldırmak konusunda çok ciddiyiz" dedi.

Ralston alınabilecek somut önlemler veya kısa dönemde atılacak adımlar konusunda bir şey söylemekten kaçındı.

TUYGAN: MÜCADELEDE KARARLI OLMALIYIZ

Tuygan ise son günlerde eylemlerde bir tırmanış olduğunu hatırlatarak "Mücadelede kararlı olmalıyız" dedi.

Irak'ın bu bağlamda özel bir konumu olduğuna işaret eden Tuygan, en kısa zamanda somut sonuç almak konusunda Ralston ile mutabık olduklarını söyledi.

Başer ise, "Terörle mücadelere" sadece hedef olan ülkenin değil, ilgili ülkelerin işbirliğinin gerekliliğini hatırlattı ve "Elimizden geleni tüm ilgili kurumların yaptığı gibi beraberce yapacağız" dedi.

BAŞER, TÜRK KAMUOYUNA KENDİLERİNE GÜVENME ÇAĞRISI YAPTI

Türk kamuoyuna da kendilerine güvenmeleri ve çok sabırlı olmaları çağrısında bulunan Başer, ilk icraatlarının en olacağı sorusuna ise, "İlk olarak yapmamız gereken, ne yapabileceğimizi açık ve net olarak belirlememizdir" dedi.

Dışişleri bakanlığındaki temaslar hakkında bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili ise, Ralston'a iletilen mesajlar arasında ortak mücadelenin Irak odaklı olmasının gerekliliği olduğunu söyledi.

Terör örgütü PKK'nın Irak'ta serbestçe hareket edebildiğini ve ABD'lilerin de bunun farkında olduğunu söyleyen aynı yetkili, "Irak'taki zorlukları da biliyoruz ama bizim de bu duruma daha fazla katlanma imkanımız kalmamıştır" dedi.

Aynı yetkili Ralston'un atanmasının çalışmalara "yeni bir enerji" katacağına inandıklarını söyledi.

(REUTERS)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Meclis 19 Eylül'de olağanüstü toplanıyor
 "Linç olup olmadığı belli değil"
 Hükümet için görev Soyer'in
 Almanlar töreye çare için AKP'de
 Türkiye'yi reddetmek büyük bir hata olur
 Kuzey Kıbrıs'taki çöküşte Ankara'nın rolü tartışılıyor
 ABD'nin PKK Koordinatörü Ankara'da
 Baykal: Şehitliğin tartışılması tehlikeli
MUHARREM SARIKAYA
Muhalefetin muhalifleri...
Muhalefet parti yönetimlerine...
YAVUZ DONAT
Konya'nın vefası
"Eskiden" herkes üniversiteye gidemezdi...
Kürt kökenli bir gazi astsubay
ABD Konsolosu'na sitemiyle gündeme gelen Murat Caner, "PKK'lı olmak...
Kadı mahkemesine bir tanık daha...
Kasım Zengin'i yargılayan İsmailağa cemaatinin mahkemesinde bulunan...
Belediye istemiş, THK cami arsası vermiş
Belediye istemiş, THK cami arsası vermiş
Türk Hava Kurumu'nun Sultanbeyli'deki 15 dönümlük arazisini İlim...
Belli ki görevliler kusurlu
Belli ki görevliler kusurlu
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Söğüt şenliğindeki olaylar ve şehit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu