kapat
   
06 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annan: Türkiye'nin rolü çok önemli
Annan'dan güvence
Erdoğan: Barış oturduğunuz yerden korunmaz
Annan: Türkiye'nin rolü çok önemli

Annan: Türkiye'nin rolü çok önemli

Annan: Türkiye'nin gerek bölgedeki, gerekse 1701 sayılı kararın uygulanmasındaki rolü çok önemli. Türkiye bölgede önemli bir güç ve bütün taraflar da Türkiye'nin bu güce katılımından duyduğu memnuniyeti ifade ediyor..

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Barış Gücünün Lübnan'da Hizbullah'ın silahsızlandırılması için bulunmayacağını, silahsızlandırmanın sadece Lübnan'da uzlaşma sağlanmasıyla mümkün olacağına inandığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Annan, Türkiye'de bulunmaktan çok memnun olduğunu belirtti ve kendisini sıcak karşılamadan dolayı teşekkür etti.

Lübnan'a asker gönderme konusunun dün TBMM'de görüşülmesine atıfta bulunarak, Ankara'ya ''çok önemli bir akşam'' geldiğini kaydeden Annan, TBMM'nin Lübnan'a asker gönderme kararı almasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Annan,
Lübnan'daki BM gücünün uluslararası bir güç olacağını ve buna Türkiye ve başka ülkelerin yanı sıra Hindistan, Malezya, Gana, Endonezya ve Katar gibi ülkelerin de asker göndereceğini kaydetti.

"Yani burada uluslararası bir dayanışma örneği görüyoruz" diyen Annan, bu dayanışmanın barışın uzun dönemli olması, Filistin ve Suriye konularında da mevcut olduğunu bildirdi.

Genel Sekreter Annan, Türkiye'nin BM gücüne katılımı konusunda da şunları söyledi:

"Türkiye'nin gerek bölgedeki, gerekse 1701 sayılı kararın uygulanmasındaki rolü çok önemli. Türkiye bölgede önemli bir güç ve bütün taraflar da Türkiye'nin bu güce katılımından duyduğu memnuniyeti ifade ediyor."

Lübnan'da barışı korumanın yanı sıra ülkenin yeniden yapılandırılması için de çalışılması gerektiğini ifade eden Annan, bütün ülkeleri bu konuda ortak çalışmaya ve işbirliği yapmaya çağırdı. Annan, uluslararası gücün bölgeye konuşlanmasının temel hedeflerinden birinin de Lübnan'daki merkezi hükümet ve ordunun güçlenmesi olduğunu belirtti.

Annan, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasına ilişkin tartışmalar hakkında da şöyle konuştu:

"Askerlere verilen yetki ve sorumluluk kesinlikle belirlenmiş durumda. Barış Gücü askerleri orada Hizbullah'ın silahsızlandırılması için bulunmayacaklar.
Onların rolü Lübnan ordusu ve hükümeti ile ortak çalışmak ve bunu ülke geneline yaymak olacak."

BM Barış Gücü çerçevesinde 15 bin askerin güney Lübnan'a yerleştirileceğini hatırlatan Annan, 5 bin asker konuşlandığı zaman İsrail'in bölgeden tamamen çekilmesinin söz konusu olacağını bildirdi. Annan, varılan ateşkesin sürdürülmesinin önemine de dikkat çekti.

Genel Sekreter Annan, Başbakan Erdoğan'a liderliği, yapıcı desteği ve kendisine gösterilen kişisel dostluk için teşekkür ederek, bu dostluğun görevinin sona ermesinin ardından da devam edeceği umudunu dile getirdi.

LÜBNAN ORDUSU BAŞARAMAZSA

Lübnan ordusunun Hizbullah'ı silahsızlandırmayı başaramama olasılığına ilişkin bir soru üzerine Annan, silahsızlandırmanın en iyi şekilde, Lübnan'da
ulusal bir uzlaşı kurulmasıyla sağlanabileceğini kaydetti.

Annan, Hizbullah ile diğer bütün militan grupların silahsızlandırılması konusunun Taif Anlaşması ile belirlendiğini ve aynı şekilde bunun 1559 sayılı BM kararında da talep edildiğini hatırlatarak, Lübnan hükümetinin 1701 sayılı BM kararını da onayladığına ve bu son kararda da silahsızlandırmanın talep edildiğine işaret etti.

Silahsızlandırmanın nasıl olacağına da değinen Annan, bunun için ulusal bir uzlaşı sağlanması gerektiğini bildirdi. Genel Sekreter, bu konunun ilk kez gündeme gelmediğini, daha önce de iç savaş sırasında bazı gruplar silahsızlandırılırken, bazılarının silahsızlandırılmadığını, bu alanda mutlaka
bir ulusal uzlaşı gerektiğini, silahsızlandırmayı yabancı güçlerin yapamayacağını ifade etti.

Annan, Lübnan ordusunun silahsızlandırmayı güç kullanarak yapabileceğini de inanmadığını, güç kullanımının tek çözüm yolu olmadığını, bunun örneklerine geçmişte dünyanın diğer bölgelerinde de rastlandığını kaydetti.

İspanya'daki ETA'nın silahsızlandırılmasını örnek veren Annan, bu ülkede ETA'nın güç kullanmaksızın silahsızlandırıldığını, Lübnan için de bu çözüm yolu için ısrarcı olmaları gerektiğini belirtti.

Kofi Annan, asker sayısına ilişkin bir soru üzerine de, Türkiye sayılmadan Avrupa'nın barış gücüne 7 bin askerle katılacağını, Türk askerleriyle birlikte bu rakamın belki 8 bin ya da daha fazla olabileceğini belirtti.
İsrailli yetkililerden bazı olumlu ifadeler duyduğuna ilişkin sözleri hatırlatılarak, Lübnan üzerindeki ablukanın ne zaman kaldırılacağı ve özel
temsilcinin bölgeye ne zaman gideceğinin sorulması üzerine Annan, ablukanın kaldırılması konusunda hala umutlu olduğunu, 36 ila 48 saat içinde ablukanın kaldırılmasını umduğunu bildirdi.Annan, özel temsilcisinin ise hafta sonundan önce bölgeye gitmiş olacağını kaydetti.

KIBRIS VE İRAN

Annan, görüşmelerde Kıbrıs ve İran konularının ne şekilde ele alındığının sorulması üzerine de, Kıbrıs konusunda tarafları birlikte çalışmaya teşvik etmeye çabaladıklarını kaydetti.

Teknik heyetlerin belirli bazı sorunları çözümleyebileceğini ifade eden Annan, bunun ardından belki de kapsamlı çözüm müzakerelerine yeniden başlanabileceğini belirtti.

Kofi Annan, kendisinden sonra gelecek genel sekreterin etkin adımlar atarak, bugüne kadarki kazanımları daha ileriye götürmesini, Adanın birleşmesi yönünde mücadele vermesini ve daha başarılı olmasını umduğunu söyledi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, İran'ın nükleer programı sorununa da değinen Annan, en iyi çözümün tarafların üzerinde uzlaşacağı bir çözüm olacağını belirtti.

Annan, henüz bu noktada olunmadığını, ancak diplomasi yollarının da tükenmediğini kaydederek, İran'ın başmüzakerecisi Ali Laricani ile bir araya gelinmesinin söz konusu olduğunu ifade etti. Annan, bu görüşmenin sonuçlarını beklediklerini ve buna göre hareket edeceklerini kaydetti.

İran konusunda tarafların yeniden masaya oturabilmesi için her çabanın gösterilmesini isteyen Annan, İran'a, barış yolunda olduğu teminatı vermesi, tam bir açıklık içinde olması ve etrafındaki şüphe bulutlarını dağıtması çağrısında bulundu.

YENİ GENEL SEKRETER KADIN MI OLACAK?


Bir gazetecinin, yeni genel sekreterle ilgili ifadelerinin İngilizcede bir kadını işaret ettiğini söylemesi üzerine Annan, buna ilişkin kararı BM'nin
vereceğini, yeni sekreterin kadın ya da erkek olabileceğini söyledi. Annan, şimdiye kadar BM'nin hiç kadın genel sekreteri olmadığını hatırlattı.

Annan, BM Güvenlik Konseyinde Yunanistan'ın dönem başkanlığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, Yunanistan'ı zor bir dönemin beklediğini, bu dönemde Lübnan, Darfur, İran'la ilgili nükleer kriz, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçimler gibi zorlu konuların ele alınacağını bildirdi.
BM Genel Sekreteri Annan, basın toplantısının sonunda basın mensuplarına Türkçe teşekkür etti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başkentte olaylı protesto: 35 gözaltı
 Erkek heykeli gitti, kadın heykeli kaldı
 Emniyet'ten suç duyurusu
 'Başbakan Erdoğan yan gelip yatmasın'
 Askeri planlar Annan'da
 'Oğlumdan umudu kestim'
 PKK koordinatörlüğü için ibre Başer'i gösteriyor
 Genelkurmay'dan çelik yelek yanıtı
 Çatışmada 10 yaşındaki kız öldü
 'Tek parti' iktidarı AİHM'de
 Genelkurmay başkanı olarak ilk yemek
 Fransız askerleri İskenderun'da emir bekliyor
 Müdüre taciz soruşturması
 AKP İzmir il binasına ses bombası
YILMAZ ÖZDİL
Helallik...
Çocuğu olmayan Ecevit, Kıbrıs'a gönderdi...
ERGUN BABAHAN
Amerika normale dönüyor
New York 11 Eylül sonrası...
MEHMET BARLAS
Siyasetçiler diğer insanlara pek benzemez...
Britanya...
BALÇİÇEK PAMİR
Başbakan'a kadın danışman lazım
Askerlik yan gelip yatma...
UMUR TALU
Çivi kafalar!
Dün sabah, gelen mesajlara bakıyorum.
FATİH ALTAYLI
Cumhurbaşkanı' nın yetkisi yok
Lübnan'a asker...
ERDAL ŞAFAK
Büyük planın ilk adımı
General Edmund Allenby...
Raporun balans ayarı yok
Şimdiye kadarki en sert AP Türkiye raporunda "Pontus ve Süryani...
İsveç'in 'Watergate' krizi: İktidar partisi hacklendi
Muhalefet partisinin bir çalışanının iktidardaki Sosyal...
Sporun siyasetine varım
Sporun siyasetine varım
Milli Takım'ın 'yaşlanmayan' golcüsü Hakan Şükür, sahalara veda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu