kapat
   
06 Eylül 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Annan'dan güvence
Erdoğan: Barış oturduğunuz yerden korunmaz
Annan: Türkiye'nin rolü çok önemli

Annan'dan güvence

BM Genel Sekreteri Annan, TBMM'nin tezkereyi onaylamasından çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Annan, BM gücünün Hizbullah'ı silahsızlandırma konusunda yetkilendirilmeyeceğini vurgulayarak Ankara'ya güvence verdi.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, TBMM'nin Lübnan'a asker gönderme tezkeresini onaylamasından çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Annan, BM gücünün Hizbullah'ı silahsızlandırma konusunda yetkilendirilmeyeceğini vurgulayarak Ankara'ya güvence verdi.

Kofi Annan, bölge gezisinin son durağı olan Ankara'da ilk olarak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir görüşme yaptı. Lübnan, Irak, Kerkük ve Kıbrıs gibi konular üzerinde durulduğu görüşme sırasında Annan, TBMM'nin Lübnan'a asker gönderme tezkeresini onaylamasından duyduğu büyük memnuniyeti dile getirdi.

Lübnan
ve İsrail'de edindiği izlenimlerini paylaşan Annan, görüşme sırasında Hizbullah'ın BM gücü tarafından silahsızlandırılması söz konusu olmayacağını, güce böyle bir yetki verilmeyeceğini belirtti.

Annan "Gücün böyle bir yetkisinin bulunmadığını, gerektiği takdirde bunun Lübnan kuvvetlerinin meselesi olduğunu, BM güçlerinin hiçbir zaman böyle bir görev ile yetkilendirilmeyeceğini" söyledi.

Başbakan Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Başbakanlık Merkez
Bina'da yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

ASKER SAYISI

BM Genel Sekreteri Annan, Lübnan'a Avrupa'dan 7 bin asker gideceğini, Türkiye ile birlikte bu sayının 8 bin ya da daha fazla olacağını söyledi.

UNIFIL askerlerinin görevinin kesinlikle tanımlandığını belirten Kofi Annan, "Askerler orada Hizbullah'ın silahsızlandırılması için bulunmayacak" dedi. Annan'ın mesajları şöyle:
"-Hizbullah'ın ETA örneğinde olduğu gibi ulusal uzlaşmayla silahsızlandırılmalı,
-Lübnan'daki abluka 36-48 saat içinde kaldırılacak, özel temsilcim hafta sonundan önce Lübnan'da olacak,
-İran uluslararası toplumu tatmin etmeli,
-Umarım benden sonra gelecek isim Kıbrıs konusunda başarılı olacaktır,
-Bir bayan da BM Genel Sekreteri olabilir."

ERDOĞAN: TRİBÜNDE SEYREDEREK KONUŞMAKLA OLMAZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Lübnan'da aslolanın ne yapılacağı ve yapıldığı olduğunu belirterek, bunun da tribünde durarak, izleyerek, seyrederek konuşmakla olmayacağını söyledi.

Erdoğan, ''Özellikle silahsızlandırmaya yönelik olarak tezkeremizde yer
bulan ifadelerin, aynen paylaşıldığını görmek bizler için bir memnuniyet
ifadesidir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Annan ve heyetiyle yararlı bir görüşme
gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Bize göre uluslararası meselelerin ele
alınması için en uygun platform BM'dir. Bölgede meydana gelen son gelişmeler de bir kez daha ortaya koymuştur ki BM'nin merkezi rolünün korunması ve güçlendirilmesi gerekmektedir'' diye konuştu.

BM'nin çağın yeni tehdit ve tehlikeleriyle etkin bir şekilde mücadele
edebilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Annan'ın geçen 10 yıl zarfında ortaya koyduğu geniş vizyon ve gösterdiği gayretler sayesinde, BM'nin uluslararası barış ve güvenliğin temininde önemli mesafeler katettiğine işaret etti.

''TÜRKİYE, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRECEK''

Son dönemde Ortadoğu'da ve Lübnan'da yaşanan gerginliğin endişe verici boyutlara ulaştığını belirten Erdoğan, Genel Sekreter Annan ile yakın koordinasyon içinde bölgedeki savaşın durdurulması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, aralarında, defaatle yoğun telefon görüşmeleri yaptıklarını, karşılıklı olarak birbirlerini arayarak burada ne gibi etkinlikler yapabileceklerinin, ne gibi faydalar sağlayabileceklerinin gayreti içinde
olduklarını kaydetti.

Taraflar başta olmak üzere ilgili tüm ülkelerle temas halinde olduklarını
ifade eden Erdoğan, ''Neticede bir aylık gecikmeyle de olsa BM Güvenlik
Konseyi'nde kabul edilen 1701 sayılı kararla, Lübnan'da çatışmaların durdurulması sağlanmış ve kalıcı siyasi çözümün yolu açılmıştır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, bundan sonraki aşamada ateşkesin sağlamlaştırılmasının, barış ve istikrarın kalıcı hale getirilmesinin önem kazandığına dikkati çekerek, ''Türkiye olarak biz bu süreçte tarihi ve insani sorumluluklarımızın gereğini yerine getireceğiz. Onun için Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ve BM Genel Sekreteri Annan'ın taleplerini de göz önünde bulundurarak, Güney Lübnan'da görev yapacak Genişletilmiş BM Görev Gücü'ne katkı sağlamaya karar verdik'' diye konuştu.

İNSANİ YARDIM VE İMAR FAALİYETLERİ

Başbakan Erdoğan, hükümetin hazırladığı tezkerenin TBMM'de dün kabul
edildiğini anımsatarak, Annan ile görüşmesinde bu katkının ayrıntılarını
değerlendirme imkanı bulduklarını anlattı. Erdoğan, bundan sonraki süreçte de buradan New York'a gönderilecek heyetlerle karşılıklı çalışmalar yapılarak, bunun daha da netleşeceğini ifade etti.

Lübnan'da bir an önce hayatın normale dönebilmesi için insani yardımlar ile imar faaliyetlerinin desteklenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu konuda Stockholm'de yapılan toplantının son derece başarılı olduğunu belirtti. Erdoğan, toplantıda önemli miktarda yardım tahhüddünde bulunulduğunu anlattı.

FİLİSTİN

Başbakan Erdoğan, Lübnan'a uygulanan ablukanın, gerek egemenliğin tesisi, ekonominin hızla toparlanması, gerekse yardım faaliyetlerinin idaresi bakımından bir an önce kaldırılmasının zaruri olduğunu kaydetti.
Lübnan'da istikrarın sağlanmasına paralel olarak, Ortadoğu'daki bütün
sorunların merkezinde yer alan Filistin sorununa da adil ve kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Biz bu konuda ilerleme sağlanmasını, diyaloğu öne çıkaran bir yaklaşımla
mümkün olabileceğini daima ifade ettik. Bugünkü görüşmemizde de Filistinle ilgili sürecin de bu süreç içerisinde ele alınarak, Filistin'deki gidişin olumlu bir çözüme süratle kavuşturulmasının gereği üzerinde durduk.Görüşmemizde, bu konulardaki yaklaşımlarımızın örtüştüğünü memnuniyetle müşahede ettik. Ayrıca, Genel Sekreter, bize gelmeden önce bölgede yaptığı temaslar hakkında da bilgilendirme yaptı. Annan'ın izlediği bu aktif ve yapıcı diplomasiyi takdirle karşılıyoruz. Özellikle silahsızlandırmaya yönelik olarak tezkeremizde yer bulan ifadelerin, aynen paylaşıldığını görmek de bizler için bir memnuniyet ifadesidir.''

''İRADEMİZ ÇÖZÜMDEN YANA''

Başbakan Erdoğan, dün Meclis'te iktidarıyla muhalefetiyle herkesin bu sürece yönelik düşündüklerini, yaklaşım tarzını ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Ama bizler çözümden yana olan irademizi bir kez daha bugün Annan'a ifade ettik. Türk tarafının söylemleriyle davranışları arasında bir tutarsızlık
olmayacaktır. Bunun altını çiziyorum. Özellikle de zaman burada çok önemli bir kıymet değer. Bunu da hızla değerlendirerek bir an önce Ortadoğu'da huzurun, barışın sağlanması için el ele, omuz omuza dayanışma içerisinde bu süreci hızlandırmamız, katkıda bulunmamız gerekiyor.Çok şey söylenebilir, konuşulabilir, ama aslolan ne yapılacağıdır, ne
yaptığımızdır. Bu da tribünde durarak, izleyerek, seyrederek konuşmakla olmuyor. Ancak arazide bir şeyler üretmekle oluyor. Bunun da yeri şu anda, bizzat bu bölgenin kendisidir, bu Lübnan'dır, bu Filistin'dir. Buralarda da üzerimize düşeni hep birlikte yapmamızın gereğine inanıyoruz.''

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Başkentte olaylı protesto: 35 gözaltı
 Erkek heykeli gitti, kadın heykeli kaldı
 Emniyet'ten suç duyurusu
 'Başbakan Erdoğan yan gelip yatmasın'
 Askeri planlar Annan'da
 'Oğlumdan umudu kestim'
 PKK koordinatörlüğü için ibre Başer'i gösteriyor
 Genelkurmay'dan çelik yelek yanıtı
 Çatışmada 10 yaşındaki kız öldü
 'Tek parti' iktidarı AİHM'de
 Genelkurmay başkanı olarak ilk yemek
 Fransız askerleri İskenderun'da emir bekliyor
 Müdüre taciz soruşturması
 AKP İzmir il binasına ses bombası
YILMAZ ÖZDİL
Helallik...
Çocuğu olmayan Ecevit, Kıbrıs'a gönderdi...
ERGUN BABAHAN
Amerika normale dönüyor
New York 11 Eylül sonrası...
MEHMET BARLAS
Siyasetçiler diğer insanlara pek benzemez...
Britanya...
BALÇİÇEK PAMİR
Başbakan'a kadın danışman lazım
Askerlik yan gelip yatma...
UMUR TALU
Çivi kafalar!
Dün sabah, gelen mesajlara bakıyorum.
FATİH ALTAYLI
Cumhurbaşkanı' nın yetkisi yok
Lübnan'a asker...
ERDAL ŞAFAK
Büyük planın ilk adımı
General Edmund Allenby...
Raporun balans ayarı yok
Şimdiye kadarki en sert AP Türkiye raporunda "Pontus ve Süryani...
İsveç'in 'Watergate' krizi: İktidar partisi hacklendi
Muhalefet partisinin bir çalışanının iktidardaki Sosyal...
Sporun siyasetine varım
Sporun siyasetine varım
Milli Takım'ın 'yaşlanmayan' golcüsü Hakan Şükür, sahalara veda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu