kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma
Four Seasons Otel'in baharatlı dondurması var

Rakılı ve biberliden sonra isotlu dondurma

Şanlıurfa'da bir pastane, isotlu dondurmasıyla adından söz ettiriyor. Bu acı-tatlı lezzetle komşu illeri fetheden işletme sahibi, şimdi de dondurmasını ihraç ediyor.

Şanlıurfa'da sıcak havadan bunalan vatandaşlar, Urfa ev isotuyla yapılan dondurmayla serinliyor. Acılı yemeklerdeki kullanımıyla ün yapan isot, dondurmada da kullanılıyor. Şanlıurfa'da altı yıldan beri satılan isotlu dondurma satışları çöl sıcaklarının gelmesiyle arttı. İlde günde 35 ile 40 kilo arasında isotlu dondurma tüketiliyor.

Patenti alınmış
Türkiye'de kendisinin bir ilki gerçekleştirdiğini ve isotun yaşamın her alanına girdiğini söyleyen dondurma ustası Said Karakaş, "Kahramanmaraşlılar patatesli dondurma yaptı. İsotlu dondurmayı da ben yaptım," diyor. Yaptığı dondurmanın noter onaylı patentini de alan Karakaş, "Sade ve karışık dondurmalara nazaran isotlu dondurmaya talep daha çok," diyor. Urfallıların çok beğendiği isotlu dondurmayı yurtdışına pazarlamak için çalıştıklarını söyleyen Karakaş bu konudaki çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Tadanlar vazgeçemiyor. Siparişlere yetişemediğimiz günler oluyor. Şehir dışından gelenler memleketlerine beraberinde bizim dondurmamızı götürüyorlar. Hatta Türkiye'nin diğer illerinden bile sipariş alıyoruz ve uçakla gönderiyoruz." İsotlu dondurma acı olmasına rağmen, daha fazla acı olması için üzerine ayrıca Urfa isotu da serpilebiliyor. Gaziantep'ten isotlu dondurmanın tadına bakmak için gelen Mesut ve Beyza Çolaksel çifti de bunu tercih edenlerden. "Uzun süredir zaman yaratıp isotlu dondurmanın tadına bakmak istiyorduk," diyen genç çift, dondurmayı satan Dolunay Pastanesi'ni daha sık ziyaret edeceklerini söylüyor.

Mehmet YILDIRIM

DİĞER GURME HABERLERİ
 Guruba karşı bir keyif
 Tarihi köşkte ızgara keyfi
 Ummanda mutfak derdi olmaz!
 Şöhretli aşçıların bavulunda ne var?
 Bahçe vaha gibi yemekler vasat
 Ailelerin de gittiği esnaf lokantası
 Seyyar tezgâhından AB'ye
 Boğaz'a nazır lezzet mekânı
 Yüz milyon yıllık tarih kitabı: Şarap
 Sabahtan akşama kadar süren keyif
 Uskumru dolması en kral meze seçildi
 Türk mutfağının çağdaş yüzü
 Manzara mükemmel mönü esprili
 Cankurtaran'da balık keyfi
 Kebap ve tatlı dünyasında bir dev
 Başkentin ünlü lezzet durağı
 Şampiyon artık Bodrum'da
 700 kişilik 'butik' kebapçı
 Ölmeden önce tatmanız gereken 50 lezzet
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Turkish Colors of Benetton
Turkish Colors of Benetton
Benetton firması, Benetton'un 40. yılı kapsamında 'anlatacak çok şeyi...
O bilgisayar şimdi Çinli
O bilgisayar şimdi Çinli
Biz, 12 Eylül'ün birinci yılını idrak etmeden bir ay önce 12 Ağustos...
'İslam, aşkı ve cinselliği yok etti'
İslam dininin kadının özgürlüğünü elinden aldığını savunduğu...
İstanbul'u rock ateşi saracak
Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Rock'n Coke festivali için geri...
Eski Viyana'da aşk ve iktidar oyunları
Gizemli bir aşk hikâyesi... Bir prenses, bir prens, bir sihirbaz ve aşk... Aynı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.