kapat
   
18 Ağustos 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Fransa sadece 200 asker gönderiyor
Finlandiya Lübnan'a 250 asker gönderecek
İtalya barış gücüne katılmayı kabul etti
Hamas: İsrailli askerler ancak esir değişimyle serbest bırakılabilir
Batı Şeria'da 2 Filistinli militan öldürüldü

Fransa sadece 200 asker gönderiyor

Birleşmiş Milletler Lübnan'da konuşlandırılması planlan barış gücünde asker sayıları netleşmeye başladı.

10 gün içinde bölgeye üç bin beş yüz asker sevkedilmesi planlanıyor.

Barış gücüne liderlik etmesi beklenen Fransa'nın ise sadece 200 asker sözü vermesi hayal kırıklığı yarattı.

BROWN: ''FRANSA'NIN KARARI BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI''

BM'in merkezinde yapılan toplantıya başkanlık eden BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch Brown, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'nın beklediklerinden daha az sayıda asker göndermeyi açıklamasının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

İlk
etapta 200 asker göndereceğini söyleyen Fransa'nın, koşulların netleşmesinden sonra 1.700 asker daha gönderilebileceği belirtiliyor.

Brown yine de toplantıdan umutsuz ayrılmadıklarını belirterek birçok ülkenin değişik şekillerde tekliflerde bulunarak güce katkıda bulunmayı istediğini söyledi.

Brown, 10 gün içinde 3500 kişilik BM gücünün bölgeye konuşlanmasının çok önemli olduğunu belirterek çatışmaların şu an durmuş olmasının yeniden başlamayacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Brown, toplantıda 23 ülkenin temsilcilerinin konuştuğunu, bunların üçte birinin görece olarak daha kesin taahhütte bulunduklarını, geriye kalan üçte birinin koşullu taahhütlerde bulunarak teknik belgeleri görmeyi istediklerini ve geriye kalan grubun da henüz daha temkinli davranıp yalnız prensip olarak güce katkıda bulunmayı düşündüklerini vurguladı.

UNIFIL'E 5 ÜLKE ASKER VERECEĞİNİ AÇIKLADI

BM'nin Lübnan'daki geçici barış gücü UNIFIL'in genişletilmesi ve güçlendirilmesine 5 ülkenin asker vereceğini açıkladığı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, Bangladeş, Endonezya, Malezya ve Nepal'in birer tabur, Danimarka'nın ise 2 savaş gemisi gönderme taahhüdünde bulunduğunu söyledi.

Birçok ülkenin daha düşündüğünü belirten aynı diplomat, İtalya, İspanya,
Mısır, Fas ve Belçika'nın kesin olarak taahhütte bulunmadan önce durumu
incelediğini kaydetti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, Lübnan'ın güneyine 15 bin UNIFIL askerinin konuşlandırılmasını öngörüyor.

Üç saat süren ve basına kapalı olarak yapılan toplantıda, barış gücünün görevinin net olarak tanımlanmaması nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin şimdiden taahhütte bulunmaktan kaçındığı belirtiliyor.

ALMANYA KARA BİRLİĞİ GÖNDERMEYECEK


Almanya, Güney Lübnan'a konuşlandırılması planlanan BM Barış Gücü'ne kara birliği göndermeyeceğini bildirdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'da BM çatısı altında görev yapacak uluslararası barış gücüne kara birliği göndermeyeceklerini, ancak Lübnan sahilinin korunmasına katkıda bulunabileceklerini söyledi.

Merkel, uluslararası gücün görev tanımının BM tarafından yapılması, Lübnan'ın kabulü ve Almanya Parlamentosu'nun onayı halinde lojistik, hava ulaşımı ve keşif desteği sağlayabileceklerini bildirdi.

TÜRKİYE KARAR ALMADI

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Ankara'nın Güney Lübnan'da konuşlandırılması planlanan yeni BM barış gücüne katkıda bulunma konusunda henüz bir karar almadığını söyledi.

Lübnan'a barış gücü gönderilmesine ilişkin toplantıdan sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca şu an 2 bin askere sahip olan Lübnan'daki BM barış gücü UNIFIL'in asker sayısının 15 bine çıkarılması gerektiğini hatırlattı.

İlkin, yıllardır bölgede gözlemci güç olarak bulunan UNIFIL'in artık bir anlamda barışı tesis etmekle yükümlü olacağını belirterek ancak BM Güvenlik
Konseyi kararında güçle ilgili olarak tam anlamıyla ne BM Şartı'nın 6.
bölümüne ne de 7.bölümüne atıfta bulunulduğunu, gücün yetkisinin bir anlamda ''müphem'' bırakıldığını söyledi.

İlkin, BM'de yapılan toplantının iki amacı olduğunu kaydederek bunlardan
birinin BM tarafından teknik konuları içeren belgelerle ilgili ülkelere bilgi
verilmesi, diğerininse güce katkıda bulunmayı düşünen ülkeler varsa onların taahhütlerini dile getirmesi olduğunu söyledi.

BM'nin hazırlamakta olduğu belgeler arasında iki önemli belge olduğunu
söyleyen İlkin, bunların ''harekat konsepti ve angajman kuralları'' olduğunu söyledi. Büyükelçi, BM Sekreteryası'nın bu iki belgeyi taslak olarak güce katkıda bulunmayı düşünen ülkelere yarın dağıtacağını vurgulayarak toplantıda BM'nin bu iki belgeyle ilgili devletlere bilgi verdiğini söyledi.

BM'nin yarın taslak halinde vereceği belgeleri derhal Ankara'ya
ulaştıracaklarını söyleyen Büyükelçi İlkin, bu belgelerin ''oyunun
kurallarını'' çizeceğini ve Türkiye gibi her ülkenin de bu kuralların neler
olduğunu görmek istediğini söyledi.

İlkin, Türkiye'nin bu yeni BM gücüne katkıda bulunup bulunmayacağı ile ilgili henüz bir karar almadığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Lübnan'a gittiğini ve önemli temaslarda bulunduğunu söyleyen İlkin, Gül'ün İsrail'e de gideceğini ve böylece iki ülkenin BM gücünden ne beklediğini tespit edeceğini belirtti.

İlkin, Türkiye'nin, Gül'ün bölgedeki temasları ışığında ve gücün yapısıyla ilgili teknik belgelerin hazırlanmasından sonra diğer ülkelerin de güce ne gibi katkıda bulunacaklarına bakarak bir karar alacağını söyledi. İlkin, Hükümetin güce katkıda bulunmayı düşünürse bu kararı da TBMM'ye götüreceğini vurguladı.

İlkin, toplantıda Türkiye'nin konuya bakış açısını BM üyelerine anlattığını belirterek şu an için Türkiye'nin bu önemli belgeleri beklemekte
olduğunu söyledi.

''MERSİN LİMANI VE ŞAKİR PAŞA HAVAALANI'NI BM İÇİN AÇABİLİR''

İlkin, toplantıda ayrıca BM isterse Türkiye'nin, Mersin limanı ve Adana'da (Şakir Paşa) sivil havaalanını açacağını söylediğini kaydetti.

İlkin, Türkiye'nin bu liman ve sivil havaalanını UNIFIL'e malzeme nakli ve
Lübnan'a insani yardım gönderilmesi için açabileceğini söyleyerek, Türkiye'nin bunu daha önce gerek Irak'ta gerek Afganistan'da yine bir geçiş noktası ve takviye noktası olarak yaptığını söyledi. İlkin, Türkiye'nin gerekirse başka havalimanı ve limanlarını da BM gücüne yardım için açabileceğini toplantıda belirttiğini ve bu konuda BM'den cevap beklediğini söyledi.

Bir soru üzerine Büyükelçi İlkin bu liman ve havalimanının açılması fikrinin ''Türkiye'nin BM gücüne tesis vermesi gibi algılanmaması gerektiğini''
söyleyerek bunun hem Lübnan'a insani yardım hem de UNIFIL'e yardım anlamında nakliye, depolama gibi işlerde BM'nin Türkiye?nin tesislerinden
yararlanabilmesi olarak anlaşılması gerektiğini söyledi.

İlkin, toplantıya katılan diğer ülkelerin de genellikle bu belge ve bilgileri beklediğini söyleyerek Almanya, Fransa, Norveç, Nepal, Malezya,
Bangladeş gibi ülkelerin toplantıda güce katkıda bulunmayı açıkladıklarını
kaydetti.

İlkin, Türkiye'nin güce katkıda bulunmaya karar verirse bunun ille de asker gönderilmesi olarak anlaşılmaması gerektiğini, istihkam sağlama gibi
konularda da katkıda bulunabileceğini söyledi.

''İKİNCİ BİR KARAR TASARISI BEKLENMİYOR''

İlkin bir soru üzerine, BM'nin bölgeye göndermeyi düşündüğü güçle ilgili ikinci bir karar tasarısına ihtiyaç duymayacağı kanısında olduğunu söyledi.

Yeni BM gücünün Hizbullah'ın silahsızlandırılması için çaba harcayıp harcamayacağının sorulması üzerine, bu konunun toplantıda da konuşulduğunu ve BM yetkililerin bunun UNIFIL'in değil Lübnan hükümetinin görevi olduğunu belirttiklerini söyledi.

İlkin, öncelikle Lübnan hükümetinin Hizbullah gibi bölgedeki silahlı gruplarla silahlarını bırakmaları için anlaşması gerektiğini ve anlaşma
sağlandıktan sonra bu duruma uyulup uyulmadığını hem Lübnan hükümetinin hem de UNIFIL'in izleyeceğini belirtti.

İlkin, toplantıda BM yetkililerine bölgedeki silahlı bir grupla karşı karşıya kalınması halinde ne olacağının sorulduğunu ve yetkililerin de
öncelikle gruba silahlarını bırakması çağrısında bulunulacağını, bu olmazsa UNIFIL ve Lübnan hükümetinin ne yapacağına birlikte karar vereceklerini
söylediklerini kaydetti.

İSRAİL BÖLGEDEN ÇEKİLİYOR''

Bu arada Baki İlkin, İsrail'in Güney Lübnan'da girdiği topraklarda 16 askeri bölge tesis ettiğini ve dün ve bugün toplam altısından çekilmeye
başladığını söyledi.

İlkin, bölgede kademeli bir geçiş sürecinin yaşanacağını belirterek İsrail bölgeden çekilirken önce UNIFIL'in bölgeye konuşlanacağını sonra Lübnan güçlerinin bölgeye sevk edileceğini söyledi.Bu arada İlkin, gelecek hafta güce katkıda bulunmak isteyen ülkelerle BM'de ikinci bir toplantının yapılacağını söyledi.

(AJANSLAR)

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Çin'den ABD'ye cevap: Çeneni kapa
 Tac Mahal sıkı korumaya alındı
 Irak'ta deliller yok edildi
 İngiltere: Dış politikamız İslam karşıtı değildir
 Ruslar Çeçen eğlencesi bastı: 1 ölü
 Rusya'da 6 büyüklüğünde deprem
 ABD yönetimi Ermeni lobisinin mektubunu önemsemedi
 Çeçen lider Ömerov'un kardeşi teslim oldu
 Nobel ödülleri Ekim ayında açıklanacak
 Tacikistan'da 6.5 büyüklüğünde deprem oldu
 Hizbullah Lübnan'da darbe hazırlığında
 Lübnan'a barış gücü 'krize dönüşüyor'
 Bildiri yayımlayıp "terörü" kınadılar
 Süha Arafat Tunus'a gelin gitti
 Bosna'nın en büyük toplu mezarı bulundu
 Irak'ta en çok parayı levazımatçı kazanıyor
 Schröder'e Rusya'dan "erkek evlat" geliyor
 Prescott: ABD yönetimi b.ktan
 El Kaide Irak'ta siyasileşiyor
 Okyanusta dokuz ay sürüklendiler
 Çocuk kraliçenin katili, tam 10 yıl sonra yakalandı
 Altın dişli kedi
 Gürcistan'daki orman yangınını söndürüyorlar
 Rus hırsızların ilginç yöntemi
Çalışmamız lazım
Çalışmamız lazım
Milli Takım, 2008 elemeleri öncesinde Lüksemburg'la oynadığı son...
Yeni Türkler'e askerlik yok
Yeni Türkler'e askerlik yok
Fenerbahçeli Aurelio ve Beşiktaşlı Nobre, Türk vatandaşlığına geçmiş...
CHP'li başkan AK Partili vekile altın anahtar verdi
CHP'li başkan AK Partili vekile altın anahtar verdi
CHP Lideri Deniz Baykal'ın Giresun ve ...
Biri gönüllü asker diğeri gönüllü kaçak
Milli yüzücü Can Eter askerliğini kısa dönem hakkına rağmen G.Doğu'da...
Yedi yıl geçti deprem acısı hâlâ unutulmadı
17 Ağustos 1999 Depremi'nin yıldönümünde Adapazarı, Yalova ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu