kapat
   
14 Ağustos 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Barlas @ SABAH
SMS:
MB yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Kodu mu oturtan generallerin serüvenleri

Dünyanın her ülkesinde ve tarihin her döneminde toplumların bazı kesimleri "Kodu mu oturtan" generallere özlem duymuşlardır. Bunu yaşadığımız dönemde Türkiye'de seslendirenlere öfkelenmek yerine, benzer özlemlerin konu mankeni olan isimleri hatırlamak daha aydınlatıcı olur.
Demokrasinin ve sivilliğin simgesi olan İngiltere'de bile, Harold Wilson liderliğindeki İşçi Partisi'nin 1960'larda iktidar olması üzerine, aralarında medya patronlarının da bulunduğu bir grup İngiliz sermaye sahibinin, Mareşal Montgomery'yi başbakan yapacak bir askeri darbe için hazırlık yaptıklarını, o dönemin İçişleri Bakanı James Callaghan yıllar sonra açıklamadı mı?
Ancak Wilson Hükümeti bu darbe girişimini ciddiye almadığı için, darbe heveslilerini sadece izlemek ve dinlemekle yetinmiş. O girişimdeki medya patronu Lord Thomson'un da sonunda gazetelerini Murdoch'a satarak, basından çıktığını biliyoruz.
Fransa'da kodu mu oturtan general modeline yakın tarihteki en iyi örnek General Ernest Boulanger (1837-99) değil midir? Çeşitli cephelerde ve Fransız kolonilerinde görev yapan Boulanger, 1871'deki Alman (Veya Prusya) yenilgisi ertesinde Clemenceau tarafından desteklenerek Savaş Bakanı olarak atanır. Ancak aşırı milliyetçi eğilimlileri peşine takarak yenilginin rövanşını almak istemesi ve Fransa'nın diktatörü olmaya dönük hevesleri yüzünden önce bakanlıktan, sonra da komutanlıktan azledilir. 1899'da katıldığı seçimde Paris'ten milletvekili seçilince, at sırtında bir darbe girişimini başlatır. Başarısız olunca tutuklanmamak için Belçika'ya kaçar ve orada intihar eder.

MACARTHUR

Fransa'da 1958'de Cezayir'in bağımsızlığına karşı De Gaulle'e karşı çıkan, kodu mu oturtan iki generalin (General Salan ve General Massu), darbe yapıp Cezayir'de yönetime el koymaları da, yakın tarihten bir başka örnektir.
Amerikan yakın tarihinin kodu mu oturtan en önemli generali, Douglas MacArthur'dur (1880-1964).
General MacArthur Japonların işgali ile terk etmek zorunda kaldığı Filipinler'e, ABD Pasifik Komutanı olarak zaferle geri dönmüş, sonra Japonya'ya askeri genel vali olmuştur. Japon ırkını bir daha askeri güç sahibi ve sanayi toplumu olmaktan uzak tutmak üzere şartlanan MacArthur'a rağmen, Japonlar hem imparatorlarını korumuş, hem "Zaibatsu" denilen kartellerini canlandırmış, hem de kalkınmalarını tamamlamışlardır.
Kore Savaşı çıkınca MacArthur, BM Gücü'nün komutanlığına atanmış ve bu sırada Kuzey Kore'ye destek veren Çin'e atom bombası atmak içerikli projesi yüzünden, Başkan Truman tarafından görevinden azledilmiş, emekliye sevk edilmiştir.
Amerika'ya dönüşünde bir kahraman olarak karşılanmış, Başkan adaylığı gündeme gelmiştir. Ama toplum global gerçeklerle karşı karşıya kalınca MacArthur'un da yıldızı sönmüş, Truman'dan sonra Başkan seçilen Eisenhower ona görev vermemiş ve bir özel şirketin yönetim kurulu üyesi olarak hayata veda etmiştir.

ENVER
PAŞA
Bizim yakın tarihimizde kodu mu oturtan generallere en iyi örnek, herhalde Enver Paşa'dır. Enver Paşa, Balkan Savaşı yenilgisi üzerine kurulan yeni hükümeti devirmek için 23 Ocak 1913 günü, beyaz bir atın sırtında ve peşindeki silahşorları ile Bab-ı Ali'yi basmıştır. O silahşorlardan biri (Yakup Cemil) baskında Harbiye Nazırı Nazım Paşa'yı vurmuş, yönetimi eline geçiren İttihat ve Terakki, sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nu 1'inci Dünya Savaşı'na sokmuştur.
Enver Paşa'nın sonunu ve ülkesinden çok uzakta trajik ölümünü herkes biliyor.
Bu çağda kodu mu oturtan generallere örnekler Yugoslavya'da hala saklanmakta olan soykırımcı Sırp kasaplarından da verilebilir; kendi halklarına baskı yaparken muzaffer olan ama İsrail'le yapılan her savaşta yenilen Ortadoğulu kodu mu oturtan generaller de örnek gösterilebilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir gün herkes Lübnan gibi tek başına kalabilir   / 13-08-2006
 İdeolojisini kaybeden Amerikan imparatorluğu...   / 12-08-2006
 Hem Araplara hem Amerikalıya karşı olmak...   / 11-08-2006
 Yabancı sermaye vazgeçilmez bir kaynaktır   / 10-08-2006
 Kral Abdullah'ın ziyaretinden beklentilerimiz   / 09-08-2006
 Yurtta ve cihanda pişti olan olana...   / 08-08-2006
 Politikada yeniden doğuş sancıları...   / 07-08-2006
 Bilmek hatırlamaktan daha önemlidir   / 06-08-2006
 Lübnan ordusu neden hiç direnemiyor?   / 05-08-2006
 Terörle mücadelenin yolu demokrasi mi?   / 04-08-2006
ERGUN BABAHAN
AK Parti'nin açmazı
International Herald Tribune'da...
MEHMET BARLAS
Kodu mu oturtan generallerin serüvenleri
Dünyanın her...
UMUR TALU
İki gözüm iki yüzüm
Sedir nedir: Lübnan'a asker...
ERDAL ŞAFAK
Yeni üniversiteler
Milli Eğitim Bakanı...
MEHMET ALTAN
Kent dindarlarını özlemek...
En Müslüman"...
Ateşkes öncesi başkent taarruzu
İsrail yine başkent Beyrut'u vurdu; lübnan bm tasarısını görüşmeyi...
Hizbullah helikopter vurdu, 24 asker öldü
Bir günde en fazla kaybını yaşayan İsrail ordusu, bir helikopterin...
Şampiyon farkı 4-0
Şampiyon farkı 4-0
Hafta içi Avrupa'da yüzümüzü güldüren 2 takımın maçında G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu